Dodaj do ulubionych

Egzaminy do grammar school

25.01.11, 14:36
Tak na fali wątków edukacyjnych :-)

Kiedy zacząć przygotowywać córkę?
W tej chwili jest w yr4, uczy się świetnie (jest w ścisłej czołówce ze wszystkich przedmiotów w swojej klasie), ale ponieważ nasza primary jest przeciętną szkołą obawiam się, że to nie wystarczy żeby bezstresowo dostać się do grammar school.
Jeśli Wasze dzieci zdawały - kiedy zaczęły się przygotowywać? Ile czasu poświęcaliście na naukę? Wszystkie rady i podpowiedzi bardzo w cenie :-)
Obserwuj wątek
    • tokiomum Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 15:51
      od początku year 5, przez pół roku pracowaliśmy sami, potem wynajeliśmy tutora
      • espionka Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 18:04
        a tutor 1 na 1? ja się zastanawiam nad kursami, ale to raczej nie będzie indywidualna praca z dzieckiem ...
        www.kumon.co.uk/promotions/free-trial.htm?gclid=CLG1-e7q1aYCFcomfAodu0nsGw
        jeśli można zapytać skąd czerpaliście materiały i pomysły do pracy z dzieckiem w domu?
        ćwiczenia w książkach, programy komputerowe?
        • black_currant Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 18:25
          Zastanawiam się nad zakupem tej serii:
          www.amazon.co.uk/gp/product/1844552586/ref=ord_cart_shr?ie=UTF8&m=A3P5ROKL5A1OLE
          Z tego co czytałam ma bardzo dobre opinie, właśnie do samodzielnej pracy w domu. Znacie ją może?

Ja niestety ze względu na finanse większość pracy będę musiała wykonać w domu - pewnie zdecydujemy się na kilka prywatnych lekcji, ale to będzie 10, góra 15 spotkań.
        • tokiomum Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 19:50
          ja kupowałam serię Bond, dostępna min. w WH Smith. Na pomoce niestety trzeba sporo wydać poza tym cierpliwości zabrakło dlatego postanowiliśmy zatrudnić tutora na lekcje indywidualne. U nas w szkole, całkiem niezłej połowa klasy ma korepetycje.
      • steph13 Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 19:54
        Egzamin wstepny do Grammar Schools to Verbal i Non Verbal Reasoning Tests (chyba ze cos sie zmienilo ostatnio). Testy do cwiczenia mozna kupic w WHSmith lub zamowic online. Jesli dziecko potrafi logicznie myslec i jest mocne jezykowo to szybko zaskoczy o co chodzi. Moje dzieci chodzi do prywatnej primary i nauczycielka przerabiala z nimi te testy w year 5 w ramach godzin szkolnych, z tym, ze czesto sama musiala zagladac do answer book, zwlaszcza do Non Verbals, tak wiec nie jestem pewna czy tutor wiele pomoze. Uwazam, ze dzieci radza sobie z tymi testami lepiej niz wielu doroslych, czesto intuicyjnie. Corka znajomych zdawala w tym roku i sama cwiczyla w domu do znudzenia, twierdzac ze bylo latwe - rezultat w marcu.
        • dorotus76 Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 20:07
          Czy mogłybyscie wyjasnic bliżej co to sa grammar school?
          • dorotus76 Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 20:12
            A i czym sie różnią od secondary school?
            • izabelski Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 20:18
              w naszej gminie sa to szkoly, ktore nie podlegaja LSA a ministerstwu stad maja swoje reguly odnosnie przyjmowania uczniow
            • dorcian Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 21:04
              Glownie tym, ze poziom uczniow w sensie osiagniec szkolnych jest wyzszy niz w "zwyklej" szkole sredniej poniewaz, aby sie do nich dostac, trzeba zdac egzamin (verbal i non verbal reasoning, w niektorych takze test z angielskiego, matematyki i science). Czasami mowi sie o nich szkoly selektywne, bo selekcjonuja sobie poziom uczniow wlasnie przez egzaminy wstepne. Co do poziomu nauczania - zaleznie od szkoly. Warto patrzac na tabele szkol z najlepszymi wynikami spojrzec takze na rubryke "wartosc dodana" (value added) ktora porownuje osiagniecia uczniow z jakimi przyszli do Yr 7 z tymi, ktore osiagneli w yr 11 czyli szkole konczac. To jest wedlug mnie najlepszy wskaznik poziomu nauczania w danej szkole.
              Grammar schools ostatnio sa bardzo popularne i konkurencja ogromna, poniewaz w przeciwienstwie do szkol prywatnych nie sa one platne wiec jest to tansza wersja dobrej edukacji dla dziecka. Ale, jak wypowiedzi powyzej pokazuja, aby dostac sie do takiej szkoly na ogol trzeba dac dziecku korepetycje, chyba ze jest sie szczesciarzem i ma sie dziecko: a. wybitnie zdolne oraz b. chetne do samodzielnej nauki. Ja niestety do tych szczesliwcow nie naleze:(

Do autorki watku: Takze polecam bardziej lekcje 1:1 niz dodatkowe zajecia pozalekcyjne.Moja corka (tez yr 4) uczeszcza 1 raz w tygodniu do Ace Academy (3 godziny), zajecia sa z: angielskiego, matematyki, science i public speaking. Zapisalismy ja, poniewaz ze wzgledow rodzinnych przebywalismy dosc dlugo w Polsce i balam sie, ze w szkole bedzie miala zaleglosci. Nauka polega na tym, ze dostaja 3 ksiazeczki (do kazdego przedmiotu jedna) i zaczynaja je robic w szkole a koncza w domu (jako zadanie domowe). Dostaja tez testy z verbal i non verbal reasoning. Nie bardzo mam tu miejsce, zeby sie rozwodzic jak to w praniu wychodzi ale zadowolona nie jestem z wielu powodow. A tanie to nie jest - my placilismy 600 funtow za 14 tygodni.
              • dorotus76 Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 21:42
                Dzięki slicznie. Dobrze ze się teraz dowiedziałam, moja córka jest year 4.
              • black_currant Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 21:49
                dorcian napisała:
                >A tanie to nie jest - my placilismy 600
                > funtow za 14 tygodni.

Z tego co widziałam, to w mojej okolicy ceny za lekcje 1:1 oscylują w okolicach 25-30 funtów za godzinę - więc to rzeczywiście drogo, szczególnie, jeśli zajęcia są prowadzone 'pod grupę' a nie pod konkretne dziecko...
                • espionka Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 22:27
                  1:1 to według mnie praca indywidualna czyli tutor pracuje z jednym dzieckiem
                  a nie pod "grupę"- chyba, że nie zrozumiałam i na kursie grupowym również na jedno dziecko przypada jeden nauczyciel
                  • black_currant Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 22:30
                    Chyba trochę się to niejasne w rozkładzie wątku zrobiło - porównałam cenę za kurs grupowy (600 funtów za 14 tygodni) do tego ile w moich okolicach kosztuje praca 1:1 - i wydaje mi się, że kurs mało korzystnie wypada w tym zestawieniu
    • izabelski Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 20:20
      poszukaj swojej gminy na forum:
      www.elevenplusexams.co.uk/forum/11plus/index.php
      niekoniecznie VRa n NVR
      w niektorych jest matematyk i angielski oraz VR
      trzeba przeczytac regulamin

a jaki ma predicted level for end of KS2?
      • padynt Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 21:14
        U mnie w pracy jest dziewczyna , której syn w zeszłym roku się starał. Mimo korków prze dwa lata i pracy rodziców niestety się nie dostał. Szkoła miała własny dodatkowy egzamin. Ostatecznie jest teraz w prywatnej. Z jej opowieści wiem ,ze konkurencja jest naprawdę olbrzymia. Chętnych dużo, dużo więcej niż miejsc ale powalczyć warto:)
        • black_currant Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 21:41
          Oczywiście liczę się z tym, że może się nie dostać, ale na pewno warto spróbować - w końcu ktoś te miejsca zajmuje :-)
          • padynt Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 23:20
            black_currant napisała:

> Oczywiście liczę się z tym, że może się nie dostać, ale na pewno warto spróbowa
            > ć - w końcu ktoś te miejsca zajmuje :-)

I ja tak myślę. Na pewno warto. Jak tutaj zamieszkaliśmy to ja w ogóle nie wiedziałam, ze są taki szkoły. Dowiedziałam się dopiero po fakcie jak już obie moje były w prywatnych, a na pewno byśmy próbowali, bo koszty szkoły co tu dużo mówić - małe nie są.. Widać tak miało być. Starsza teraz zdaje A- level, dostała propozycje z Cambridge, więc mam nadzieję ,ze reszcie warunków podoła i wszystko będzie ok ale zawsze twierdzę, że dobra szkoła to podstawa. Wiem ,ze do grammar , chodzi w UK jedynie 3% dzieciaków. Powodzenia.
      • black_currant Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 21:38
        Dziękuję za link do forum :-)

Co do predicted level for end of KS2 to muszę się przyznać, że nie wiem :-( Mąż ostatnio był na parents evening i nie potrafi mi powiedzieć w tej chwili - wie, że jest w czołówce, wypada zdecydowanie lepiej niż średnia klasy.
        • dorotus76 Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 21:55
          No proszę, a ja po wygooglowaniu sie dowiedzialam, że w Walii nie ma grammar schools, że jest comprehensive system ...
          • steph13 Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 22:52
            dorotus76 napisała:

> No proszę, a ja po wygooglowaniu sie dowiedzialam, że w Walii nie ma grammar sc
            > hools, że jest comprehensive system ...

W calej Anglii jest tylko 164 Grammar Schools - sa zwolennicy i przeciwnicy i co i raz pojawia sie grozba ich zamkniecia, ale jakos dalej funkcjonuja

• jaleo Dorotus 26.01.11, 12:52
              Grammar Schools sa tylko w niektorych regionach UK - wiekszosc na poludniu.
      • espionka Re: Egzaminy do grammar school 25.01.11, 22:36
        izabelski, wybieram się na zebranie Year 5 (dobra szkoła wg Ofsted), czy mogłabyś mi podpowiedzieć o co powinnam zapytać na zebraniu żeby uzyskać konkretne informacje o wynikach syna? czy mam prawo wglądu do testów? zakresu materiału? o co zapytać aby uzyskać konkrety, ja często słyszę, że wszystko jest fantastyczne ale chciałabym usłyszeć więcej konkretów i poznać więcej szczegółów.
        • izabelski Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 12:12
          mysle, ze ze jako rodzic masz prawo pytac o obecny poziom corki i predicted KS2
          czy obecny jest z tego semestru czy poprzedniego to juz nauczyciel powie
          mozna sie tez spytac (jesli wogole ufasz nauczycielowi) czy twoja corka jest grammar materail - doswiadczony nauczyciel bedzie w stanei powiedziec

a gdzie mieszkasz?

u nas b.dobry nauczyciel w lekcjach 1:1 bierze do £50/godz
          • espionka Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 12:48
            dzięki :) pytałam, nauczyciel twierdzi, że może próbować ale będzie mu trudniej bo pierwszym językiem syna nie jest angielski. Mieszkam w Lower Earley/Reading właśnie zmienili nam catchment area:( i główkuję :)
            50 f/h to jeszcze nie tak źle, pytanie ile dziecko będzie potrzebowało tych godzin w tygodniu ...
            jak było w Waszym przypadku?
          • black_currant Do Izabelski 26.01.11, 13:23
            izabelski napisała:

> u nas b.dobry nauczyciel w lekcjach 1:1 bierze do £50/god

My mieszkamy Surrey - mozesz mi powiedzieć, czy ta cena to z moich okolic?

Ja też umówię się dziś z nauczycielem - szczerze mówiąc nie podejrzewałam, że w połowie yr4 mogą mi już powiedzieć jakie wyniki przewidują na zakończenie primary. Uzupełnie wiedzę :-)
            • izabelski Re: Do Izabelski 01.02.11, 10:46
              napisz mi na pria gdzie mieszkasz to moge ci dalej cos poradzic
              • black_currant Napisałam n\t 01.02.11, 14:56
    • kasiaprzyb Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 11:48
      Rodzaj egzaminow do grammar zalezy od szkoly. Moja corka zdawala w tym roku egzaminy do grammar w liverpoolu i tutaj obowiazuje angielski, matematyka i non-verbal reasoning.
      My przygotowywalismy sami i korzystalismy z serii Bond. Przygotowania trwaly dwa lata i byl to dosc intensywny system nauczania, ale to dlatego, ze nie majac doswiadczenia w tutejszym systemie i nie wiedziac dokladnie czego sie spodziewac na takich egzaminach, uczylismy ja wychodzac duzo poza material w szkole. Ogolnie, jezeli czujesz sie na silach i nie masz problemow z matematyka i angielskim, mozna samemu, ale trzeba byc dosc konsekwentnym w dzialaniu.
      w Liverpool jest tylko jedna grammar asachool i na szczescie daja wyniki przed zlozeniem aplikacji do councilu, takze my juz wiemy, ze corka zdala i jest w pierwszej 120, a tyle przyjmuja co roku do year 7.
      • black_currant Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 13:19
        Gratuluję :-)

Zamówiłam serię Bond - przejrzę materiały i zobaczymy czy czujemy się na siłach żeby ją przygotowywać samodzielnie czy będziemy szukac pomocy z zewnątrz.
        • steph13 Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 14:47
          Przyklady testow egzaminacyjnych z ubieglych lat mozna zamowic od Gabbitas Thring Educational Trust. Moga rowniez doradzic w wyborze tutor'a w waszej okolicy, chociaz nie wiem czy dzialaja poza South East.
          • alamala4 Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 15:19
            Wedlug mnie najwazniejsze jest porzadne zapoznanie dziecka z rodzajem pytan w testach. Nie sa one trudnie ale dosc podchwytliwe i wymagaja przede wszystkim logicznego myslenia. Mysle ze jesli dziecko nie zna testow lub za malo cwiczylo na nich ma marne szanse na wyrobienie sie w czasie , chocby bylo najzdolniejsze. Jesli na tescie zacznie czytac kazde pytanie i zastanawiac sie jak je zrobic czas mu ucieknie bo np test z zadaniami matematyczno podobnymi ma, jesli dobrze pamietam 80 pytan a czasu 60 min.
            Moze zaczniecie mnie tu bic kijem :-) ale mysle ze branie korepetytora w sytuacji gdy dziecko ma jezyk opanowany i jest w czolowce klasy to glopota. No chyba ze ktos nie ma co z pieniedzmi zrobic.
            Ja radze zastanowic sie czy nasze dziecko jest naprawde takie dobre w szkole, jest bystre, logicznie mysli i szybko pracuje czy tylko wydaje mam sie poniewaz jest chwalone przez nauczyciela. Bo to 2 strony medalu. Tutaj wiekszosc dzieci jest chwalona jesli cos juz umie bo taka jest polityka szkolna - zamiast mowic : nie potrafi jeszcze..., troszke kuleje z ...., musi poprawic...., mowi sie- jest dobre w ...., doskonale daje sobie rade z .... itd itp.

I wtedy zaopatrzyc sie w przykladowe testy jakich mnostwo w ksiegarni, na ebayu i amazon i przez rok, czasem pol wystarczy rozwiazywac testy. Najwpierw wspolnie , wtedy zobaczymy z czego dziecko kuleje i w czym trzeba mu pomoc. Jesli juz ktos widzial te testy to wie ze nie
            ma tam prawie zadnych pamieciowek ani zadnych wzorow matematycznych ktore trzeba znac, z wyjatniem oczywiscie tabliczki mnozenia.

Pisze o tym na podstawie wlasnego doswiadczenia. Pierwsza corka zdala test po 1,5 roku mieszkania tutaj a przyjechalismy prawie bez znajomosci jezyka, 4 lata temu kiedy to egzamin 11+ byl jeszcze w styczniu. Sami nauczyciele byli w szoku, z jednego testu brawalo jej 4 pkt ale okazalo sie ze szkola do jej testow od razu dolaczyla list ze dziecko nie mieszka w Anglii nawet 2 lat jeszcze i to pomoglo.
            Siedzac nad testami musiala niejednokrotnie uzywac slownika bo nie rozumiala czesci slow. Dwa lata pozniej egzamin zdal syn otrzymujac maksymalna ilosc punktow a w ubieglym roku najmlodsza.
            Wszyscy pracowali tak samo na testach. Najpierw z mna, potem sami , wspolnie sprawdzalismy odpowiedzi, przez ostatnie 2-3 miesiace na czas jak jest na prawdziwym
            egzaminie. Testy kupowalam gdzie sie dalo , sciagalam z neta zeby mieli jak najwiecej wariantow. I tyle , to wystarczylo w zupelnosci.

• black_currant Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 15:33
              Dziękuję za tą wypowiedź :-)

Pewnie nie jestem do końca obiektywna, ale myślę, ze Emilka naprawdę jest dobra (tylko czasem ciężko się jej do czegoś zebrać) - jedyny egzamin jaki zdawała tu do tej pory to SAT po KS1 i dostała 4c z reading, writing i science oraz 3a z maths (po 8 miesiącach pobytu w UK - przyjechała bez znajomości języka). W zeszłym roku dostała zaproszenie do ogólnokrajowego konkursu dla młodych pisarzy - niestety, nie starczyło jej entuzjazmu i nie skończyła pracy, a my nie chcieliśmy jej zbytnio naciskać. W związku z tym wierzę, że w szkole idzie jej dobrze i stąd w ogóle pomysł z grammar school.

Właśnie pod tym kątem nabrania obycia z testami i sprawdzenia co należy ewentualnie nadrobić zamówiłam dziś książki.

Jeszcze raz dziękuję za zastrzyk optymizmu i gratuluję wyników Córkom :-)
              • black_currant Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 15:40
              • aniaheasley Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 20:48
                No i wszyscy wymiekli :)
                Jezeli masz corke, ktora pod koniec Year 2 zostala oceniona na 4c z czegokolwiek to chyba rzeczywiscie nie musisz za bardzo sie liczyc z wydatkami na korepetycje!
                • dorcian Re: Egzaminy do grammar school 26.01.11, 21:27
                  Fakt:)))

Poniewaz czekiwany poziom pod koniec szkoly podstawowej u przecietnego ucznia to 4a-5.
                  Korepetycje to jej tylko sa potrzebne zeby potrenowac jak sie rozwiazuje testy. A tego moze sie nauczyc i bez korepetytora.
                  • black_currant Dziękuję 26.01.11, 22:32
                    Dziękuję za miłe słowa w imieniu Emilki :-)
                    I ogólnie wszystkim za pomoc :-)

Dziś byłam w szkole porozmawiać z nauczycielem Emilki - powiedział mi, że grammar school to dobry pomysł - w przyszłym tygodniu mamy się spotkać na dłużej i omówić jak mogę jej pomóc pracując w domu i na czym się skupić.
                    • justmaga Re: Dziękuję 01.02.11, 17:35
                      Ja od siebie napisze

moja cora nie miala mozliwosci zdania egzaminu 11+ (przyjechala bez angielskiego w sierpniu, egzamniy byly w listopadzie) Sats na koniec KS2 poszedl jej najlepiej w calej szkole ( wtedy tez nie bylo jeszcze roku jak byla w UK) ale poszla do zwyklej szkoly.

Moim zdaniem jesli ma sie dziecko ciut nad przecietnie zdolne to trzeba wszytko robic co w Twojej mocy ,zeby do grammar poszla. Moja corka w zwyklej szkole sie meczy strasznie, nudzi , nie rozwija.. na dodatek inni uczniowie jej dokuczaja a ze szkoly pomoc marna. Duzo obietnic ,malo dzialania.
                      Ja juz chodze po scianach ze zlosci i sytuacje mamy patowa

Dlatego jesli tylko mozesz to nie wazne czy w domu czy chocby sie zapozycz na tutora ale koniecznie ja do grammar pchnij.
                      masz jeszcze czas. najpierw cwicz testy z ksiegarni a jak czegos nie bedzie lapac to chocby na pare miesiecy kogos kto jej pomoze sie rozeznac.

Powodzenia zycze w nauczaniu
                      • starababcia1 Re: Dziękuję 05.03.11, 00:00
                        Moj syn sie dostal w zeszlym roku do Grammar School ( obecnie ta szkola ma juz Academy Status ) wiec jedna z najlepszych , w calym okregu startowalo ponad 2000 dzieci na ok 5 szkol (czyli ok 600 miejsc doatepnych )takze , rewalizacja jest olbrzymia.
                        Prywatne lekcje min 2 razy w tyg. ( moje nauczycielki zabukowane byly na rok z gory wiec na miejsce czekalam prawie rok czasu ) aby sie do niej dostac , mowie o tych renomowanych prawie 99,9 % zdawalnosci jesli sie do niej dostaniesz ?, reszta jesli jest osiagalan od razu tzn . ze nie ma pojecia o tym co robi , ale placisz tez slono. Poza tym testy , testy w domu ponad 10 roznych autow , jesli tego nie przerobisz nie ma szans na dostanie sie.
                        Generalnie dostaja sie w 70 % dzieci z prywatnych szkol , reszta 30 % to super uzdolnione lub te ktore chodzily na prywane zajecia.
                        Pozd. i zycze powodzenia
                        • alamala4 do justmaga 05.03.11, 12:18
                          A moze sprobuj teraz z corka zeby zdawala egzamin . Do grammar mozesz dolaczyc w kazdym roku i wtedy egzamin ktory dziecko zdaje jest w grammar i jak zda dolacza od klasy 8, 9 etc. Slyszalam ze nie jest latwy bo obejmuje material przerabiany w grammar ale zawsze to jakas szansa. Idz jak najszybciej do dyrektora i sie zapytaj o taka mozliwosc.
                          • izabelski Re: do justmaga 05.03.11, 21:06
                            zalezy od gminy, no i od szkoly czy sa dodatkowe egzaminy
                          • justmaga Re: do justmaga 05.03.11, 22:47
                            podanie zlozylam..ale miejsc nie ma i trzeba czekac . jak ktos odejdzie ze szkoly wtedy robia egzamin i najlepsza osoba sie dostaje..
                            ale poki co nie widze szans,zeby ktos zrezygnowal w roku 8 .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka