Dodaj do ulubionych

Recykling - pare pytan

05.11.11, 12:02
Na pewno kojarzycie pojemniki przed supermarketami na niepotrzebne reklamowki (np. przed tesco). Czy moge tam wrzucac folie od zgrzewek z woda mineralna albo po pakach z pieluchami?

Co robicie z butelkami szklanymi albo plastikowymi po oleju? Myjecie? Dla mnie takie duze zuzycie wody na domycie tych butelek chyba mija sie z celem. Co lepsze dla Matki Ziemi?
Obserwuj wątek
    • murasaki33 Re: Recykling - pare pytan 05.11.11, 12:33
      1. wszelkie plastikowe worki mozesz tam wrzucac.
      2. ja daje krople plynu do naczyn i ciut wrzatku do srodka, robie shake shake i gotowe:)
      • jaleo Re: Recykling - pare pytan 05.11.11, 12:36
        Szklane butelki myje w zmywarce, plastikowe tylko wyplukuje.
    • 1mzeta Re: Recykling - pare pytan 05.11.11, 18:25
      U mnie council raz na miesiąc daje nam rolkę pomarańczowych worków foliowych właśnie na papier, szkło etc.- nie trzeba nic segregować (wrzucasz wszystko do jednego worka), nic też nie było wspomniane o myciu słoików czy butelek (jak dla mnie to też bezsens bo raz, że zużycie wody, a dwa to rachunek za wodę). Jedyne co to słoiki podczas zmywania mogę wypłukać lekko jak już i tak się woda leje ale nie żeby specjalnie myć. Dzisiaj właśnie na te pomarańczowe worki kupiłam sobie osobny nowy kosz na śmieci, który stoi za drzwiami mieszkania bo mnie taki sam "rozwalający" się worek denerwował.
      Oprócz tego u mnie w okolicy jest pełno kontenerów na rzeczy do recyclingu więc po drodze na spacer to co większe i mi się w te worki pomarańczowe nie mieści zabieram ze sobą.
    • glasscraft Re: Recykling - pare pytan 05.11.11, 19:18
      Nie myje butelek szklanych po niczym. Temperatura, w ktorej szklo sie topi je "umyje".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka