Dodaj do ulubionych

gotujecie czy grzejecie mleko?

10.01.13, 16:22
jak w temacie- chodzi o zwykle sklepowe (pasteryzowane) dla dziecka do platkow.
czy melko powinno byc przegotowane czy wystarczy podgrzac?
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 16:32
      Ani jedno, ani drugie - leje prosto z kartonu (moja mloda pije tylko kozie, bo na krowie jest uczulona).
      • marninor Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 16:48
        prosto z kartonu , podgrzane w mikrofali lub spienione w ekspresie do kawy- do płatków i picia/kakao/mleko z miodem- w zalezności od nastroju moich dzieci ;)
        Cherrie co Ty z tym mlekiem? o co tyle cackania się? a to garnuszek a to dylemat gotować czy podgrzewać?
    • yumemi Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 16:47
      Do platkow zawsze prosto z lodowki.
      Tylko do owsianki wlewam do garnka i gotuje z platkami.
    • justincase987 Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 16:48
      zawsze podgrzewam, zimne mleko (z lodowki) niepotrzebnie wychladza organizm. nie ma potrzeby gotowania mleka pasteryzowanego.
      • justincase987 Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 16:57
        justincase987 napisał(a):

> zawsze podgrzewam, zimne mleko (z lodowki) niepotrzebnie wychladza organizm. ni
        > e ma potrzeby gotowania mleka pasteryzowanego.

jeszcze dodam ze nie mamy mikrofali wiec bawimy sie w garnuszki. nie uznaje pogrzewania mleka czy wody (jak to niektore mamy robia w celu zrobienia formuly dla dziecka) w mikrofali-nie wyobrazam sobie podawac malemu dziecku plynow napromieniowanych falami elektro-magnetycznymi.
        • illegal.alien Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 17:11
          Ale zdajesz sobie sprawe, ze tych fal elektromagnetycznych w powietrzu jest cale mnostwo? I ze jakikolwiek plyn jest nimi napromieniowany, niezaleznie od tego, jak go podgrzejesz?
          • justincase987 Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 17:14
            zdaje sobie z tego sprawe, dlatego unikam tego czego moge jeszcze uniknac.
      • yumemi Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 17:43
        justincase987 napisał(a):

> zawsze podgrzewam, zimne mleko (z lodowki) niepotrzebnie wychladza organizm.

A to zle? Ja zawsze myslalam ze to dobrze aby organizm byl przyzwyczajony do roznych temperatur:)
    • justysia72 Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 16:50
      podgrzewam
    • plain-vanilla Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 16:54
      Podgrzewam w mikrofali czasami prosto z lodowki, bo synek lubi tez zimne.
      • bebe52 Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 16:55
        zimne prosto z lodówki bo tak lubią moje córki ale do np. kakao podgrzewam w mikrofali
        • cherrie Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 17:39
          a tak pytam, bo osobiscie mleka nie pije, ale synowi daje.
          tylko ostatnio mam sporo zamieszania z gotowaniem, bo wsxystkie garnki mi sie przypalaja i tak sie zastsnawiam czy trzeba to mleko wogole gotowac.
          ale skoro nie, no to upraszcza sprawe...
          • derka1 Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 18:07
            A od kiedy zaczelyscie dawac swoim dzieciom zwykle mleko (bez wzgledu na to czy krowie czy kozie)?
            • illegal.alien Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 18:21
              Po pierwszych urodzinach - u nas bardzo szybko wyszła alergia, więc chwile nie dawalismy żadnego (poza moim, bo Mia była wtedy jeszcze na piersi), a potem przeszliśmy dla eksperymentu na kozie, ktore młoda pije do teraz (ma dwa lata ponad).
            • abri Re: derka 10.01.13, 18:37
              od pierwszych urodzin po odstawieniu od piersi. Pije mleko bez laktozy, bo wydaje mi sie lagodniejsze dla malego brzuszka
              • derka1 Re: derka 10.01.13, 19:27
                O dzieki.

A jesli ktoras z Was podaje "normalne" krowie mleko to czy to jest to takie zwykle tluste? Czy pol? Czy moze jakies inne jeszcze?
                • abri Re: derka 10.01.13, 20:37
                  HV radzila tluste do ktoregos roku zycia
                  poprawka, synek pije mleko o obnizonej zawartosci laktozy, chociaz nazywa sie lactofree to te laktoze jednak ma.
                  www.lactofree.co.uk/
                  ono jest tylko troche drozsze od zwyklego gdyby ktos chcial sprobowac.
                • cherrie Re: derka 10.01.13, 20:40
                  ja zawsze kupuje pelnotluste mleko (i jogurt). Dla mnie odtluszczone smakuje i wyglada jak pomyje, astrahujac juz od tego, ze to wynaturzenie jakies.
                  • aleksandrawu Re: derka 10.01.13, 20:57
                    O, my tez od 2 tygodni na zwyklym mleku! Synu ma 14 miesiecy. Daje mu podgrzane, bo przyjemniej pic z butelki;) ALe np moja corka, 9 lat, cieplego nie tknie. Nawet takie o temp.pokojowej nie przejdzie- musi byc z lodowy. Pijemy wszyscy to samo, czyli pelnotluste organic.
                • yumemi Re: derka 10.01.13, 20:58
                  > A jesli ktoras z Was podaje "normalne" krowie mleko to czy to jest to takie zwy
                  > kle tluste? Czy pol? Czy moze jakies inne jeszcze?

Pelnotluste do 5 roku zycia. Ale generalnie staram sie ograniczac dzieciom mleko krowie, w koncu zdrowe jakos nie jest. Jesli juz to jogurty im czasem daje.
    • whitediamond Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 21:28
      zwykle mleko ze sklepu mala dostaje od 14 miesiaca zycia (teraz ma 2 lata) - podgrzewam w mikrofali
      • kobylczusia Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 21:39
        do platków zimne z kartonu
        do piciazimne z kartonu + troche wrzatku (wersja leniwa odkad zepsula mi sie mikrofalowka)
        • derka1 Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 21:52
          Dzieki Niewiasty. Wyglada na to, ze dzieki Wam zaoszczedze troche grosza :-)
          • asica74 Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 23:30
            Moja dostaje platki owsiane na mleku od chyba 10 miesiaca. Pelnotluste.
            (Malo tego, ja tez sie na nie przerzucilam i za cholere nie moge wrocic do poltlustego)
            • w_iika Re: gotujecie czy grzejecie mleko? 10.01.13, 23:47
              do platkow zimne z lodowki
              do picia zimne z lodowki
              do owsianki gotowane z platkami w garnku
              do kakao podgrzewane w garnku, bo mikrofali nie mamy
              dawane po bodajze 1 r.z., nie pamietam, nigdy nie kupowalam mieszanek dla dzieci
              poltluste, od niedawna, bo juz mnie irytowalo kupowanie chudego dla mnie, poltlustego do gotowania i tlustego dla dzieci, jest wiec juz tylko poltluste
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka