josana 10.12.04, 09:02 Jak się odmienia nazwę miasta holenderskiego Delft? Byłam w Delfcie... Z Delftu... Po filmie "Dziewczyna z perłą" wszystko mi się pokręciło! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyckal Sposób na odkręcenie 11.12.04, 01:13 josana napisała: > Jak się odmienia nazwę miasta holenderskiego Delft? Byłam w Delfcie... Z > Delftu... > Po filmie "Dziewczyna z perłą" wszystko mi się pokręciło! Przestań odmieniać - i wszystko wróci do normy Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka_usenet Re: Sposób na odkręcenie 11.12.04, 01:49 Delft -> Delftu, Delfcie pyckal, to odmienne miasto ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal Re: Sposób na odkręcenie 12.12.04, 01:52 malwinka_usenet napisała: > Delft -> Delftu, Delfcie > pyckal, to odmienne miasto ;-) Polacy z Ameryki rzeczywiście tak mówią i klinują flory na Grinpojncie. Można - ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka_usenet Re: Sposób na odkręcenie 12.12.04, 19:24 pyckal napisał: > Polacy z Ameryki rzeczywiście tak mówią > i klinują flory na Grinpojncie. > Można - ale po co? > Można też jeździć do Amsterdam i mieszkać na Manhattan, po co kalać polskimi końcowkami te piękne zagramaniczne nazwy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal Re: Sposób na odkręcenie 16.12.04, 21:07 malwinka_usenet napisała: > Można też jeździć do Amsterdam i mieszkać na Manhattan, po co kalać polskimi > końcowkami te piękne zagramaniczne nazwy Jasne, Elvis Presley urodził się w Memphisie, a sławny festiwal filmowy odbywa się w San Sebastianie. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: odmiana nazwy miasta Delft 13.12.04, 17:14 Nazwę miasta Delft odmieniamy - Delftu, Delfcie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal pluralis maiestatis 16.12.04, 00:34 teresa.kruszona napisała: > Nazwę miasta Delft odmieniamy - Delftu, Delfcie. uważajcie, Kruszona, co piszecie; może i wy, Kruszona, odmieniacie; my, Pyckal, nie odmieniamy Odpowiedz Link Zgłoś