lamka 16.11.03, 12:38 Jakie macie wrażenia po dyktandzie? Wygląda na to, ze zamiast słownika ortograficznego, należało przestudiować atlas ornitologiczny! A zamiast Mistrza Ortografii, wybrany zostanie faktycznie, Mistrza Ornitologii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haneman Re: Dyktando Narodowe 16.11.03, 12:59 Jeny...aż mnie głowa rozbolała!Nie wiem jaki jest cel umieszczania w dyktandzie wyrazów,których na co dzień wogóle sie nie używa!To się mija z celem, chociaż idea nie jest zła. Jedno jest pewne.Ortografię jest najprościej sprawdzić, a tak naprawde Polacy nie umieją napisac pożądnie podania!Może by za rok zamiast ortografii sprawdzić umiejętność tworzenia jakiegoś tekstu? Odpowiedz Link Zgłoś
saavage Re: Dyktando Narodowe 16.11.03, 13:05 A mi sie podobalo, kiedys bylam w biol-chemie, hihi. A tak na serio, czy w internecie mozna znalezc tekst dyktanda? Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Dyktando Narodowe 16.11.03, 19:28 saavage napisała: > A mi sie podobalo, kiedys bylam w biol-chemie, hihi. A tak na serio, czy w > internecie mozna znalezc tekst dyktanda? Tak: info.onet.pl/1140671,12,artykul.html Co do dyktanda - zgadzam się, że wymienionymi powyżej zastrzeżeniami: to całe "ptastwo" to już wynaturzenie! Czy ktoś, kto nie wie jak napisać "uhla" nie zna polskiej ortografii? Nie! on nie znał takiego słowa... kornel <= tu błąd: imiona piszemy z dużej litery (ehm... czy dużą literą? hi hi) Odpowiedz Link Zgłoś
lamka Re: Dyktando Narodowe 16.11.03, 13:07 Ha! Jak ktoś chce się powymądrzać na temat ortografii, powinien to zrobić poprawnie! A ja, porawiając w pośpiechu swój post, nakręciłam cos w składni... A fuj! Ale wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
haneman Re: Dyktando Narodowe 16.11.03, 14:33 Ale wiadomo o co chodzi;-))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Dyktando Narodowe 17.11.03, 10:23 lamka napisała: > Ha! Jak ktoś chce się powymądrzać na temat ortografii, powinien to zrobić > poprawnie! Akurat się nie zgadzam z tym poglądem. Jeśli ktoś ma coś ciekawego do przekazania, nawet na temat ortografii ;), to ewentualne błędy nie mają znaczenia (chyba że merytoryczne). Owszem, zwykle znajdą się zawistnicy, którzy każdy błąd wytkną, ale nie trzeba się tym przejmować. Pozdrawiam Jazzek. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: Dyktando Narodowe 18.11.03, 19:42 To może ja się doczepię do Haneman, która napisała, że "wielu Polaków nawet podania nie potrafi pożądnie napisać". Ja na przykład nie potrafię napisać pożądnie. Ja staram się pisać porządnie ;) I już się nie czepiam ;) A swoją drogą skąd w dyktandzie z języka polskiego słowa włoskie i francuskie, hm? Toż to chwyt poniżej języka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Dyktando Narodowe 19.11.03, 08:17 piasia napisała: >A swoją drogą skąd w dyktandzie z języka polskiego słowa włoskie i francuskie, >hm? Toż to chwyt poniżej języka!!! Chwytem takim jest szczególnie pisownia spolszczona minnesingerów, gdy francuskie arebur pozostaje w oryginale (nawet z akcentem nad a). J. Odpowiedz Link Zgłoś