lucynda 06.07.02, 12:37 Uwaźam, źe powinno się mówić np. "w dwa tysiące drugim roku", a nie "w dwutysięcznym drugim". Przecież w poprzednim tysiącleciu nie mówiliśmy "rok tysiąc dziewięćsetny piętnasty", prawda? Jak powinniśmy zatem mówić? Lucyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: rok 07.07.02, 15:39 Ma Pani rację, powinniśmy mówić „w roku dwa tysiące drugim”. Postać liczebników porządkowych mają tylko dwa ostatnie określenia (najczęściej dziesiątek i jednostek), one też odmieniają się przez przypadki, np. Obraz pochodzi z roku tysiąc dziewięćset (mianownik, nie odmieniamy) dwudziestego piątego (dopełniacz, odmieniamy). Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: rok 08.07.02, 12:05 "W roku dwutysięcznym" na pewno lepiej brzmi niz "w roku dwa tysiące". Według mnie również lepiej brzmi "w roku dwutysięcznym drugim" niż "w roku dwa tysiace drugim". Jeżeli "postać liczebników porządkowych mają tylko dwa ostatnie określenia (najczęściej dziesiątek i jednostek)", to może w tym trudnym roku 2002 należałoby pominąć zera, podobnie jak w roku dwutysięcznym? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
lucynda Re: rok 08.07.02, 21:19 Rok dwa tysiące drugi brzmi - moim zdaniem - lepiej niż dwutysieczny drugi, a poza tym jest to forma bardziej logiczna i konsekwentna (patrz: poprzednie tysiąclecie). Najbardziej mnie razi, że ta niesłuszna forma jest tak chętnie używana przez media, które przecie powinny być dla nas przykładem poprawności językowej. L Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: rok 08.07.02, 23:11 lucynda napisał(a): > Rok dwa tysiące drugi brzmi - moim zdaniem - lepiej niż dwutysieczny drugi, "Rok dwa tysiące drugi " brzmi nieźle, ale "w roku dwatysiące drugim", to już wybacz - nie. > poza tym jest to forma bardziej logiczna i konsekwentna (patrz: poprzednie > tysiąclecie). Nie bardzo widzę analogię, ponieważ poprzednie tysiąclecie ( czy raczej stulecie) miało dwie pierwsze cyfry różne od zera. Ale nie będę się upierać co do " roku trzy tysiące trzeciego". Odpowiedz Link Zgłoś
zdybiec Re: rok 12.07.02, 19:21 ala100 napisał(a): > "W roku dwutysięcznym" na pewno lepiej brzmi niz "w roku dwa tysiące". Według > mnie również lepiej brzmi "w roku dwutysięcznym drugim" niż "w roku dwa tysiace > > drugim". > A ja dodam do tego argument "z klasyka": tytuł utworu C.K. Norwida: "Noc tysiączna druga". Odpowiedz Link Zgłoś
lucynda Re: rok 12.07.02, 22:24 zdybiec napisał: > ala100 napisał(a): > > > "W roku dwutysięcznym" na pewno lepiej brzmi niz "w roku dwa tysiące". Wed > ług > > mnie również lepiej brzmi "w roku dwutysięcznym drugim" niż "w roku dwa ty > siace > > > > drugim". > > > A ja dodam do tego argument "z klasyka": tytuł utworu C.K. Norwida: "Noc > tysiączna druga". I chwała klasykowi, ale od jego czasów trochę się jednak w języku zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś