Dodaj do ulubionych

trudny SMS

22.05.02, 18:11
wysyłamy SMS czy SMS-a?
Obserwuj wątek
    • teresa.kruszona Re: trudny SMS 22.05.02, 23:54
      Skrótowce najczęściej się odmieniają, a wtedy końcówkę fleksyjną piszemy zawsze
      małą literą i oddzielamy ją od tematu łącznikiem (dywizem).
      SMS-a odmieniałabym jak rzeczowniki zakończone w M. lp na spółgłoskę twardą,
      tzn.: M. SMS, D. SMS-a; C. SMS-owi; B. jak D., czyli SMS-a, lub jak M., czyli
      SMS; N. SMS-em; Ms. SMS-ie.

• ja22ek Re: trudny SMS 12.05.03, 10:30
      Znowu burzę w szklance wody uczynię :)
      SMS to nie jest taki znowu skrótowiec, bo co najmniej 90% użytkowników tej
      usługi nie ma pojęcia, od czego to jest skrót. Ja też. W związku z tym dla mnie
      to nie jest skrót, a jedno słowo 'esemes', nieco obce, bo z akcentem jeszcze na
      ostatnią sylabę, ale odmienia się tak, jak inne rzeczowniki męskie na -s
      zakończone. Czyli podobnie jak proces, tylko w dopełniaczu (i ew. w bierniku)
      przyjmuje końcówkę -a (wysłałem esemesa). Zdrobniale esemesik.
      Precedensy: bank Pekao, firma budowlana Espebepe.
      • edgar92 Re: trudny SMS 12.05.03, 11:30
        ja22ek napisał:

> SMS to nie jest taki znowu skrótowiec, bo co najmniej 90% użytkowników tej
        > usługi nie ma pojęcia, od czego to jest skrót.

SMS jest skrótowcem, mimo że 90 proc. użytkowników tej usługi nie ma pojęcia,
        od czego to jest skrót.
        SMS - Short Message Service, Short Message System.
        • ja22ek Re: trudny SMS 12.05.03, 11:40
          Och, zastąpienie jednej ikonki trzema innymi nie zwiększa zrozumienia tej
          pierwszej. Nieznanego przez nieznane nie tłumaczmy. Nb. czy słowa radar i laser
          też jesteś skłonny traktować jako skrótowce?
          • kubajek Re: trudny SMS 12.05.03, 11:49
            SMS jest teraz tym czym kiedyś był PeKaeS
          • edgar92 Re: trudny SMS 12.05.03, 13:07
            Zgodzisz się, że GOPR i PZPR to znane skrótowce; możesz napisać GOPR-owiec i
            PZPR-owiec, a także goprowiec i pezetpeerowiec. Nie mam przy sobie "Wielkiego
            słownika ortograficznego PWN", ale wydaje mi się, że dopuszcza on pisownię -
            poza SMS-em, SMS-ie itd. - esemesem, esemesie. Tak czy inaczej SMS to
            skrótowiec.
            Jeśli chodzi o Pekao... Mam nadzieję, że wiesz, na czym polega różnica między
            PKO BP SA a Pekao SA ;-)
            • ja22ek Re: trudny SMS 12.05.03, 13:19
              No, jeśli ów wielki słownik dopuszcza esemesa, to uznaję swoją misję za
              zakończoną :) Co do skrótowców, moja opinia jest taka, że kończą one swój
              żywot, gdy nie są dekodowane. Jeden mądry ;) wiosny nie czyni.
              A jesli chodzi o różnice między bankami, tak wiem, że w PKO miałem książeczkę
              oszczędnościową, a PeKaO produkowało tzw. bony, czyli polską wersję dolarów, do
              wykorzystania w sklepach szczególnego przeznaczenia (np. Pewex).

Dziękuję za udział w dyskusji!
              • edgar92 Re: trudny SMS 12.05.03, 13:28
                ja22ek napisał:

> No, jeśli ów wielki słownik dopuszcza esemesa, to uznaję swoją misję za
                > zakończoną :) Co do skrótowców, moja opinia jest taka, że kończą one swój
                > żywot, gdy nie są dekodowane. Jeden mądry ;) wiosny nie czyni.
                > A jesli chodzi o różnice między bankami, tak wiem, że w PKO miałem książeczkę
                > oszczędnościową, a PeKaO produkowało tzw. bony, czyli polską wersję dolarów,
                do
                >
                > wykorzystania w sklepach szczególnego przeznaczenia (np. Pewex).
                >
                > Dziękuję za udział w dyskusji!

"Wielki słownik ortograficzny PWN" - taka nazwa, nic nie poradzę... Co nie
                zmienia faktu, że nie zgadzam się z "Wielkim" w paru kwestiach. Jest
                niekonsekwentny, choć zdecydowanie lepszy (dzięki przykładom) od "Nowego
                słownika ortograficznego PWN".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka