karmen.kp 02.03.09, 15:35 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia jeśli chodzi o leczenie dziecka u okulistów w CZD. Proszę o opinię. A może ktoś trafił na dr Keniugowską, bo tam zamierzamy się leczyć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roccan Re: lekarze z CZD 03.03.09, 22:21 Opinie o lekarzach z CZD są baaaaardzo różne, poczytaj forum, to się przekonasz. Ja należę do fan clubu dr. Hautza i u Niego leczę córkę. Dr Kanigowską (chyba o Nią chodzi) spotkałam na oddziale, nie leczyła mojej córki, ale słyszałam od innych rodziców bardzo dobre opinie. Odpowiedz Link
asiak2007 Re: lekarze z CZD 04.03.09, 08:15 my od początku leczymy się w CZD. Zdecydowanie polecam dr Kanigowską, to bardzo dobry i rzeczowy lekarz, Olka miała pierwsze oko operowane właśnie przez panią dr i rewelacja bez najmniejszych komplikacji, nawet mięsień zwierający tęczówkę nie został porażony i wciąż doskonale pracuje. Po zabiegu dr przyszła do nas i wyjaśniła nam ja to mówię jak "krowie na rowie" z ichnego na nasze na czym dokładnie polegał zabieg i jak przebiegał. Poza tym są jeszcze 2 lekarki z którymi można się normalnie porozumieć: dr Chibczyńska i dr Seroczyńska, jeśli miałam jakieś ale, o wszystko mogłam zapytać i zostało mi to dokładnie objaśnione. Reszta lekarzy jest oczywiście dobra ale trudno z nich wyciągnąć jakieś wiadomości, trzeba dokładnie wiedzieć o co zapytać a jak się jest laikiem to skąd wiedzieć. Teraz człowiek mądrzejszy o doświedczenie ale na początku byłam zielona. Nawet dla przykładu powiem Wam jak odpowiedział mi dr Hautz na pytanie : co w tym oczku jest takie czerwone? no bo niby skąd człowiek ma wiedzieć że to są akurat szwy, więc dr pyta mnie czy miałam kiedykolwiek operację? ja że nie, na to dr: bo proszę pani to nie było dotknięcie czarodziejskiej różdżki, hahaha ubaw po pachy, a wystarczyło zwyczajnie powiedzieć: niech się pani nie martwi, to są szwy i same się rozpuszczą, prawda? Odpowiedz Link
aneczka_e Re: lekarze z CZD 12.03.09, 22:52 co lekarz to inna opinnia moja przygoda z CZD zaczela sie od dr.Hautza i on operowal go dwa razy po mimo tego ze tam robi glownie dzieci rakowe mialam tez kontakt z dr.Kempa ale dla mnie jest troszke dziwna do przychodni chodzimy do dr.Sarti i dla mnie ona wyglada jak pijaczka ale ogolnie mozna sie z nia dogadac skierowala nas na kontrole po operacji i sadzilam ze ona bedzie to robic a okazlo sie ze dr.Hautz robil przeglad z czego jestem zadowolona bo odrazu dowiedziala sie co i jak zreszta do tego lekarza mam najwieksze zaufanie a i zostala dr.Seroczynska ktora ma podejscie super do dzieci ale jakos tak do konca jej nie ufam bo pomimo tego ze mlody ma soczewke ta chce mu jeszcze okulary dac do korekcji wzroku a zaden inny lekarz o tym nie mowil Odpowiedz Link
asiak2007 Re: lekarze z CZD 13.03.09, 08:28 fakt Seroczyńska nie jest zwolenniczką soczewek, nam zdecydowanie odradzała, a jeżeli chodzi o Sarti to też bym powiedziała że nadużywa, po ostatniej wizycie u niej stwierdzam że zdecydowanie nie chce do niej więcej iść. Odpowiedz Link
ziutka23 Re: lekarze z CZD 06.03.09, 14:21 dr Kanigowaska jest kierownikiem kliniki, widać ją jedynie na obchodach lekarskich, nie słyszałam żeby operowała! Polecam dr Chipczyńską - komunikatywna, szczera, energiczna, fachowiec. Jej przeciwieństwem jest dr Seroczyńska! Zależy, z jakim problem jest dziecko! Dr Chipczyńska operuje na pewno zeza, a Seroczyńska zaćmę, nie wiem natomiast jak dzielą się innymi "kompetencjami" Pozdrawiam Odpowiedz Link
asiak2007 Re: lekarze z CZD 06.03.09, 19:32 a jednak udało nam się mieć tą przyjemność kontaktu z dr Kanigowską, faktycznie widać ją niezmiernie rzadko. Przy naszym pierwszym spotkaniu była ale później, a dość często byliśmy w centrum, była praktycznie nieuchwytna. Dr Chibczyńska zajmuje się starszymi dziećmi a dr Seroczyńska małymi, jednak decyzja kto i kogo operuje zapada w gabinecie lekarskim i rodzice nie mają żadnego wpływu na to kto będzie operował ich dziecko i dowiadują się tego najczęściej dopiero po powrocie dziecka z bloku (chodzi mi tu oczywiście o malutkie dzieci) i zazwyczaj tak bywało że jeden lekarz operował jedno oczko a drugie operował ktoś inny- przy zaćmie obuocznej, może się mylę ale zazwyczaj tak bywało Odpowiedz Link
kitka09 Re: lekarze z CZD 21.03.09, 21:29 Dominika operowała dr Ślączka, zarówno jedno, jaki i drugie oczko. Operacje przeprowadziła fachowo z tego, co mówią okuliści kontrolujący później syna. Trudno mi się jednak z nią rozmawiało, zawsze zaganiana, widać było, że kontakty z rodzicami nie są dla niej przyjemnym, obowiązkiem, ale nie mogę powiedzieć, żeby była niegrzeczna, po prostu małomówna. I bardzo przejmowała się swoimi pacjentami. A w ogóle jak teraz wygląda sytuacja w CZD? Klinika funkcjonuje normalnie? Bo nas odesłano do rejony, bo niby miały być (pod koniec zeszłego roku) jakieś problemy, nawet likwidacja Kliniki Okulistycznej. A jak jest teraz, można bez problemu dostać się na oddział? Chcę, żeby tam wszczepili Dominikowi soczewki za 2-3 lata, mam zaufanie do tamtejszych lekarzy. Odpowiedz Link
asiak2007 Re: lekarze z CZD 22.03.09, 18:47 nas też próbowano odesłać, ale się nie daliśmy, chcemy żeby dr Ślączka zbadała Olkę we wrześniu i może spróbujemy zagadnąć ją co do wszczepu ale dopiero w przyszłym roku, zobaczymy co powie dr. Ja również mam do nich zaufanie więc będziemy się trzymali tego co powiedzą Odpowiedz Link
monia110778 Re: lekarze z CZD 24.03.09, 22:24 z tego co wiem, klinika dzialła jak działa. Są nowi lekarze (chyba 2) i mamy wizytę w maju, odnośnie kwalifikacji co do wszczepu soczewek, na którą zapisała nas dr Karczmerewicz podczas ostatniej wizyty tj. listopad 2008. Odpowiedz Link
asiak2007 Re: lekarze z CZD 26.03.09, 19:13 jak już będziecie po wizycie, to bardzo proszę napisz co powiedzieli Odpowiedz Link
monia110778 Re: lekarze z CZD 20.05.09, 22:45 Cześć asiak2007. tak jak prosiłaś pisze po wizycie w CZD. Otóż byliśmy teraz 18 maja na kontrolnej wizycie i wszystko w porządku. Byliśmy z mężem w wielkim szoku, bo nasza Wiki to nie to dziecko co pół roku temu. Pozwoliła sobie zrobić dosłownie wszystko. Była to wizyta, która miała potwierdzić czy Wiki nadaje się do wszczepów czy nie. Otóż nie, bo jej zaćma była trochę skomplikowana i nie chcą tego ruszać póki co, żeby nie zrobiła się jaskra. Ale 24 czerwca jedziemy na operację zeza, żeby go trochę zmniejszyć. Pozdrawiam monia110778 Odpowiedz Link