jan.kran 14.11.07, 09:17 Poprzedni watek zrobil sie bardzo dlugi wiec otwiram nowa odlone. Tu linka do poprzedniego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37229&w=36968320 Kran Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kingadpl Re: Poznajmy sie II :) 14.11.07, 10:31 rzeczywiscie dlugi Maz Holender, mieszkamy w Holandii, wkrotce przenosimy sie do Polski. Obydowje uczymy sie naszych jezykow. Porozumiewamy sie po niemiecku, angielski uzywamy w pracy, a w domu meza jeszcze dialekt dochodzi. Dzieci planujemy na przyszly rok Odpowiedz Link
jan.kran Re: Poznajmy sie II :) 14.11.07, 16:22 Kingo , czemu nie masz wizytowki w Xiedze Gosci ? Od razu bym sie wpisala < tez sie kocham w Hugh Grant >. I oczywiscie witaj na forum)) Kran Odpowiedz Link
kingadpl Re: Poznajmy sie II :) 15.11.07, 09:21 w sumie nie tak dawno tu zajrzalam, wiec moze dlatego Odpowiedz Link
mrockata Re: Poznajmy sie II :) 14.11.07, 11:21 Mam na imie Kasia. Mieszkam z moimi corkami Antonia i Marjana(2 latka) w De. Obecnie przebywamy w Ankarze. Male porozumiewaja sie po polsku i po turecku(pojedyncze slowa w obu jezykach), po niemiecku rozumieja. W sumie to rozumieja to co chca i kiedy im sie to podoba :oPPPP Mam nadzieje ze uda mi sie wychowac je 3 jezykowo. Ale to pokaze czas i moja konsekwencja... Odpowiedz Link
kz_76 Re: Poznajmy sie II :) 14.11.07, 21:21 Moj (przyszly) maz jest Holendrem a mieszkamy w USA. Rozmawiamy ze soba po angielsku, ja rozumiem holenderski calkiem niezle ale on polskiego ani w zab. Coreczka ma dopiero 2 miesiace ale juz od kilku miesiecy czytam forum zeby sie przygotowac na wyzwanie jezykowe. A juz wiem ze bedzie ciezko... Odpowiedz Link
solveiga1 Re: Poznajmy sie II :) 14.11.07, 21:23 To i ja skorzystam z nowego watku Czas juz najwyzszy sie ujawnic, bo podczytuje skrycie chyba od pol roku... Maz Francuz, corka Blanka - 19 miesiecy. Mieszkamy we Francji, tuz, tuz obok Paryza, staramy sie czesto bywac w Polsce. Maz rozumie po polsku tylko pojedyncze slowa, wiec w domu rozmawiamy po francusku. Blanka rozumie doskonale zarowno po polsku jak i po francusku. Ja staram sie konskwentnie mowic do niej po polsku, mamy tez polska nianie, ktora przychodzi dwa razy w tygodniu. Blanka gada bardzo duzo w swoim jezyku, a od jakiegos czasu co raz intensywaniej powtarza wybrane slowa. Zauwazylam, ze wybiera sobie latwiejsza dla siebie wersje jezykowa i konsekwentnie sie jej trzyma. Mamy wiec w repertuarza sporo slow polskich, jednak wydaje mi sie ze wiecej francuskich. Nie trace nadzieji, ze uda mi sie wychowac dwujezyczne dziecko Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
ebielo tez sie przedstawiamy 15.11.07, 13:33 Mam na imie Ewa (32 lata), mieszkam z mezem-Niemcem w DE. Mamy 8-o miesiecznego synka Lennarta i tez chcialabym, aby mowil po polsku. Podczytuje was od jakiegos czasu i doszlam do wniosku, ze nauka jezyka polskiego jednak nie jest samoistnym procesem, zapisanym w genach. Czeka nas zapewne ciezka praca, zwlaszcza, ze maz zna tylko podstawowe zwroty po polsku. W domu wiec, rozmawiamy tylko po niemiecku. Od pewnego czasu staram sie do synka mowic tylko po polsku. Przy okazji migam do niego, bo podejrzewam, ze Lennart bedzie pozno mowil. Ergo, miganie bedzie jak znalazl. Poza tym, wydaje mi sie, ze znaki migowe sa jednak elementem laczacym dwa jezyki; dziecko szybciej zaczyna rozumiec, ze znak " pilka" przypisany jest do dwoch wyrazow i dwoch systemow, lecz oznacza ciagle to samo. Zobaczymy za pare miesiecy, czy ta teoria sie sprawdza. Odpowiedz Link
aiwenli Re: Poznajmy sie II :) 15.11.07, 23:20 No to i ja sie ujawnie Podczytuje juz nawet nie wiem jak dlugo... Mam meza Chinczyka i coreczke, ktora na teraz 2 lata i 8 miesiecy. Wlasnie jestesmy w trakcie przeprowadzania sie z Pekinu do Moskwy. Malam bedac w Chinach swietnie mowila po chinsku i rozumiala po polsku, a teraz, jako, ze jestesmy na polskich wakacjach, szybko przestawila sie na porozumiewanie po polsku. Zobaczymy jak sobie z rosyjskim poradzi. Pozdrawiam Aiwenli i Ola Odpowiedz Link
monika_irl Re: Poznajmy sie II :) 25.11.07, 00:09 to i ja się dopiszę mam na imię Monika, mieszkam z mężem Polakiem juz prawie osiem lat w EIRE. Mamy 19-sto miesięczną córkę Alicję. Raczej nie zamierzamy wracać do PL, w domu mówimy tylko po polsku, chociaż czasami jak oglądamy z Młodą ksiązeczki to nazywam przedmioty w obydwu językach. Alicja napewno rozumie wszystko w dwóch językach, zaczyna mówić głównie po polsku ale czasami zdaży jej się też powtarzać wyrazy usłyszane w programach dla dzieci po angielsku. Napewno ze swojej strony będę robić wszystko żeby Ala była (przynajmniej) dwujęzyczna. Odpowiedz Link
em-il Re: Poznajmy sie II :) 03.12.07, 22:48 Witam! Mieszkamy z mezem (oboje Polacy) w Niemczech. Nasz syn ma trzy miesiace i mowimy do niego obydwoje po polsku, sadzac, ze niemieckiego nauczy sie od Niemcow. Nie jestem tylko pewna jak mamy mowic do niego, kiedy jestesmy wsrod Niemcow i z nimi rozmawiamy po niemiecku?? Odpowiedz Link
ebielo ja rozmawiam wtedy po niemiecku 10.01.08, 21:55 bo to niekulturalnie po polsku, gdy nikt nie rozumie. A nie bede wszystkich wtajemniczac w OPOL. Odpowiedz Link
agy25 Re: Poznajmy sie II :) 09.01.08, 17:27 Dopiero teraz zauwazylam ten watek a przedstawilam sie na starym... Wiec w skrocie. Mam na imie Agnieszka. Mieszkam w Paryzu z mezem Portugalczykiem, z ktorym porozumiewamy sie po angielsku. Niebawem przyjdzie na swiat nasza coreczka, ktora chcielibysmy wychowac jak najbardziej wielojezycznie. Juz wiem ze nie bedzie latwo... Odpowiedz Link