Dodaj do ulubionych

guzek w piersi, interpretacja USG, prosze

21.05.07, 13:48
Witam!
przedwczoraj przez przypadek wyczułam malenki guzek w piersi, tak jak główka
od szpilki, zaraz pod skórą. Zrobiłam od razu USG: w zakresie skóry widoczna
bardzo drobna strefa hypoecho 3mm - z cechami cieniowania płynowego - cechy
zmian zapalnych. Poza tym ok. Czy mam isc jeszcze do innego lekarza? Martwi
mnie to dalej, choc ten co robil mi badanie stwierdzil, ze to nic groznego -
no ale kazal przyjsc za miesiac na kontrole. Jestem przerazona, bo moja mam
umarla na raka piersi w dosc mlodym wieku (49 lat). I co to jest ta
hypoechogenicznosc, czy to przesadza o raku? Co sadzicie o tym wyniku? Jestem
przerażona , mam 32lata i 13-miesięcznego synka, więc nie wyobrażam sobie, że
mogłabym teraz umrzeć. Jestem w całkowitej rozpaczy.
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guzek w piersi, interpretacja USG, prosze 21.05.07, 14:20
      Paycza, dla swietego spokoju popros jeszcze innego lekarza o interpretacje
      wyniku.
      • paycza Re: guzek w piersi, interpretacja USG, prosze 21.05.07, 14:46
        Zaraz ide na kolejne USG, a w srode dopiero wizysta u onkologa - prof. z
        Instytutu Onkologii (300 zl wizyta + USG!!!!). Na razie siedze jak na szpilkach
        i nie moge pracowac. Wrocily do mnie wszystkie wspomnienia z choroby mojej
        mamy, wykryla ona jednak guza pozno, a konował leczyl ja hormonami przez pol
        roku, a potem rozlozyl rece i odeslal ja do innego szpitala. Wyczerpujaca walke
        przegrala wiec, bylo to 10 lat temu, ale wszystko pamietam jak dzis.
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guzek w piersi, interpretacja USG, prosze 21.05.07, 15:29
          To 300 PLN to bardzo duzo, gdzie tyle kosztuje konsultacja!?
          Co do reszty... Wiem ze trudno zachowac spokoj, ale dzialasz bardzo szybko,
          trzymasz reke na pulsie i nic zlego nie ma prawa sie wydarzyc...
          • paycza Re: guzek w piersi, interpretacja USG, prosze 21.05.07, 21:25
            ta konsultacja w przychodni w Krakowie, gdzie przyjmują profesorowie z Instytu
            Onkologii na Garncarskiej. Samo USG 150 zł + wizyta drugie tyle. ide w środę.
            Dziś zrobiłam drugie USG, u dr n.med, gość pracuje w klinice uniwersyteckiej i
            pisał doktorat z metod diagnostyki obrazowej piersi (sprawdziłam w necie).
            Powiedział dokladnie to samo co poprzedni - że ta zmiana jest skórze, nie w
            tkance gruczołu i że nie wygląda na nic groźnego, do miesiąca ma się wchłonąć
            (to moze być np. zapalenie mieszka włosowego). Pytałam się go z trzy razy, czy
            to może być rak i czy mam zrobić biopsję, upierał się, że nie i patrzył na mnie
            jak na wariatkę. W opisie nawet tego nie ujął. Napisał podejrzanych zmian
            ogniskowych w badaniu USG nie stwierdza się. No więc trochę się uspokoiłam, ale
            do trzech razy sztuka, idę w środę.
    • siamlady Re: guzek w piersi, interpretacja USG, prosze 21.05.07, 20:52
      Pay, przede wszystkim: jezeli jest jak szpileczkowa główka, nie jest żle. awet
      jesli jest niezbyt dobrze.
      Może się okazać,że ta szpileczka jest naprawdę niegrozna.
      A jeżeli jednak nie?.....
      Rok temu napisałam na tym forum prawie to samo co Ty:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37372&w=42933063&a=42933063
      Rzecz okazała się bardzo poważna.
      jestem Po Wszystkim. Dziewczyny z forum niesamowicie mi poogły. Utrzymuje z
      nimi ciągle kontakt. Poznałam fanstastyczne osoby.
      Otrzymaam niesamowita pomoc.
      Jeżeli cos, po to tu jesteśmy. Nie jestes sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka