edytataraszkiewicz 03.12.09, 14:38 Robicie? Poprosze o jakis SPRAWDZONY ''na wlasnej skorze''-przepis;) Postanowilam z synkiem pobawic sie w pierniczki i pieknie przystroic lukrem i pierdolkami ciasteczkowymi.No i na choince powiesic:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyna_w24 sprawdzony, ale nie wiem czy nie za pozno... 03.12.09, 14:54 Składniki: 1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów). Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Pierniczki... 03.12.09, 14:57 Zamierzam robic w weekend, o ile junior pozwoli:))) Corka ma we wtorek christmas party w przedszkolu, wiec chce jej dac pudelko pierniczkow. Oczywiscie wg przepisu Dorotus:) Ostatnio jedna z forumek popelnila pania walewska wg Dorotusowego przepisu i umarlam - niebo w gebie, dzieki Monika:) Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: murasaki 03.12.09, 15:07 Dorotus ma kilka przepisow:) Qt durna baba ze mnie,bo mam ja w favorites:) Ktory dokladnie przepis powalil? Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Justyna 03.12.09, 15:08 A co dalej? Tak w misce to ciasto przez 5 tyg? :) Odpowiedz Link
justyna_w24 Re: Justyna 03.12.09, 15:46 edytataraszkiewicz napisała: > A co dalej? Tak w misce to ciasto przez 5 tyg? > :) Tak i po tych 4-5 tygodniach pieczemy, ale jak dlugo i w jakiej temperaturze to musialabym poszukac Odpowiedz Link
murasaki33 Re: murasaki 03.12.09, 15:11 mojewypieki.blox.pl/2008/11/Pierniczki-jak-alpejskie.html mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmm Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: murasaki 03.12.09, 15:21 murasaki33 napisała: > mojewypieki.blox.pl/2008/11/Pierniczki-jak-alpejskie.html > mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmm Zgadzam sie :)Pierniczki jak alpejskie z przepisu dorotus sa PRZEPYSZNE i latwe do zrobienia :P Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: murasaki 03.12.09, 16:41 3 szkl. mąki 3/4 (trzy czwarte)szkl.cukru 2 kopiste łyzki miodu 1 płaska łyżeczka sody lub pr.do pieczenia 2 jaja 1 kopiasta łyzka masła 1 łyzka przyprawy do piernika miód wlac do garnka,dodac cukru ,przyprawy do piernika i masło,rozpuscic,przestudzic.przestudzone wlac do maki z proszkiem do pieczenia.zagniesc ciasto.wałkowac cienko i wykrawac pierniczki.piez w 180 stopniach 3-4 minuty,nie pozwalajac im zbrazowiec.przełozyc do pudełka.otworzyc pudełko tydzień przed swietami zeby pierniczki nabrały wilgoci z otoczenia. pierniczki przed pieczeniem mozna ozdobic posypka,orzechami lub migdałami. w klimacie ,którym mieszkamy wystarczy pierniczki 3-4 dni przed swietami otworzyc zeby nabrły wilgoci,u mnie to były 3 dni:) ja juz mam zrobione 400szt:) smacznego:) Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: murasaki 03.12.09, 16:46 oczywiscie jajka jeszcze dodac,wybaczcie zamuliłam:) Odpowiedz Link
golfstrom Re: murasaki 03.12.09, 19:42 Mialam sie meczyc z ciasem francuskim, ale chyba sie przerzuce na te pierniczki :) Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Czy znajde milelone gozdziki???? 03.12.09, 23:20 Bo w przepisie Dorotus gotuje sie wszystkie przyprawy z miodem i nie wiem,bo nie wiedzialam godzikow mielonych...A moze trzeba je wyjac??? Odpowiedz Link
mama5plus Re: Czy znajde milelone gozdziki???? 04.12.09, 11:34 znalezc powinnas przed swietami. Swartza w sloiczkach. A jesli nie to da sie zmielic w mlynku do kawy ladnie. Ja robie zawsze te tradycyjne staropolskie z pierwszego przepisu w watku (albo bardzo podobne) i jestem im wierna od lat bo sa swietne ;) I wszyscy regularnie obdarowywani sobie zamawiaja wiec w ilosciach hurtowych. Tylko ze one musza postac choc na dobra sprawe mozna z nich piec na drugi dzien tez albo po paru godzinach gdy ciasto w chlodzie geste sie zrobi. Odpowiedz Link
igooska Re: Pierniczki... 03.12.09, 17:34 Ja wczoraj zrobilam cos ala pierniczki:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103675520,103737724.html Proste,szybkie i co najważniejsze smaczne:)Dałam tylko więcej imbiru jakieś 3 kawałki małe starte. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Pierniczki... 03.12.09, 18:18 igooska - dawaj przepis, uwielbiam imbirowe ciastka bryanowa - no szacun za taka ilosc, powalilas mnie na kolana, duza chyba masz familije Odpowiedz Link
igooska Re: Pierniczki... 03.12.09, 18:50 przepis w linku:)trochę zmodyfikowałam bo dałam skórkę z cytryny i trochę soku tez,no i dużo imbiru surowego.Wyszły naprawdę pycha ,takie dosyp ostre ale dobre.No i nie miałam foremek wiec wycinałam malutkimi foremkami do plasteliny młodego.Tym sposobem mam pudełko malutkich piesków ,samolotów,statków,drzewek i chyba rybek:) Odpowiedz Link
moncik32 Re: Pierniczki... 03.12.09, 19:10 temat pierniczkowy na forum sie pojawil to najlepszy znak ,ze swieta tuz tuz ... ja tez alpejskie bede robic z przepisu Dorotus . nie lubie zas pierniczkow ze smalcem ,jakos nie podchodza mi . Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: Pierniczki... 04.12.09, 04:32 e ja lubie w kuchni siedziec heh znaczy sie stac,moge piec ,smazyc czy gotowac choc niekoniecznie jesc.perniczki maz pokryjomu do pracy wynosi i zajada na przerwach i mysli ,ze ja nie wiem ,ze on to robi he heh.jak cos gotuje to tez w ilosciach takich ,ze musze mrozic;/ no lubie i juz:) Odpowiedz Link
gobisha Re: Pierniczki... 05.12.09, 00:02 1 kg maki pszennej 400 g miodu 400 g cukru 100 g masla 2 jajka 20 g przyprawy do piernika 15 g proszku do pieczenia Zrumienic na patelni dwie lyzki cukru, zalac dwoma lyzkami wody, dodac miod i reszte cukru. Zagotowac, dodac przyprawy i ostudzic do 20 stopni. Do maki dodac miod, maslo, jajka i proszek do pieczenia. Zagniesc ciasto i odstawic na kilka dni. Rozwalkowac ciasto na grubosc 5mm. Formowac pierniczki i piec 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. zapodany przez agatka_n w tym watku: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52610575,52610575.html okolo 100 zrobilysmy z corka 2 tygodnie temu, w ten weekend jeszcze z setke moze trzasniemy. Odpowiedz Link
nisia_i_maczek Re: Pierniczki... 05.12.09, 02:44 A mysmy przetestowali dzis ten przepis i bardzo polecam. Wiem nie staropolski ale za to z moim 4-latkiem zrobilismy ok 60 pierniczkow w ciagu godziny, lacznie z dekorowaniem: www.cookuk.co.uk/children/ginger_bread_men.htm (nasze byly mniejsze i ciensze wiec piekly sie tylko ok 8-10 min) Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: Pierniczki... 06.12.09, 15:59 WOW! Dzis upieklismy ,wyszly sliczne Z pzrepisu dorotus oczywiscie:) Jutro bedziemy przystrajac:) Odpowiedz Link