Dodaj do ulubionych

Pesel przez konsulat ,na paszport tymczasowy

28.11.10, 00:15
Wiem ze tych watkow juz troche bylo,przekopalam archiwum ,ale same watki z przed roku albo starsze,no i nie znalazlam odpowiedzi,no i dla dzieci mlodszych lub o paszport 5-letni.

Moj syn ma 3 latka,mial juz 2 paszporty roczne,pierwszy na akt urodzenia brytyjski,a drugi na polski tyle ze bez peselu.
Przy odbioze 2 pani powiedziala ze do nastepnego paszportu musi miec juz pesel,niestety ja nie mam meldunku w polsce.
Gdy chcielismy go zameldowac,to okazalo sie ze potrzebny tesc ,a on byl poza krajem.Na akcie notarialnym domu jest tesciowa i tesc.
Teraz chcemy wyrobic paszport mlodemu,i jak zalatwic pesel.
Co jest potrzebne ile sie czeka i placi.
Czy trzeba wyrobic pesel ,a potem skladac wniosek o paszport czy to jakos razem idzie.
Obserwuj wątek
    • diamond2006 Re: Pesel przez konsulat ,na paszport tymczasowy 28.11.10, 10:17
      O pesel moze sie starac konsulat w Twoim imieniu,nie musisz meldowac dziecka w PL do wyrobienia peselu.Razem z wnioskiem o paszport zlozysz wniosek o pesel,w konsulacie.pozdrawiam
      • boo-boo Re: Pesel przez konsulat ,na paszport tymczasowy 29.11.10, 22:19
        A mnie powiedzieli,że dziecko do piątego roku życia co roku musi mieć paszport wyrabiany- roczny, a do tych pesel jest nie potrzebny. To podziękowałam i paszportu polskiego niet.
    • gratka86 ree 01.04.14, 10:21
      witam mam problem ja niema meldunku a urodazilam curke hce wyrobic dziecku dowud tymczasowy a niema peselu dla dziecka gzie moge sie starac o pesel dla dziecka i czy do tymczasowego paszportu tesz ruwniez jest wymagany pesel prosze o pomoc pozdrawiam
      • plain-vanilla Re: ree 01.04.14, 11:43
        Sorry, ale nie moge wytrzymac? Ta ortografia to na powaznie, czy zart?
        Jesli dziecko nie mialo zadnego paszportu wczesniej, to jedziesz z ojcem dziecka do konsulatu i wypelniasz wniosek paszportowy. Potrzebny jest pelen akt urodzenia dziecka (brytyjski). Reszte info dot. dokumentow znajdziesz na stronie konsulatu polskiego.
        Nie ma tymczasowych dowodow osobistych. Dzieci dostaja dowody na 5 lat. Wniosek skladadasz w Polsce, w UM w ktorym bylas kiedys zameldowana (ostatni meldunek). Obecnosc ojca wymagana. Dzieckio musi miec zdjecia dowodowe, wypelniony wniosek i polski akt urodzenia! Jak zalatwic polski akt urodzenia znajdziesz na forum, wpisz w wyszukiwarke, bylo to maglowane nie jeden raz. Do wniosku o dowod pesel jest niepotrzebny, dziecko zostanie nadany pesel w trakcie wyrabiania dowodu.
        • londynwarszawaparyz Re: ree 01.04.14, 13:29
          alez plain, jak mozesz byc tak nie mila!! :P Moze dziewczyna ma dyslekcje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka