szemesz 16.02.04, 10:31 zawsze wydawalo mi sie, ze mamy jezyk tajski, natomiast dzisiaj w przewodniku przeczytalam, ze jest jezyk tajlandzki. Ktora forma jest poprawna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dialektolog Re: tajski/tajlandzki? 16.02.04, 13:49 szemesz napisała: > zawsze wydawalo mi sie, ze mamy jezyk tajski, natomiast dzisiaj w przewodniku > przeczytalam, ze jest jezyk tajlandzki. Ktora forma jest poprawna? Prof. Alfred F. Majewicz w książce "Języki świata i ich klasyfikowanie" (Warszawa 1989) ma formę "tajski" I tego trzymać się trzeba. Zauważmy jednak, że USJP PWN z 2003 ma hasła: Taj (członek ludu zamieszkującego głównie Tajlandię) i Tajlandczyk (mieszkaniec, obywatel Tajlandii). Za tym idzie para przymiotników: tajski (antr. przym. od Taj) i tajlandzki (dotyczący Tajlandii, Tajlandczyków, , pochodzący z Tajlandii, taki jak w Tajlandii). Tajowie i Tajlandczycy mówiący po tajlandzku to nic. Przy okazji, ciekaw jestem, czy po "podzieleniu się" mieszkańców Izraela na Żydów i Izraelczyków nastąpi (w języku polskim) podział na język hebrajski i izraelski. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: tajski/tajlandzki? 16.02.04, 16:29 dialektolog: > Przy okazji, ciekaw jestem, czy po "podzieleniu się" mieszkańców Izraela na > Żydów i Izraelczyków nastąpi (w języku polskim) podział na język hebrajski i > izraelski. Czy chodzi Ci o coś jak rozróżnienie języka angielskiego od brytyjskiego? Albo (dawniej) rosyjskiego od radzieckiego? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
dialektolog Re: tajski/tajlandzki? 16.02.04, 17:50 stefan4 napisał: > dialektolog: > > Przy okazji, ciekaw jestem, czy po "podzieleniu się" mieszkańców Izraela n > a > > Żydów i Izraelczyków nastąpi (w języku polskim) podział na język hebrajski > i > > izraelski. > > Czy chodzi Ci o coś jak rozróżnienie języka angielskiego od brytyjskiego? Albo > (dawniej) rosyjskiego od radzieckiego? > Sam nie wiem. Bo już chyba się mocno różni hebrajski biblijny od hebrajskiego nowoczesnego, ale wypowiadam się jako laik, bo jestem dialektolog polski, a nie hebrajski/izraelski. Odpowiedz Link Zgłoś
boraczek tajski! 16.02.04, 21:55 Tajski, język Tajów. Przewodnikom w ogóle nie należy ufać, zazwyczaj roi się w nich od błędów merytorycznych - historycznych, lingwistycznych i wszelkich innych. Ciekawe, jakie inne języki wymyślili ich autorzy. Może język szwajcarski lub stanozjednoczoński? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś