Gość: Olka IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 16.11.01, 08:30 Powszechnie mówi się "gram" ale nie wydaje mi się aby była to poprawna forma, ponieważ mówimy "kilogramów".... Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zbigniew Re: dziesięć gram czy dziesięć gramów??? IP: *.awek.com.pl 16.11.01, 16:12 Forma dziesięć gram przyprawia mnie o dreszcze. Przeciez nikt nie powie dziesięć kilogram, tylko dziesięć kilogramów. Wyrażenia często słszane niepoprawnie utrwalają się podswiadomie. Oczywiści trzeba uzyć formy gramów, tak jek metrów, cz jakichkolwiek innych jednostek miar. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: dziesięć gram czy dziesięć gramów??? 18.11.01, 21:53 Gość portalu: Olka napisał(a): > Powszechnie mówi się "gram" ale nie wydaje mi się aby była to poprawna forma, > ponieważ mówimy "kilogramów".... > Bardzo proszę o odpowiedź. Dopełniacz liczby mnogiej rzeczownika gram to gramów, a więc sto gramów. Zarówno kilogram, jak i gram odmieniają się według IV grupy deklinacyjnej, właściwej dla rzeczowników rodzaju męskiego zakończonych w mianowniku liczby pojedynczej na spółgłoski twarde: b, d, f, ł, m, n, p, r, s, t, w, z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szaser procent, procentów IP: 193.59.130.* 19.11.01, 08:47 Skoro: gram, to tych gramów, to czym usprawiedliwić rażącą mnie (choć ppoprawną) formę: jeden procent, brakuje jeszcze tych dwóch procent (a nie procentów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: procent, procentów IP: *.matrix.pl 19.11.01, 10:04 Juz o tym była mowa. Poszukaj we wcześniejszych wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś