Dodaj do ulubionych

benefits quiz

08.04.13, 14:51
quiz.uk.msn.com/WidepageUKnewsquizwrapper/uk-benefits-how-much-do-you-know
Obserwuj wątek
    • e-vil Re: benefits quiz 08.04.13, 15:46
      kurde 0/15 :((((
      nic nie strzeliłam.. myślałam, że jakies tam pojecie mam :(
      • sfornarina Re: benefits quiz 08.04.13, 16:47
        > kurde 0/15 :((((
        > nic nie strzeliłam.. myślałam, że jakies tam pojecie mam :(

Ja strzelałam wszystkie 15 na ślepo, utrafiłam cztery:)
    • mazda76 Re: benefits quiz 08.04.13, 16:02
      2/15 .... myslalam, ze wiem wiecej
    • plain-vanilla Re: benefits quiz 08.04.13, 16:45
      8 na 15 poprawnych. Jakies tam pojecie mam, ale dokladnych liczb nie znam.
      • steph13 Re: benefits quiz 08.04.13, 16:51
        No prosze, czytanie Daily Mail wyszlo mi na dobre - 14/15 a kontaktu z zasilkami nigdy nie mialam poza ChB
    • andgie Re: benefits quiz 08.04.13, 16:50
      4/15. Jestem zachwycona , jak duzo wiem :)
    • jaleo Re: benefits quiz 08.04.13, 17:07
      5/15 czyli sie nie znam ;-)
      A najbardziej mnie zdziwilo, ze panstwowa emerytura jest klasyfikowana jako benefit - przeciez to jest rodzaj ubezpieczenia, i na to sie placi skladki NI, zeby pozniej miec emeryture!
      Nic dziwnego, ze jak zalicza emerytury jako benefit, to wyjdzie, ze najwiekszymi "scroungers" sa bogu ducha winni emeryci, ktorzy cale zycie placili skladki NI i teraz odbieraja te glodowe osiemdziesiat iles funtow tygodniowo, bo jak sie wszystkich emerytow do kupy zlozy, to oczywiscie jest to najwieksza grupa, i najwiekszy wydatek z budzetu.
      • lucasa Re: benefits quiz 08.04.13, 17:14
        jaleo napisała:

> A najbardziej mnie zdziwilo, ze panstwowa emerytura jest klasyfikowana jako ben
        > efit

ja tez sie zdziwilam...

No i w UK jest 5 rodzin, ktore dostaje ponad £100k benefitow na rok. Co trzeba zrobic aby byc jedna z tych rodzin???

Ja mialam 6/15
        • steph13 Re: benefits quiz 08.04.13, 18:04
          > No i w UK jest 5 rodzin, ktore dostaje ponad £100k benefitow na rok. Co tr
          > zeba zrobic aby byc jedna z tych rodzin???

To bylo jedyne pytanie, na ktore udzielilam blednej odpowiedz, wybierajac i 50 zamiast 5, a wiec jednak Daily Mail ............
      • illegal.alien Re: benefits quiz 08.04.13, 17:34
        Ale takim samym rodzajem ubezpieczenia jest wszystko co idzie z NICs - czyli Contribution-based JSA np. i pare innych. Tak samo jak Tax credits pewnie sa w tym quizzie zaliczone jako benefits, a przeciez nimi nie sa - formalnie benefits sa zdaje sie HB, CTB, Income Support i cos tam jeszcze. BTW - slucham wlasnie audiobooka o historii Europy po '45 i dosc obszernie tam omawiaja historie wszelkich dodatkow, zapomog i ubezpieczen spolecznych - naprawde ciekawy temat, z jakich zalozen wychodzili pomyslodawcy, jakie byly zamierzenia i co chcieli osiagnac, oraz oczywiscie w jakich warunkach wprowadzano rozne sytemy w roznych krajach.

Ja wiedzialam 5/15, bo o emerytach trabili ostatnio przy okazji debaty na temat budzetu, ze stanowia prawie polowe wydatkow.
        • steph13 Re: benefits quiz 08.04.13, 18:16
          illegal.alien napisała:

Tak samo jak Tax credits pewnie sa w tym quizzie zaliczone jako benefits, a przeciez nimi nie sa - formalnie benefits

tax credits to dla mnie jakies nielogiczne pojecie zasilku, na czym to polega?
          Czy to jest tak, ze ' tax paid by high earners, is credited to those on low income?
          Taka akcja a la Robin Hood?Jesli to byl brainchild Gordona to pewnie tak.
    • lianis Re: benefits quiz 08.04.13, 18:14
      1 na 15 to dosc niewiele wiem...
      • nannyjo32 Re: benefits quiz 08.04.13, 18:19
        ja mialam 3 na 15 kompletnie nic nie wiem:(
    • aniaheasley Re: benefits quiz 08.04.13, 19:37
      Moze dlatego, ze jestem news junkie, moze dlatego ze slucham o zasilkach wszelakich przez telefon od x lat, wiec sie troche interesuje. W kazdym razie wstyd sie przyznac ale mam wynik totalnie anal: 15/15 ;)
      • yskyerka Re: benefits quiz 08.04.13, 20:02
        Ja miałam 5/15, więc też powinnam się dokształcić.
        I też mnie zainteresowało, co trzeba zrobić, żeby mieć ponad 100 tysięcy rocznie. Ktoś wie?
        • benignusia Re: benefits quiz 08.04.13, 23:47
          Pewnie mieszkać w Londynie i mieć wynajęty bardzo drogi dom :)
          szczerze-pojęcia niemam.Miałam 5 na 15 i tylko dlatego że 2 odpowiedzi znałam bo pisalyscie na początku postu :) czyli miałabym 3 :)
        • xiv Re: benefits quiz 09.04.13, 14:22

Znaczyu sie zarobic pracujac czy miec dochodu z dywident?

W tym drugim przypadku wystarczy tylko sie urodzic z nazwiskiem Rothschild.
          • aniaheasley Re: benefits quiz 09.04.13, 14:43
            No prosze kogo to benefity sciagaja na forum :))))
            • xiv Re: benefits quiz 11.04.13, 13:25

1/15 - dobry wynik jak na mnie

założę się, że każdy kto bierze testy na obywatelstwo ma lepszy :D
              • aniaheasley Re: benefits quiz 11.04.13, 13:37
                Ale teraz te nowe testy podobno odeszly od zasilkow na rzecz Szekspira, Nelsona tudziez osiagniec pana Isambard England Brunel ;)
                Ja jako obywatelka starej daty w ogole beztestowo to przechodzilam, za moich czasow panie dzieju wystarczylo zaswiadczenie od notariusza (!) ze kandydatka na obywatelke zna jezyk angielski w stopniu zadowalajacym na potrzeby IND (poprzednik UKBA).
                • xiv Re: benefits quiz 11.04.13, 16:36

moim zdaniem pytania powinny być podstawowe:
                  1. Ile kosztuje piwo w pubie? (na sprawdzenie dostosowania społecznego)
                  2. Ile kosztuje dziewięć piw? (na podstawową ineligencję)
                  3. Jeśli provider obiecuje internet o przepustowości 20MB, to ile będzie naprawdę? (na postawę konsumencką)
          • steph13 Re: benefits quiz 09.04.13, 22:22
            xiv napisał:

>
            > Znaczyu sie zarobic pracujac czy miec dochodu z dywident?
            >
            > W tym drugim przypadku wystarczy tylko sie urodzic z nazwiskiem Rothschild.

Nie zupelnie. Wystarczy pracowac w City of London i £100K zarobki lub dividends to zaden ewenement, chociaz coraz o to trudniej
            • xiv Re: benefits quiz 11.04.13, 13:03

zarobić (pracując) to nie sztuka

ale mieć taki dochód nie pracując, to dopiero sztuka

nawet patrząc na Vodafone (dywidenda na poziomie 5%) to trzeba mieć jednak akcji za 2 miliony i to jest sztuka :)
    • monstroteratum.furiosum Re: benefits quiz 08.04.13, 23:51
      7/15 - celowalam w emerytow, ale troche ich niedocenilam w kilku pytaniach ;)
      • marenika Re: benefits quiz 09.04.13, 14:29
        6/15... no myślałam, że wiem tochę więcej...;/
    • londynwarszawaparyz Re: benefits quiz 10.04.13, 16:51
      2/15 cienko....
    • turmalinka Re: benefits quiz 11.04.13, 15:13
      3/15 - trafilam te w ktorych strzelalam :D Ide zagrac w euromilion

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka