Dodaj do ulubionych

Do Emgoro...

07.01.07, 11:48
Wyniki badania: Carcinoma planoepitheliale invasivum G-2. Czy ktoś z Was
cieprpiał na raka trzonka szyjki macicy? Proszę o bliższe informacje co do
rozpoznania. Możliwości leczenia. Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Do Emgoro... 07.01.07, 15:38
      Hej, hej
      Rozpoznanie to rak inwazyjny, płaskonabłonkowy, stopień G-2 to średni stopień
      złośliwości.
      Leczenie zależy od stopnia zaawansowania nowotworu. Czy były robione jeszcze
      jakieś badania? Skąd macie te wyniki? Moja Mama chorowała 4 lata temu na raka
      szyjki m. więc chętnie odpowiem na wasze pytania.
      • sas25 Re: Do Emgoro... 07.01.07, 16:53
        Jest to wynik badania histopatologicznego w Kat.Patomofrologii w Łodzi.Miejsce
        pobrania: 1)Tarcza.; 2)Kanał. Nie znam stopnia zaawansowania choroby. Jutro mam
        wizyte u ginekologa-onkologa. Wiem narazie tyle, że czeka mnie radioterapia.Czy
        mogłabyś napisać coś więcej o tej chorobie? Dziękuje...
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Do Emgoro... 07.01.07, 17:48
          Informacje na temat różnych rodzajów leczenia znajdziesz u góry strony w linku:
          Zalecenia postępowania w nowotworach.

Czy miałaś robione jakieś inne badania, na podstawie których ustalono leczenie?
          Radioterapia bez operacji jest leczeniem w stopniach zaawansowania powyżej BII.
          W niższych stopniach robi się operację i dopiero potem naświetla w połączeniu z
          chemioterapią, która uwrażliwia komórki na naświetlania.

Spytaj, na jakiej podstawie ustalono Twóje leczenie.Jak głęboko nacieka
          nowotwór, czy jest naciek na przymacicza lub moczowody (przy nim nie robi się
          operacji)i na jakiej podstawie to ustalono!
          Wycinki to trochę za mało, powinna być zrobiona tomografia, żeby pokazać, jaki
          obszar zajmuje nowotwór.

Upewnij się na 100% że nie można zrobić operacji. Sama radioterapia daje także
          szanse pełnego wyleczenia, ale bywa i miałyśmy tu na liście taką historię, że
          rezygnacja z operacji była podjęta na podstawie niejasnych przesłanek, a potem
          kiedy był nawrót choroby, okazało się, że jednak wtedy na początku leczenia
          można było operować, a operacja jednak zwiększa szanse na pełne wyleczenie.
          Bo potem z reguły już takich naświetlonych w przeszłości miejsc nie da się
          zoperować ani ponownie radykalnie naświetlić.

Daj znać jutro, co Ci powiedział lekarz i napisz koniecznie.

Trzymaj się dzielnie!!!

Moja Mama miała zaawansowanego r. szyjki II B cztery lata temu i ma się dziś
          dobrze :-))
    • emgoro Re: Do Emgoro... 08.01.07, 05:47
      Poczytaj pod linkiem w zakresie rozdziału rak trzonu macicy. Nic więcej nie
      mogę Ci napisać, ponieważ moja żona choruje na raka jajnika, a to dwa różne od
      siebie nowotwory i sposoby postępowania oraz leczenia.
      www.puo.pl/pdf/ginekologia.pdf
      pozdrawiam Robert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka