ulak1 08.12.03, 10:20 Duch Święty - wielkimi literami. Jak zapisać w przypadku zastosowania skrótu i zmiany szyku wyrazów: kościół św. Ducha czy Św. Ducha? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edgar92 Re: Duch Święty 08.12.03, 13:44 kościół św. Ducha lub kościół Świętego Ducha podobnie: os. ks. Władysława lub os. Księcia Władysława ul. gen. Andersa lub ul. Generała Andersa Odpowiedz Link Zgłoś
dialektolog Re: Duch Święty 12.12.03, 09:45 edgar92 napisał: > kościół św. Ducha lub kościół Świętego Ducha > > podobnie: > os. ks. Władysława lub os. Księcia Władysława > ul. gen. Andersa lub ul. Generała Andersa Podobnie, ale jakże różnie. Ponieważ "Duch Święty" to nazwa własna osobowa jak "Władysław Anders" czy "Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego", a nie jakikolwiek święty, jak najpopularniejszy w nazwach ulic w Polsce św. Wojciech choćby. Ponieważ jednak dawniej ludzie o tym nie myśleli, bo byli niedokatechizowani, utrwaliły się nazwy takie, jak np. w Krakowie plac Świętego Ducha czy szpital Świętego Ducha. Napisałem dużą ze względów logiczynch, bo jestem w stanie zrozumieć inwersję szyku, ale nie zapisanie jednej z Osób Trójcy Świętej jak człowieka, choćby i świętego. Przy Radzie Języka Polskiego działa Komisja Języka Religijnego. Zapraszam do fascynującej lektury protokołów posiedzeń: www.rjp.pl/?mod=kr&type=jrel Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: Duch Święty 12.12.03, 11:01 Zdaje się, że masz rację z Duchem Świętym i kościołem Świętego Ducha. Niedokatechizowany (niereformowalny) Edgar92 Odpowiedz Link Zgłoś