Dodaj do ulubionych

Ciąże z implantem

06.01.11, 12:39
Dzis dostałam linka z takim newsem

www.hja.net/legal-news/news-articles-list/directnews-import/nhs-forced-to-pay-compensation.aspx
A już byłam zdecydowana na implanta, trzeba będzie chyba brac piguły, wyjścia nie ma.
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: Ciąże z implantem 06.01.11, 15:07
      A co piguły mają 100% skuteczności ? To się nie zdziw pewnego dnia jak te z implantem- ponadto przyczyną było złe założenie implantów.
      • zosik15 Re: Ciąże z implantem 06.01.11, 15:16
        No wiadomo że piguły nie dają 100% ale skoro wymieniają ten typ implanta na inny to znaczy ze coś jest na rzeczy nie tylko złe załozenie.
    • mama_vinca Re: Ciąże z implantem 06.01.11, 15:26
      Problem w tym ze zadna matoda nie daje 100% pewnosci. Ile sie przeciez slyszy o ciazy na tabletkach anty. Najlepiej byloby znac statystyki odnosnie zajscia w ciaze na wszystkich rodzajach antykoncepcji i wybrac wtedy ta najmniej ryzykowna.
    • gypsi skutecznosc antykoncepcji 06.01.11, 22:10
      Sa tylko 3 metody stuprocentowe - calkowita wstrzemiezliwosc, meska sterylizacja (potwierdzona 2x negatywnym badaniem nasienia) i usuniecie macicy z jajnikami.

Implant, zastrzyki, oba typy spiral i kobieca sterylizacja - wszystkie maja skutecznosc ponad 98%. Tabletki doustne, plastry - mniej. Krazki NuvaRing - nie wiem, rzadko sa uzywane. Prezerwatywy - jeszcze mniej, podobnie jak kalendarzyk czy metoda sluzowa.

Implanon zastepuje sie powoli Nexplanonem, roznica jest w tym, ze ten nowy widac w RTG oraz samo zakladanie ma byc troche prostsze. Do tej pory sie mowilo, ze ciaze na implancie tylko wtedy, kiedy byl zle zalozony, tzn. nie zostal wprowadzony pod skore i pozostal w prowadnicy, a zakladajacy nie sprawdzil palcami czy czuje precik w przedramieniu.
      Nigdzie nie podaja (albo ja tak szukam niezdarnie) ile tych implantow zostalo zalozonych od 1998, czyli w tym samym czasie, kiedy te prawie 600 kobiet zaciazylo.
      • zosik15 Re: skutecznosc antykoncepcji 06.01.11, 22:32
        Dzieki gipsi za wyjasnienie, nie ma to jak specjalista się wypowie:-)
        • gypsi mala poprawka 06.01.11, 22:57
          Mialo byc "ramieniu" oczywiscie, nie "przedramieniu" :)
    • basiak36 Re: Ciąże z implantem 06.01.11, 22:29
      A moze sie okaze ze statystycznie wychodzi tyle ile na pigulce antykoncepcyjnej:)

Ja mam implanta od roku, na razie w ciazy nie jestem :)
    • d.hassenpflug Re: Ciąże z implantem 06.01.11, 23:31
      tez mam implanta. jest pod skora, wyczuwalny, moge go sobie pomiziac dla pewnosci ;)
      raczej nie ma szans zeby byl w stanie sie gdzies glebiej zakopac ;)
      nie ma co demonizowac ;)
      • basiak36 Re: Ciąże z implantem 07.01.11, 00:27
        > nie ma co demonizowac ;)

Otoz to.
        Jak dla mnie implant to na razie jedyna antykoncepcja bez skutkow ubocznych, i jedna z niewielu ktore moge stosowac przy chorobie nerek i nadcisnieniu.. Przy Mirenie byly niefajne skutki uboczne, przy plastrach tez, przy tabletkach progesteronowych tez.. A teraz jest super:)
        • bracket Re: Ciąże z implantem 07.01.11, 16:16
          -Po pierwsze przez prawie 12 lat uzytkowania TYLKO 584 kobiety zaszly w ciaze. Przez ten czas zalozono 1,4 miliona implantow. Prosze policzyc skutecznosc tej metody.....
          -Po drugie Implanon zostaje zastapiony innym poniewaz jest latwiejszy w zalozeniu i widoczny na przeswietleniu, to jedyne roznice sklad implantu ten sam...
          -po trzecie n a implant tez ma wplyw kkilka lekow jak i na kazda metode ale nieporownywalnie mniejsza niz np przy tabletce. Implant nie przechodzi przez zoladekj jak tabletka.
          -po czwarte jegu skutecznosc moze sie obnizyc w 3 roku stosowania ALE zwykle u kobiet otylych!

Mam implant od prawie roku, wczesniej stosowalam kilka metod i powiem szczerze ze jest rewelacyjny od 7 mcy nie mam okresu , nie musze pamietac o tabletkach i martwic sie czy sie przyjela.
          Ogl;adalam Channel 4 i tam byla wypowiedz kobiety ktora zaszla w ciaze na implancie , nie mogli oni znalezc go w jej organizmie, wedlug niej lekarz go jej nie zaaplikowal poprostu. Nie wykryto tez u niej we krwi. Tak jakby go nie miala.
          Kolejnej lekarze stwierdzili ze musialabyc we wczesnej ciazy przed wlozeniem implantu

Moj zakladany byl przez lekarza w asycie 2 pielegniarek , zero bolu slad niewielki jak po pobraniu krwi lekki siniaczek , swoj implant czuje dotykowo. Mialam zrobiony test ciazowy , dodatkowo byl to 3 dzien cyklu a Pani doktor powiedziala ze na wszelki wypadek zaleca mi dodatkowo prezerwatywe przez kolejne 3 tyg.

Drogie panie prosze sobie przeliczyc 584 ciaze prawie 12 lat stosowania przez 1,4 miliona kobiet jaki wychodzi wskaznik zawodnosci?? Jak znam matematyke skuteczny w 99.96 %

Ile jest metod rownie skutecznych??? Osobiscie znam kobiete ktora zaszla w ciaze stosujac pigulke, jak sie okazalo prawdopodobnie dlatego ze przedawkowala wit C , ktora ma wplyw na skutecznosc tej metody.

• bracket Re: Ciąże z implantem 07.01.11, 16:19
            www.bbc.co.uk/news/health-12117299
            • bracket Re: Ciąże z implantem 07.01.11, 16:21
              www.mhra.gov.uk/Safetyinformation/Safetywarningsalertsandrecalls/Safetywarningsandmessagesformedicines/CON105661
              • bracket Re: Ciąże z implantem 07.01.11, 16:45
                zainteresowanym pania podaje rowniez linka do pobrania ulotki od impplantu , warto przeczytac.

www.spfiles.com/piimplanon.pd.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka