Dodaj do ulubionych

trzec migdal

13.07.11, 11:38
Witajcie

Wlasnie wrocilismy z PL i okazalo sie, ze syn ma przerosniety 3-ci migdal stopien 2/3. Mielismy zrobic zabieg w PL, ale:
1)termin mieli najblizszy n1 koniec sierpnia
2)1.500 PLN.

Niedlugo mamu wizyte u laryngologa. Mozecie pomoc przetlumaczc na ang.:

- bezdechy nocne
- usuniecie migdala.

Dzieki wam z gory!
Obserwuj wątek
    • gabez1 Re: trzec migdal 13.07.11, 12:13
      Czy mozna powiedziec:

night apnoea (bezdech nocny)

clearance third tonsil ( usuniecie 3 migdala)??
      • ciocia_ala Re: trzec migdal 13.07.11, 13:04
        U mnie ENT pytal sie wlasnie szczegolnie o bezdechy, wlasnie mowil o apnoea. Jezeli chodzi o usuniecie to raczej mowi sie to remove.

Czy trzeci migdal to adenoids? Czy to jeszcze cos innego? Mnie sie pytali, czy przy wycinaniu tensils bede chciala tez wyciac adnoids...
        • ciocia_ala tOnsils oczywiscie :) 13.07.11, 13:08
        • gabez1 Re: trzec migdal 13.07.11, 13:19
          To znaczy, ze mam zdecydowac sama, co dziecko ma miec usuniete? Nie kumam:-(
          • ciocia_ala Re: trzec migdal 13.07.11, 13:25
            Oni wszysko raczej sugeruja. Przynajmniej u mnie. Ja nie chcialam zgodzic sie na usuniecie, ale coraz czesceij mysle, ze moze to blad. Faktycznie jest zle w zimnie, u mojej malej tez wystepuja bezdechy, migdalki ma ogromne. ENT zaproponowal nastepna wizyte w lecie, zeby porownac. Jest lepiej, ale nie rewelacyjnie.

Lekarz tez da Ci ulotke, co i jak. Wszyko zalezy od konkretnego przypadku. A ile ma lat Twoje dziecko?
            • gabez1 Re: trzec migdal 13.07.11, 13:37
              4 latka
              • marninor Re: trzec migdal 13.07.11, 14:29
                mój młodszy syn obecnie 3 ,7 lat /ma zdiagnozowany 3 migdał do usunięcia w pl odzeszłego roku od lutego chyba...w pl został zakwalifikowany do operacji na maj br z tym ze odkąd przyjechaliśmy do uk widzę zdecydoawną poprawę, ani razu nawet kataru nie miał itd więc nie usuwam.nie chcę niepotrzebnej narkozy. z tego co wiem w uk poniżej 5 roku życia nie chcą wycinać gdyż istnieje duże ryzyko że odrośnie.w pl za to bardzo lubią wycinać i po usunięciu i wybudzeniu puszczają do domu a przecież mogą wystąpić komplikacje i krwawienie... w pl jedynie w kajetach w europejskim centrum mowy i słuchu zostawiają dobę na obserwacji i podchodzą do badań bardzo wnikliwie. w ramach nfz czeka się na opercję ok roku od zakwalifikowania, można też zrobić operację tam ale przez prywatną klinikę (lekarze ci sami) a koszt ok 4 tyś zł
                • marninor Re: trzec migdal 13.07.11, 14:32
                  aha w pl jak trafisz na dobrego specjaliste nie rzeźnika to mogą też próbować obsuszyć ten migdał/ nam lekarz proponował leczenie bardzo dobry nie dostępnym pl lekiem , który w niemczech kosztuję ok 10 euro i ma bardzo dobre wyniki-nie pamiętam nazwy , jak sobie przypomne to napisze/można go kupić przez net bo tam jest nawet bez recepty, być może w uk tez jest i póki jest lato warto spróbować leczenia niż od razu ciąć...
                  • ciocia_ala Re: trzec migdal 13.07.11, 15:13
                    Lekarze staraja sie nie podejmowac drastycznych decyzji do 3 roku zycia. Oczywiscie, ze zawsze moze migdal odrosnac, ALE jezeli dziecko meczy sie przez dlugi okres to warto probowac. Jak moje dziecko charczlo niczym gruzlik, katar przez dlugie miesiace, a do tego bezdechy to az zal dziecka. Niewyspane, jesc nie chce. Pewnie, ze warto probowac lekow, ale mi nikt ich tutaj nie zaproponowal. Na nastepnej wizycie zapytam.

• gabez1 Re: trzec migdal 13.07.11, 14:58
      Od razu ciac sie nie zdecydowalam

Dopiero specjalista w Pl po wnikliwym wywiadzie i badaniu pacjenta ( dziecko ma juz wysiekowe zapalenie ucha) stwierdzil, ze ciecie jest konieczne.
      W PL z dzeckiem w tej sprawie bylam juz pod koniec marca, teraz znowu, wiec jak widzisz nie jest to pochopna decyzja. Ku operacji sklania wiele przeslanek w Naszym akurat przypadku.
      • marenika Re: trzec migdal 13.07.11, 17:11
        mOja córka-3lata i 5 miesięcy ma operację usunięcia migdała w następny czwartek tu w UK. Tu nazywa się to adenoids remove. Zdiagnozowali ja PL(córka jeszcze nie mówi za dobrze i niewyraźnie) a tutaj ENT jak tylko zobaczył migdały to od razu zdecydował, że trzeba trzeci usunąc a boczne podciąć bo są ogromne. Do tego dochodza bezdechy nocne, chrapanie w nocy i rzucanie sie podczas snu po całym łóżku. U konsultanta byliśmy 5 maja a operacja jest 21 lipca. Zawsze to krócej się czeka niż w PL(chcielismy robić prywatnie we wrzesniu gdyby do tego czasu nie było odpowiedzi ze szpitala). Powodzenia
        • gabez1 Re: trzec migdal 13.07.11, 18:01
          Dzieki Marenika i wzajemnie!
          Duuuzo zdrowka zyczymy!!!
    • gypsi Re: trzec migdal 13.07.11, 17:49
      sleep apnea
      adenoidectomy albo adenoid removal

Wysiekowe zap ucha nie jest juz wskazaniem do usuwania 3. migdalka, zwlaszcza jesli sluch w porzadku, a infekcje nie powtarzaja sie co chwile, ale oczywiscie wszystko zalezy od indywidualnego przypadku.
      Moze sie zdarzyc, ze tu Ci odmowia i zaproponuja steryd donosowy i antyhistamine na 3 m-ce najpierw, jesli dziecko jeszcze probowalo.
      • gabez1 Re: trzec migdal 12.08.11, 11:29
        gypsi napisała:

> Wysiekowe zap ucha nie jest juz wskazaniem do usuwania 3. migdalka

Gypsi, wg wilkipedii:

pl.wikipedia.org/wiki/Wysiękowe_zapalenie_ucha_środkowego
        Leczenie

Jest zawsze przyczynowe (na przykład adenotomia przy powiększeniu migdałka gardłowego)
    • gabez1 Re: trzec migdal 12.08.11, 11:35
      Inne zrodlo:

orl.ifps.org.pl/jedn_chor/oms.htm
      • gypsi Re: trzec migdal 12.08.11, 16:30
        Raczej Cochrane Review bym ufala, niz Wiki:

"Our review, which includes 14 studies and 2712 children, shows that adenoidectomy is effective in getting rid of middle ear fluid ('glue') but does not have a significant effect on acute otitis media or the child's hearing"

www2.cochrane.org/reviews/en/ab007810.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka