kobieta.w.woalce 09.04.03, 23:44 "Jego szefowi, uznanemu na świecie obrońcy praw człowieka, Castro pozwalał nawet od czasu do czasu wyjeżdżać zagranicę." Czy nie powinno być "za granicę"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: zagranica 10.04.03, 01:56 Powinno być. Wyjeżdżać za granicę (do obcego kraju). Odpowiedz Link Zgłoś
mnx Re: zagranica 27.07.03, 14:17 wyjechac za granice, ale mieszkac zagranica, wyslac cos zagranice, wyslac cos z zagranicy??? Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: zagranica 31.07.03, 09:42 mnx napisała: Niestety, minixi, ale "mieszkac za granica", "wyslac cos za granice". Zagranica to rzeczownik określający tereny znajdujące się za granicą. Więc tieorieticznie można by mieszkać w zagranicy i wysłać coś do zagranicy. Praktycznie nie. Apropo, skoro mamy zagranicę, to może by jednak uwzględnić 'codzień' jako rzeczownik! Odpowiedz Link Zgłoś
mnx Re: zagranica 31.07.03, 10:57 A jak byscie wytlumaczyli to? wiem.onet.pl/wiem/014b52.html Odpowiedz Link Zgłoś
mnx Re: zagranica 31.07.03, 11:01 ...i dlaczego "Dzial Wspolpracy z Zagranica" Kiedy lacznie a kiedy rozdzxielnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mnx Re: zagranica 31.07.03, 11:15 Dzikie ja22ek!, juz wiem, dzial wspolpracy z zagranica, czy bliska zagranica, poniewaz sa to rzeczowniki. pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: zagranica 13.04.03, 22:09 > "Jego szefowi, uznanemu na świecie obrońcy praw człowieka, Castro pozwalał > nawet od czasu do czasu wyjeżdżać zagranicę." Ale jakby zamienić "wy-" na "ob-", błędu żadnego nie będzie i zdanie zaiskrzy poprawnością. Tylko sens się lekujtko zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: zagranica 17.08.03, 19:20 Nawiasem mówiąc, wyraz 'zagranica' został utworzony niezgodnie z prasłowiańskim wzorcem tworzenia nazw złożonych z przedrostka i rzeczownika: po-morze, za- rzecze, za-lesie, po-granicze. Powinno być 'zagranicze'. Ale nie jest :( Odpowiedz Link Zgłoś
kakaduo Re: zagranica 19.08.03, 21:46 Dwie pisownie są poprawne: za granicę, i zagranicę. Każda jednak znaczy coś innego. Za granicę - czyli poza linię, która jest granicą (bez względuna to, jaka jest to granica - czy państwa, czy czegoś innego). Zagranicę - czyli do innego kraju. Tyle. Zauczyciel polskiego... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: zagranica 20.08.03, 10:53 Bardzo lubię jak na forum wpada jak burza nowa osoba i wyrzuca z siebie serię kategorycznych, choć niekoniecznie słusznych, sądów... Przynajmniej coś się zaczyna dziać. kakaduo napisał: > Dwie pisownie są poprawne: za granicę, i zagranicę. Każda jednak znaczy coś > innego. Niewątpliwie! > Zagranicę - czyli do innego kraju. "Na to wróbel zaterlikał: Cóż to znowu za muzyka? Muszę zajrzeć do słownika, by zrozumieć śpiew słowika." Jadę za granicę - czyli do innego kraju. Odwiedzam zagranicę - czyli inne kraje. Ale nie: Jadę zagranicę - bo jechać nie jest czasownikiem przechodnim. Póki co, nie można czegoś ani kogoś przejechać. Owszem, racja by była, gdyby mówić o 'zza granicy' i 'z zagranicy'. Tu jest ww. zróżnicowanie: 'zza linii granicznej państwa' a 'z krajów obcych'. Co zresztą na jedno wychodzi. > Tyle. Aż za dużo. > Zauczyciel polskiego... :) Literówka to czy jakieś nowe słówko? Tu m-p miałby coś do powiedzenia. A może ja go zastapię: "Takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży chowanie". Pozdrawiam i życzę owocnej pracy z młodzieżą Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: zagranica 20.08.03, 12:34 ja22ek: > Owszem, racja by była, gdyby mówić o 'zza granicy' i 'z zagranicy'. Tu jest > ww. zróżnicowanie: 'zza linii granicznej państwa' a 'z krajów obcych'. Co > zresztą na jedno wychodzi. Niezupełnie na jedno. Bo ,,zza granicy'' niekoniecznie oznacza granicę państwową. Na przykład ktoś może naruszyć granicę bezpieczeństwa a potem szczęśliwie zza tej granicy powrócić. Coś nie tak, ale w tym kierunku. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś