Dodaj do ulubionych

Child Benefit

23.05.11, 16:20
OK, temat walkowany sto razy, ale cos tam sie pozmienialo, tak?
Powiedzcie, jak to teraz wyglada?
Bo moje dziecko urodzilo sie na poczatku grudnia, ja zlozylam papiery na poczatku stycznia, odeslali mi tone nowych papierow do wypelnienia (w ktorych prosza m.in. o NIP i PESEL mojego W - ktory jako nie-Polak takowych nie ma, wypelnialam wczesniej, ze nie jest Polakiem a i tak chca jego NIP i PESEL) i jak nie bylo od nich zadnych informacji tak nie ma - a Mysz lada moment skonczy pol roku. W kulki sobie leca, czy co?
Czy moze sie nam nie nalezy? Ale wyslali by chyba wtedy info, ze nie przyznali, prawda?
Obserwuj wątek
    • galadriella Re: Child Benefit 23.05.11, 17:15
      Słyszałam o sytuacjach kiedy trwało to nawet rok, właśnie przez korespondencję z krajami pochodzenia rodziców. Płatność jest jednak od momentu złożenia wniosku, więc nic nie stracicie.
      Swoją drogą chyba sprawdzają oboje rodziców czy nie pobierają oni swoich zasiłków rodzinnych, może trzeba było podać odpowiedniki numerów podatkowych/identyfikacyjnych ojca dziecka z wyraźnym zaznaczeniem jakiego kraju dotyczą?
    • marninor Re: Child Benefit 23.05.11, 17:20
      w styczniu złożyłam formę - do dziś nie mam przyznanego child benefit- jeśli Cię to pocieszy... pomocy możesz szukać w CAB
    • derka1 Re: Child Benefit 23.05.11, 17:59
      Wyglada na to, ze szybkosc odpowiedzi zalezy od tego kto formularz wypelnia. Ja glowy po porodzie nie mialam wiec papierami zajal sie moj albionski z dziada pradziada malzonek. Decyzja i pieniadze byly w ciagu 2 tygodni od wyslania listu. Sama sie tym tempem zdziwilam.
      • illegal.alien Re: Child Benefit 23.05.11, 18:18
        U nas od formularzy jestem wlasnie ja, wiec wypelnilam, jak stanelam na nogi.
        Nie spieszy mi sie - ta kasa to nie jest byc albo nie byc, wiec bede dalej czekac - tylko nie lubie miec rozgrzebanych spraw, a ostatnio czego sie nie dotkne, to nie moge zakonczyc, zamknac i zapomniec :)
        • benignusia Re: Child Benefit 23.05.11, 19:17

rodziców dziecka sprawdzają w kraju pochodzenia.babka mi mówiła że mieszkańcy UE czekają do 16 tyg.za pierwszym razem czekalismy chyba 12,za drugim kiedy była kwestia dopisania nast.dziecka była to kwestia miesiąca.
          • illegal.alien Re: Child Benefit 23.05.11, 19:58
            Dzieki. No to pewnie bedziemy czekac sto lat, bo ja jestem unijna, ale tata malej nie - czyli pewnie bedzie jeszcze dluzej.
            No trudno - poczekamy :)
            • murasaki33 Re: Child Benefit 23.05.11, 21:28
              My czekalismy dokladnie 9 mies:))) na decyzje o kolejnym CB dla syna a przy okazji weryfikacji wstrzymali CB dla corki, a co! Kazdy formularz, ktory sla daje im prawo odwlekania sprawy o kolejne 12 tyg., pomimo poprawnie i kompletnie wypelnionych dokumentow za pierwszym razem, przysylali ponownie pytanie o konto bankowe lub potw. adresu jednego z nas:); ale kase wyplacili wstecz aczkolwiek chcieli nas rabnac na 1/3 tej sumy. Dopatrzylismy sie blednej kwoty i podalismy w kolejnym liscie sume wlasciwa wg nas, doslali grzecznie roznice.
              • marninor Re: Child Benefit 23.05.11, 21:33
                nie rozumiem tej polityki odwlekania i zwlekania skoro później i tak muszą wypłacić jeśli ktoś spełnia wszystkie kryteria i się kwalifikuje!
            • marninor Re: Child Benefit 23.05.11, 21:30
              u mnie dziś mija 18 tyg- 19 się zaczyna- mimo że jestem z unii...
      • piksi.dixi Re: Child Benefit 23.05.11, 21:44
        Jesli nie pracujesz, to warto CB miec na siebie, wtedy automatycznie czas spedzony z dzieckiem liczy sie do emerytury. Jesli CB jest na meza, trzeba o to zaaplikowac.

Do konca nie jestem pewna jak to wszystko dziala, wyguuglowalam tylko taki kawalek:

Credits for parents and carers
        Credits for parents and carers helps parents and carers to satisfy the conditions for long-term benefits, for example, State Pension. This helps you if you are not working because you are bringing up a child or caring for someone.
        Credits for parents and carers replaces home responsibilities protection. If you reach state pension age on or after 6 April 2010, any home responsibilities protection you have already received will be changed into credits for parents and carers.
        You get credits for parents and carers automatically if you are receiving Child Benefit for a child under 12 or you are getting Carer's Allowance.
        However, if you care for one or more people for 20 hours or more a week but are not getting Carer's Allowance, you will need to make a claim for the credits.
        Sometimes, you may be able to get credits for parents and carers if your partner gets Child Benefit instead of you. In this case, you would need to claim credits for parents and carers, it would not be recorded automatically.
        • illegal.alien Re: Child Benefit 23.05.11, 22:45
          CB jest na mnie, ale ja i tak place NI contributions, bo mam wlasna dzialalnosc gospodarcza.
          Dzieki za porade w kazdym razie :)
    • monstroteratum.furiosum Re: Child Benefit 24.05.11, 01:02
      Moja urodzona na koniec grudnia i tata tez nie unijny - po wypelnieniu wszystkich papierkow przeslali mi pismo, ze CB sie nie nalezy bo nie jestem zarejestrowana w Worker Registration Scheme. Dodam tylko,ze zarejestrowana jestem od 2005 roku i 12 miesiecy jak nalezy przepracowalam, numer karty w formularzu na CB podalam. Zadzwonilam i obiecali ponownie rozpatrzyc. Zobaczymy.
      • illegal.alien Re: Child Benefit 24.05.11, 01:10
        O. Ja tez nie bylam zarejestrowana, bo prowadze wlasna dzialalnosc, a wczesniej bylam studentka.
        Z reszta - czy CB nie nalezy sie wszystkim jak leci? Dziwne.
        Ja juz mam dosc formalnosci - jeszcze CB to pol biedy, bo jak nie dostaniemy, to trudno sie mowi, ale walka o brytyjski paszport dla mlodej to jakas katorga i masakra. A to juz jest wazne dla nas i chcialabym miec to juz zalatwione.
    • illegal.alien Haha, o wilku mowa ;) 24.05.11, 10:12
      Dzis wplacili - ale tez mnie cos chyba oskubali, bo cos malo wplacili jak za pol roku :)
      • marninor Re: Haha, o wilku mowa ;) 24.05.11, 10:36
        wpłacili a nie dostałaś wcześniej decyzji?
        • illegal.alien Re: Haha, o wilku mowa ;) 24.05.11, 10:39
          Nie, ale mam podejrzenia, ze nasz listonosz zaginal w akcji, bo zadna poczta nie przychodzi od jakiegos czasu ;) (to znaczy podejrzewam, ze listonosz nie moze jej doreczyc, bo w porze kiedy on przychodzi wszyscy sa w pracy, wiec nie ma mu kto domofonem otworzyc - od jakiegos czasu poczta przychodzi wiec raz na tydzien mniej wiecej).
          • marninor Re: Haha, o wilku mowa ;) 24.05.11, 10:46
            aha. no to gratuluję! ;) parodia z tymi benefitami... a może oni przeciągają i zwlekają zeby sprawdzić czy ktoś tu jest zeby żyć na benefitach czy poradzi sobie bez ? jak już nabiorą pewności ze benefity nie są celem życia człowieka to wypłacają? ;))
            • benignusia Re: Haha, o wilku mowa ;) 24.05.11, 12:43

policz sobie,na pierwsze dziecko 20 funtow razy tygodnie ile ich liczy :)
              czy ty niemasz dziecka w wieku mojego??tzn dziewczynki z grudnia??
              kiedys chyba na forum o imionach pisałaś....
              • marninor jeśli to pytanie do mnie 24.05.11, 14:02
                to owszem, mam dziecko z grudnia 2007 tyle że syna ;) mamy dzieci z innego forum , tego samego roku i miesiąca ;)
              • illegal.alien Re: Haha, o wilku mowa ;) 24.05.11, 16:22
                Ja wiem, policzylam i wlasnie wychodzi, ze przyslali za malo, ale tylko o maj, to pewnie jescze dosla.
                Tak, mam corke Mie urodzona 7. grudnia :)
                • benignusia Re: Haha, o wilku mowa ;) 24.05.11, 16:55
                  też mam dziecko z 7 grudnia,i córke z 27 zeszłego roku:)
                  marinor ciebie kojarze z innego forum faktycznie!!ale niewiedziałam że jesteś w UK
            • t.edyta Re: Haha, o wilku mowa ;) 24.05.11, 17:50
              marninor napisała:

> a może oni przeciągają i
              > zwlekają zeby sprawdzić czy ktoś tu jest zeby żyć na benefitach czy poradzi sob
              > ie bez ? jak już nabiorą pewności ze benefity nie są celem życia człowieka to w
              > ypłacają? ;))

Na pewno tak jest!!!
              I jeszcze na wczasy jezdza bo chb to tylko dla beneficiarzy !!!!

Teraz to na benefitach jade ale nie wiedzialam,ze wczesniej tez:)
    • sueellen Re: Child Benefit 24.05.11, 17:27
      Pewnie ktoś czytać nie umie.
      Wpisz jeszcze raz WIELKIMI LITERAMI, ze ojciec dziecka jest narodowosci X i nie posiada polskiego NIPu ani PESELu. Ja tak zrobilam, nie bylo problemu. Wpisalam to gdzies w jakiejs dodatkowej rubryce.
      • illegal.alien Re: Child Benefit 24.05.11, 21:13
        Dzieki - sprawa sie juz rozwiazala :)
        Swoja droga - moze to tyle trwalo, bo jak mnie poprosili o daty wszystkich wyjazdow z UK to wyszla mi ponad strona A4 :P
        • sueellen Re: Child Benefit 25.05.11, 18:03
          ło matko.
          A ja nie wpisałam ŻADNEJ. Stwierdzilam, że maja się bujac, nie pamietam kiedy dokładnie wyjeżdzalam. Oficjalnie siedziałam na 4 literach w UK.
          • illegal.alien Re: Child Benefit 25.05.11, 19:24
            Nastepnym razem tez pewnie tak zrobie - tu mnie zezlili, bo kurde, kazali wypisywac ostatnie OSIEM lat - w przypadku niemeza lat DZIESIEC. Chyba ich powalilo - ale jak chca czytac, to niech czytaja :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka