Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Author czy

IP: *.studnetz.uni-leipzig.de 29.07.07, 13:27
    Mam pytanie, chcę kupić sobie rower i waham się między Kellysem a Authorem.
    Chodzi o Kellysa Quartza za 1599zł oraz Authora Basica za 1499zł. Kellysa
    bardziej opłaca się kupić gdyż ma lepszy osprzęt w podobnej cenie. Jednak
    czytałem że ramy w Kellysach są kiepskie, w związku z tym pytam, czy lepiej
    kupić authora, który ma gorsze wyposażenie, czy Kellysa, który w podobnej
    cenie ma lepszy osprzęt? Proszę o pomoc, gdyż zależy mi na bezawaryjności
    oraz długiej eksploatacji roweru. Zamierzam jeździć głónie po mieście,
    czasami w lesie. Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • tomek19641 Re: Author czy 30.07.07, 09:40
        o ile mi wiadomo pękające ramy w Kellysach wystepowały w rocznikach 2004 -
        2005, ale weź pod uwagę, że spokojna jazda po mieście i lesie nie osłabia ramy
        tak jak intensywna eksploatacja w wyscigach XC czy maratonach w górskim
        terenie.W tym przypadku brałbym pod uwage osprzęt i wagę roweru.
        • Gość: Max Re: Author czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:38
          Znajomej po pierwszej jezdzie nowym Kellysem w tamtym roku popękały wszystkie
          sprychy,te rowery się nadają tylko do jazdy do koscioła i z powrotem.
          • Gość: maxlikaz Re: Author czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:42
            witam
            zatem i ja wtrącę swoje trzy grosze...
            jest dokładnie tak jak pisał tomek19641, czyli dużo zależy od sposobu
            eksploatacji i na pewno to nie ta rama (problem dotyczy ram linii MTB XC).
            Pękały ramy podwójnie cieniowane, bo trochę panowie projektanci przegięli z
            obniżaniem masy roweru. Uszkodzenia najczęściej objawiały się w tylnym
            trójkącie przy osi koła. W porównaniu do wadliwych ram XC rama zastosowana w
            Quarz-u jest pancerna - cięższa ale i bardziej wytrzymała.
            Osobiście mam Salamandra 2007, który zbudowany jest na identycznej ramie co
            Quarz. Od kiedy go kupiłem zrobiłem nim już około 1000 km i wszystko jest w
            najlepszym porządku. Polecam! :-)
          • kamil99 Re: Author czy 30.07.07, 15:06
            a ja przejechałem swoim Kelly's Oxygen ok 7tys km w ciągu 15 m-cy i jeszcze nic
            mi nie pękło. dziwne nie???
      • dr.krisk Kellys czy Author? 30.07.07, 14:21
        Od kilku lat serwisuję zaprzyjaźnionego Kellysa Viper, a teraz doszedł jeszcze
        Kellys Axis. Nic nie pęka, nic się nie rozlatuje. Nie sugeruj się
        jakimis "urban legends": że synowi sąsiadki kuzynki znajomego rower rozpadł się
        na kawałki podczas wyprowadzania ze sklepu :)
        Wybrałbym rower o lepszym wyposażeniu.
        • Gość: Slav4 Re: Kellys czy Author? IP: 217.70.56.* 30.07.07, 21:00
          >>Pękały ramy podwójnie cieniowane, bo trochę panowie projektanci przegięli z
          obniżaniem masy roweru<<
          Nie do końca tak. Przy tylnym trójkącie leciały najwyższe ramy Kinesium Premium
          Aluminium - te z topowych Kellysów (od 5000 PLN wzwyż). Ramy Double Butted (te
          podwójnie cieniowane) m.in Magnus, Magic, aż do Majestic też pękały,
          ale "podobno", Modele 2006/2007 (wsztystkie, do Sabotage'a włącznie) są już
          dopracowane - gdyby było inaczej to pół precla by się już nad nimi pastwiło.
          A co do Quartza - ten jest na pancernej ramie Protec Alloy na którą (oprócz
          wagi) nikt się nie skarży.
          A powyższa historia z pękającymi ramami to wręcz modelowy przykład jak łatwo
          marka może zepsuć sobie opinię (jeden niepoliczony parametr naprężenia) i jak
          ciężko tę opinię odrobić....
          A co do pękania - każda rama może pęknąć. Na własne oczy widziałem w serwisie
          rozwaloną ramkę Authora Introverta. Złamał ją najprawdopodobniej litrowy bidon,
          bo projektant nie policzył że obciążenia mogą pójść również od bidonu (chyba
          już o tym pisałem).

PS do Maxa - ile waży ta twoja znajoma ? WSZYSTKIE szprychy ???? Co do jednej ?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka