Dodaj do ulubionych

Metroseksualni -

17.04.04, 11:13
to znaczy jacy?

Śledząc ąę wpadłam na termin "metroseksualny":

serwisy.gazeta.pl/metro/1,52869,1929593.html
Dlaczego to się nazywa "metro-" i "-seksualne", jeśli chodzi o zwykłe dobre
wychowanie? I dlaczego to ma byc przeciwieństwo ąę? Ala
Obserwuj wątek
    • maxine1 Re: Metroseksualni - 17.04.04, 12:08
      Przyznam się, że miałam zupełnie inne wyobrażenie o znaczeniu tego słowa.
      Bliższe mi jest tłumaczenie, ładnie objaśnione w tekście:
      www.gej.net/lifestyle_moda_metro.phtml
      "O elegantach, którzy troszczą się o swój wygląd, używają drogich kosmetyków,
      mają wyszukany gust i ekstrawagancki sposób bycia - ale nie są gejami! - mówi
      się ostatnio że są "metroseksualni". Trzeba przyznać, że określenie to jest
      intrygujące i tajemnicze..." Itd...
      I wydaje mi się, że w tym przypadku "metroseksualny" w żadnym razie nie
      przeciwstawia się "ąę", co najwyżej pokazuje troche inną stronę "elegancji z
      przymrużeniem oka". Ale oczywiście chodzi tu tylko o modę, a nie styl życia i
      może się myle. (Tym bardziej,że dopiero od wczoraj znam znaczenie ąę).

A jeszcze w innym miejscu stylista Sławomir Blaszewski twierdzi:
      "Dla mnie człowiek metroseksulany oprócz tego, że jest plastyczny, jest też
      kimś o szczególnej wrażliwości. O wrażliwości niemalże kobiety. Zaznaczam, że
      metroseksulany nie znaczy gej. W grupie metroseksualnych są i geje, i
      heteroseksulani. Ja tę wrażliwość uznaję za bardzo pozytywną cechę. Naprawdę
      dobrze by było, żeby mężczyźni ją mieli. A co do mnie? Tak, jestem taki
      wrażliwiec. Kocham piękno, lubię otaczać się ładnymi przedmiotami. Tak, jestem
      metroseksualny".

Swoją drogą, ciekawe słowo, mi się podoba :-)
      • vatseq Re: Metroseksualni - 17.04.04, 14:16
        maxine1 napisała:

> Przyznam się, że miałam zupełnie inne wyobrażenie o znaczeniu tego słowa.
        > Bliższe mi jest tłumaczenie, ładnie objaśnione w tekście:
        > <a
        href="http://www.gej.net/lifestyle_moda_metro.phtml"target="_blank">www.gej.net/lifestyle_moda_metro.phtml</a>
        > "O elegantach, którzy troszczą się o swój wygląd, używają drogich kosmetyków,
        > mają wyszukany gust i ekstrawagancki sposób bycia...

Czy to nie jest przypadkiem to, co Francuzi nazywają BCBG (Bon Chic Bon Genre)??

vatseq
        • maxine1 Re: Metroseksualni - 17.04.04, 14:37
          vatseq napisał:
          > Czy to nie jest przypadkiem to, co Francuzi nazywają BCBG (Bon Chic Bon
          Genre)?
          > ?
          >
          Vatseq, dokładnie to! Mimo że w tym znaczeniu ma wydźwięk chyba trochę
          pejoratywny, a przykłady są jednak na plus. Bo ja na przykład lubię zadbanych
          (bez przesady)i nowoczesnych mężczyzn :-))
          A wracając do pytania Ali, zupełnie nie wiem, skąd się wzięła sama nazwa.
          Dlaczego akurat "metro" i "seksualni"? Może się wypowiedzą znawcy?
          • vatseq Re: Metroseksualni - 17.04.04, 14:55
            Zgadza się, BCBG ma wydźwięk pejoratywny. Aczkolwiek Francuz mówiący o kimś, że
            jest BCBG mówi to zazwyczaj z odrobiną zazdrości i podziwu.

vatseq
      • ala100 Re: Metroseksualni - 19.04.04, 12:47
        maxine1 napisała:

> Przyznam się, że miałam zupełnie inne wyobrażenie o znaczeniu tego słowa.
        > Bliższe mi jest tłumaczenie, ładnie objaśnione w tekście:
        > www.gej.net/lifestyle_moda_metro.phtml
        > "O elegantach, którzy troszczą się o swój wygląd, używają drogich kosmetyków,
        > mają wyszukany gust i ekstrawagancki sposób bycia - ale nie są gejami! - mówi
        > się ostatnio że są "metroseksualni". Trzeba przyznać, że określenie to jest
        > intrygujące i tajemnicze..." Itd...

Już wiem. W futrze, z podbitym okiem i w niekompletnym, ale za to wyszukanym
        przyodziewku. No, nie no! Rozumiem "metro-". To oczywiście "stołeczny" czy
        moze "wielkomiejski". Ale po co "-seksualni" ? Czy ludzie od reklamy nie
        zauważają, że tego jest już za dużo i to nie dziala?

Czy kobiety mogą być metroseksualne? I jaką wtedy mają wrażliwość? Ala

• maxine1 Re: Metroseksualni - 20.04.04, 21:09
          ala100 napisała:

> Już wiem. W futrze, z podbitym okiem i w niekompletnym, ale za to wyszukanym
          > przyodziewku. No, nie no! Rozumiem "metro-". To oczywiście "stołeczny" czy
          > moze "wielkomiejski". Ale po co "-seksualni" ? Czy ludzie od reklamy nie
          > zauważają, że tego jest już za dużo i to nie dziala?
          >
          > Czy kobiety mogą być metroseksualne? I jaką wtedy mają wrażliwość? Ala

Widać metroseksualny może być jedynie facet, ewentualnie wybrane miejsce w
          mieście, a co najwyżej stan ducha, w domyśle mężczyzny. Wiesz, Alu,
          rzeczywiście ten termin jest kojarzony chyba tylko z płcią brzydszą... Bo jeśli
          puby, to londyńskie, gdzie nie uświadczysz kobiety, z modą, ale tylko męską,
          itd. Kobieta metroseksualna? Nie słyszałam. I nie wiem, czy mi się to
          określenie podoba. Z jakiejś przyczyny ten termin (może to tylko
          przyzwyczajenie, choć to przecież w miarę nowe słowo) pasuje mi faktycznie do
          mężczyzn. A co do kobiecej wrażliwości, to jest ona przysłowiowa i obojętnie,
          czy w wykonaniu metroseksualnym, czy nie, i tak wiadomo że nam jej nie brakuje.
          Pozdrawiam:-)
          • ala100 Re: Metroseksualni - 21.04.04, 15:37
            maxine1 napisała:

>
            > Widać metroseksualny może być jedynie facet, ewentualnie wybrane miejsce w
            > mieście, a co najwyżej stan ducha, w domyśle mężczyzny. Wiesz, Alu,
            > rzeczywiście ten termin jest kojarzony chyba tylko z płcią brzydszą... Bo
            jeśli
            >
            > puby, to londyńskie, gdzie nie uświadczysz kobiety, z modą, ale tylko męską,
            > itd. Kobieta metroseksualna? Nie słyszałam.

A ja zmierzyłam sobie swoją metroseksualność. A nie, nie. Nie metrem. Testem. I
            załapałam się!!! Ala
    • maxine1 Re: Metroseksualni - 17.04.04, 12:15
      A, i jeszcze jedno. Artykuł znalazłam całkiem przypadkiem w goglach w portalu
      dla gejów, co nie znaczy, że chciałabym w jakiś sposób promować ich strony:-)
      Myślę jednak, że dla wielu słowo "metroseksualny", chcąc nie chcąc, się z nimi
      kojarzy, co chyba jest błędem.
      • faq Re: Metroseksualni - 26.04.04, 14:55
        > A, i jeszcze jedno. Artykuł znalazłam całkiem przypadkiem w goglach w portalu
        > dla gejów, co nie znaczy, że chciałabym w jakiś sposób promować ich strony:-)

rany po co taki disclaimer? nawet jesli to coz zdroznego zeby sie zaraz
        tlumaczyc...
    • tawananna Re: Metroseksualni - 04.05.04, 02:09
      Metroseksualne mogą być i kobiety, i mężczyźno. Słowo pochodzi nie od metra ;),
      ale metropolii i jest kalką angielskiego metrosexual.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka