Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przyczepki cd

23.08.07, 03:30
    kolega w poście niżej napisał ze potrzebuje przyczepki.. no i dobrze... wszystko fajnie... i ktoś odpisał że ma przyczepkę do przewozu dzieci do 40 kilo... a tu ciekawostka.. W Polsce przewóz dzieci w przyczepkach jest niestety zabroniony. Wynika to z ustawy Prawo o Ruchu Drogowym: art 63 ust. 3 mówi wyraźnie, że: zabrania się przewozu osób w przyczepie, z tym że dopuszcza się przewóz: 1) dzieci do szkół lub przedszkoli i z powrotem w przyczepie dostosowanej do przewozu osób, ciągniętej przez ciągnik rolniczy; 2) konwojentów, drużyn roboczych i osób wykonujących czynności ładunkowe w przyczepie ciągniętej przez ciągnik rolniczy [...]. Niestety, rower to nie jest ciągnik rolniczy.

Z kolei art. 62 ust. 4a PORD dopuszcza długość całkowitą roweru z przyczepką wynoszącą 4,0 m.

no i w sumie miło ze teraz wszędzie sprzedaje się przyczepki dla dzieci ale one nie są produkowane na polski rynek to raz, a importer w życiu nie wspomni że w polsce przewozić dzieci czy dorosłych nawet w przyczepce na rowerze przewozić nie wolno...
    Obserwuj wątek
      • evvcik Re: przyczepki cd 23.08.07, 07:09
        Prawo prawem, a życie toczy się dalej.... Jeśli chodzi o mnie to ja w tzw.
        dziecięcej przyczepce wożę psa :)
        • xojciecx Re: przyczepki cd 23.08.07, 11:17
          no gdyby nie poroniona cena to bym taką kupił i na zakupy jeździł ;)
          • evvcik Re: przyczepki cd 23.08.07, 19:22
            tzn. o jakiej cenie myślisz? ja za swoją dałam 300 pln
            • xojciecx Re: przyczepki cd 23.08.07, 22:37
              myślę że jak za parę kawałków aluminium, dwa wątpliwej jakości kółka i trochę płachty nie powinno to kosztować więcej jak 150-200 zł
              • skeler Re: przyczepki cd 24.08.07, 00:03
                przyczepka w ktorej jezdzi kredens, w czasach swojej mlodosci kosztowala 2000pln ;-)
                • roweroraffi Re: przyczepki cd 27.08.07, 01:33
                  skeler napisał:

> przyczepka w ktorej jezdzi kredens, w czasach swojej mlodosci kosztowala 2000pl
                  > n ;-)

Ale nasza nawet pomimo tego, że nie jest młoda i czasy świetności ma dawno za
                  sobą, wciąż ma ładowność znacznie przewyższającą 40kg. Producent zaleca 60kg o
                  ile pamiętam, ale max co w niej woziliśmy to sporo ponad 100kg.
                  Poza tym miała solidne koła na piastach uszczelnianych (Paralax), niezgorsze
                  obręcze, szprychy też i prostą i genialna konstrukcję umozliwiającą składanie do
                  płaskiej paczki około 80x75x20 cm.

Jedyne braki jakie w niej zauważyłem przez lata jak z nią jeżdżę, to nie
                  przemyślenie jej pod katem możliwości montażu oświetlenia tak, by nie wystawało
                  poza obrys przyczepki (bo jak wystaje, to łatwo uszkodzić), oraz ewentualnie
                  błotników, co by w zimę bagaż się nie paćkał. Całą resztę ogoloną ze zbędnych
                  pierdół ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka