Dodaj do ulubionych

zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosprawno

03.05.06, 19:27
Ubiegam się o zasiłek pielęgnacyjny na moje dziecko.Dostałam pismo z
zawiadomieniem o posiedzeniu zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności na
które mam stawić się z dzieckiem.
Czy Wasze dzieci mają przyznany ten zasiłek? Jak wygląda takie posiedzenie,czy
komisja zadaje jakieś pytania? Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie,bo
nie bardzo wiem czego powinnam się spodziewać.
Obserwuj wątek
    • beataklaudia Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 03.05.06, 19:57
      Cześć,
      doświadczenia w tym nie mam, ale za chwile i mnie to czeka..tylko ja to robie w
      odwrotnej kolejności tj najpierw staram sie o orzeczenie o niepełnosprawności ,
      a póxniej zaniose to orzeczenie do pracy, żeby mi ten zasiłek wypłacali (z tego
      co wiem to teraz jest ok 150 zł).
      Od naszej pediatry wiem , że ponoc u nas w Krakowie w przypadku dzieci to
      wydają te orzeczenia właściwie głównie bazując na dokumentacji medycznej od
      specjalistów, którą sie im złozyło..ale jak będzie to zobaczę jak sama pójdę..
      Chętnie dowiem sie jak ta komisja wygląda, więc daj znac jak będziesz juz po :)
      Pozdrawiam,
      Beata
    • tabaluga0 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 03.05.06, 20:33
      my mamy tez zasilek od ponad roku i jeszcze na rok, w przyszlym znowu bede
      musiala zlozyc dokumenty popzednio nie stawialam sie na komisje, napisalam w
      oswiadczeniu ze dziecko nie jest w stanie sie stawic, poza tym co by to dalo,
      zbadac i tak nie zbadaja.Ciekawe jak bedzie za rok.
    • przemo99 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 03.05.06, 22:02
      Witam ! My już mamy zasiłek pielęgnacyjny od około 3 lat ( 144 zł ).Przed komisją orzekającą o niepełnosprawności nie musiało być dziecka - wystarczyła jedynie dokumentacja z klinik i zaświadczenie od prof. Prosta o stopniu niedowidzenia.Oprócz dokumentu o niepełnosprawności otrzymaliśmy też coś w rodzaju legitymacji , podpisanej przez prezydenta miasta uprawniającej do bezpłatnych przejazdów autobusami , basenu oraz zniżek na pkp.Również dzięki temu można sobie wyrobić kartę na miejsce parkingowe dla niepełnosprawnych.Sama komisja trwała krótko , bezproblemowo.Pozdrawiam.
    • magracka Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 03.05.06, 22:13
      Witam, my mamy 2 komisje za sobą na pirwszej nie byliśmy, bo Gracek mial we
      wnniosku napisane, tak jak pisała Tabaluga, że nie jest zdolny do stawienia się
      , drugi raz Gracjanek był starszy i pojechaliśmy. I to była porażka, małego w
      ogóle nie badali, bazowali jedynie na dokumentacji i zadali mi kilka pytań,
      Gracek wrócił z niej strasznie zmęczony i następnym razem sprobuje sie wykręcić.
      Oprócz karty parkingowej mozna się również starać o miejsce parkingowe dla osoby
      niepełnosprawnej przed domem, co prawda każda osoba niepełnosprawna moze na nim
      zaparkowac, ale zawsze się przyda, My sie o nie staramy bo mieszkam w
      miejscwosci wypoczynkowej, idzie sezon i niedługo zaparkowanie w okolicy domu
      bedzie graniczyło z cudem, pozdrawiam serdecznie
    • kobietazwyczajna Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 04.05.06, 00:57
      My nie mamy. Zastanawiałam się już kilka razy czy nie działać cokolwiek w tej
      sprawie. ńikt z lekarzy mnie na to nie naprowadził, a raczej wręcz odradzono mi
      to dawno temu. Jednak od momentu pójścia Małej do szkoły zastanawiam się czy
      jakieś orzeczenie by jej nie ułatwiło trochę życia. A jednocześnie nie wiem czy
      jest sens stawać przed komisją, bo być może brzydko to określę "jest za mało
      chora". Sama nie wiem...

A w tym wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37296&w=37176751&a=40689432 opisałam
      jej chorobę.
    • tolka11 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 04.05.06, 08:37
      Ja składałam dokumenty jak Miłosz miał 10 m-cy, niestety pojechaliśmy do
      sanatorium i termin przepadł. teraz zlozyłam, w czwartek odbieram dokumenty u
      Prosta i zobaczymy. Z tym, że u nas zawsze wymagają obecności dziecka [!?].
      • ada16 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 04.05.06, 10:17
        zawsze warto składac , te 140 zl miesięcznie - zawsze się przyda. Lekarze
        niestety raczej zniechecają , ale moje starsze dzieci ( dawno) dostawały prez
        3 lata zasilek, na dysplaję stawow biodrowych - rozpórke nosily ok pól roku.
        Kuba ma zasiłek prawiemod poczatku.
        Najmniej przyjemne jest przepytywanie przez opike społeczną o stanie
        materialnym ( nie wiem dlaczego trzeba to przejsc- zasiłek pielegnacyjny
        wypłaca ZUS a nie opieka). w grudniu konczy nam sie termin, będziemy znowu
        stawac na komisji
        • renita1 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 04.05.06, 13:58
          U nas nikt sie nie pyta o stan materialny - przecież to są dwie różne rzeczy.
          zasiłek dostaje się bo dziecko ma jakąs wadę i kropka. My pobieramy, byliśmy na
          komijsji rok temu, nie było żadnych problemów bo wtedy bardzo dobrze widoczny
          był oczopląs dziecka. w tym roku w czerwcu mamy znów komisję i będziemy si e
          starac od zasiłek aż do 16roku życia dziecka. muszę popytać burmistrza o ten
          darmowy basen i przejazd autobusami..
        • asiarol Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 04.05.06, 19:25
          > Najmniej przyjemne jest przepytywanie przez opike społeczną o stanie
          > materialnym ( nie wiem dlaczego trzeba to przejsc- zasiłek pielegnacyjny
          > wypłaca ZUS a nie opieka).
          zaskoczyłaś mnie tym, przecież zasiłek pielęgnacyjny przyznawany jest bez
          względu na dochody,skąd w takim razie zasadność takich pytań?
    • asiarol Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 04.05.06, 19:38
      Wiecie czego najbardziej się obawiam, że mimo tego ,że moje dziecko na znaczną
      wadę wzroku(wysoka nadwzroczność +8OP +6OL)oraz zaawansowane niedowidzenie
      OP(tylko 20% widzenia) nie wydadzą pozytywnej opinii(uprawniającej do zasiłku
      pielęgnacyjnego) z powodu małej ilości dokumentów medycznych.
      Moje dziecko nie było dotąd leczone szpitalnie w związku ze swoją wadą i
      niedowidzeniem,bo co tu leczyć szpitalnie?
      Mam tylko kserokopię karty pacjenta od rejonowego specjalisty z określeniem
      wady.Jesteśmy po 2 seriach naświetlań plamki żółtej i ćwiczeń-żadnej
      poprawy.Lekarka jak dotąd nie widziała potrzeby skierować dziecko na
      specjalistyczne badania neurologiczne etc. mimo tego że podejrzewa niedorozwój
      nerwów.
      W sobotę wybieramy się prywtnie do innego specjalisty skonsultować jego stan,ale
      generalnie myślę ,że głównie ilość papierów robi na "szanownej" komisji wrażenie
      i jest przesłanką do wydania opinii, a nie sam stan zdrowia.Co o tym myślicie?
      • przemo99 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 04.05.06, 23:58
        Myślę , że nie chodzi tutaj tylko o przyznanie zasiłku pielęgnacyjnego ( Co
        prawda 140 zł piechotą nie chodzi ) ale przede wszystkim chodzi o orzeczenie o
        niepełnosprawności.Bo takie orzeczenie uprawnia do wielu rzeczy należnym naszym
        dzieciom.Są to np darmowe przejazdy komunikacją miejską , zniżki w pkp , darmowy
        wstęp na wszystkie obiekty miejskie np basen , lodowisko , ZOO ( u nas w Płocku
        jest to przestrzegane ) oraz parking.Będzie to również potrzebne przy staraniu
        sie o przedszkole integracyjne i szkołę.
        A co diagnostyki wady Twojego dziecka - to myślę ( opierając się na własnych
        doświadczeniach ) , że nigdy nie należy wierzyć do końca jednej osobie - jak na
        drodze - zasada ograniczonego zaufania .Jeśli to nerwy wzrokowe to należy
        wykonać potencjały czynnościowe- podobno najlepsze w CZD w W-wie , NMR , i
        ewentualnie elektroretinografię ( podobno najlepiej w Szczecinie ).Odradzam
        ośrodki w Łodzi w CZMP i Poznań.Polecam jeszcze oczywiście Katowice.Pozdrawiam-
        Przemek
        • kajka68 do Przemo99 05.05.06, 08:14
          A jaki ośrodek w Poznaniu odradzasz???Pytam bo 16 jadę z małą do kliniki
          neurologii wieku rozwojowego...
          • przemo99 Re: do Przemo99 05.05.06, 09:02
            Przepraszam , nie wyraziłem się ściśle.Chodziło mi o klinikę okulistyki na ul
            Długiej - P. prof Petzold.Jeśli chodzi o neurologię to nie wypowiadam się.Znam
            jedynie klinikę neurologii dziećięcej w Warszawie w Instytucie Matki i Dziecka -
            polecam , zwłaszcza dr Mazurczak.Zyczę powodzenia!!!
        • beataklaudia Re: do przemo 05.05.06, 10:08
          Cześć,

nawet nie wiedzialam o tych bezpłatnych wejściach na obiekty miejsckie...czy
          jest na to jakiś przepis na który możnaby się powołać..
          Pozdrawiam,
          Beata
          • kajka68 Re: do przemo 05.05.06, 11:14
            nie ma sprawy:-))dzieki za polecenia w-wy...jeśli nam w Poznaniu nie wyjdzie to
            mamy próbować właśnie w w-wie:-)
    • kobietazwyczajna Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 04.05.06, 23:03
      Wybieram się do kontroli do okulisty w Klinice, w związku z tym bardzo Was
      proszę o informacje jakie dokumenty są potrzebne do starania się o ten zasiłek.
      Późno, bo późno, skoro lekarze niechęcają, sama się spróbuję upomnieć :-)
      Od czego trzeba zacząć? Od lekarza pediatry prowadzącego, czy specjalisty-okulisty?
      • ada16 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 05.05.06, 08:59
        Okulista musi wypełnić kwit ( który - i tu nie pamiętam , czy trzeba przynieść
        z Zusu , czy lekarz sam powinien miec ) - kto pamięta?
        Pytanie do przemo.. - czy oprócz orzeczenia posiadasz jakąs legitymację - która
        umozliwoa z korzystania z ulg?
        • przemo99 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 05.05.06, 14:59
          Tak , jest to legitymacja podobna formatem do szkolnej zatytułowana " Legitymacja osoby niepełnosprawnej , która nie ukończyła 16 roku życia " wydana przez powiatowy ( miejski ) zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności , z pieczęcią prezydenya miasta Płocka , podpisana przez dyrektora MOPS.Jest adnotacja ,że legitymacja upoważnia do korzystania z ulg i uprawnień.Nosimy ją razem z legitymacją PZN i te dwa dokumenty w zupełności wystarczają
    • beataklaudia Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 05.05.06, 10:05
      ..wczoraj zanioslam wszystkie dokumenty do tego orzeczenia..teraz mamy
      czekac..do dwóch miesięcy dostaniemy pismo z terminem komisji (strasznie
      długo , ale na pocieszenie Pani mi powiedzaiłą, że jeszcze niedawno czekało się
      7 mies na komisję ..powiedziała też że w przypadku dzeci jest szansa ze to
      będzie szybciej)...my staramy sie o orzeczenie nawet nie ze względu na ten
      zasiłek pielęgnacyjny , ale głównie po to żeby można było starać się o
      dofinansowania do turnusów rehabilitacyjnych (mamy jeszcze inne problemy oprócz
      okulistycznych), odpisac od podatku koszty rehabilitacji prywatnej, dojazdu na
      rehabilitację .. ogólnie rzecz biorą warto mieć to orzeczenie...
      • tolka11 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 05.05.06, 14:29
        Wniosek o zasiłek pobiera się tam, gdzie znajduje się biuro [czy jak to nazwać]
        komisji. U nas czeka się tydzień na odpowiedź i do miesiąca na komisję.
    • kobietazwyczajna wszelkie info n/t zasiłku pielęgnacyjnego 05.05.06, 17:39
      Wszelkie informacje dotyczące przepisów i zmian jakie nastąpiły znajdziecie tam
      www.idn.org.pl/sonnszz/pielegnacyjny16.htm
      Mam jednak pytanie - czy ktoś mógłby mi wytlumaczyć co oznacza z polskiego na nasze
      "Do stanów chorobowych, które uzasadniają konieczność stałej opieki lub pomocy
      dziecku, należą:
      ...
      pkt. 8 Wrodzone lub nabyte wady narządu wzroku, powodujące znaczne ograniczenie
      jego sprawności, prowadzące do obniżenia ostrości wzroku w oku lepszym do 5/25
      lub 0,2 według Snellena po wyrównaniu wady wzroku szkłami korekcyjnymi lub
      ograniczenie pola widzenia do przestrzeni zawartej w granicach 30 stopni"

• kobietazwyczajna Re: wszelkie info n/t zasiłku pielęgnacyjnego 05.05.06, 17:59
        Znalazłam :
        "Badanie jakości widzenia zostało unifikowane w 1862 roku kiedy Herman Snellen
        opublikował tablice nazwane jego nazwiskiem. Idea tablic Snellena jest oparta na
        kryterium iż wzrok jest normalny, jeżeli rozdzielczość kątowa widzenia wynosi 1
        minutę. Dlatego tablice składają się z optptypów (najczęściej liter) o różnej
        wielkości, przystosowanych do widzenia z takiej odległości aby ich rozmiar
        kątowy wynosił 5', a szczegóły były nie mniejsze niż 1'."
        • wieswa Re: wszelkie info n/t zasiłku pielęgnacyjnego 12.05.06, 08:49
          Niestety z tych wyjaśnień nic nie zrozumiałam. W związku z tym mam pytanie czy
          należy sie zasiłek pielęgnacyjny dla mojej córci ( ma 6 lat wrodzonę wadę +6
          OP, + 6 OL, astygmatyzm, zez naprzemienny). Jeśli tak to od kogo musze uzyskać
          zaświdczenie: od lekarza pierwszego kontaktu czy od okulisty?. Prosze o
          odpowiedż.
          • beataklaudia Re: wszelkie info n/t zasiłku pielęgnacyjnego 12.05.06, 16:54
            Cześć, zasiłek pielęgnacyjny należy się bez względu na dochody ok 150 zł mies ,
            ale żeby go dostać trzeba mieć dla dziecka orzeczcenie o niepełnosprawności.
            Szczegóły jak je uzyskać - patrz post ali
            Pozdrawiam,
            Beata
    • herbi984 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 09.05.06, 19:48
      Bylam dzis w PZN aby dowiedziec sie czegos o wczesnej interwencji dla
      maluchow.Tam zdziwili sie bardzo,ze nie mam jeszcze orzeczenia o
      niepelnosprawnosci.Poszlam po wniosek i w sumie nie wiem czy warto juz sie o to
      starac.Filipek ma dopiero 6 miesiecy.Ma coprawda wrodzona wade
      oczek-aniridie(brak teczowek),do tego zacme i astygmatyzm, ale przeciez zaden
      lekarz jeszcze nie stwierdzi w jakim stopniu Filipek widzi,a chyba to jest
      istotne dla komisji.Do tego nie mam zbyt wiele "papierkow" od
      lekarzy.Zastanawiam sie czy jest sens ubiegania sie o to orzeczenie juz
      teraz.Poradzcie prosze.
      • tabaluga0 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 09.05.06, 20:08
        nie potrzeba zadnych papierkow, wystarczy tylko oswiadczenie lekarza o stanie
        zdrowia, niech napoisze co dziecku dolega itd. zadnych wynikow sie nie
        przedstawia, staraj sie o ten zasilek!!!!
      • beataklaudia Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 09.05.06, 20:37
        oczywiście, że się staraj, ja się staram dopiero teraz jak Klaudia ma 2,5 roku
        i bardzo żaluję że nie zorbiłam tego już dawno. 150 zł zasiłku pielegnacyjnego
        miesięcznie na pewno sie przyda :)
        Pozdrawiam,
        Beata
    • ali_bey Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 12.05.06, 15:07
      Witajcie.My własnie jesteśmy po komisji, to był nasz drugi raz;)Wniosek o
      wydanie orzeczenia i zaświadczenie o stanie zdrwia ściagnełam z internetu
      (znajduje się na stronie zespołu własciwego do miejsca zamieszkania), ale można
      równiez dostać je w MOPSie.Kiedy pierwszy raz składaliśmy papiery, były braki w
      dokumentach, tzn brakowało kart leczenia z poradni w ktorych prowadzony jest
      Kuba, pani doktor zwróciła nam na to uwagę i podała w wątpliwość sens składania
      przez nas podania (czyli,że dziecko nie powinno dostac orzeczenia)jednak
      orzeczenie dostaliśmy na rok. Tym razem miałam ze soba pełną
      dokumentację(zaświadczenie o stanie zdrowia, karty wypisu ze szpitali,
      kserokopie kart z poradni, wyniki istotnych badań, np.VER., informacja od
      rehabilitantów, orzeczenie z PPP)Orzeczenie dostalismy do 2010 r, "załapaliśmy
      się" równiez na kartę parkingową(aby sie o nią ubiegać na orzeczeniu powinno być
      zaznaczone ,że dziecko spełnia wymagania wynikające z ustawy o ruchu
      drogowym).Czas oczekiwania na komisję jest chyba zalezny od miejsca, czyli każda
      komisja ustala inny termin.Myśmy czekali 4 tygodnie , a orzeczenie dostaliśmy 4
      dni po komisji.To jak wygląda komisja działa na tych samych zasadach, czyli co
      kraj to obyczaj (oczywiście z zachowaniem niezbędnych formalności).U nas na
      komisji była jedna pani doktor, badanie baaardzo pobiezne, potem przejście do
      pokoju przylegającego, gdzie zasiadała pani z opieki społecznej i przeprowadzała
      wywiad: czy dziecko chodzi do przedszkola, w jakim wymiarze godzin, czy jest
      samodzielny i w jakim zakresie wymaga pomocy, jak wygląda jego rehabilitacja
      itp.I tyle , potem pozostaje juz tylko czekać na informację o przyznanym
      orzeczeniu.Jeżeli juz sie takowe dostanie, dobrze jest złozyc kolejny wniosej do
      tej samej komisji o wydanie legitymacji.Wnioski do pobrania ta samą droga co
      poprzednio, czyli internet lub MOPS.Ja jestem własnie na etapie wniosku o
      wydanie legitymacji i karty parkingowej.
      Na pewno warto jest składać wnioski do komisji , bez względu na stan zdrowia
      naszych dzieci, przecież wszystkiem maja probemy ze zdrowiem,a jeżeli komisja
      nie przyzna orzeczenia to przynajmniej człowiek wie na czym stoi.Myślę,że
      równiez wiek dziecka nie jest istotny.Jeżeli lekarz uzna,że Waszemu dziecku nie
      należy sie orzeczenie powinien powiedziec z jakich względów, a uważam,że lepiej
      wiedzieć niz snuc domysły.
      Pozdrawiam.Alicja
      ps.jeżeli ktoś bezie miał jakis pytania na temat komisji , chetnie odpowiem w
      miare swich skromnych możliwości.
    • kobietazwyczajna już mamy termin komisji! 27.05.06, 13:14
      Pozbierałam niezbedne dokumenty i złożyłam wniosek o orzeczenie stopnia
      niepełnosprawności, czyli zrobiłam pierwszy krok w stronę zasiłku
      pielęgnacyjnego. W czerwcu mamy termin komisji, mam się stawić z dzieckiem i
      niezbędnymi dokumentami (wypisy ze szpitala, karty leczenia z przychodni, swój
      dow. osob., leg. szkolna dziecka - bo jest w wieku szkolnym). Lekarz prowadzący
      powiedział, że córka "łapie się" w kryteria, zobaczymy co powie szanowna komisja.
      Pani odbierająca dokumenty poinformowała mnie, że jeżeli komisja przyzna
      orzeczenie to dopiero wtedy sklada się wniosek o zasiłek i kolejny wniosek o
      wydanie legitymacji, która uprawnia do bezpłatnych przejazdów dziecka i opiekuna.
      Jak bedziemy już po dam znać co i jak.
      • tolka11 Re: już mamy termin komisji! 27.05.06, 14:01
        Ja mam termin na 19 VI. Jest tak jak piszesz po kolei. mnie teraz skończyła się
        ważność orzeczenia, więc znowu wszystko od początku. Życzę powodzenia.
        • renita1 Re: już mamy termin komisji! 27.05.06, 14:49
          My mamy termin 13 czerwca - wtedy ma być komisja złożona z okulistów. Ciekawe
          co ciekawego mi powiedzą.
        • joanna273 Re: już mamy termin komisji! 27.05.06, 14:49
          Nam termin pierwszego orzeczenia mija 31 maja a nastepną komisję mamy dopiero 8 czerwca.Troche to nie fair bo takie dziecko jak nasza Alicja z którą musze codziennie dojeżdżać na rehabilitacje powinna mieć tak ustalany termin komisji żeby nie było przerwy a tak zanim zapadnie decyzja itd.do będzie juz prawie koniec czerwca i za co ja mam dojeżdżać na rehabilitację???
          Ale to niestety nasza "kochana" biurokracja.
          Nie wiem jak to wygląda gdzie indziej ale tak to wygląda w Bytomiu.
          • kobietazwyczajna Re: już mamy termin komisji! 19.06.06, 23:51
            Z tego, co się wczytałam to niezależnie od miasta tak jest lub powinno być
            wszędzie, bo przepis mówi wyraźnie, że o następne, kolejne orzeczenie można się
            starać dopiero wtedy gdy wygaśnie obecne. Nikt nie bierze pod uwagę, tego że
            przez ten czas uciekają pieniążki.
    • asiarol Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 27.05.06, 16:27
      moje obiekcje okazały się jednak bezpodstawne,dostaliśmy orzeczenie o
      niepełnosprawności bez najmniejszego problemu(decyzja była od razu,samo
      orzeczenie do odebrania za tydzień)
    • tolka11 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 19.06.06, 17:10
      Byłam dzisiaj z młodym na komisji i przemila lekarka uświadomiła mnie, że
      retinopatia V st. i astygmatyzm w drugim oku nie stanowią podstawy do wydania
      orzeczenia. Nie będę komentować. Na szczęście miałam też papiery od neurologa.
      Pani w przypływie dobroci dla maluczkich wydała orzeczenie na 3 lata ze względu
      na zaburzenia neurologiczne i oczy. Ale więcej na oczy nie wyda. tak mi
      oznajmiła. mlody ma zaleconą przez Prosta terapię wzroku, przedszkole da
      tyflopedagoga jeśli w opinii poradni będzie to zaznaczone, a poradnia opiera
      się na orzeczeniu. Narazie je mam, ale co będzie dalej? Zaklęty krąg.
      • renita1 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 19.06.06, 19:50
        Ja naprawdę zaczynam się zastanawiać, jaką trzeba mieć wadę wzroku, żeby wydali
        orzeczenie na dłuższy czas! Nam dali na dwa lata - a przecież wada wzroku
        małego nie podlega leczeniu i będzie ją miał do końca życia - bez komentarza.
      • beataklaudia Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 19.06.06, 19:52
        tolka..to nie do pomyslenia...ja też byłam na komisji kilka dni temu..i lekarka
        tylko po rzuceniu okiem na zaświadczenie od Prosta zakwalifikowała nas do
        orzeczenia...nawet już nie zagladła do opinii neurologa bo stwierdziła, że ROP
        juz sam wystarcza..
      • kobietazwyczajna zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 19.06.06, 23:54
        Jestesmy po komisji, na ktorej pani doktor stwierdziła, że w jej mniemaniu
        orzeczenie powinismy dostać, bo "duży stopień niedowidzenia i do tego oczopląs".
        Ale jeszcze nie wiem na jaki czas dostaniemy, nie mam jeszcze decyzji w ręce.
        Jak dostanę decyzję to papierków ciąg dalszy - zasiłek pielęgnacyjny.
    • kobietazwyczajna już po! 23.06.06, 07:55
      Jestem już po komisji, mamy orzeczenie na 5 lat! Czekam na legitymację dla
      córki. Złożyłam też wniosek o zasiłek pielęgnacyjny. Będzie wypłacany taki sam
      okres czasu, na jaki mamy decyzję o niepełnosprawności.
      Dziękuję! Bardzo się cieszę, bo gdyby nie to Forum to zapewne nie podjęłabym
      kroków ku temu. Denerwująca jest tylko świadomość, że jak do tej pory żaden z
      lekarzy nie wspomniał, że mogę wystąpić z takimi wnioskami.
      Serdecznie pozdrawiam wszystkich
    • tolka11 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 23.06.06, 14:32
      To ja mam pecha. Jak byłam z młodym 2 lata temu to nie było problemu. A teraz
      taki tekst, że orzeczenie na 3 lata, a potem już nie dostanie. Nota bene
      siedziała koło mnie matka z 6 latkiem bez nóg [tak się urodził], która musi się
      zgłaszać z tym dzieckiem, co 2 lata. Jakieś science fiction!!! No nic za 3 lata
      będę się awanturować, teraz odpuszczę. Może trafię na innego lekarza.
    • joanna273 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 24.06.06, 07:58
      My mieliśmy komisje 8 czerwca i dostałam orzeczenie do 31 sierpnia 2011 tzn. do czasu aż Ala pójdzie do szkoły ale czy pójdzie w tym czasie to sie jeszcze okaże.Orzeczenie odebrałam 20 czerwca,od razu złożyłam wniosek na legitymację,karte parkingową,zasiłek pielegnacyjny i świadczenie pięlęgnacyjne[to jak rodzic nie pracuje].Na legitymacje i karte parkingową musze czekać 2 tyg. a na te zasiłki az miesiąc ale cieszę się że mam to juz za sobą.
      • renita1 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 26.06.06, 09:19
        Jakie uprawnienia daje legitymacja? nam nic o niej nie mówiono. Gdzie trzeba
        się o nią starać?
        • tolka11 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 26.06.06, 12:02
          Bezpłatne przejazdy środkami komunikacji miejskiej dla dziecka i opiekuna,
          zniżki w pociągach, bezpłatny wstęp na basen w godzinach przeznaczonych dla
          niepełnosprawnych. To tyle reszta zależy od miasta. ja załatwiam legitymację w
          Urzędzie Miasta, ale to różnie bywa.
          • renita1 Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 26.06.06, 12:22
            Dzięki Tolka, a powiedz mi jeszcze do jakiego działu mam się zgłosić? Choć boję
            się, że moje miasteczko jest chyba za małe i nie wydaje takiej legitymacji. Ale
            popytać nie zaszkodzi
          • kobietazwyczajna legitymacja 26.06.06, 22:49
            W moim mieście legitymację załatwia się w Opiece, dokładnie tam, gdzie odbiera
            się orzeczenie o niepełnosprawności.
            • tolka11 Re: legitymacja 27.06.06, 14:01
              U mnie też. Przy zespole do orzekania o niepełnosprawności.
              • beataklaudia Re: legitymacja 27.06.06, 16:27
                no to my też już mamy orzeczenie do 2011 roku. dostaliśmy jeszcze dodatkowo
                kilka kopii uwierzytelnionych coby nie szastać oryginałem. Bardzo miły Pan
                wydający to orzeczenie powiedział , żeby korzystać z wszystkiego co sie da, że
                jest bardzo wiele udogodnień, a oni mają na to kasę więc brac co się
                da...komputer ze specjalnymi programami dla dzieci słabowidzących - powiedział
                że nawet można liczyć na 100% refundacji, jak mała ma problemy z
                przemieszczaniem się to że możemy sobie łazienkę i balkon przebudowac i nam
                zrefundują, że okolice bloku tez możemy starać sie o dostosowanie itd..aż
                bylismy zaskoczeni jego otwartością i chęcią pomocy...powiedział , że jak
                dziecko jest chore to się mu to należy i żeby nie miec absolutnie żadnych
                skrupułów w staraniu sie o dofinansowania...przy okazji dał dokumenty do
                wypełnienia o kartę parkingowa, do legitymacji zdjęcie mamy zrobić i wydadzą to
                wszystko od ręki...Cieszy, ze jeszcze trafia sie na porządnych ludzi...
                • tolka11 Re: legitymacja 27.06.06, 18:36
                  A u nas nie trzeba zdjęcia do legitymacji, przedłużyli mi tylko ważność
                  poprzedniej [też bez zdjęcia]. Natomiast w tym orzeczeniu karta parkinkowa i
                  naklejka mi się nie należą!!! mam miejsce parkingowe pod domem [dla
                  niepełnosprawnych] i jak nikt nie każe mi przynieść nowego orzeczenia to mnie
                  nie wygonią. Komputer mam zrefundowany w 100 % z programami dla niedowidzących
                  i programem logopedycznym dla dzieci. Oczywiście chodzę za darmo z młodym na
                  basen w godzinach dla niepełnosprawnych. To tyle do 2009, potem będziemy
                  walczyć dalej.
                  • asiarol Re: legitymacja 29.06.06, 14:12
                    tolka11 napisała:
                    Komputer mam zrefundowany w 100 % z programami dla niedowidzących
                    > i programem logopedycznym dla dzieci.

W jaki sposób udało Ci się dostać refundacje na komputer z takim programem? Czy
                    trzeba w takiej sytuacji spełniać jakieś kryterium dochodowe? Mój syn też poza
                    problemami wzrokowymi ma problem z mową(opóźniona mowa, mamy skierownie do
                    logopedy, będzie pod stałą kontrolą).
                    • tolka11 Re: legitymacja 29.06.06, 15:06
                      Miałam szczęście. Zapisałam młodego do PZN i tam miły, młody człowiek sam
                      zaproponował komputer. Powypełniał ze mną papiery i dostałam kasę. komputer
                      musiał spełniać warunki dla słabowidzących [dostałam szczegółowy spis], a
                      program logopedyczny wywalczyłam w NFZ, bo Miłosz ma wadę mózgu, która zaburza
                      mowę, a neurolog to jeszcze w uzasadnieniu ubarwiła. No i uało się, choć łatwo
                      nie było. Z tym, że jest jeden warunek [przynajmniej u nas]: dziecko musi
                      chodzić do logopedy co najmniej pół roku i musi być jego opina, że taki program
                      pomoże. Miłosz nie współpracuje z logopedą tylko z jego komputerem, więc i tu z
                      uzasadnieniem nie było problemu.
                      • joanna273 Re:do tolka11 30.06.06, 16:07
                        Mam do ciebie jedno pytanko.Wiem że jesteście z Chorzowa a w tym poście napisałaś że zapisałaś małego do PZN .A czy Chorzów i Bytom maja jeden PZN czy Bytom ma swój odział a jeżeli maja wspólny to gdzie sie mieści i co trzeba zrobić żeby dziecko tam zapisać
                        • tolka11 Re:do tolka11 30.06.06, 20:50
                          Każde miasto ma swój oddział. Wrzuć do wyszukiwarki pełną nazwę i wyskoczą ci
                          wszystkie oddziały, potem trzeba tam zadzwonić i się umówić. Bytom jest 2 x
                          większy od Chorzowa [mieszkałam w nim 25 lat!], więc raczej ma oddział.
                          • anka262 Re:do tolka11 30.06.06, 23:44
                            tak was przeczytałam aż od maja:) i jednego nadal nie wiem...powiedzcie mi jaką
                            te dzieci mają wadę, albo jaka kwalifikuje się do orzeczenia. Moje dziewuszki
                            mają plus 4,5 plus 5 mniej więcej.Starsza na lewe oczko bedzie miała cwiczenie
                            bo juz jest niedowidzenie. I co? łapie się na ten próg, czy nie? Bo ja
                            kompletnie zielona w wadach wzroku jestem, poniewaz wykryli ją tydzień temu
                            przy okazji epilepsji w klinice w poznaniu.
                            • joanna273 Re:orzeczenie o niepełnosprawnosci 01.07.06, 09:24
                              Jak to jest z tymi wadami wzroku która sie kwalifikuje a która nie to niestety nie wiem ale z tego co wiem to samo epi już tak ale mogę sie mylić
                              • beatapie Re:orzeczenie o niepełnosprawnosci 01.07.06, 18:45
                                naprawdę trudno powiedzieć nam zwykłym śmiertelnikom czy nasze dzieci
                                kwalifikuja się na zasiłek czy nie. myśle że zawsze warto spróbować. ja
                                otrzymałam zasiłek w listopadzie, przyznano mi na rok, komisja składała sie z
                                jednej osoby, która zadawała pytania w rodzaju - a w czym "ten oczopląs"
                                przeszkadza dziecku w życiu? jak to usłyszałam to poprostu zatkało mnie, ale
                                nie życzę tej pani z komisji żeby miała kiedyś oczopląs choćby przez 15 minut.
                                osoby z komisji nie orientuja się w sprawie,a bazują jedynie na przedstawionej
                                dokumentacji
                              • anka262 Re:orzeczenie o niepełnosprawnosci 01.07.06, 23:12
                                no tak, samo epi teoretycznie jest niepełnosprawnością, tylko w praktyce jest
                                inaczej.Ja leczę moja córcie rok, i nikt nie raczył poinformowac mnie, czy mam
                                stawac na komisję, czy nie. Wrecz wszyscy twierdzili, niech pani nie staje bo
                                nie ma sensu. Dopiero mila pani w PFRONie zrobiła wielkie oczy, dlaczego jej
                                jeszcze nie orzekli. I tak to u nas jest,
                                a swoja drogą, jezeli jest tu jakas mamuśka, której tez przypadła w posagu
                                nadzwroczność o mocy plus pięć, proszę o jakies informacje, bo również nie
                                zasłużyłam sobie na poinformowanie mnie przez lekarzy o stanie widzenia moich
                                dzieciaczków.nie mam pojęcia na czym to polega, a tym bardziej, ze w parze
                                idzie jeszcze astygmatyzm. Dzieki - pozdrawiam was wszystkie. Trzymajcie się
                              • asiarol Re:orzeczenie o niepełnosprawnosci 02.07.06, 10:30
                                joanna273 napisała:

> Jak to jest z tymi wadami wzroku która sie kwalifikuje a która nie to niestety
                                > nie wiem ale z tego co wiem to samo epi już tak ale mogę sie mylić

przepraszam za moją ignorancję,cały czas się uczę,ale cóż to jest "epi"?
                                • monika_69 Re:orzeczenie o niepełnosprawnosci 02.07.06, 17:55
                                  Epi=epilepsja(padaczka)
                                  Kto pyta nie błądzi :)!
                                  • anka262 Re:orzeczenie o niepełnosprawnosci 03.07.06, 20:25
                                    No, dzieki za wyręczenie:):):)
                                    a tak przynajmniej nie muszę sie rozpisywać:):)
                                    epi to po polsku padaczka, czy epilepsja, jak zwał tak zwał - ale u kazdego
                                    jest inna, u nas np bardzo nietypowa
                                    pozdrawiam.
                                    • wronis2 Re:orzeczenie o niepełnosprawnosci 14.12.06, 20:25
                                      No i mamy to za soba.Dostaliśmy stopień 04-0/cokolwiek miałoby to znaczyć/na rok.
                                      Wiem że mogę teraz starać się o zasiłek pielęgnacyjny i już jutro to
                                      załatwie,również moge skorzystac z ulgi nie płacąc za przedszkole opłaty
                                      stałej/poinformowała mnie o tym dyrektorka-skorzystam/.Czy jest jeszcze
                                      coś?Teraz mogę zmienic córce oprawki bo te już ma 1,5roku i jak to dzieci sa w
                                      tragicznym stanie ciągle prostowane .Ale ta nasza rzeczywistośc jest
                                      paskudna.Nie wiem tylko po co lekarzowi znac moje warunki mieszkaniowe,czy
                                      pracujemy z mężem itd -co to ma za znaczenie w ocenie stopnia niepełnospr.mojego
                                      dziecka.Pytanie ,czy mam ciepła wodę w kranie ?!Pozdrawiam.
                                      • kajka68 Re:orzeczenie o niepełnosprawnosci 15.12.06, 09:07
                                        a mnie nie pytali o warunki mieszkaniowe.Za to jak załatwiałam zasiłek
                                        pielęgnacyjny to nikt mi nie powiedział,ze trzeba metrykę dowieźć-musiałam dwa
                                        razy jezździć:-((-ale pierwsza wpłate już mam:-))na koncie-bardzo sie przyda
                                        przed świętami-moze jakieś super prezentowe pod choinkę zabawki edukacyjne kai
                                        zafunduję:-)).O takiej możliwosci niepłacenia za przedszkole nic mi nie wiadomo-
                                        dyrekcja tylko usilnie mnie namawiała,żeby koniecznie to orzeczenie mieć bo dla
                                        nich to dodatkowa kasa...ale ,ze istnieje możliwosć niepłacenia stałej opłaty
                                        to już nie powiedziała-tym bardziej się teraz wkurzyłam bo kaja była w
                                        listopadzie 5 dni-reszte przechorowała ,w grudniu nie była jeszcze ani razu:-
                                        ((.Poza tym iewiele chyba tych przywilejów mamy?to zależy od miasta?gdzie mozna
                                        sie dowiedzieć?
                    • 1234a14 Re: legitymacja asiarol 13.11.06, 09:00
                      chcialam sie dowiedziec czy oprocz zaswiadczenia lekarskiego od okulisty
                      potrzebne jest zas, od neurologa i od kogo jeszcze ,bo komisja od orzekania
                      stwierdzila ze mam za maly dokumentacje lekarska.i nie dostalam orzeczenia.
                      [corka ma niedowidzenie o.p. astygmatyzm nadwzroczny ,nadwzrocznosc obu oczu.
                    • 1234a14 Re: asiarol 13.11.06, 09:01
                      chcialam sie dowiedziec czy oprocz zaswiadczenia lekarskiego od okulisty
                      potrzebne jest zas, od neurologa i od kogo jeszcze ,bo komisja od orzekania
                      stwierdzila ze mam za maly dokumentacje lekarska.i nie dostalam orzeczenia.
                      [corka ma niedowidzenie o.p. astygmatyzm nadwzroczny ,nadwzrocznosc obu oczu.
    • tabaluga0 teraz bedzie 153zł zamiast 144 03.07.06, 11:06
      od wrzesnia prawdopodobnie
      • beataklaudia Re: teraz bedzie 153zł zamiast 144 03.07.06, 13:31
        ale się popisali z tą podwyżką..szkoda gadac..
        • 1234a14 Re:mojej corce poprawia sie wzrok 13.11.06, 17:31
          dzisiaj bylismy u okulisty i jak zwykle przed rehabilitacja corka jest
          badana,do dali czytala 3 rzadek z trudem ale przeczytala, doblizy tez jest
          lepiej.od marca do dzis to wielki postep,[ te cwiczenia pleoptyczne pomagaja
          jej ] ,jest jej ciezko bo przez caly dzien nosi plaster na oku lewym --.mialam
          sie odwolywac do sadu z tym orzeczeniem,ale mam teraz wyzuty sumienia ,bo sa
          dzieci bardziej chore ,czesto nieuleczalnie chore.[nie wiem co mam zrobic }
          • tabaluga0 Re:mojej corce poprawia sie wzrok 13.11.06, 19:35
            odwolaj sie , co ci szkodzi, a przeciez to wlasnie twoje pieniadze ida na NFz i
            na zus anie jakies z nieba.
            • wronis2 Re pomóżcie 06.12.06, 22:11
              Cześc.Poradzcie mi kobietki.Mam ustaloną komisję dla córki o ustalenie stopnia
              niepełnosprawności,ale obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim/ciąża
              zagrożona/mam leżec.Zwolnienie juz przekroczyło 30 dni ,więc będzie mi płacił
              zus.Nie wiem czy w tym przypadku lepiej nie wyznaczyć komisji w innym czasie lub
              żeby był inny opiekun - ojciec dziecka.Na zwolnieniu pewnie będe do końca
              ciąży.No i co wy na to.
              • kajka68 Re: Re pomóżcie 07.12.06, 07:31
                szkoda,żeby Ci termin przepadł- może zadzwoń do nich i zapytaj czy może przyjść
                tata?
    • kasiamin Re: zasiłek pielęgnacyjny(orzeczenie o niepełnosp 05.03.07, 14:13
      Czy wniosek o orzeczenie niepełnosprawności należy złożyć w miejscu
      zameldowania, czy można złozyć w miejscu zamieszkania?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka