Dodaj do ulubionych

dowóz dziecka do szkoły

04.06.06, 07:44
Czy ktoś ma może dostęp do treści ustawy mówiacej o tym, ze gmina jest
zobowiązana dowieźć dziecko do szkoły jeżeli znajduje się ona powyżej 3 km od
miejsca zamieszkania?
Niedługo bedę się starała o refundację kosztów dojazdów i chciałaby wiedzieć
na czym stoję.
Obserwuj wątek
    • 2222-2e Re: dowóz dziecka do szkoły 05.06.06, 18:03
      Ja akurat nie mam tego problemu , ale wydaje mi się że jest specjalny
      zasiłek , o który możesz się starać .Od września to będzie 50 zł.
      miesięcznie na dojazd do szkoły i 90 zł jeśli dziecko zamieszka w
      bursie.Niestety nie mam pojęcia czy to dotyczy też podstawówki
      www.vulcan.edu.pl/doradca/38/zasilki.htmlEwa
      • olamaja Re: dowóz dziecka do szkoły 06.06.06, 08:37
        To raczej nie chodzi o zasiłek. Jest przepis, który zobowiązuje zapewnić
        dziecku dotarcie do szkoły i to na koszt gminy (jezeli szkoła jest powyżej 3 km
        od domu - chyba). 50 zł nie starczy nawet na bilety do Warszawy (90 też nie)!
        Na podstawie tej ustawy jeżdżą tzw. gimbusy czyli autobusy szkolne.
        • magracka Re: dowóz dziecka do szkoły 06.06.06, 09:38
          Cześć Jest fajna stronka www.niepelnosprawni.info/ledge napisz do nich
          na pewno Ci pomogą , ja już skorzystałam na tym portalu kilka razy z porady,
          pozdrawiam
          • 2222-2e Re: dowóz dziecka do szkoły 06.06.06, 21:46
            Ale ty dowożąc dziecko do szkoły nie płacisz pełnego biletu!Szkoła wystawia
            ci legitymację na przejazd ,
            Dzieci i młodzież niepełnosprawna lub dotknięta inwalidztwem (do ukończenia
            24 roku życia) oraz studenci niepełnosprawni (do ukończenia 26 roku życia)
            korzystają z 78% ulgi przy zakupie biletów jednorazowych oraz miesięcznych
            imiennych na wszystkie pociągi PKP i autobusy PKS.
            Ulga ta obowiązuje przy przejazdach z miejsca zamieszkania lub pobytu do:
            przedszkola, szkoły, szkoły wyższej, placówki opiekuńczo-wychowawczej,
            placówki oświatowo-wychowawczej, specjalnego ośrodka wychowawczego, ośrodka
            umożliwiającego dzieciom i młodzieży spełnianie obowiązku szkolnego i
            obowiązku nauki, ośrodka rehabilitacyjno-wychowawczego, domu pomocy
            społecznej, ośrodka wsparcia, zakładu opieki zdrowotnej, poradni
            psychologiczno-pedagogicznej, w tym poradni specjalistycznej, a także na turnus
            rehabilitacyjny i z powrotem.

Opiekunowi odwożącemu dziecko do w/w placówek przysługuje również 78% ulga na
            przejazdy autobusami PKS i pociągami PKS i w drodze powrotnej.
            Ulgi na przejazdy pociągami PKP obowiązują wyłącznie w drugiej klasie. Chcąc
            skorzystać z przejazdów w klasie pierwszej należy pokryć różnicę między ceną
            biletu pierwszej a drugiej klasy. Ulga nie obowiązuje na tzw. miejscówki i
            miejsca sypialne - należy je kupić dla siebie i przewodnika.

--------------------------------------------------------------------------------

A o refundację jeśli takowa istnieje to musisz się dopytać w urzędzie gminy.Ewa
    • olamaja Re: dowóz dziecka do szkoły 07.06.06, 08:22
      Znalazłam! Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572. Art. 17. ust. 3. Jezeli droga
      dziecka z domu do szkoły, w której odwodzie dziecko mieszka, przekracza
      odległości wymienione w ust. 2 (3 km. w przypadku uczniów klas I-IV szkół
      podst. i 4 km. w przypadku uczniów klas V i VI szkół podst. oraz gimnazjum),
      obowiązkiem gminy jest zapewnienie bezpłatnego transportu i opieki w czasie
      przewozu lub zwrot kosztów przejazdu środkami komunikacji publicznej.

Jezeli dziecko jest niepełnosprawne dotyczy to najbliższej szkoły specjalnej
      lub ośrodka.
      I tu chyba jest problem. Jeżeli radzice chcą dowozić dziecko to gmina moze
      zwrócić za bilety. Ale jak rodzice nie podejmują sie dowozu to gmina musi
      zapewnić opiekę(!) i transport.
    • olamaja Re: dowóz dziecka do szkoły 03.09.06, 07:52
      Pomyślałam, ze napiszę jaki jest finał tej sprawy. Maja i druga dziewczynka z
      naszego miasta, która uczy się w Laskach będą jeżdziły do szkoły samochodem z
      opiekunką. Oczywiście na koszt gminy. Po zajęciach samochód jedzie po
      dziewczynki i przywozi do domu. Musimy tylko tak ustawić zajęcia, żeby nie było
      zbyt dużych różnic między ich końcem :).
      • agunek1 Re: dowóz dziecka do szkoły 11.11.06, 14:13
        Czytałam Twój post z zaciekawieniem (nie mam dziecka niewidomego). W naszym
        mieście jest zespół szkół specjalnych oraz szkoła dla dzieci niewidomych i po
        każde z tych dzieci (o ile rodzice wyażą taką wolę) przyjeżdża bus bez problemu.
        • olamaja Re: dowóz dziecka do szkoły 12.11.06, 22:40
          Witaj. Niby ustawa jest jedna, ale tak naprawdę to wszystko zależy od gminy. U
          nas w mieście dojeżdżają do Lasek tylko dwie dziewczynki. Kiedy była jedna to
          rodzice mieli podpisaną umowę/porozumienie z gminą i sami dowozili dziecko do
          szkoły a gmina zwracała koszty. Z nami już takiej umowy nie mogli podpisać bo
          nastąpiła zmiana przepisów. W tej chwili Maja i jej koleżanka są dowożone
          samochodem osobowym/taksówką i jeździ z nimi opiekunka. Godziny przejazdów
          dostosowane są do zajęć dziewczynek. Z rozmów z rodzicami w Laskach wiem, że
          nadal bywa różnie. Jeżeli w gminie jest więcej dzieci to jeździ bus. Trudno jest
          jednak wtedy dostosować godziny przejazdów do zajęć wszystkich dzieci.
    • renia817 Re: dowóz dziecka do szkoły 20.06.07, 08:30
      dokumenty składasz w oświacie to jest zaświadczenie o
      niepełnosprawności,podanie,przeliczenie dni.km.paliwo ile będziesz wydawać na
      miesiąc przyznają tylko na 10miesięcy tyle ile trwa rok szkolny
      • olamaja Re: dowóz dziecka do szkoły 21.06.07, 08:55
        Ustawowo są tylko dwie opcje:
        1. Gmina zapenia transport i opiekę (przewoźnik z uprawnieniami i opiekun też)
        2. Jeżeli rodzice podejmują się dowożenia to gmina zwraca koszt dojazdu
        środkami komunikacji publicznej.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 3a Ustawy z dnia 7 września 1991r. o systemie
        oświaty (Dz.U. z 2004r. Nr 256 poz. 2572 ze zm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka