jtpetit 19.03.05, 14:27 Co znaczy slowo "furt"? Wydaje mi sie,ze jest to jakis regionalizm. W jakim kontekscie moze byc ten wyraz uzyty? Dziekuje za informacje i serdecznie pozdrawiam. Joanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gatta13 Re: Co znaczy.... 21.03.05, 09:03 Hmm, moja ciocia mawiała do mnie na wakacjach: "A ty furt ino te książki czytasz." Znaczyło to tyle, co "ciągle", "bez przerwy". Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Co znaczy.... 22.03.05, 09:49 Ja furt to słowo u mnie na Śląsku słyszę :-) vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Co znaczy.... 22.03.05, 14:16 Ja furt znam co najmniej z Łodzi. I wydawało mi się, że to prasłowiańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Co znaczy.... 22.03.05, 16:40 Ciocia z dawnego kieleckiego. Ale bardzo dużo osób z kieleckiego mieszka teraz w Łodzi, więc pewnie stąd to słówko i tam funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Co znaczy.... 23.03.05, 13:52 Ale to nie było teraz. To było furt pół wieku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Co znaczy.... 23.03.05, 20:11 To prawda. Teraz przeprowadzają się do Końskich. ;) Ale i tak w każdym domu w Jacentowie i okolicach ktoś ma rodzinę w Łodzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Co znaczy.... 23.03.05, 09:37 jacklosi napisał: > Ja furt znam co najmniej z Łodzi. I wydawało mi się, że to prasłowiańskie. Wszystkie polskie, jak nie zapożyczone to prasłowiańskie:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Co znaczy.... 23.03.05, 13:53 Czy to znaczy, że Polak nic nie potrafi? Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Co znaczy.... 23.03.05, 14:30 jacklosi napisał: > Czy to znaczy, że Polak nic nie potrafi? Hehe nie:P Trzeba było uważać na lekcjach, gdy mówili o genezie j. polskiego:P patrz: praindoeuropejska wspólnota językowa -> balto-słowiańska wspólnota językowa -> WSPÓLNOTA PRASŁOWIAŃSKA Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik i 23.03.05, 14:33 zakrencik napisała: > praindoeuropejska wspólnota językowa -> balto-słowiańska wspólnota językowa > -> WSPÓLNOTA PRASŁOWIAŃSKA -> zespół zachodni -> narzecze lechickie -> j. polski:D:D ps. sorki, ale mi się enter wcisnął przedwcześnie:P Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: i 23.03.05, 17:59 zakrencik: > praindoeuropejska wspólnota językowa -> balto-słowiańska wspólnota językowa > -> WSPÓLNOTA PRASŁOWIAŃSKA -> zespół zachodni -> narzecze lechickie > -> j. polski:D:D Dziękuję za nić Ariadny, teraz już może trafię do języka polskiego. Czy mogłabyś mi tylko jeszcze wskazać, gdzie znajdę jej początek? Czy ta Praindoeuropeja to gdzieś w ramach byłego ZSRR? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: i 23.03.05, 19:28 stefan4 napisał: > Dziękuję za nić Ariadny, teraz już może trafię do języka polskiego. Czy > mogłabyś mi tylko jeszcze wskazać, gdzie znajdę jej początek? Czy ta > Praindoeuropeja to gdzieś w ramach byłego ZSRR? Eee... Ta praindoeuropejska to pierwsze indoeuropejskie wspólne pojękiwania;) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: i 23.03.05, 21:02 zakrencik: > Eee... Ta praindoeuropejska to pierwsze indoeuropejskie wspólne pojękiwania;) Zakrenciku, panienka w Twoim wieku ma jeszcze czas na wspólne pojękiwania... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: i 23.03.05, 22:11 stefan4 napisał: > Zakrenciku, panienka w Twoim wieku ma jeszcze czas na wspólne pojękiwania... A pan w Twoim wieku nie powinien miec takich nieprawych skojarzeń:P Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: i 24.03.05, 06:48 zakrencik: > A pan w Twoim wieku nie powinien miec takich nieprawych skojarzeń:P Kiedy mi kostucha stanęła na straży, kiedy mnie nie słucha przestarzałe ciało, ja tylko kojarzę -- cóż mi pozostało? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Co znaczy.... 24.03.05, 00:25 Przepraszam: 'Polak potrafi'. I obiecuje, ze sie z p. Jacklosi nie bede juz naigrywal - przepraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Co znaczy.... 23.03.05, 14:45 Nooo - niektóre wyrazy są naszym własnym wynalazkiem :) Jeśli za takowy możemy uważać twórcze przekręty w rodzaju "pokrzywa" i "nadwyrężyć". J. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Co znaczy.... 24.03.05, 00:21 Tak, jest to prasłowiańskie, albowiem Deutsch ist eine panslawische sprache. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Co znaczy.... 21.03.05, 12:20 jtpetit napisała: > Co znaczy slowo "furt"? Sądzę, że to od niem. 'fort', które może oznaczać - że użyję "metajęzyka" :) - porro, prorsus, protinus, procul, iam, także age, agite! itp. U nas głównie w znaczeniu 'protinus' (bez przerwy, ustawicznie), jak w przykładzie podanym przez Gattę, w regionach o dużych wpływach języka niemieckiego, czyli (także dawnych) pogranicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
jtpetit Re: Co znaczy.... 24.03.05, 07:21 Przejrzalam wszystkie posty. Wynika z nich, ze "furt" pochodzi od praslowianskiego lub niemieckiego; wystepuje w puludniowych regionach Polski (Slask, Lodz, kieleckie) i moze wywolywac skojarzenia wspolnego pojekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Co znaczy.... 24.03.05, 07:46 jtpetit: > Wynika z nich, ze "furt" pochodzi od praslowianskiego lub niemieckiego Niemiecki ,,Furt'' to bród, płytsze przejście przez rzekę. Dlatego występuje w wielu nazwach miast. Polski ,,furt'' nie ma z nim chyba nic wspólnego. Ale może mieć wspólnego z niemieckim ,,fort'' oznaczającym ,,precz''; ale też w różnych pochodnych formach ,,dalej'' lub ,,bez przerwy''. Na przykład ,,und so fort'' == i tak dalej; ,,fortsetzen'' == kontynuować (dosł. sadzać dalej). Po polsku oznacza kontynuowanie: ,, Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Co znaczy.... 24.03.05, 13:21 "Bardzo z grubsza można by podzielić słowa powszechnie odczuwane jako przejęte z niemieckiego na następujące grupy: [...] wreszcie mnóstwo słów, które przeniknęły z niemieckiego i wzbogaciły śląską mowę, często używanych, będących (tu uczenie:) elementami gramatycznymi: ja, durch, furt, richtig, genau obok rodzimego pochodzenia toć, no dyć, ano, wdycki. A jak one się mają do siebie nawzajem? Kiedy furt, a kiedy wdycki się powie? [...] www.gornyslask.pl/beranie/gorol/o.htm Jaborygyn by sie zdoł. A jego furt nimo. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jtpetit Re: Co znaczy.... 24.03.05, 18:17 Stefan, Ardjuna - dziekuje za te informacje. Joanna Odpowiedz Link Zgłoś