Gość: ewa IP: *.planetarium.olsztyn.pl 21.01.02, 11:23 Jaka jest roznica miedzy "zmozony" a "zmorzony"? Obie pisownie sa poprawne, ale czy znaczenie jest takie same? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zorak Re: zmagam sie ze zmorami 21.01.02, 17:14 zmożony (ż) to znaczy zmeczony, albo wyczerpany (choroba mnie zmogła) natomiast może znaczyć też w kontekscie gotowania zmiękły np. cebulę kładzie się na patelnie żeby zmorzyła się, albo jak sałata zwiędnie to wtedy ona też się morzy. Przez rz. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: zmagam sie ze zmorami 22.01.02, 19:00 Zmorzony, zmorzyć, zmorzenie to zmęczony, zmęczyć , zmęczenie. Zmóc (pokonać) to czasownik dokonany od zmagać - ktoś zmógł kogoś lub coś; coś zmogło kogoś (np. zmógł wroga, zmogła go choroba). Zmożenie to pokonanie, zmożony to pokonany, np. �Zmożył mnie sen�, �Ciebie nic nie zmoże�. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorak o, to znaczy ze mnie zle nauczono....? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 23.01.02, 00:27 a jak sie mowi ze cebulka na patelni musi sie zmoz(rz)yc zeby byla dobra to jak to jest? pytam bo u mnie w domu zawsze sie tak mowilo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szaser Re: o, to znaczy ze mnie zle nauczono....? IP: 193.59.130.* 23.01.02, 07:42 Osobiście nigdy nie słyszałem o morzeniu cebuli, czy sałaty. Cebula się dusi, albo szkli na patelni, a sałata po prostu mięknie, czyli więdnie. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: zmagam sie ze zmorami 23.01.02, 21:26 teresa.kruszona napisał(a): > Zmorzony, zmorzyć, zmorzenie to zmęczony, zmęczyć , zmęczenie. > Zmóc (pokonać) to czasownik dokonany od zmagać - ktoś zmógł kogoś lub coś; coś > zmogło kogoś > (np. zmógł wroga, zmogła go choroba). Zmożenie to pokonanie, zmożony to pokonan > y, np. �Zmożył > mnie sen�, �Ciebie nic nie zmoże�. Autokorekta. Sen morzy, a nie moży, mimo żesen go zmógł. Bardzo przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: zmagam sie ze zmorami 24.01.03, 16:57 Doprowadzając rzecz do końca, sen morzy albo zmaga. Nigdy bym nie przypuszczał, że można tak się zmorzyć zmożeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś