27.05.10, 23:34
Robie 2 letni kurs diploma po ktorym chcialam isc na studia. Tematyka zwiazana
z architektura i projektowaniem wnetrz. Wczoraj nasza nauczycielka nam
oznajmila,ze rzad nie chce dalej placic na nasz kurs i zamykaja a my jestesmy
dopiero po 1 roku. Dostaniemy dyplomy level2 city&guilds ale to wszystko. Ja z
kazdego projektu mam distinction jak narazie i jestem jedna z najlepszych uczenic.

Jestem w kropce bo co teraz??? na studia w maju to chyba juz za
pozno.Sprawdzilam na stronie univerystetu na ktory chce isc i jak byk 15
Stczen-deadline. No ale nauczycielka nam powiedziala,ze czasem sie zdarzy ze
ktos rezygnuje i jeszcze wpisza na liste. Zarejestrowalam sie juz w UKAS ale
mam drobne problemy bo kwalifikacje jako ,,matura,, znalazlam ale swojej
szkoly juz nie. Tak samo kurs ktory robie tutaj tez go na zadnej liscie nie
znalazlam i nie wiem jak to wpisac teraz.

Jak oni licza punkty w ukas? i ile jest za polska mature? liczy sie w
ogole?Ile moglabym uzyskac za city&guilds diploma, interior design level2 ktos
sie orientuje?

W ogole komukolwiek sie udalo dostac na studia tak pozno? jak nie to co
dalej?jak jest z tym access to univeristy kursami? ktos sie orientuje? bylabym
wdzieczna za info badz linki, bo jak sie naszukalam cala noc wczoraj i nic nie
zlalazlam jeszcze. Jedynie na UKAS jest napisane ile punktyow potrzeba na dany
kurs i tyle, wyjasnili ladnie ,ze punkty obliczaja na podstawie kwalifikacji
ale ile za co itp. nie ma nic.
Obserwuj wątek
    • samotna.uk Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 27.05.10, 23:35
      skopiowalam z innego forum i tak wyszlo,ze niechcacy tematu nie wpisalam. :(
      • kingaolsz Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 28.05.10, 09:08
        Po pierwsze - UCAS ( nie UKAS)

Po drugie - mozesz chyba umiejscowic dyplom maturalny - sprawdz w NARIC.

Po trzecie - mozna zlozyc swoja aplikacje w Ucas przed ukonczeniem kursu,
        nauczyciel prowadzacy wpisuje w liscie polecajacym jaki jest przewidywany Twoj
        wynik na koniec roku, jesli jestes interesujacym kandydatem to dostaniesz
        miejsce warunkowe ( conditional offer) i do konca sierpnia bedziesz miec czas,
        zeby doniesc im wyniki z konca kursu.

Access courses - zalezy jakie wymagania ma kierunek, ktory sobie upatrzylas, ale
        najczesciej to jest dobry pomysl. Sprawdz czy ten uniwerek na ktory chcesz sie
        dostac nie oferuje czegos - wtedy latwiej przejsc.
        • kingaolsz Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 28.05.10, 09:12
          A i znow - jesli nie wiesz jaka jest roznica miedzy part-time a full-time to
          WSZYSTKO jest z napisane w opisie danego kursu. Z reguly full-time sa dzienne i
          krotsze, a part-time dluzej trwaja.
          Punkty - znow patrz UCAS tam sa wszystkie info i tabelki.
          Dofinansowania - jak wiele razy podawalam - poczytaj direct.gov.uk

W styczniu tego roku skladalam wnioski i bez problemu wszystkie informacje
          znalazlam na w/w stronach. Wystarczy poczytac, przeciez nie mozesz oczekiwac, ze
          my nie znajac danych wszystko Ci powiemy.
          • samotna.uk Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 28.05.10, 15:07
            Kingalosz, Punkty-tak sa tabelki itp. Ale nie ma mojego kursu- nie
            ma ZADNEJ informacji jak punktuja City&guilds:(
            Co do part-time i full-time jak napisalam wczesniej wiem,ze roznica
            jest ,,czasowo, i godzinowo-tyle wiem- ale jak to wyglada w
            praktyce? Ktory lepiej wziác?

Jest w UCAS mnostwo informacji fakt-przeszlam je-nawet rozmawialam z
            student advisor w szkole- sama nie widziala co i jak- i kazala mi
            sie ze szkola kontaktowac- a wolalabym cos wiedziec zanim zasypie
            ich pytanie szczegolnie,ze skladam pozna aplikacje.

Ale no tak forum po to,ze by Cie oswiecic i ci powiedziec ,,sama
            szukaj,, a nie pomoc;/

Dlatego pytam tutaj moze ktoras z dziewczyn akurat robila kurs z
            city& guild i poszla na univerek po tym i wie ile punktow uzyskala -
            na UCAS weBSITE nic NIE MA;( No chyba,ze mi ktos palce pokaze bo ja
            slepa- Diploma level 2, Interior decoartion and Design-moj kurs,
            ktorego nawet na samej stronie City&guild nie znalazlam zeby
            sprawdzic;/ Moja nauczycielka tez nie wiele wiedziala.
            • kingaolsz Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 28.05.10, 15:20
              To idz do biura administracji w swojej szkole i oni powinni powiedziec.
              To moze byc te key skills level 2 na przyklad:
              www.ucas.co.uk/students/ucas_tariff/tarifftables/#key
              Albo mozesz napisac maila do Ucas i zapytac ich ile punktow daje Ci ten kurs.
              Niestety nie mozna wykluczyc, ze nie da Ci zadnych skoro tak latwo zamykaja
              kierunek w polowie edukacji :( Z reszta skoro go nie ukonczysz to i punktow nie
              uzyskasz - przepadnie Ci rok pracy, zyskasz to czego sie nauczylas tylko.

Ja rozumiem, ze forum jest po to, zeby pytac - ale pewne pytania zadajesz po raz
              kolejny, a odpowiedzi juz dostalas.

Co do roznic part-time, full-time - kazdy kurs i kierunek ma inne wymagania i
              godzinowe i pory dnia. Full-time to moze byc 16h tygodniowo, rano badz po
              poludniu. Part-time moze byc o kazdej porze dnia i wieczora, np. 9h tygodniowo.
              Kazdy kurs, kierunek w swoim opisie ma najczesciej informacje o tym. Normalne,
              dzienne studia, full-time moga nic nie podawac, bo to oczywiste, ze zajecia beda
              sie odbywac gdzies w czasie pon-pt, 9-18.

Takze, dzwon do admin office w swojej szkole, albo do Ucas i bedziesz wiedziec
              czy cokolwiek bedziesz miec.
              • kingaolsz Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 28.05.10, 15:26
                www.cityandguilds.com/42901.html
            • kitkitkitkit Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 28.05.10, 16:24
              Ja wiem ile godzin studiowanie fulltime mniejn więcej zajmuje.Od
              września zaczynam full-time na Uniwersytecie. Wsępny plan obejmuje
              12 godz tyg na uczelni. Pon -4 godz,wt - 4 godz, sr -2godz, czw -2
              godz, pt -wolne. Ale wymagają,zeby mniej więcej tyle samo poświęcić
              na idividual studies w domu,bilbliotece...Pozdrawiam
              • kingaolsz Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 28.05.10, 17:11
                Ja od wrzesnia bede miec 16h/tydz. (plus drugie tyle powinno byc przeznaczone w
                domu).
                • samotna.uk Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 28.05.10, 18:13
                  Ja wiem,ze zadaje te sanme pytania bo ciagle mnie nurtuja.Wierz,mi ze wszedzie
                  dzisiaj bylam juz. Nikt nic nie wie-czarna dziura-no bzdura jakas!Ale w koncu
                  moja nauczycielka powiedziala,ze pomoze mi i napisze jakis tam list do jakiejs
                  instytucji o dokladnie wyjasnienia i cos co pomorze nam pojsc dalej. Wiem,ze
                  dostane od niej dobre referencje. Dostaniemy dyplomy level2 diploma. Ale boje
                  sie,ze bedzie nie wystarczajace. Zadzwonilam na uczelnie.I narazie nie ma
                  naborow. Kazali mi dzwonic 7-go czerwca. postaram sie przez ten czas przygotowac
                  juz sobie ucas aplikacje. Ale na moje pytanie czy zlozyc ta aplikacje juz teraz
                  czy poczekac babka mi powiedziala ,ze to zalezy ode mnie. I nie wiem czy wyslac
                  wczesniej? bo w sumie z jednej strony jak i tak nie bedzie miejsc to stracone
                  ale z drugiej strony jesli okaze sie ,ze beda boje sie ,ze maja jakies tam
                  ,,czekajace,, juz aplikacje i jesli powiedza,ze sa miejsca to pierwsze pojda te
                  ktore sa juz wyslane.Nie wiem.

Ach bo to musialo sie tak stac;/ Mogli nam powiedziec wczesniej to bysmy sie
                  jakos przygotowaly. Planowalam studia na przyszly rok dopiero i chcialam sie
                  wziac za to kolo pazdziernika.A tak wszystko w biegu.

Dzieki za informacje dziewczyny.
                  • kasiulka25 Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 29.05.10, 13:11
                    Szczerze mowiac, to nie wiem, czy w tym roku jeszcze uda Ci sie zaczac.
                    Kingaolsz pisze ze moze ktos zrezygnuje i miejsce sie pojawi... No nie wiem,
                    pisali w tym roku (w the times zdaje sie) ze w zwiazku z ogromna iloscia
                    aplikacji nie bedzie dodatkowych naborow.

A z ucas, z wlasnego doswiadczenia, sprawa wyglada tak, ze nawet jesli twojej
                    szkoly nie ma na ich liscie (mojej tez nie bylo) to po prostu wpisujesz recznie
                    nazwe i miejscowosc i tyle. Ucas przekazuje te informacje do poszczegolych
                    uniwerkow, ktore sobie wybralas, i oni to beda juz weryfikowac we wlasnym
                    zakresie. Musisz byc przygotowana i miec tlumaczenie przysiegle swiadectwa
                    maturalnego) UWaga- pisze o starej maturze, nie wiem jak rzecz sie ma z nowa
                    matura, byc moze inaczej. Dodatkowo, piszesz statement, czyli cos w rodzaju
                    listu motywacyjnego, w ktorym przekonujesz dany uniwesytet czy i dlaczego warto
                    im przyjac cie w swoje szeregi. Na pewno, to ze masz juz doswiadczenie i jakas
                    wiedze w danej dziedzinie bedzie twoim, duzym, atutem. Z przeliczaniem na
                    punkty, moim zdaniem, nie powinnas zawracac sobie glowy, bo po pierwsze to jest
                    zdaje sie podane dla tublyczych studentow, z a-level zdanym, po drugie - byc
                    moze jako student zagraniczny bedziesz rozpatrywana w innych kategoriach niz
                    lokalesi;)

na zakonczenie, jako ciekawostke podam (odnosnie tych punktow) - ze nie dostalam
                    sie na kierunek na marnym uniwersytecie (wybranym jako awaryjny), gdzie ilosc
                    pktow wymaganych byla 180, ale dostalam sie na kierunek na duuuuuzo lepszym
                    uniwerku (zdaje sie ze w top 20 na wyspach), gdzie ilosc wymaganych punktow byla
                    240:) (a, jestem z tegorocznego "rzutu", zaczynam w pazdzierniku)

jesli masz watpliwosci czy moglabys jeszcze aplikowac - to poszukaj nru
                    kontatkowego do ucas i zapytaj u zrodla. Mnie sie zdaje, ze chyba niestety
                    bedziesz musiala zaczekac do przyszlego roku, jako ze wszystko zwiazane z
                    aplikowaniem na uniwersytety przechodzi przez ucas, a tam chyba aktywne jest juz
                    aplikowanie na rok akademicki 2011)

ale sie rozpisalam;)
                    mam nadzieje ze cos pomoglam
                    • samotna.uk Re: Ukas punkty i universytet w maju-temat 29.05.10, 13:44
                      Kasiula dzieki za obszerna odpowiedz:))

Zadzwonilam na wydzial uniwersytetu i poprostu spytalam czy maja jeszcze miejsca
                      na ten kierunek i babka mi powiedziala,zeby dzwonic 7 czerwca bo wtedy beda
                      mieli tzw. ,,clearance,, czyli beda po interview ze studentami i jesli jakis
                      odpadnie bedzie nowy nabor. Pracuje nad swoja aplikacja wlasnie. Mame wyslalam w
                      Polsce do tlumacza przysieglego zeby mi mature przetlumaczyla(mam stara) i mama
                      w poniedzialek mi ja wysyla juz. Siade spokojnie we wtorek( wtedy mam wolny
                      dzien tylko) i napisze ten personakl statnment.
                      Mam spore portfolio juz po kursie wlasnie wiec ok. Jedynie czekam na mojej
                      auczycielki email- miala podac mi wszystkie wyniki z kazdego ,,unit,, z datami i
                      nazwy poszczegolnych oraz jej referencje.

Nie wiem czy powinnam wyslac od razu aplikacje czy poczekac az powiedza,ze maja
                      miejsca??? bo z jednej strony moze tam juz w kolejce czekaja jakies aplikacje i
                      te pierwsze pojda jak sie okaze ze dalej szukaja? nie wiem. Jak sie nie dostane
                      w tym roku zrobie jakis access to Uni i tyle- sprobuje w nastepnym wtedy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka