Dodaj do ulubionych

lokaty, konta inwestycyjne

09.03.11, 20:10
Dziewczyny doradzcie jesli sie orientujecie czy sa tu gdzies i gdzie szukac lokaty dlugoterminowe czy lokaty inwestycyjne?
Moj synek dostaje od moich rodzicow od czasu do czasu pare groszy od dziadkow i wplacam to na konto oszczednosciowe, ale byc moze lepiej byloby zalozyc jakas lokate? Nie sa to jakies duze sumy, ale chcialabym, zeby te pieniadze sobie gdzies pracowaly.Dostalam ulotke ze Scottish Friendly Assurance i maja jakis program Money Builder ale moze korzystacie z czegos co mozecie polecic?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: lokaty, konta inwestycyjne 09.03.11, 20:13
      Moja corka ma jakas lokate otwarta przez tatusia w Halifaxie i nie placi od tego podatku. Jak otwierasz, musisz powiedziec, ze to dla dziecka. Najlepiej dowiedziec sie w siedzibie banku, ale jestem pewna, ze to Halifax. Inni pewnie tez maja cos podobnego.
    • basiak36 Re: lokaty, konta inwestycyjne 09.03.11, 20:21
      Halifax ma np specjalne konta dla dzieci, jak juz sie troche uzbiera, mozna pomyslec o przelozeniu pieniedzy na jakas investment bond o dobrym oprocentowaniu, wtedy na dluzszy czas. No i jesli znajdzie sie jakas dobra ISA:)
    • posh_emka ISA 09.03.11, 20:32
      Najlepiej Cash ISA- jak nie masz zamiaru ruszać tych pieniędzy to uważam,że to jest dobre rozwiązanie bo bez podatku można wtedy sobie te pieniądze składać. Nie pamiętam tylko jaka jest kwota minimalna na jej otwarcie.
      • wiwi1 Re: ISA 09.03.11, 20:45
        Dzieki dziewczyny za porady a co to jest ta ISA? zaraz poszperam oczywiscie w internecie, ale jesli bedziecie mialy chwilke to napiszcie prosze jak to dziala. Wlasnie chodzi mi o cos dlugoterminowego.
        • basiak36 Re: ISA 09.03.11, 22:16
          problem z ISAmi teraz jest taki ze oprocentowanie maja teraz troche niskie:) Wiec jesli ktos ma mortgage to bardziej moze sie oplacac zamiast oszczedzac, wkladac te dodatkowe pieniadze w mortgage.
          Na ISA masz limit do 10,200, z czego 5,100 moze byc zainwestowane w Cash ISA, to od kwietnia 2010.
          www.hmrc.gov.uk/leaflets/isa-factsheet.pdf
          www.thisismoney.co.uk/isas
          • wiwi1 Re: ISA 09.03.11, 22:37
            Dziekuje Basiu za odpowiedz.
            Znalazlam informacje, ze Halifax i Bank of Scotland maja najwyzsze oprocentowanie (ktore tak jak mowisz i tak jest niskie) 4.30% na 4 lata.
            My mamy mortgage, ale to sa pieniazki dla synka i chcialam je gdzies odkladac tak wlasnie zeby byly dla niego i zeby nie kusilo ich wyciagac wczesniej z konta:)
            • basiak36 Re: ISA 09.03.11, 22:50

Tez tak mamy ze czesc wolimy oszczedzic:)
              Ale warto oprocz tego korzystac z nizszych oprocentowan na mortgages i wiecej splacic, koniec koncow zaoszczedzimy wiecej:)
              Ja mam czesc oszczednosci na dlugoterminowej 'bond' i nie moge kasy wyciagnac wiec nie kusi:)
              • wiwi1 Re: ISA 09.03.11, 23:05
                Patrzylam na te dlugoterminowe bond, ale kwota minimalna to £ 5000, tyle to moj synek nie uzbieral jeszcze:)
                Jeli chodzi o oszczedzanie to jest rzecz, ktorej musze sie nauczyc, bo ogolnie to mi kiepsko idzie;)
                • robak.rawback interest paid annually vs monthly ?? 21.03.11, 22:25
                  ogladam porownanie ISAs i mam ze w jednych jest interest paid monthly a w innych annually - czy to w praktyce oznacza ze jesli oszczadzam na takiej co ma monthly i sie zdecyduje po pol roku wyjac wszystko - to wtedy mam chociaz troche tego interest ? a jesli jest to lokata z wplacanym annually to jak po pol roku wyjme to nie mam rzadnego interest?

czy to chodzi o to ze na monthly - interest jest naliczany od kwoty ktora wplacilam plus jakikolwiek dodany interest co miesiac
                  a w annually - ze owszem gdybym wyjmowala kase to bedzie interest ten ktory do tego czasu sie nagromadzil ale interest jako taki jest naliczany co roku wiec jest on naliczany tylko od kwoty ktora ja wplacilam bez dodatkowego interest ktory bank doklada

?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka