Dodaj do ulubionych

Ortopad Master Aid / Opticlude / Viscoplast

25.07.12, 22:11
Drodzy Zalepiacze Oczek,

Moja córka ma stale podrażnioną skórę.
Walczę. Smaruję. Wycinam. Odklejam na oliwkę. Nic. Skóry nie można przecież hartować.

Czy może ktoś z Was wie coś o magicznej substancji do zdejmowania opatrunków? Na pewno coś takiego istnieje ale czy jest dostępne w komercyjnej sprzedaży? Szukam i szukam....

Wracając do plasterków. zaczynaliśmy od Viscoplastów. Do Opticlude przekonała nas cena. Są naprawdę tanie... I tu moje pytanie. Czy za ceną idzie jakość Ortopadów? Sprzedawcy piszą, że są idealne do skóry wrażliwej. A jakie jest Wasze doświadczenie z tymi plastrami?
Obserwuj wątek
    • malysiun Re: Ortopad Master Aid / Opticlude / Viscoplast 26.07.12, 08:42
      Hej!! Używałam na początku tylko ortopadów teraz ze względów finansowych zaczęłam używać opticludy (młody zrywa plastry jak ma dobry dzień to pójdą 3 plastry, jak zły tak jak wczoraj to nawet 15) skóra wygląda potem masakrycznie. Gdzieś tu na forum przeczytałam o sudokremie i faktycznie na noc bardzo cienką warstewką mu smaruje (żeby nie zatarł bo ten specyfik nie może do oczu się dostać) i nawet jest spora poprawa. Co do ortopadów wydaje mi się że są delikatniejsze dla skóry. Zwłaszcza jak jest upał to mam wrażenie że opticludy tak mocno się przylepiają że odparzają skórę. Ortopady mają troszkę inną fakturę i klej.. choć niestety przy tak delikatnej skórze nie ma rady... ;(
      • rena_ta_s Re: Ortopad Master Aid / Opticlude / Viscoplast 26.07.12, 09:30
        Ja używam ortopadów, ostatnio chciałam zmienić na tańsze bo wydawało mi się że na młodego już nie działa przekupywanie kolorowym obrazkiem ale nakleiłam Viscoplast na godzinę (na szczęście tylko godzinę), odkleiłam bo zrobiło się gorąco i szliśmy na plażę i tydzień odparzenie leczyłam.
        Choć jeśli chodzi o trzymanie się kleju to ortopady trzymają się słabo, czasem wystarczy że się spoci lub popłacze w przedszkolu a już koło noska się odkleja. Też korzystałam z sudokremu lub innego kremu na odparzenia, smaruję na noc.

Co do samego zdjęcia to wydaje mi się że nie ono jest problemem, zostają ranki bo skóra jest po całym dniu odparzona wiec ślad się nie robi w momencie odklejenia. Jeśli ktoś ma jednak problem z samym odklejeniem, szczególnie przy podrażnieniu może to być bolesne to polecam zamiast oliwki szampon do włosów, posmarować kilkoma kroplami brzegi, po 2 minutach plaster się wręcz ślizga po skórze. Jeśli dzieciaczek w wieku że jest ryzyko zatarcia oka to szampon nieszczypiący, specjalny dla dzieci.
        • zuzanka79 Re: Ortopad Master Aid / Opticlude / Viscoplast 26.07.12, 21:53
          Ja też używam ortopadów aczkolwiek od września zamierzam poeksperymentować z osłonką na oko ( było już o tym na forum i mnie kusi;) ). Marysia musi mieć oko zaklejone od 4 do 6 godzin więc na szczęście jeszcze nie nabawiła się żadnego odparzenia.
          Jedyne co mi na myśl przychodzi na oparzenia i odparzenia to linomag lub zwykła maść z wit. A. apteka.sc/oparzenia/3078-masc-z-witamina-a-30-g-olsztyn-masc-witaminowa.html . Na pupcię niemowlaka działały rewelacyjnie ;)
    • ines_s Re: Ortopad Master Aid / Opticlude / Viscoplast 29.07.12, 18:42
      Myśmy do ubiegłego miesiąca korzystali z ortopadów - faktycznie są bardzo dobre, chociaż synek sam je odkleja i podgląda. W ubiegłym miesiącu kupiłam opticlude. Efekt: są trudniejsze do odklejenia, więc synek trochę mniej podgląda, ale skóra gorzej reaguje. Po upalnych ostatnich dniach bardzo mocno się odparzyła. Jeśli macie jakiś cudowny sposób na odparzenia, będę wdzięczna za podpowiedzi! Zastanawiam się, czy przez kilka dni nie zaklejać oka skoro skóra jest mocno odparzona?
      • malysiun Re: Ortopad Master Aid / Opticlude / Viscoplast 16.05.14, 14:02
        Hej, syn mój w końcu dojrzał (odpukać) i faktycznie od jakiegoś czasu nie zrywa plastrów i można się z nim dogadać. Dlatego chcę wrócić do ortopadów. Julo ma 2,5 roku i stąd pytanie jaki rozmiar kupić? producent poleca MEDIUM ( dla dzieci w wieku o 2 do 4 lat) Jaki rozmiar używacie? ujtno widziałam na zdjęciu, że Lila ma ortopady (swoją drogą gratuluję i trzymam kciuki za wydawnictwo!!!) jaki rozmiar kupujesz?
        • ujutno Re: Ortopad Master Aid / Opticlude / Viscoplast 16.05.14, 20:20
          My mamy juniory. Wydaje mi się, że lepiej gdy są nieco większe.

Dziękuję bardzo :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka