14.04.13, 20:07

Jestem mamą Joasi ur w 29tc z wagą 1480g retinopatią 1 st bez laserów w maju skończy 3 lata. Przez 1,5 roku byliśmy pod stałą kontrolą okulisty nic nie wskazywało ma to że jest problem z oczami wszystko ładnie pięknie retinopatia się całkowicie wycofała, wcześniactwo poszło w niepamięć Joasia nie zezuje nie mam oczopląsu. Rutynowe badanie okulista -15 lewe oko płacz rozpacz po atropinie -10. Byliśmy w CZD na VEP ze stymulacji oka lewego uzyskano zapis o morfologii "W", z odpowiedzi N75. P 100 o prawidłowych latencjach oraz N145 o wydłużonej latencji przy obniżonej amplitudzie. Zapis VEP na pograniczu normy z wyraźną asymetrią amplitudy odpowiedzi korowej. obniżona amplituda odpowiedzi korowej ze stymulacji oka lewego sugeruje obniżenie ostrości widzenia. Co można zrobić? Do jakiego lekarza się udać? w Polsce Europie gdzie kol wiek... jestem tym przerażona, nie wiem co mam robić. Proszę Was poradźcie podpowiedzcie każda wasza rada będzie na wagę złota. W sobotę idziemy do spectrum na "przymiarkę" soczewki
Obserwuj wątek
    • ujutno Re: 3-latka 15.04.13, 12:12
      Dolegliwości wynikające z wcześniactwa związane z rozwojem wzroku to nie tylko retinopatia ale kształtowanie całego systemu przekazywania bodźców wzrokowych do kory mózgowej. Ciesze się, że u Was retinopatia zatrzymała się na pierwszym stopniu, ale to nie znaczy, że nie macie ubytków w siatkówce prawda? W pewnym stopniu funkcjonalność oczu została naruszona. Jeśli problem jest neurologiczny myślę, że powinniście zgłosić się do Tęczy. Tam grupa specjalistów będzie rehabilitować wzrok Twojego malucha ,bo niestety jak przy większości przypadłości dzieci rodziców z tego forum nie podlegają wyleczeniu... nawet u najwybitniejszych lekarzy... Niemniej jeśli chcesz uzyskać opinie tego z najwiekszym doświadczeniem w okulistyce dziecięcej to powinnaś skonsultować dziecko u prof Prosta.

Trzymam kciuki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka