28.11.12, 13:01
Zrobiło mi się coś w cycku i będą to sprawdzać. Dostałam kartkę z numerem na fast track appointment, jutro będę się umawiać.

Miała może któraś z Was takie badanie? To USG czy mammografia? Jutro jak zadzwonię pewnie wszystkiego się dowiem, ale chciałabym wiedzieć już wcześniej:)

Generalnie lekarz mnie zapewniał, że to raczej na pewno nic poważnego, no ale z nerwów chodze po ścianach:/
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Cycek 28.11.12, 13:09
      Trzymam mocno kciuki, zeby bylo wszystko w porzadku!
      • sfornarina Re: Cycek 28.11.12, 13:18
        > Trzymam mocno kciuki, zeby bylo wszystko w porzadku!

Dziękuję.
        Sama nie wierzę, żeby to było cokolwiek poważnego, bo młoda zdrowa jestem i nie ma historii raka w rodzinie, ale jednak w podświadomości się stresuję:/
        • gosia7813 Re: Cycek 28.11.12, 21:00
          Nie denerwuj sie, napewno wszystko bedzie dobrze, choc wierze Ci, ze z nerwow Cie nosi. Sama mialam kiedys taka sytuacje, ze cos mialam w lewej piersi.
          Jezeli jestes ok. 30 to zrobia pewnie USG, a jezeli juz piersi sa takie troche mniej jedrne, tak po 35 roku zycia to mamografie.
          Mi robili USG i potem mialam biopsje. Bolalo jak cholera to wkluwanie, ale na szczescie okazalo sie, ze to jakis wlokniak, czyli nic groznego.
          Trzymam kciuki!!!
    • turmalinka Re: Cycek 28.11.12, 21:10
      Mi sie kiedys taki guzek zrobil, okazalo sie ze to przez hormony, jak odstawilam tabletki to i guzek zniknal

kciukam zeby wszystko bylo dobrze!
      • 3-mamuska Re: Cycek 28.11.12, 21:55
        Jakies 9 lat temu gdy syn miał 4 lata , zaczęło mi wyciekac cos z piersi, i wymacalam sobie guzek.
        Byłam w szpitalu zrobile USG i stwierdzili ze to nic strasznego.
        Tylko ze mleko dalej leciało a oni powiedzieli ze wytna guzek a na zachamowanie mleka nic nie dali, stwierdzili ze mi mąż :D za bardzo sutki stymuluje i dlatego mleko sie pojawiło.
        Poszłam do lekarza wzięłam 4 opakowania tabletek antykoncepcyjnych, po 4 miesiącach mleko zniknęło i guzek zniknął .
        Tak wiec głowa do góry moze być to cos z hormonami.
        Kiedys Koleżanka mala cyste? ( chyba dobrze pamietam)i ściągali jej płyn co jakiś czas.
        Ciekawe jak teraz bo urodziła dzieci czy dalej tak ma.
    • sfornarina Re: Cycek 29.11.12, 11:29
      Dzięki wielkie, dziewczyny, za wsparcie. Cieszę się, że u Was wszystko dobrze się pokończyło.

Badanie mam w przyszłym tygodniu i postaram się nie zjeść wszystkich paznokci z nerwów:)
      • dag_dag Re: Cycek 29.11.12, 13:40
        Ja mam 34 lata i miałam usg + kilka macanek + rozmowę z konsultantem. Było trochę nerwów, ale wszystko skończyło się dobrze :)
    • agg3 Re: Cycek 29.11.12, 22:46
      kolezanek niedawno wymacala u siebie guzek. jeszcze tego samego dnia poszla do gp, ten ja skierowal na usg. okazalo sie, ze to zwykla cysta - takie tez bylo podejrzenie.
      mam nadzieje, ze u Ciebie to tez nic wielkiego.
    • jaleo Re: Cycek 30.11.12, 13:28
      Mnie skierowali od razu na mammogram, nie wiem dlaczego nie na USG najpierw. Dosc szybko to poszlo, bo w ciagu jakis 10 dni od wizyty u GP mialam to badanie. Mammogram byl dosc nieprzyjemnym badaniem - przynajmniej dla mnie, no ale najwazniejsze, ze wszystko sie okazalo OK. Czego i Tobie zycze.
      • karolina_zet Re: Cycek 30.11.12, 14:22
        Chyba do 35 roku zycia robia USG. Ja mialam problemy z guzem w piersi w wieku ok lat 20 i aby zdiagnozowc go robili USG i biopsje. Tu jez bylam dwa razy w klinikach z podejrzanymi stanami i za kazdym razem USG i macanki.
        Teraz gdy przekroczylam magiczne 35 to w Pl ( gdzie chodze regularnie, kontrolnie) kaza od razu isc na mammografie. Przypuszczam ze moze tu byc podobnie.

To autorki watku: trzymaj sie!
        • sfornarina Re: Cycek 30.11.12, 14:36
          Jak Was czytam, to nabieram wrażenia, że każda z nas ma lub miała jakieś guzki.
          Pocieszające, że każda z Was tylko strachu się najadła i nic poważnego to nie było:)
        • jaleo Re: Cycek 30.11.12, 15:13
          karolina_zet napisała:

> Chyba do 35 roku zycia robia USG. Ja mialam problemy z guzem w piersi w wieku o
          > k lat 20 i aby zdiagnozowc go robili USG i biopsje. Tu jez bylam dwa razy w kl
          > inikach z podejrzanymi stanami i za kazdym razem USG i macanki.
          > Teraz gdy przekroczylam magiczne 35 to w Pl ( gdzie chodze regularnie, kontroln
          > ie) kaza od razu isc na mammografie. Przypuszczam ze moze tu byc podobnie.
          >

No fakt, ze ja juz stara baba jestem (chociaz nie na tyle, zeby sie lapac na rutynowy mammogram, bo to dopiero od 50-tki). Szczerze powiedziawszy, wolalabym USG bo mammogram przyjemny nie jest, trzeba robic rozne wigibasy, no i cycek tak splaszczaja, ze az boli.
    • sfornarina Re: Cycek 06.12.12, 13:58
      Uff, już po USG.

Coś faktycznie tam było, ale nic groźnego i biopsja mnie ominęła.
      Mam tylko jeszcze iść w końcu stycznia na dodatkową konsultację z lekarzem, ale chyba wszystko jest okej:)
      Dziękuję Wam za wsparcie!
      • 3-mamuska Re: Cycek 06.12.12, 19:07
        No i super !!! Pozdrawiam .
        • gosia7813 Re: Cycek 06.12.12, 21:02
          Bardzo sie ciesze. Super, ze masz to juz za soba!
          • sfornarina Re: Cycek 06.12.12, 21:10
            Jeszcze tylko ten konsultant, bo ponoć USG nie wszystko wykrywa.
            Ale jak to jest w końcu stycznia, to na pewno wsio jest okej:)

Teraz mam dylemat, czy dzieciaczka zaczynamy robić w początku stycznia, czy dopiero po tym konsultancie...:)
            • glasscraft Re: Cycek 06.12.12, 21:11
              Nie planuj, tylko rob bebika i tyle. Gdyby bylo cos nie tak, to mialabys wizyte na dlugo przed koncem stycznia.
              • sfornarina Re: Cycek 06.12.12, 21:33
                > Gdyby bylo cos nie tak, to mialabys wizyte
                > na dlugo przed koncem stycznia.

No właśnie też tak dedukuję.
                One chyba by mi od razu powiedziały, jakby coś było nie tak? Bo faktycznie jakiegoś guzka czy coś tam miałam. I ta babka od USG powiedziała, że widzi to (w domysle: o co mi chodziło), ale że to nic poważnego na jej oko.
                Na wszelki wypadek zawołała jeszcze drugą babkę, ta druga machnęła ręką i mówi, że to nic, nic czym się można przejmować.

Więc chyba żadnego listu mi nie przyślą, że zmieniły zdanie?
                • karolina_zet Re: Cycek 07.12.12, 10:29
                  Ciesze sie ze to nic powaznego! Gdyby sprawa byla pilna na pewno od razu by sie Toba zajeli. Tez mialam guzka i dylemat co z planowana ciaza. Guzek okazal sie niegrozny a dwoch lekarzy mi powiedzialo ze ciaza spowoduje ze guzek zniknie. Na skutek zmian hormonow w ciazy takie zmiany sie cofaja. Posluchalam ich i mam super dzieciaczka i zdrowe piersi.
    • karolina_zet apel 07.12.12, 10:30
      przy okazji apel do Was wszystkich:
      Badajcie regularnie piersi
      www.rakpiersi.pl/articles,id,23.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka