mest 11.09.03, 09:51 Jaka jest prawidlowa, formalna (urzedowa korespondencja, oficjalne zwrocenie sie) zenskia forma od nazwiska Komendera: - pani Komendera - pani Komenderowa (brzmi troche staromodnie?) z gory dziekuje i pozdrawiam - mest Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: Komendera - Komenderowa 11.09.03, 11:35 W sytuacjach oficjalnych nie stosuje się żeńskich form nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Komendera - Komenderowa 11.09.03, 14:25 ja22ek napisał: > W sytuacjach oficjalnych nie stosuje się żeńskich form nazwisk. To niestety prawda. Ale w czasach mojej młodości byłaby to pani Komenderowa i nikomu by to nie przeszkadzało. JK Odpowiedz Link Zgłoś
pawro2001 Re: Komendera - Komenderowa 22.09.03, 14:49 Mnie uczono, że końcówki -owa, ówna są od nazwiski zakończonych spółgłoską. Jeżeli nazwisko kończy sie samogłoską to stosuje sie końcówki -ina (-yna) - anka. Tak więc: Komender- Komenderowa- Komenderówna, ale Komendera- Komenderzyna- Komenderzanka! Odpowiedz Link Zgłoś