Dodaj do ulubionych

Zakup soczewek poza gabinetami

26.02.12, 20:35
Witajcie!

No i musiało się to zdarzyć....;-((( Soczewka zagubiona. Dwa tygodnie temu Zoja wytarła sobie soczewkę w przedszkolu (na szczęście na dwa dni przed wizytą u dr. Szymanka). Nową dostaliśmy w ostatni czwartek. Nasza radość z nowej soczewki zakończyła się 1,5 godziny temu kiedy chciałem zdjąć ją do snu. Nie ma!! Przepadła!!!
I tu nasuwa mi się pytanie czy próbowaliście kupować soczewki znając jej parametry poza gabinetem przez internet?? Ja poszukałem i znalazłem np. www.lens.com/contact-lenses/lens182.asp (tam nie ma takich mocy), ale też www.aclens.com/displaylens.asp?LensID=253
2szt. takich soczewek z kurierem do Polski kosztują ok 100$ co zasadniczo jest dwa razy tańsze niż 1szt. w Warszawie!!!!
Macie takie doświadczenia??
PZDR
Rafi
Obserwuj wątek
    • rafi.kadafi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 26.02.12, 23:22
      Ufff.... Soczewa się znalazła. Zojka poszła spać, pewnie gały wywaliła do góry ;-))) i wyszła spod powieki jak się przebudziła;-)))) Patrzymy świecimy i jest!!!!

Bezwględu na to, temat kupna w interniecie po dobraniu dalej wydaje się aktualny bo różnica spora.

PZDR
      Rafi
      • lan83luc Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.02.12, 08:37
        Macie soczewki miekkie czy twarde? Jakie parametry?
        • rafi.kadafi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.02.12, 15:08
          mamy twarde gazoprzepuszczalne (RGP) Boston XO, BC 7.60, Dia: 9.20 Power +22.00, Cyl. 0.00
          • patrycj.a.1234 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.02.12, 15:26
            A ja mam takie pytanie, czy wiecie może od czego zależy ilość dioptrii? Moja córeczka po operacji miała +15 a po 3 miesiącach rehabilitacji już +13,5. Nie znam niestety dokladnych parametrów soczewki, nie wiem dlaczego lekarze robią z tego taką tajemnicę, chyba właśnie żeby rodzice nie szukali innych tańszych miejsc gdzie można je kupić.
            • lan83luc Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.02.12, 20:49
              Biznes.
          • ujutno Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.02.12, 17:47
            O ile dobrze się wczytała. początkowo dobieraliście soczewki u dr.Prost, a teraz u Szymanka, tak? On udostępnia parametry soczewki? A dr. Prost?
            • rafi.kadafi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.02.12, 22:14
              @patrycj.a.1234
              Z tymi dioptrami to i dla mnie jest czarna magia, ale np. jak Zojka była mała miała +24 tak aby mieć ostrość widzenia na jakieś 0,5-1m. Teraz jak ma dwa lata i chodzi przedszkola to ma mniej dioptrii +22 tak aby miała ostrość widzenia ustawioną na dal czyli jakieś 5-10m.
              Potem lekarz mówił, że do malowania/pisania będzie do bliży potrzebowała okularów, żeby przestawić ostrość. No tak mniej więcej to wygląda z tego co ja zrozumiałem.
              @ujutno
              Tak pierwsze dwie dobieraliśmy u Pani Prost i dostaliśmy soczewkę NONAME i może coś było w dokumentacji ale dla mnie to jak hieroglify;-)))
              Teraz ostanie dwie u Szymanka. Dostaliśmy w opakowania producenta David&Thomas z wlepką z parametrami.
              Dzisiaj pisałem do tej firmy, która potwierdziła, że prywatnych zamówień nie obsługuje i odesłała mnie do polskiego dystrybytora. Ten znów poinformował mnie, że sprzedaje tylkona zamówenia z gabinetów i koło się zamyka;-(( Czyli chodzi o ścisły kontrolowany kanał dystrybucji... biznes jak lan83luc słusznie zauważyła.
              W tym wypadku zakup w oparciu o paramentry można byłoby zaryzykować bo tydzień od odbioru Po pół roku pewnie już nie.
              Z drugiej strony u Szymanka można iść na dobór i pewnie poprosić o wymiary. Czy je da, czy też wizyta będzie droższa tego nie wiem?
              Tak czy siak dysproporcja cenowa jest spora.
              Rafi
              • patrycj.a.1234 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.02.12, 22:31
                Rafi a teraz pytanie z innej beczki:) Jesteście z Warszawy?
                • rafi.kadafi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.02.12, 23:09
                  Jesteśmy z Warszawy
          • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 03.04.12, 08:23
            Cześć,

Przy takich parametrach możesz zamówić np. przez www.aclens.com/displaylens.asp?LensID=253 wykonują do +22,5

My mamy +25 i +28 i niestety przy takich mocach nie produkują mimo, że przy pierwszym kontakcie miałem już informację, że zrobią, np. z www.lens.com

Przy mocach Gabrysi mam potwierdzenie, że wykonają nam soczewki na www.rgplens.com/ tylko jest kłopot z wysyłką poza USA, trzeba samemu zapewnić usługę przez FedEX obejmującą wszystkie konieczne opłaty np. cło jeśli jest wymagane lub też skorzystać ze znajomego w USA, który prześlą paczkę dalej do PL.

Pozdrawiam,
            Tomek
    • rena_ta_s Re: Zakup soczewek poza gabinetami 28.02.12, 09:00
      Witam, też poszukiwaliśmy w ten sposób i też odpowiedź producenta była zawsze taka sama. Nasza pani optometrystka dobiera nam teraz soczewki firmy Hecht, szukaliśmy jakiś twardych tańszych bo mały w 2011 roku miał aż 8 zgubionych soczewek i chcieliśmy zamawiać po 2 sztuki aby nie miał przerw w noszeniu z powodu gubienia.
      Od optometrysty wiem że parametry wszystkich twardych gazoprzepuszczalnych są zbliżone, pewnie tak jak w przypadku leków firmy się zwyczajnie dogadują z lekarzami, płacą za szkolenia w dobieraniu i później już lekarz takie dobiera.
      www.hecht.pl/
      Płacimy u lekarza 400zł za soczewkę tej firmy (nie wiem jaka cena jest z pominięciem gabinetu, pewnie jest na stronie), dobieramy w gabinecie ale jest to chyba jedyna firma która sprzedaje tez indywidualnie, z tego co widziałam na stronie podpisuje się tylko jakieś oświadczenie, że parametry wpisane w zamówienie są potwierdzone badaniem lekarskim.
      My się nie zdecydowaliśmy bo jeśli chodzi o duble to dobrze nam się współpracuje ze Spectrum, poza tym już mały tak nie gubi.
      My już jesteśmy blisko wszczepu wiec pewnie nie będziemy nic zmieniać ale Wy na początki drogi to możecie próbować;))))
      Podziel się informacjami jeśli się zdecydujecie.
      • lan83luc Re: Zakup soczewek poza gabinetami 28.02.12, 09:54
        My w sumie nie mieszkamy w PL ale tutaj jest taki sam problem. Mamy miekkie soczewki- dośc drogie. Mielismy straszne trudnosci ze zdobyciem ich. Jednak jak bylam w PL i poszłam do sklepu optycznego to poni znalazla mi bez problemu i bez problemu by mi je zamówiła. Wiec nie wiem jak to jest. Mysmy wczoraj tez dzwonili do jednej firmy produkujacej soczewki i odpowiedzieli nam tak samo, ze dla końcowego klijenta oni nie sprzedaja.
      • ujutno Re: Zakup soczewek poza gabinetami 28.02.12, 15:34
        rena_ta_s czy mogłabyś mi opowiedzieć jak wyglądała Twoja droga, jeśli chodzi o lekarzy i ortometrystów? Jesteśmy z Poznania. Zaczynam rozpatrywać możliwość wybrania się do Wrocławia do Spectrum. Czy masz doświadczenia z dr. Prost? Dobiera nam soczewki, w ciągu dwóch miesięcy już drugą...
        Wy jesteście pod okiem prof.Prosta, tak? I te wizyty u niego wystarczają? Może to dziwne pytanie i mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli... Po prostu zastanawiam się co pani dr. Prost wnosi jeszcze do naszego leczenia oprócz soczewek?
        Próbowaliśmy też u Szymanka, ale on stwierdził, że nie jest w stanie wykonać tak dokładnych pomiarów jak Prostowie u tak małego dziecka . Nie ma aparatury.
        Mam wiele pytań... Cały czas się martwię...
        • lan83luc Re: Zakup soczewek poza gabinetami 28.02.12, 15:42
          Co ile macie wizyty? I co jaki czas lekarz wymierza oczy dla dziecka? :-) Duzo pytan jednak mam jeszcze jedno : w jakim wieku są wasze dzieci i czy maja badania pod narkozą?
        • rena_ta_s Re: Zakup soczewek poza gabinetami 28.02.12, 16:05
          Witaj,
          u nas droga już 5 letnia więc wiele za nami.
          Doświadczenia: pierwsze chyba 2 soczewki u dr. Prost. Latały po oku, wypadały, totalna niemoc. Nie wiedziałam wówczas jak jest u innych ale chyba z tego co pamiętam to bardziej niż wypadanie przerażała nas restrykcyjna rehabilitacja. Mogliśmy odsłaniać na 1 godzinę zdrowe oko. Później jeszcze doszła utrata zaufania ale to już sprawa niezwiązana z soczewką bezpośrednio i raczej na maila niż opisywanie na forum. To było ładnych parę lat temu, zal i rozgoryczenie tamtych dni minęły.
          Później ubłagałam dr. Mańczak z Poznania na dobór. Specjalizuje się w dobieraniu twardych soczewek przy stożku rogówki ale dała się przekonać. Przenieśliśmy się jak mały miał około roczku. Złota kobieta, wybitny specjalista i jeden tylko minus...terminy zajęte do przodu na jakieś 9 miesięcy. U takiego malucha to abstrakcja bo jak gubił czy widziałam ze się robi ciasna soczewka to zgłaszałam lekarce i byłam pod telefonem jak tylko ktoś odwołał wizytę wskakiwaliśmy. Mamy do Poznania 130 km więc czasem rano telefon z gabinetu, pakowanie do auta i jechaliśmy.
          Jak mały miał gdzieś 3 latka przenieśliśmy się do Wrocławskiego Centrum Okulistycznego. Też bardzo profesjonalnie, dr Markuszewska zajmowała się małym z dużym ciepłem i starannością. W przypadku zgubienia soczewki godzili się też na zamawianie dubla na telefon i wysyłkę do domu co było dla nas bardzo ważne.
          1,5 roku temu Witek poszedł do przedszkola i zaczęła się makabra gubienia soczewek, WCO nam dosyłało ale soczewka 700zł i w pewnym momencie gdy mały zgubił po 10 dniach przeszliśmy załamanie.
          Zamailowałam do Spectrum, wówczas zaczynali z twardymi soczewkami. To był strzał w 10;) Wyjaśniłam że jestem zadowolona z WCO ale chodzi o ceny soczewek, zaproponowali za 400zł z możliwością zamawiania bezpośrednio u producenta. Pojechaliśmy na wizytę, dobór w sumie 500 zł (2*250 wizyty z badaniami) ale później już soczewki super. Extra dobrane, czas na romowę, pomoc w doborze plastrów, środków do pielęgnacji;) No i optometrystka, która sama nosi te soczewki. W końcu mogłam pogadać z dorosłym użytkownikiem.
          Optometrystka współpracuje z dr Turską, okulistką dziecięcą. Opieka wiec kompleksowa bo nie każdy dobry lekarz musi dobrze dobierać soczewki. Dr Turska pracuje tez w ośrodku dla dzieci słabowidzących we Wrocławiu na Kamiennogórskiej, gdzie wysłała nas na konsultacje z rehabilitacji widzenia.
          Naprawdę polecam Spectrum.

a do profesora Prosta jeździmy co 1,5 roku do kontroli bo chcę aby on robił wszczep soczewki...ale to za jakieś 2-3 lata.

• ujutno Re: Zakup soczewek poza gabinetami 28.02.12, 18:17
            Byłabym wdzięczna za kontakt mailowy. Mam do Ciebie jeszcze kilka pytań... Mam napisać na gazetowy? Ja z gazetowego nie korzystam, więc ujutno@gmail.com
            • rena_ta_s Re: Zakup soczewek poza gabinetami 29.02.12, 09:36
              re_na_ta@wp.eu
    • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 26.03.12, 21:49
      Cześć,

Mamy pierwsze doświadczenie z RGP, odebraliśmy dziś nasze pierwsze u dr Oleszczyńskiej-Prost, na prośbę dostaliśmy oryginalne opakowanie, z którego wynika, że producentem jest firma Lens-Serwis z Warszawy: www.lens-serwis.pl

Na ich stronie widnieje wyraźna informacja, że realizują zamówienia tylko na zlecenia lekarzy okulistów i optometrystów.

Pozdr.,
      T.
    • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 03.04.12, 12:17
      orientujecie się z jakiego producenta soczewek korzysta dr. Jaworski?

Z dotychczasowego rekonesansu:

1. dr Oleszczyńska-Prost (www.okulistykadziecieca.pl/) -> Lens-Serwis - lens-serwis.pl/?show=main

2. dr Szymanek (www.okulisci.biz.pl/) -> David Thomas - www.soczewki.biz/twarde-gazoprzepuszczalne-rgp/wielokrzywiznowe-sferyczne.html

3. Spektrum (www.spektrum.wroc.pl) -> Hecht (hecht.pl/)

4. dr Jaworski -> ?

Pozdrawiam,
      T.

• onunka Re: Zakup soczewek poza gabinetami 03.04.12, 12:43

wydaje mi sie ze lens...albo takie skojarzenie z nazwą gabinetu Lens coś tam-jako reklama:/

• roccan Re: Zakup soczewek poza gabinetami 03.04.12, 14:59
        4. dr Jaworski -> www.hecht-kontaktlinsen.de/
      • tata_gabrysi Lens-Serwis 25.09.13, 10:25
        Orientujecie się może co dzieje się z firmą, w z której m.in. dr Oleszczyńska-Prost zamawia soczewki, tj. Lens-Serwis? Strona WWW nie istnieje: www.lens-serwis.pl/

ZUMI (www.zumi.pl/2334115,Lens_Serwis_S.C._Piotr_Tokarski_Elzbieta_Tokarska,Warszawa,firma.html#!s=homePage) wskazuje na nowy adres, tj. ul. Drzemlika 1 w Warszawie (poprzednio Marywilska 34 www.teleadreson.pl/lens-serwis-sc-9216d35a24.html) i adres WWW - www.oko-vita.pl/ Na próżno tam jednak szukać tam informacji dot. produkcji RGP, a adres kontaktowy to... Marywilska 34.

Ws. przeprowadzki to by się zgadzało gdyż nie tak dawno w w związku z przeprowadzką Lens-Serwis były opóźnienia w odbierze soczewek w gabinecie na Hertza.

Wiecie o co chodzi?

Pozdr.
        T.
        • tata_gabrysi Re: Lens-Serwis 09.02.14, 09:56
          Udało mi się w końcu dowiedzieć, soczewki, które do niedawna produkowała firma Lens-Serwis są teraz oferowane pod marką Aphrodite Med Solutions www.aphrodite-med.pl/

pozdr.,
          Tata Gabrysi
    • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 19.04.12, 14:05
      Cześć,

Temat zakupu soczewek z USA przećwiczony, soczewki zamówiliśmy tutaj: www.rgplens.com/, kontakt mailowy w sprawie custom'izacji zamówienia: Charles Adams; administrator@rgplens.com

Za soczewki o naszych parametrach tj. BOSTON ES, BC=7.50, DIA=9.20, SPH=+25.00/+28.00 zapłaciliśmy wraz z przesyłką na adres w USA - 106$ (płatność PayPal)

W celu przesłania dalej do Polski skorzystaliśmy z serwisu pośredniczącego: www.tylkowusa.com/strony/zakupy-w-USA.html płacąc za usługę przyjęcia paczki, przepakowania i przesłania do Polski - 26$ (lotnicza przesyłka prywatnej paczki gdzie ja byłem nadawcą z wirtualnym adresem zwrotnym w USA, a odbiorcą Żona w PL, a w związku z tym paczka nie była zatrzymana przez Urząd Celny do clenia/podatku)

całość wyniosła nas zatem 132$ x 3,30zł = 435,60zł
      czas oczekiwania: 15 dni z czego większość to usługa przesłania do PL, same soczewki zostały wykonane i wysłane w ciągu 3 dni od złożenia zamówienia i realizacji płatności przez PayPal

Soczewki wyglądają identycznie jak te, które mamy z LENS-SERWIS za 1400zł zakupione przez gabinet okulistyczny, odkładamy na półeczkę jako dubel.

Jeśli ktoś będzie chciał skorzystać z tego kanału oczywiście służę pomocą.

Pytanie do Rodziców przechowujących duble, soczewki zalewacie płynem czy magazynujecie je "na sucho" w pudełeczkach?

Pozdrawiam,
      Tomek
      • rena_ta_s Re: Zakup soczewek poza gabinetami 19.04.12, 15:57
        Gratuluję zakupu, w końcu ktoś się przełamał;) Czyli 215 zł sztuka, masakra;( My używaliśmy już importu z USA ale zamawianego przez lekarza za 700zł/szt.

Kiedyś przechowywałam duble w płynie ale nie miałam pewności jak z higieną tego, czy w płynie coś się nie wytrąci, czy nie powstaną jakieś bakterie. Nie miałam kogo zapytać więc profilaktycznie raz w tygodniu je dokładnie czyściłam i zalewałam nowym płynem.

Po zmianie lekarza w końcu dopytałam. Przechowuje się bez płynu, dokładnie wyczyszczone i osuszone. Przed użyciem na kilka godzin trzeba włożyć do płynu.
        • mamakrzysia08 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 08:42
          My trzymamy w tym opakowaniu, w którym przyszło. Nie pytałam się lekarza ale myślę, że gdyby to miało znaczenie, to lekarze też trzymali by je na mokro, a tego nie robią.

Jak wyjmuję dubla, to odmaczam w płynie i zakładam.

Pozdrawiam,

mama Krzysia
      • mia80 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 25.05.12, 15:48
        Tomek, proszę cię o kontakt. Chciałabym zamówić soczewki dla mojego synka w USA, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Gdzie składać zamówienie? U administratora?
        • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 25.05.12, 23:15
          Hej,

Ja ws. zamówienia mailowałem z Charlsem Adamsem na adres administrator@rgplens.com, płatność przez PayPal i wysyłka przez tylkowusa.com.

Jakie masz parametry soczewek? (BC, DIA, SPH, materiał i ewentualny cylinder)
          Chcesz zamówić na dubla czy jako podstawowe?

Muszę uczciwie uprzedzić, że soczewki z USA zamówiliśmy na dubla i jak do tej pory leżą sobie grzecznie w pudełeczku i ani razu ich nie użyliśmy gdyż nasze nominalne z Lens-Serwis mają się dobrze i nie było potrzeby korzystania z tych z USA więc doświadczenia z ich używania nie mamy.

Chętnie pomogę ws. procedury zamówienia, na pytania odpowiem przez forum lub bezpośrednio pisz na priv: tomek.sadowski@gmail.com

Pozdrawiam,
          T.
          • renata.kaczmarek Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.05.12, 11:25
            Dzięki za szybką odpowiedź. Pomimo mojego słabego angielskiego skleciłam kilka zdań i napisałam do tego człowieka w sprawie zamówienia. Teraz czekam na odpowiedź.
            Parametry naszej soczewki to AS6/+25,00/dia 9,6/BC 6,40. Chcę zamówić dwa duble, bo inaczej wykończę się wciąż stresując się czy zgubię soczewkę i moje dziecko będzie pozbawione rehabilitacji. Dziękuję ci za oferowaną pomoc. Na pewno skorzystam. Bedę z tobą w kontakcie. Jak już uzyskam odpowiedź i dokonam wpłaty, dam znać.
            • mia80 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.05.12, 11:30
              Oczywiście, post powyżej to mój post.
              • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 03.07.12, 15:38
                Hej,

Udało Ci się zamówić te soczewki w USA?

Pozdr.,
                T.
            • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.05.12, 21:40
              Cześć,

A orientujesz się co znaczy AS6? Domyślam się, że to materiał lecz nie widzę go np. na liście dostępnych z www.lens.com/contact-lenses/department97.asp

Ws. korespondencji po angielsku jeśli będziesz miała kłopot pisz, nie jestem co prawda biegły ale chętnie pomogę w miarę możliwości.

Pozdrawiam,
              T.
    • mamakrzysia08 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 11:42
      Moi Drodzy,

Rozmawiałam z właścicielem miejsca, gdzie zamawiam soczewki dla Krzyśka i mam zgodę na publikację danych: Centrum soczewek kontaktowych Wens, pan Eligiusz Szewczyk, e-mail: wens@wens.pl, telefon: 501 760 671. Można tam zamówić soczewki według wskazań własnego lekarza, można też zrobić badania i zamówić na miejscu, zdaje się, że w Łodzi ale tu już sobie głowy nie dam uciąć, bo zamawiam według zaleceń lekarza i dostaję je kurierem.

Sama korzystam i polecam - mam już w oku syna drugą, a w szufladzie trzecią soczewkę z tego źródła.

Mam nadzieję, że ten kontakt pomoże.

Pozdrawiam,

mama Krzysia
      • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 11:53
        Cześć,

A jaka jest cena?
        Producent, materiał?

Pozdrawiam,
        Tomek
        • mamakrzysia08 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 12:02
          Ja zamawiam David Thomas ale wydaje mi się, że dostępne są też soczewki innych producentów, zarówno miękkie, jak i twarde. Co do cen i całej reszty musisz się dopytać, bo nie mam pojęcia. Znajomy mi kiedyś polecił ten kontakt i korzystam od ponad roku ale nigdy się nie dowiadywałam o inne soczewki niż te, jakie nosi Krzysiek.

Pozdrawiam,

mama Krzysia
      • ivan_90 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 20:31
        osobiście nigdy bym nie zamówił soczewek z innego źródła niż od lekarza, nie wiadomo kto to wyprodukował nie wiadomo czy nie pochodzą z chin z tanich materiałów niskiej jakości , poza tym taka osoba (sprzedająca) nigdy nie weźmie odpowiedzialności za jakość takiej soczewki. Moim zdaniem nie warto ryzykować szczególnie dla dziecka. Można zrobić krzywdę dziecku bo jakość nie będzie potwierdzona przez nikogo. A wzroku nic nie zwróci. Jakość takiej soczewki można porównać do tych tanich okularów sprzedawanych na bazarze za kilka złotych.
        • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 21:05
          Witam,

Polecam przestudiować temat i dopiero posiadając wiedzę nt. parametrów, materiałów i produkcji RGP wygłaszać takie opinie. Porównywanie soczewek RGP wykonanych przy całej precyzji takiej produkcji wg parametrów określonych przez lekarza do "tanich okularów sprzedawanych na bazarze" to spore nadużycie. To oczywiście boli, że w PL płacimy 4 krotnie więcej niż w USA/UK za soczewki oferowane w zamkniętym kanale dystrybucji importer/producent->lekarz->pacjent lecz nie uprawnia to do w mojej ocenie bezpodstawnej krytyki działania pokazującego, że układ handlowy ws. RGP w PL bije nas po kieszeni.

Soczewki są wykonane z materiału BOSTON ES dokładnie takiego jak te z LENS-SERWIS, posiadamy rachunek potwierdzający materiał, parametry - wystawiony przez legalnie działającą firmę. Moje wpisy w tym wątku niech będą potwierdzeniem, że temat został gruntownie przeanalizowany i nie skusiliśmy się na bazarowe soczewki MADE IN CHINA...

Pozdrawiam,
          Tomek
          • ivan_90 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 21:14
            nigdy bym nie założył soczewki własnemu dziecku tylko dlatego że jest tania. Polska to wciąż dziki kraj. Wielu podwykonawców zamawia soczewki z chin ,tnąc koszty. Byłem wiele razy w chinach składając takie zamówienia. To że ktoś napisał coś na papierze o niczym nie świadczy. Papier przyjmie wszystko. . Zawsze soczewki zamawiam u lekarza który bierze odpowiedzialność za proces leczenia który trwa latami. Tanie soczewki to słabe soczewki i słaby wzrok. Lepiej nie ryzykować bo ktoś sobie dłubie w garażu i ma niby produkcję.
            • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 21:38
              nasze duble przyjechały bezpośrednio z USA z pominięciem "dzikiego kraju"..., a z odpowiedzialnością lekarza za proces leczenia... no cóż, tutaj wypowiem się na podstawie doświadczeń z innymi lekarzami nie mającymi nic wspólnego Gabrysią - to mrzonka, odpowiedzialność za zdrowie naszych dzieci bierzemy my rodzice odpowiednio wybierając/zmieniając lekarzy, obserwując ich działania, wyniki, zgłębiając temat i w porę reagując

moją reakcją na cenę 1400zł za RGP kupione od lekarza było pokazanie, że takie same soczewki mogą kosztować 400zł - i nie wynika to wcale chęci zrobienia oszczędności na zdrowiu Dziecka, a ze studium tematu ws twardych, gazoprzepuszczalnych soczewek kontaktowych

zawierzenie bezgranicznie lekarzowi i trzymanie się jego wytycznych to jest jakaś opcja, ja wybieram tę bardziej świadomą, kiedy sam w miarę możliwości zdobywam wiedzę i w jakimś, niewielkim chociaż stopniu jestem partnerem do rozmowy z lekarzem

pozdrawiam,
              Tomek
              • ivan_90 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 21:46
                w jaki sposób zdobywasz wiedzę? czytając gazete.pl onet.pl i wp.p?? nie chcesz chyba powiedzieć że znasz wszystkie szczegóły które decydują o poprawnym leczeniu. W jakim stopniu jesteś partnerem do rozmowy z lekarzem okulista po 7 letnich studiach?? nie chcesz mi chyba powiedzieć że znajomość to z czego soczewka jest wykonana jaka ma moc i skąd przyjechała daję ci wiedzę do prowadzenia dziecka z poważną wadą wzroku. Nie wiesz chyba o czym piszesz.
                • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 21:53
                  nie podejmuję się dalszej polemiki na tym poziomie, życzę wszystkie dobrego,

pozdrawiam,
                  T.
            • roccan Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 21:46
              Ivan_90 nie napisałeś na naszym forum nic wcześniej, nie mamy pojęcia kim jesteś i dlaczego tu jesteś. Nie jesteś wiarygodny.

Tato_gabrysi dzięki za kontakt do USA. Wkrótce mamy wizytę u lekarza i pewnie córka dostanie nowe soczewki, więc może też się skusimy na taki zakup.
              • mamakrzysia08 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 20.04.12, 22:18
                Według wyszukiwarki, Ivan_90 nigdy nic nie napisał wcześniej na żadnym forum Gazety.

Ivan_90, opowiesz nam swoją historię? Jakie soczewki nosi Twoje dziecko, na co chorowało itd.? Skąd się tu tak nagle wziąłeś w tym akurat wątku?

Ciekawam...

mama Krzysia
                • rena_ta_s Re: Zakup soczewek poza gabinetami 21.04.12, 07:13
                  ;) Tato Gabrysi, włożyłeś kij w mrowisko! Brawo. Nie jest trudno domyśleć się kim test tajemniczy Ivan_90. Przy takiej marży jaką płaci się za soczewkę w Polsce łańcuch pokarmowy osób, które zasilamy w ten sposób naszą gotówką jest bardzo długi.
                  Tato Gabrysi, chcesz popsuć rynek?!;)))
                  Na chłopski rozum...co w tej soczewce ma tyle kosztować? Może świata Tato Gabrysi nie zbawisz ale może choć sprawisz że lekarze, hurtownicy trochę pomyślą na kim i na czym zarabiają? Czy warto?
                  Decydując się na leczenie młodego zostaliśmy poinformowani o kosztach, wiedzieliśmy na co się decydujemy. Ale nawet my nie byliślmy przygotowani na zakup 8 soczewek w ciągu niecałego roku, gdy mały poszedł do przedszkola. Łatwo policzyć jaki to koszt, do tego jeszcze kilka dodatkowych wizyt bo jak dzieciak gubi 3 dubla to nim zrobisz czwartego to lecisz do lekarza sprawdzić czy aby parametry oka się nie zmieniły.
                  Osobiście znam przemiłą kobietę, samotną 30-tkę, która jest rodziną zastepczą dla 2 dzieci swojego brata pijaka. Starsza dziewczynka ma 6 lat i zaćmę nieleczoną w jednm oku, bo koszty skutecznego leczenia lednooczności (soczewkowanie) są poza możliwościami tej rodziny.
                  Myślę, że już dobór i sprzedaż soczewek firmy Hecht jaką prowadzi wrocławskie Spectrum przełamało ten temat. Tam soczewka może kosztować 400 zł ale cóż się dziwić. Osoba dobierająca też nosi te soczewki, więc pewnie jak nikt rozumie jakie to koszty gdy leczenie dotyczy dzieci (dorosły pewnie zmienia je co 2-3 lata, dzieciaki co 2-3 miesiące).
                  A pamiętam że jak dobierano nam tam soczewki to mówiono że to nie są najtańsze ale że te za 400 są o zbliżonych parametrach do tych co używaliśmy do tej pory.

Nie ma co dyskutować z opiniami podobnymi do Ivan_90 bo leczenie (każde od nowotworów do kataru) to z jednej strony cierpiący człowiek a z drugiej pieniądze i to olbrzymie. A leczenie bezsoczewkowości to bardzo ograniczony rynek, tych dzieciaków nie ma tak dużo a jak są to max 10 lat i robią wszczep, więc trzeba zarobić na tym co jest.
        • lan83luc Re: Zakup soczewek poza gabinetami 22.05.12, 22:32
          My tez nie kupujemy soczewek u lekarza, zamawiamy w optyce. Wiem, że ceny sa jeszcze tansze niż ta która my płacimy ale też wiem ,ze gdybym kupowała to u lekarza to by cena byla conajmniej o 1/3 wieksza.
    • joanna100-19 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 17.05.12, 15:54
      Jeśli sklep ze stanów robi problemy z wysyłką do Polski to możesz zrobić zakupy poprzez pośredników, którzy kupują w stanach w Twoim imieniu i sprowadzają prosto do Twojego domu. Możesz zajrzeć na przykład wszystkozameryki.com/index.html, z tego co wiem to są sprawdzeni.
    • ujutno Re: Zakup soczewek poza gabinetami 27.07.12, 11:06
      Nasz dubel ze strony polecanej przez tatę Gabrysi się przydał niestety....
      Soczewka zgubiła się jeden jedyny raz, zapewne Lilka musiała mocno potrzeć oko... W każdym razie soczewkę znaleźliśmy ale była porysowana.
      Dubla używamy od wczoraj. Wszystko jest bardzo dobrze. Nie zauważyliśmy różnicy między soczewką ze Spectrum a tą ze Stanów.
      Zatem pierwsza rekomendacja wystawiona:)
      • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 01.08.12, 09:53
        Cześć,

Cieszę się, że soczewka z rgplens się sprawdziła, nasze duble przeleżały w pudełeczku, mamy już kolejne soczewki, dla których backupem będą chyba te poprzednie, nie wypadają nam soczewki w ogóle więc zamawianie kolejnych z USA byłoby chyba na ten moment na wyrost.

Nie powiem, że w obliczu Twojej informacji perspektywa uzyskiwania od lekarza jedynie parametrów soczewki bez jej zamawiania nie jest kusząca :) - tym razem jednak jeszcze nie chcieliśmy wywoływać precedensu i grzecznie zapłaciliśmy "polską" cenę...

Z innej beczki dla rodziców dzieci, które mają orzeczenie o niepełnosprawności jeśli weźmiecie fakturę na dziecko na soczewki to ich wartość można przy rozliczeniu rocznym odliczyć od swojego dochodu, można w necie znaleźć orzeczenie kierownika US w tej sprawie zatem polecam brać faktury.

Pozdrawiam,
        TS
        • rafi.kadafi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 01.08.12, 13:44
          dodam tylko, że poza FVT na soczewki bierzemy i odliczamy płyny i plasterki na oko. Wszystko to sprawdzone przy kontroli w Urzędzie Skarbowym ;-)))
    • wiola848 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 03.09.12, 20:28
      Nie mam problemów ztym, żeby kupować soczewki poza ganinetem, bo kupuje w internecie już ponad rok. Co prawda nie wybieram pierwszego lepszego sprzedawcę, tylko wciąż kupuję w tym samym sklepie, który ma oryginalne produkty na 100%. Polecam Szkla.com
      • amelmis Re: Zakup soczewek poza gabinetami 04.09.12, 09:17
        dokładnie zgadzam się z tobą w 100 procentach .T eż tam zamawiam i jest ol.Sklep godny polecenia.
        • ujutno Re: Zakup soczewek poza gabinetami 04.09.12, 12:10
          Zamawiacie tam twarde gazoprzepuszczale soczewki?
          • wiola848 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 18.09.12, 19:27
            Ja zamawiam eyeye bioxy daily. Swoją droga bardzo dobre soczewki. a w tym sklepie zawsze sa oryginalne.
            • ujutno Re: Zakup soczewek poza gabinetami 19.09.12, 12:54
              To nie soczewki twarde o których jest ten wątek.
    • tata_gabrysi Zamawiam soczewki z rgplens.com 07.12.12, 15:17
      Cześć,

Babcia wczoraj miała z Gabrysią "awarię" soczewkową. Soczewka wypadła albo co bardziej prawdopodobne została przez Małą wydłubana podczas szaleństw. Udało się szczęśliwie soczewkę znaleźć, ale był już czas kiedy skapitulowaliśmy w poszukiwaniach i miałem dzwonić na Hertza zamawiać dubla. Jako, że nie mamy dla obecnego kompletu, dubli, a wiem już jak się czuliśmy zgubiwszy soczewkę zamawiamy niezwłocznie duble z rgplens.com

-> Renata, Dorota, a może ktoś jeszcze...
      Może macie potrzebę zakupu? - zawsze koszty przesyłki przez firmę pośredniczącą będą wtedy niższe.

Dajcie szybko znać bo chcę kliknąć zamówienie niezwłocznie. Perspektywa kilku dni Gabrysi bez soczewki była koszmarna.

Pozdr.,
      T.
      • rena_ta_s Re: Zamawiam soczewki z rgplens.com 07.12.12, 15:57
        Tydzień temu byliśmy na wizycie, nie ma potrzeby zmiany mocy więc póki co to co mamy nam wystarczy.
        Dziękuję za pamięć;)
      • ujutno Re: Zamawiam soczewki z rgplens.com 08.12.12, 12:12
        Cieszę się, że soczewka znaleziona! Ja już nigdy nie zaryzykuję.

Ostatnio zamówiliśmy dwa duble:) Dziekuję za pamięć!

A tym którzy nie mają dubla polecam zakup!
      • tata_gabrysi Re: Zamawiam soczewki z rgplens.com 02.01.13, 20:28
        Mamy już duble w domu, tym razem z uwagi na okres świąteczno-noworoczny i brak możliwości przesyłki kurierskiej z tylkowusa.com procedura zakupu trwała dość długo bo 24 dni od chwili złożenia zamówienia do odbioru dziś. Dodam, że producent działa bardzo sprawnie i wysłał soczewki kolejnego dnia roboczego po złożeniu zamówienia, a tak długi czas oczekiwania związany jest z przesyłką pocztową.

Całość poniesionych kosztów (soczewki + przesyłka to magazynu tylkowusa.com + przesyłka do Polski via USPS) to 446zł za dwie soczewki.

Jeśli na przyszłość będziecie korzystali z tego źródła spróbujcie zapytać o wysyłkę bezpośrednio do Polski via "USPS Express Mail" lub "USPS Priority Mail" - wobec konieczności korzystania z pośrednika i przedłużającego się tym razem czasu umówiłem się z producentem, że następnym razem spróbują wysłać soczewki bezpośrednio do PL.

Pozdrawiam,
        Tata Gabrysi
        • rena_ta_s Re: Zamawiam soczewki z rgplens.com 08.02.13, 15:38
          Soczewka młodemu wypadła w przedszkolu i się uszkodziła.
          Będziesz może coś zamawiał najbliższym czasie?
          • tata_gabrysi Re: Zamawiam soczewki z rgplens.com 08.02.13, 18:55
            nie, planujemy, mamy duble, a na kontrolę keratometrii/mocy jedziemy w kwietniu, mogę oczywiście pomoc w zakupach jeśli bedzicie się decydowali, pisz na gmail.

pozdrów.,
            T.
    • tata_gabrysi optyk Ryszard Ścibiór Warszawa - RGP 09.12.12, 10:14
      Cześć,

Dowiedzieliśmy się w sumie z dwóch źródeł, że w Warszawie jest optyk, który zamawia soczewki RGP - Ryszard Ścibiór, ul Żelazna 81: www.pkt.pl/s/warszawa/845314/scibior_ryszard_soczewki_kontaktowe.html

Miał ktoś z Was doświadczenie, jakie są ceny, z jakiego źródła są te soczewki?

Pozdrawiam,
      Tata Gabrysi

• rafi.kadafi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 23.09.13, 22:49
      Hejka
      No i dopadło nas znów. Zoja wróciła z przedszkola i prawie nową soczewkę szlag trafił!!
      Zdecydowałem się zamówić w www.aclens.com z dostawą direct do Polski.
      Gdzięś doczytałem, że jakby co to stawka celna jest 2,9% i VAT 8%, ale jak będzie to zobaczymy???
      Dam na pewno znać jak poszło ile czasu i takie tam.
      Szukając informacji natknąłem się na taki oto link
      www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-97-159-1074
      Wprawdzie pkt 3 rozporządzenia mówi, że należy żlożyć wniosek o zgodę na sprowadzenie kontyngentu (do kogo nie mam pojecia), ale niemniej może być to pomocne ;-)
      PZDR
      Rafi

• tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 24.09.13, 07:34
        Zamawiałem już bezpośrednio z USA i za każdym razem byliśmy zwolnieni z opłaty celnej co potwierdzała pieczątka US na kopercie (żadnych wniosków nie składaliśmy). Właśnie czekam na nowe duble, które zamówiliśmy niedawno i mam nadzieję, że i tym razem obejdzie się bez cła.

Pozdr.,
        T.
        • motylk-kk Re: Zakup soczewek poza gabinetami 24.09.13, 10:02
          Pomóżcie, jeżeli jest taniej to ja też chętnie bym skorzystała z zakupu soczewki z USA Asia już jedną zgubiła, w spectrum płacimy 600zł za szt. Mamy takie parametry (po kolei przepisane z etykiety pomóżcie to rozszyfrować)
          ASCON - AS6
          7.20
          -9.00
          9.6
          PA-HDS
          • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 24.09.13, 11:07
            pomocny w rozszyfrowaniu będzie formularz zamówienia soczewek Hecht: www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CEkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.hecht.pl%2Fpliki%2Fzamawianie_soczewek_torycznych.xls&ei=E0xBUq3VL8SShQewj4DADQ&usg=AFQjCNGsqfu5gAUTq0jYHcL7VcWZIRujDg&sig2=hsUwdFRQFkPleEvD23U_Zw&bvm=bv.52434380,d.bGE oraz opis geometrii soczewek Hecht: www.hecht.pl/pliki/trzy_podstawowe_geometrie2.pdf

ja widzę to tak:

typ geometrii soczewki wg Hecht: ASCON 6
            promień krzywizny (Base Curve): BC=7.20
            średnica (Diameter): DIA=9.6
            moc: SPH=-9.0
            materiał: Paragon HDS

Do zamówienia soczewek, które ja zamawiam z rgplens są potrzebne cztery parametry, tj. BC, DIA, SPH i materiał. Na podstawie materiałów Hecht widać, że mają oni swój dodatkowy, indywidualny parametr AS charakterystyczny dla tego producenta soczewek dot. geometrii. Zwróć też uwagę, że w formularzu zamówienia Hecht (linkowany Excel) materiał, który można wybrać z combo box'a to Pa-HDS-UV. W rgplens (rgplens.com/prices.html) czy aclens (www.aclens.com/contact-lenses-by-category.asp?CategoryID=7) dostępne materiały to Paragon HDS i Paragon HDS 100 i nie ma informacji nt. filtra UV. A tutaj: www.artoptical.com/files/documents/resources/Paragon_SS.pdf gdzie wymieniona jest cała rodzina materiału Paragon - nie ma nic nt. filtru UV. Zwróć też uwagę, że są dwie wersje tego materiału tj. Paragon HDS i Paragon HDS 100, z których pierwsza ma współczynnik przepuszczalności Dk=40 i określana jest jako bardziej stabilna, a druga Dk=100 charakteryzuje się bardzo dużą przepuszczalnością tlenu.

Jak odnieść się do parametru AS soczewek ASCON firm Hecht w kontekście zamówienia z USA? To dobre pytanie do rodziców, którzy dobierają Hecht, a dubli zamawiając USA, którzy na pewno tę kwestię już wyjaśnili.

->ujutno
            Dorota, myślę, że to dobre pytania do Ciebie :)

Trzeba też rozstrzygnąć jak zinterpretować skrót PA-HDS? Wygląda na to, że jest to materiał Paragon HDS, ale trzeba wziąć pod uwagę wątpliwości w tym zakresie, o których napisałem powyżej.

Weź pod uwagę, że ja nie jestem w żadnej mierze specjalistą w tym zakresie i to tylko i wyłącznie moja próba rozszyfrowania parametrów. Dla pewności i potwierdzenia w przypadku jakichkolwiek wątpliwości najlepiej oczywiście porozmawiać z kontaktologiem, który szkiełka dobiera.

Pozdrawiam,
            T.
            • motylk-kk Re: Zakup soczewek poza gabinetami 24.09.13, 18:35
              tata_gabrysi - wielkie dzięki, powiem tak że za bardzo tego nie rozumiem w ogóle nie rozumiem to jest dla mnie czarna magia. Powiedz mi czy ty być zamówił takie soczewki z USA z takimi parametrami? Czy byś się zdecydował zamówić przez internet?
              • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 25.09.13, 09:19
                Przed zamówieniem moim zdaniem trzeba wyjaśnić kwestie dot. zastosowanej geometrii oraz materiału, z którego soczewki są wykonane.

Hecht stosuje trzy rodzaje aplikacji soczewek (hecht.pl/pliki/jak_wybierac_powierzchnie.pdf), tj. aplikację równoległą, komfortową i konturową. W przypadku soczewek z aplikacją komfortową, tj. BIAS moim zdaniem można zamawiać szkiełka na podstawie znajomości promienia krzywizny BC, średnicy DIA, mocy SPH i materiału. Z jakiegoś powodu macie dobrane soczewki ASCON, których powierzchnia tylna jest spłaszczona w kierunku brzegu (obszaru peryferyjnego). Soczewki, które ja zamawiam dla Córki na duble nie mają konfigurowalnej powierzchni tylnej z uwzględnieniem mimośrodu rogówki co nam akurat nie robi różnicy gdyż takie same soczewki dostaliśmy od lekarza. Ja przed zamówieniem dubli wyjaśniłbym z kontaktologiem dlaczego macie dobraną powierzchnię tylną ASCON, a nie BIAS i czy zamiennie można stosować soczewki BIAS. Do wyjaśnienia też kwestia materiału i opcji filtra UV, który jak można przeczytać www.precisionvision.com/images/hds_family_fit_guide.pdf jest opcją dla materiałów Paragon HDS, a jednak w konfiguratorach soczewek z amerykańskich serwisów wysyłkowych możliwości wyboru takiego wariantu nie widzę.

Przed zamówieniem próbowałbym wyjaśnić te kwestie z kontaktologiem. Soczewki w USA są dużo tańsze, ale przed założeniem ich dziecku na oko trzeba mieć pewność, że nie zrobi się mu krzywdy zamawiając szkiełka o niewłaściwych parametrach. Od siebie mogę napisać, że właśnie wczoraj odebrałem nasze trzecie duble zakupione w USA. Nigdy jednak z żadnych nie skorzystaliśmy bo przez 1,5 roku soczewkowania udało się nie stracić żadnej soczewki. Na pewno gdybym musiał założyć szkła z innego źródła miałbym obawy jak oczka Gabrysi przyjmą nowe szkiełka. Są jednak na forum rodzice dzieci, które te soczewki noszą i oni na pewno mogą napisać jakie mają doświadczenia.

Pozdrawiam,
                T.
    • grzesiolek80 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 05.02.15, 21:44
      Chciałbym prosić o pomoc w zakupie soczewek kontaktowych z zagranicy. Za 2 tygodnie mamy dobierać soczewki kontaktowe, więc okazja podpytać się kontaktologa. Obecnie używamy soczewech Hecht o następujących parametrach:
      OP: Bias / BC 7.0 /DIA 9,2 / +23.00
      OL: Bias / BC 7.1 / DIA 9,1 / + 24,00
      Materiał: Boston-ES, barwione niebieskie
      Obecne soczewki trzymają nam się dość dobrze, nie wypadają, ale moce już nie te. Po ostatniej wizycie moce wyszły jej OP:17 i OL:21,5
      Chcielibyśmy skorzystać ze strony www.rgplens.com/, jeszcze nie wysłałem zapytania, najpierw chciałbym się was podpytać, czy zamawiając soczewki Boston ES w cenie $31.95 za sztukę mogę liczyć na produkt podobnej jakości. Czy one też będą lekko niebieskie, czy przezroczyste białe. Nasze dotychczasowe ładnie widać na oczku, czy wszystkie soczewki twarde zamawiane ze stanów są delikatnie barwione?
      A o co chodzi z soczewkami za które trzeba dodatkowo dopłacić - Back or Front Toric $21.00. Czy w naszym wypadku powinniśmy takie zamówić. Nie znam się na tym kompletnie:(
      To będą soczewki jako zapasowe, ale mała niedługo zacznie chodzić więc prawdopodobieństwo zgubienia soczewki zwiększy się drastycznie.
      Czy komuś kto stosował Hecht zamówił soczewki RGPLens i czy może się podzielić swoimi doświadczeniami.
      • kosmoss100 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 06.02.15, 10:21
        Witaj ponownie,

kwestie zakupu soczewek z zagranicy swego czasu szczegółowo i krok po kroku opisał tata_gabrysi w osobnym wątku na tym forum - musisz jedynie odnaleźć ten wątek.

Natomiast, jesli wziąć pod uwagę, co napisałes wczoraj w wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/w,37296,156519564,156519564,Duza_roznica_w_mocach_dziecko_po_operacji_zacmy.html?utm_source=powiadomienia&utm_medium=AutopromoPow&utm_content=Forum_Forum--nowy-watek-dla-anonimow&utm_campaign=Forum_pow,

jeśli mogłabym coś doradzić, jesli jesteście pełni wątpliwości, to trzeba zweryfikować moc dobranych soczewek, dobrać maksymalnie precyzyjnie geometrię, a dopiero wtedy zamawiać duble. Poniewaz mielismy zastrzezenia do doboru soczewek u dr Prost, Dr Jaworskiego, a o Wrocławiu krążyły różne opinie, wypracowaliśmy wlasną scieżkę doboru soczewek twardych dla naszego dziecka. Zabrzmi to nie skromnie, ale jestesmy do tej pory (ostatnie 11 miesięcy) bardzo zadowoleni z tego scenariusza i oby dzialal bez zastrzezen jak najdłuzej. Oczywiscie, czy był to najlepszy mozliwy wybor, dopiero zycie pokaze:
        Dziecko jest pod opieką duetu: doświadczonego optometrysty dr Przekorackiej Krawczyk, ona prowadzi dziecko, w tym dobiera precyzyjnie moce soczewek twardych. Natomiast jej kolezanka, Pani Sylwia tez optometrystka (przyjmuje i w Poznaniu i w Warszawie) specjalizuje sie w samym doborze soczewek twardych, geometrii i fizycznie je zamawia. Oczywiscie mam tu na mysli oryinalne soczewki marki Hecht. Koszt takiej soczewki jest znacznie znacznie nizszy niz u pozostałych, a co najwazniejsze, całe badanie wykonywane jest z precyzją i z poszanowaniem godnosci mojego dziecka, bez krepowania, go, bez płaczu (nasz syn smieje sie podczas badania ...)

Polecam tą parę.

A.
      • tata_gabrysi Re: Zakup soczewek poza gabinetami 06.02.15, 11:42
        Tak jak napisała koleżanka, przed zamówieniem dubli dobrze zweryfikować jeszcze moce nowych soczewek. Po własnych doświadczeniach z różnymi ośrodkami, w których dobiera się parametry soczewek małym dzieciom, uważam, że jest to konieczne.

Przy wysokich (dla naszych afakijnych dzieci) mocach soczewek musisz się liczyć z wyższymi niż na stronie cenami, tj. około $50 za szt. Można zaznaczyć, że soczewki mają być niebieskie. Dodatkowa dopłata dot. soczewek torycznych (korygujących astygmatyzm), Wasze z tego co widzę po podanych parametrach, takie nie są.

Co do jakości to ciężko ją zweryfikować. Nt. trzymania mocy pozostają wyłącznie spec. badania laboratoryjne bądź obserwacja, co do której wyników wypowiedzieć może się dorosły lub starsze dziecko. Geometrię możemy wstępnie ocenić sami, na podstawie obserwacji przesuwania się, uciekania, wypadania soczewki oraz monitorowaniu czy oczka nie są podrażnione. Do oceny jak leżą na oczku potrzebne jest badanie z barwieniem oka fluorosceiną wykonane przez kontaktologa. Na pewno soczewki Hecht są dostarczone w sposób dużo bardziej profesjonalny, w zaplombowanych buteleczkach z płynem i wyspecyfikowanymi parametrami, ponoć również z naniesionym nr seryjnym na krawędzi (po własnej obserwacji mikroskopem x500 nie mogę tego potwierdzić, ale może ja go nie potrafię dostrzec bądź mój amatorski sprzęt jest za słaby). Z rgplens dostajemy fakturę, na której są parametry i pudełeczko ze szkiełkami. Wszystko zależy od procedur kontroli jakości produkcji, czy co w tym przypadku (brak powykonawczej, prostej możliwości weryfikacji parametrów) bardzo istotne, restrykcyjnych zasad postępowania w procesie logistyki produktu.

Mieliśmy już cztery komplety dubli z rgplens, skorzystaliśmy po "awarii" z jednej soczewki, którą Gabrysia nosiła około miesiąca. Nie stwierdziliśmy podrażnień oczka czy większych niż z soczewką Hecht problemów z trzymaniem się na oczku. Jak w niej widziała córka i czy trzymała moc nie wiem. Po tych kilku tygodniach wróciliśmy no nowego szkiełka Hecht, które zamówiliśmy zaraz po zgubieniu starej soczewki.

Są starsze dzieci bezsoczewkowe na tym forum, które noszą soczewki z rgplens jako podstawowe, może ich rodzice się wypowiedzą nt. swoich doświadczeń?

Pozdr.,
        T.
      • grzesiolek80 Re: Zakup soczewek poza gabinetami 08.02.15, 22:18
        Oczywiście, nie bez dokładnego doboru nie ma mowy o zamawianiu "zapasówek", mieliśmy już wstępny pomiar przy pomiarze ciśnienia, teraz za 1,5 tygodnia mamy dobór soczewek w Spektrum. Obecne trzymają się dość dobrze, ale moce należy już zmienić. W sumie z doboru soczewek we Wrocławiu jesteśmy zadowoleni, jeszcze nie zgubiliśmy soczewki żadnej, ale pewnie to nie nieuniknione. Dzięki, wątek na temat sprawadzenia soczewek ze stanów będę szukał, thx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka