jarkoni 13.08.10, 16:46 Co wy na to: fakty.interia.pl/polska/news/gw-blad-jezykowy-na-tablicy-na-palacu,1518623 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: interpunkcja 13.08.10, 17:50 jarkoni napisał: > Co wy na to: A my na to, że z krzyża można zrobić dwa myślniki. Z kolei moje pytanie: jak błąd językowy ma się do interpunkcyjnego? A w kwestii merytorycznej, czyli onego napisu. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego jest tam "katastrofa smoleńska" a nie "katastrofa samolotu" lub wręcz "wypadek lotniczy". Na tablicy upamiętniającej ofiary wypadku na Policy jest napis: "Pamięci ofiar katastrofy samolotu An-24 PLL "LOT" 2.04.1969r. w 16 rocznicę mieszkańcy Zawoi i Skawicy". I lista nazwisk. Przed każdym nazwiskiem krzyżyk. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: interpunkcja 13.08.10, 23:10 Z myślnikiem oczywiście racja. Co więcej, zbędny jest też pierwszy przecinek: "W tym miejscu, w dniach żałoby po katastrofie smoleńskiej [...]" (w tekście artykułu przecinka nie ma, ale na tablicy widnieje) - niepotrzebnie rozdziela on okoliczniki niejednorodne, w tym przypadku okolicznik miejsca oraz czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Interpunktacja 14.08.10, 00:35 O właśnie, też wypatrzyłem na zdjęciu, choć z trudem, ów myślnik począteczny, a Gazeta - nie! Czyli mamy tam dwa błędy. Nie da się ukryć, że G.Wyborcza może być czasem zwana "wybiórczą" :) :) Zobaczymy też, czy jest skuteczną... Nie do końca zgadzam się z dodatkowym zarzutem {Kornela}. Choć ta tablica jest rzeczywiście - ciekawe, czy zamierzenie - uboga w formie i treści... Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Interpunktacja 14.08.10, 08:02 dar61 napisał: > Nie do końca zgadzam się z dodatkowym zarzutem {Kornela}. > Choć ta tablica jest rzeczywiście - ciekawe, czy zamierzenie - uboga > w formie i treści... A jaki jest napis na tablicy upamiętniającej katastrofę warszawską? k. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Interpunktacja 14.08.10, 13:32 {kornel-1}: ...jaki jest napis na tablicy... Nie mam pojęcia, ale mam podejrzenie, że tę tablicę {Kornel} zapewne też sfotografował. Może ją nawet wcisnął w wiki-źródła. Proszę mi jej tu nie podsuwać - unikam szoku niebibliograficznych zapisów typu "nazwisko imię" - wolę lepsze: "imię nazwisko" - ostatecznie: nazwisko, imię". Ot, polska martyrologia... Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Interpunktacja 14.08.10, 15:42 dar61 napisał: > {kornel-1}: > ...jaki jest napis na tablicy... > > Nie mam pojęcia, ale mam podejrzenie, że tę tablicę {Kornel} zapewne też sfotografował. Może ją nawet wcisnął w wiki-źródła. E, nie. Sfotografowałem tylko tablicę na Policy. Ale znalazłem napisy związane w wypadkiem AD 1980: Pomnik ofiar katastrofy lotniczej w 1980 Zbiorowy grób ofiar katastrofy lotniczej na Okęciu Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
ortomaniak Re: interpunkcja 15.08.10, 00:55 A pamiętacie "Marię Mackiewicz Kaczyńską" na wawelskim sarkofagu? Na szczęście już to poprawili. Odpowiedz Link Zgłoś