droseria 09.09.07, 18:17 Czy w języku polskim istnieje słowo "zeszedł"? Jeśli tak, to czy można go zamiennie stosować z wyrazem "zszedł"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markus.kembi Re: Zeszedł? 09.09.07, 18:45 Nie istnieje w języku polskim, co najwyżej w języku wolskim, tak samo jak "wyszłem", "przyszłem", "poszłem", "tutej", "dzisiej" i "obiat". Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Zeszedł? 11.09.07, 01:51 markus.kembi napisał: > Nie istnieje w języku polskim, co najwyżej w języku wolskim, tak samo jak > "wyszłem", "przyszłem", "poszłem", "tutej", "dzisiej" i "obiat". No, tutej, dzisiej - to (też)nowomowa tarzyszy, na przykład Piotr Jaroszewicz, tow. premier, w tym celował:). Odpowiedz Link Zgłoś
bu4 Re: Zeszedł? 09.09.07, 19:01 Oczywiście! Słowo zeszedł istnieje (patrz: SOJP PWN pod haslem: zejść). Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Zeszedł? 11.09.07, 02:03 Wycofuję post z psikami: portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.html?qs=zej%B6%E6&tr=pol-all&ch=1&x=21&y=2 Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Zeszedł? 11.09.07, 11:34 Tej formy używał Stanisław Lem (np. "Eden"). Podobny problem - ze sobą czy z sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Zeszedł? 11.09.07, 14:00 Zastanawiałam się, czy użycie przeze mnie słowa "zeszedł" było błędem, czy ktoś powinien mi zwrócić uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś