Dodaj do ulubionych

Polski i rosyjski

03.06.11, 01:07
Witam sie po kilku miesiacach podczytywania smile Corka ma 5 miesiecy i na razie "gada" tylko po swojemu, a ja probuje sie doksztalcic zawczasu. Sytuacja przedstawiasie tak: mama po polsku, tata po rosyjsku, miedzy soba i otoczenie po angielsku. Zastanawiam sie czy to, ze polski i rosyjski sa dosc podobne moze byc dodatkowym utrudnieniem na poczatku? Jest wiele slow, ktore choc brzmia tak samo to ich znaczenie jest zupelnie inne. Probowalam znalezc cos w archiwum, ale albo ta kombinacja nie jest zbyt popularna, albo ja nie wiem co wpisac w wyszukiwarke sad
Obserwuj wątek
    • sarahdonnel Re: Polski i rosyjski 03.06.11, 11:15
      Z cyklu 'obalamy mity': 'False friends' to problem dorosłych, nie dzieci. Przy analizie spektralnej w programie komputerowym (PRATT) mozna zobaczyć, że te słowa brzmia podobnie dla dorosłego, przyzwyczajonego do danego zestawu dźwieków 'wdrukowanego' w dzieciństwie.

Utrzymuj status quo, nic sie nie stanie. Zauważysz, że przy to Tobie i przy Tacie córka będzie troche mieszać (bo zorientuje sie, że Wy to rozumiecie), ale juz przy dziadkach - na pewno spróbuje, ale szybko z tego wyrośnie.

W Holandii jest sporo ludzi nie tylko dwujęzycznych w parach niderlandzki-angielski czy niderlandzki-niemiecki, niderlandzki-fryzyjski (w dwóch ostatnich przypadkach w otoczeniu jest sporo angielskiego, czasem angielski jest dorzucany w modnych ostatnio 'immersion programmes' w szkołach). Zróznicowanie dialektalne jest spore, a umiejętność przełaczania kodów miedzy podobnymi z punktu widzenia typologii dialektem i standardem ABN - konieczna i nieżle przyswojona. Oczywiście wychwycisz indywidualne róznice wskazujące na rejon pochodzenia, ale osoby tak dwujęzyczne funkcjonują całkiem 'normalnie'.

en.wikipedia.org/wiki/Critical_period_hypothesis
      Teoria dyskusyjna, ale cos w tym jest. Obecnie mówi się nie o jednym okienku, a o kilku fazach, od 4. do 16 roku życia (w zalezności od elementu). Dodatkowo, istnieją dowody na to, że róznice indywidualne są spore i płynne.

Kocianna to forumka dwujęzyczna polsko-rosyjska, żywy dowód na to, że można, a nawet trzeba wink.

Pozdrawia lingwistka-te(rr)oretyczka, mama szalonego dziewięciomiesięczniaka-gaduły (polsko-angielsko-holendersko-...).

• monstroteratum.furiosum Re: Polski i rosyjski 04.06.11, 00:34
        Dziekuje smile Tyle powaznej lektury na piatkowy wieczor wink W to ze mozna bardzo wierze, mam tylko nadzieje ze maz wytrwa w rosyjskim. Czyli problem bedzie miala nie corka tylko rodzice jak dziecko w parku zawola "kwa, kwa" a my bedziemy zgadywac czy zobaczyla kaczke czy zabe wink
        • sarahdonnel Re: Polski i rosyjski 04.06.11, 12:00
          Poszukaj wątku pa-pa vs. papa, tam jest masa przykładów na radzenie sobie z homofonami smile.
          W pierwszym języku ojca mojego dziecka są dwa slowa z róznicą tylko tonu wysoki/niski na pierwszej sylabie. jedno oznacza papier, drugie - ostrą papryczkę Scotch Bonnet. Cala rodzina języków Gbe tak ma wink.
          • kocianna Re: Polski i rosyjski 09.06.11, 08:50
            Nigdy w życiu nie przyszło mi do głowy, że polski i rosyjski są podobne. Mojej córce, która została zanurzona w rosyjskim jako jednojęzyczna czterolatka, też nie. Co więcej, długo było przekonana, że Moskwa i Москва mają różne znaczenia, bo akcent jest w innym miejscu, a w jest dźwięczne.
            "Podobieństwo" języków zaczęło mi przeszkadzać, kiedy byłam już całkiem dorosłą tłumaczką zaczęłam mieć problemy z interferencją.

Ale jeśli rosyjski to język ojca, to warto zadbać szczególnie o... partnerski model związku i aktywne ojcostwo, coby latorośl miała dużo kontaktu z językiem. Później, w przypadku np. pomocy w odrabianiu lekcji, warto, żeby angażowali się w to oboje rodzice.

To piszę ja, lingwistka-praktyczka big_grin, dwujęzyczna naturalnie i wychowująca dwujęzyczne dziecko.
            • monstroteratum.furiosum Re: Polski i rosyjski 10.06.11, 00:36
              Dla jednojezycznego (?) laika jak ja sa podobne wink . Na razie Viera jest oczkiem w glowie tatusia - musze go tylko pilnowac, zeby mowil do niej tylko po rosyjsku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka