Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower do 2300PLN help

IP: *.chello.pl 16.05.07, 21:08
    witam,
    znalazlam to forum w akcie desperacji. Chce kupic jak najszybciej rower bo
    akurat teraz mam czas jezdzic i zalezy mi strasznie na czasie. Kompletnie sie
    nie znam na markach i osprzecie. Nie wiem czy mam kupic gorala, czy rower
    trekkingowy. Chce jezdzic na nim po ulicach, na mazurskich terenach no i po
    lesie ktory mam kolo domu. Wiem , ze powinien miec amortyzator przedni,
    blokade skokowa no i chyba hamulec tarczowy. Ogladalam rowery firmy Kellys i
    nawet cos tam takiego mieli w tej cenie . Pytanie tylko czy warto. Ostanio na
    rowerze siedzialam z 15 lat temu , a teraz chce znowu sprobowac. Czy ktos
    moglby mi cos doradzic i podpowiedziec na co zwlaszcza mam zwrocic uwage.
    Dziekuje
    Obserwuj wątek
      • Gość: akai Re: rower do 2300PLN help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 00:58
        za ta cene wybor jest calkiem spory, z tego co piszesz wystarczy ci bajk za
        1500, ale chcac wykorzystac calosc funduszy mozna sie zastanowc nad:
        SCOTT TAMPICO, cala gama KELLYS MAGNUS,MAGIC,OXYGEN, GIANT TERRAGO, MERIDA MATTS
        SPEED,
        inne firmy maja podobne oferty
        zwracaj uwage na dobory komponentow, w tej cenie dostaniesz juz shimano daore
        lub nawet LX, hamulce tarczowe czy v'ki zalezy od ciebie, tarcze sa
        efektywniejsze ale trudniejsze w utrzymaniu, no i najwazniejsze - amortyzator,
        za ta kase zadnych rewelacji nie dostaniesz ale MANITOU juz znajdziesz,
        proponuje zobaczyc osobiscie, dotknac i zdecydowac
        • Gość: Slav4 Re: rower do 2300PLN help IP: 217.70.56.* 17.05.07, 09:42
          Za tę cenę spokojnie kupisz dobry rower, z tym że hamulce tarczowe to
          niepotrzebny bajer jeśli się nie jeździ po błocku. Znacznie tańszy, lżejszy i
          łatwiejszy w utrzymaniu jesy "klasyczny" hamulec V-brake.
          Kolega powyżej doradza Kellysa i nie myli się co do marki. Natomiast przy Twoim
          stylu jazdy (ulice i las bez hardcore'ów) poważnie rozwazałbym rowerek
          crossowy - np. Kelly's Omega. Najwyższa "damka" w ofercie Kellysa, ma wszystko
          to co wymieniłaś i kosztuje 1599 PLN. Zostanie ci 7 stówek np. na kask, ciuchy,
          lampki, błotniki czy cokolwiek innego.
          Jak nie przeszkadza ci męska rama, to zobacz jeszcze Kellysa Neos i Exquisite.
          Też mieszczą się w limicie a Exquisite ma tarczówki jeśli bez tego się nie
          możesz obejść :o)

www.kellys-bicycles.com/
          Wchodzisz na "poland" a potem "cross".
          I do wyboru-do koloru
          • Gość: drobo Re: rower do 2300PLN help IP: *.petrus.pl 17.05.07, 14:50
            "damską" ramę wymyślono w czasach, gdy niewiasty jeździły - z przyczyn kulturowych - w sukienkach. Dzisiaj nie ma powodu, by pokutować na rowerze w powiewająchych kreacjach - tym bardziej, że wybór maszyn "męskich" jest dużo większy, także w wersji z damską geometrią.
            • Gość: niezdecydowana Re: rower do 2300PLN help IP: *.chello.pl 17.05.07, 15:23
              Dzieki za rady.
              Chyba faktycznie przymierze sie do roweru Kellys. MAm 169cm wzrostu i
              zastanawiam sie nad wysokoscia ramy. Myslalam o kupnie meskiej wersji (damke
              chyba malo wygodnie sie przenosi) i wydaje mi sie ze 19tka bedzie dla mnie za
              duza. A 17ste dopiero mi w sklepie zloza , abym mogla sie do nie przymierzyc.
              Pytanie tylko czy ta znowu nie bedzie za mala. w kazdym badz razie jutro jade po
              rower, a weekend zaczynam szalec po 3city. Pozdrawiam.
              • Gość: Slav4 Re: rower do 2300PLN help IP: 217.70.56.* 18.05.07, 08:51
                No i jak, podeszła ramcia 17-tka ?
                Napisz co kupiłaś i jak się jeździ :o)
                • Gość: niezdecydowana Re: rower do 2300PLN help IP: *.chello.pl 18.05.07, 19:27
                  Kupilam dzissiaj Neosa rama 17tka i w sumie sama nie wiem. Mierzylam 19tke i nie
                  czulam sie komfortowo bo jak stalam na podlozu to rama wbijala mi sie prawie w
                  .... wiadomo co. NAtomiast jak sie juz przejechalam na 17stce to ustawilam sobie
                  siodelko dosyc wysoko, bo caly czas mialam wrazenie jak bym miala kolana pod
                  broda w czasie jazdy. Tak wiec sama nie wiem. Dawno nie jezdzilam i stad moze te
                  dziwne odczucia. Poza tym rower super. W sumie kupilismy 2 takie same ja 17tke ,
                  moj facet 21 i tez Neosa. Udalo sie nam stargowac troche na cenie i ja jeszcze
                  wymienilam sobie siodelko na damskie , zelowe. Ale ogolnie rewelacja. Tylko
                  niestety zmiana biegow kompletnie mi nie wychodzi i bede musiala troche z tym
                  wszystkim powalczyc. Pozdrawiam
                  • Gość: Slav4 Re: rower do 2300PLN help IP: 217.70.56.* 21.05.07, 17:15
                    No to gratuluję Neosa. Witamy w Kelly Family :o)
                    Co do zmiany biegów - nie bój się. Nauczysz się szybko, choćby i metodą prób i
                    błędów,. Zepsuć - nie zepsujesz, tak że klikaj ile wlezie i zapamiętaj na
                    których przełożeniach napęd charczy i wydaje dźwięki których wydawać nie
                    powinien. To są tzw "skrajne" - tych się nie używa.
                    Po jakichś 300-500 km rozciągną ci się linki od przerzutek (normalne następstwo
                    używania) i trzeba będzie troszeczkę podregulować przód a zwłaszcza tył.

Pozycja siodełka: jeśli jesteś w stanie przy maksymalnie wyprostowanej nodze
                    dotknąć piętą pedałów w najniższej pozycji, znaczy że jest OK. Pedałuje się
                    palcami, a wtedy noga jest minimalnie zgięta i tak ma być. Kierownicę ustaw jak
                    ci pasuje (nie ma aż takiego znaczenia jak wysokość siodła) - regulowany mostek
                    daje mnóstwo możliwości.

PS. Regulowany mostek lubi sobie poskrzypywać. Wtedy nie dokręcać na maxa do
                    zerwania gwintów, tylko nasmarować wszystkie części styku metal/metal smarem do
                    łańcucha. Błoga cisza na 500 km :o)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka