ciapciak 22.05.02, 18:11 wysyłamy SMS czy SMS-a? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: trudny SMS 22.05.02, 23:54 Skrótowce najczęściej się odmieniają, a wtedy końcówkę fleksyjną piszemy zawsze małą literą i oddzielamy ją od tematu łącznikiem (dywizem). SMS-a odmieniałabym jak rzeczowniki zakończone w M. lp na spółgłoskę twardą, tzn.: M. SMS, D. SMS-a; C. SMS-owi; B. jak D., czyli SMS-a, lub jak M., czyli SMS; N. SMS-em; Ms. SMS-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: trudny SMS 12.05.03, 10:30 Znowu burzę w szklance wody uczynię :) SMS to nie jest taki znowu skrótowiec, bo co najmniej 90% użytkowników tej usługi nie ma pojęcia, od czego to jest skrót. Ja też. W związku z tym dla mnie to nie jest skrót, a jedno słowo 'esemes', nieco obce, bo z akcentem jeszcze na ostatnią sylabę, ale odmienia się tak, jak inne rzeczowniki męskie na -s zakończone. Czyli podobnie jak proces, tylko w dopełniaczu (i ew. w bierniku) przyjmuje końcówkę -a (wysłałem esemesa). Zdrobniale esemesik. Precedensy: bank Pekao, firma budowlana Espebepe. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: trudny SMS 12.05.03, 11:30 ja22ek napisał: > SMS to nie jest taki znowu skrótowiec, bo co najmniej 90% użytkowników tej > usługi nie ma pojęcia, od czego to jest skrót. SMS jest skrótowcem, mimo że 90 proc. użytkowników tej usługi nie ma pojęcia, od czego to jest skrót. SMS - Short Message Service, Short Message System. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: trudny SMS 12.05.03, 11:40 Och, zastąpienie jednej ikonki trzema innymi nie zwiększa zrozumienia tej pierwszej. Nieznanego przez nieznane nie tłumaczmy. Nb. czy słowa radar i laser też jesteś skłonny traktować jako skrótowce? Odpowiedz Link Zgłoś
kubajek Re: trudny SMS 12.05.03, 11:49 SMS jest teraz tym czym kiedyś był PeKaeS Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: trudny SMS 12.05.03, 13:07 Zgodzisz się, że GOPR i PZPR to znane skrótowce; możesz napisać GOPR-owiec i PZPR-owiec, a także goprowiec i pezetpeerowiec. Nie mam przy sobie "Wielkiego słownika ortograficznego PWN", ale wydaje mi się, że dopuszcza on pisownię - poza SMS-em, SMS-ie itd. - esemesem, esemesie. Tak czy inaczej SMS to skrótowiec. Jeśli chodzi o Pekao... Mam nadzieję, że wiesz, na czym polega różnica między PKO BP SA a Pekao SA ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: trudny SMS 12.05.03, 13:19 No, jeśli ów wielki słownik dopuszcza esemesa, to uznaję swoją misję za zakończoną :) Co do skrótowców, moja opinia jest taka, że kończą one swój żywot, gdy nie są dekodowane. Jeden mądry ;) wiosny nie czyni. A jesli chodzi o różnice między bankami, tak wiem, że w PKO miałem książeczkę oszczędnościową, a PeKaO produkowało tzw. bony, czyli polską wersję dolarów, do wykorzystania w sklepach szczególnego przeznaczenia (np. Pewex). Dziękuję za udział w dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: trudny SMS 12.05.03, 13:28 ja22ek napisał: > No, jeśli ów wielki słownik dopuszcza esemesa, to uznaję swoją misję za > zakończoną :) Co do skrótowców, moja opinia jest taka, że kończą one swój > żywot, gdy nie są dekodowane. Jeden mądry ;) wiosny nie czyni. > A jesli chodzi o różnice między bankami, tak wiem, że w PKO miałem książeczkę > oszczędnościową, a PeKaO produkowało tzw. bony, czyli polską wersję dolarów, do > > wykorzystania w sklepach szczególnego przeznaczenia (np. Pewex). > > Dziękuję za udział w dyskusji! "Wielki słownik ortograficzny PWN" - taka nazwa, nic nie poradzę... Co nie zmienia faktu, że nie zgadzam się z "Wielkim" w paru kwestiach. Jest niekonsekwentny, choć zdecydowanie lepszy (dzięki przykładom) od "Nowego słownika ortograficznego PWN". Odpowiedz Link Zgłoś