Dodaj do ulubionych

Nadczynnos tarczycy

27.08.13, 20:54
Miala moze ktoras leczona nadczynnosc tarczycy tutaj w UK? Zglosilam sie do GP z wysokim pulsem.Dal tabletki i skierowal na pobranie krwi.Okazalo sie ze nadczynnosc i skierowal do endokrynologa.Czekam na list ze szpitala.Wiecie moze jak to tutaj wyglada?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Nadczynnos tarczycy 27.08.13, 21:13
      Endo zrobi badania, radioactive iodine uptake test (wstrzykuja jod radioaktywny i specjalna maszyna robia zdjecia tarczycy), zapisuja leki (najczesciej Carbimazole) i kontroluja co jakis czas (na poczatku co 4 tygodnie, pozniej coraz zadziej, jesli leki dobrze zadzialaja). Jesli leki nie dadza rady to albo radioaktywny jod (uszkadza komorki tarczycy, zeby nie produkowala za duzo hormonow), albo usuniecie teraczycy (badz czesci) i leki uzupelniajace do konca zycia.

Nie jest zle ogolnie, ja zachorowalam ponad 2 lata temu, przez 18 miesiecy bralam leki i juz mi je odstawiono (ogolnie podaje sie je od ok. 18-24 miesiecy i odstawia), a teraz kontrolujemy jak tarczyca sama sie reguluje (na razie jest ok). Sa rozne przyczyny nadczynnosci, ja akurat mam Graves-Basedow'a (najczesciej spotykana), ale to zdjagnozuja przy pierwszych badaniach.
      • bisiek10 Re: Nadczynnos tarczycy 27.08.13, 21:30
        Biore juz Carbimazol.Dostalam go od GP.Troche sie boje bo moj ojciec mial Gravesa-Basedowa i mial operacje.W grudniu mialam badana tarczyce i wszystko bylo ok a teraz cos sie pokrecilo.
        • kingaolsz Re: Nadczynnos tarczycy 27.08.13, 22:21
          Szkoda, ze juz bierzesz, bo endo wola robic badania ( w tym uptake scan) zanim sie zacznie brac leki, bo maja lepszy obraz. Ja sie wstrzymalam do badan, z reszta moja GP tez uwazala, ze lepiej poczekac na decyzje endo.

U mnie w rodzinie tez Basedow z wszystkich stron (obie babcie, wiele ciotek), wszystkie osoby, ktore zachorowaly mialy usuwane tarczyce, a u mnie leki wyglada na to, ze pomogly, wiec warto byc dobrej mysli.
          • bisiek10 Re: Nadczynnos tarczycy 27.08.13, 22:54
            Gp kazal brac od razu.Do tego mam Atenolol na wysoki puls.A bralas moze przy tych lekach cos oslonowo na watrobe? Mam mnostwo pytan do lekarza no ale musze czekac na wizyte u endokryn.Mam nadz ze u mnie tez skonczy sie tylko na lekach.Tata mial duzy wytrzeszcz i boje sie ze mnie moze tez dopasc.
            • ssabaudia Re: Nadczynnos tarczycy 27.08.13, 23:52
              co prawda w Polsce ale przy rzucie nadczynności zawsze brałam wit. B6 osłonowo.
              • bisiek10 Re: Nadczynnos tarczycy 28.08.13, 10:54
                Lekarz Ci polecil ta wit B6?
                • kingaolsz Re: Nadczynnos tarczycy 28.08.13, 11:09
                  Nic oslonowego nie bralam (ani lekarz w UK, ani w PL nic nie proponowal - choroba w PL sie ujawnila, wiec zaliczylam wizyte). Watroba ma sie swietnie. Przy zdrowej, lekkiej diecie sa wieksze szanse, ze nic sie nie stanie, z reszta biorac Carbimazol dieta to i tak byl mus, bo metabolizm zwolnil u mnie bardzo i musialam ostro pilnowac, zeby nie tyc.
                  • bisiek10 Re: Nadczynnos tarczycy 28.08.13, 11:33
                    No ja wlasnie ostatnio weszlam na wage i zdebialam bo ni z gruchy mi ponad 3 kilo zlecialo.Zobaczymy jak bedzie na lekach.No nic.Trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i czekac na list ze szpitala.Dzieki za odpowiedzi :)
                    • kingaolsz Re: Nadczynnos tarczycy 28.08.13, 17:18
                      Waga czesto leci przy nadczynnosci (u mnie akurat tego nie bylo), a pozniej szybko wraca pomimo, ze nie zmienia sie na przyklad ilosci jedzenia, bo to metabolizm sie zmienia.
                      • bisiek10 Re: Nadczynnos tarczycy 28.08.13, 17:25
                        Ja po ciazy nie moglam stracic zbedbych kilogramow.Dlatego mialam badana tarczyce i bylo ok.Teraz stracilam w b krotkim czasie i wyszlo dlaczego.
                        • ssabaudia Re: Nadczynnos tarczycy 29.08.13, 00:44
                          możesz poczytać tutaj, co się będę MUNDRZYĆ:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,146513953,146513953,Co_blokuje_konwersje_przemiane_T4_w_T3_.html
                          • ssabaudia Re: Nadczynnos tarczycy 29.08.13, 01:08
                            boszzzz... Bisiek, uważaj na siebie z tą francą (tarczycą) nie ma żartów.

• bisiek10 Re: Nadczynnos tarczycy 29.08.13, 09:17
                              No coz .Teraz musze ja leczyc i unikac kapusty ;) Dzieki :)
                              • bisiek10 Kinga 29.11.13, 14:29
                                Jak Twoja tarczyca? Nie wraca do nadczynnosci? U mnie tez Graves.Przeciwciala dodatnie i scan tez wskazuje na Gravesa.Troche mi sie przybralo na wadze ale w sumie nie wiem czy to od lekow czy po rzuceniu palenia.Biore leki i kontroluje co jakis czas hormony.Mam nadz ze skonczy sie tylko na lekach.
                                • kingaolsz Re: Kinga 29.11.13, 14:36
                                  50% (o ile dobrze pamietam) pacjentow po leczeniu juz nie wraca do choroby (leczenie trwa od 18-24 miesiecy minimum). Tyje sie niestety po tych lekach, bo metabolizm zwalnia (mnie one rozwalily metabolizm co nieco).
                                  Moja tarczyca? Wlasnie powoli mi tsh spada (w zeszlym tyg 0.34), a fT3i fT4 rosna - pytanie czy przekrocza wartosci. Na razie sie obserwuje i tyle. Przeciwcial nie badalam juz troche czasu, ale przy pierwszym rzucie tez mialam bardzo wysokie.

Trzymam kciuki za skuteczne wyleczenie.
                                  • bisiek10 Re: Kinga 29.11.13, 16:14
                                    Dzieki ;) Mam nadz ze u Ciebie tez bedzie wszystko ok.
                                    • bisiek10 Re: Kinga jeszcze raz ;) 09.12.13, 19:40
                                      Przepraszam ze tak Cie zasypuje pytaniami.Chcialabyn zapytac Cie jeszcze o oczy.Czy ucierpialy Ci przez Gravesa a jesli tak to czy i jak sie tym zajeli lekarze.Dzieki :)
                                      • kingaolsz Re: Kinga jeszcze raz ;) 09.12.13, 22:17
                                        Nie, na szczescie oczu nie dotknelo. O ile dobrze pamietam to tylko 30% przypadkow ma ten problem.
                                        A na Ciebie trafilo?
                                        • bisiek10 Re: Kinga jeszcze raz ;) 09.12.13, 22:45
                                          Wiesz co nie wiem czy mam schize na ten temat bo tate mojego dopadlo i sie boje ze mnie tez nie ominie dlatego sobie cos wmawiam czy naprawde cos sie dzieje.Wizualnie nic nie widac.Ale oczy mam suche szczeg w nocy jak sie obudze do dziecka.Bardziej lewe i to lewe jakos tak jak by mnie oczodol bolal jak by glowa.Juz sama kurcze nie wiem czy to nie moje urojenia.Jak to nadal bedzie trwac to zadzwonie do consultanta w szpitalu .
    • e_tam79 Re: Nadczynnos tarczycy 29.11.13, 15:37
      bisiek10, przepraszam, ze nie odpowiem na zadane pytanie tylko sama z zapytaniem do ciebie wyskocze...moglabys napisac jak bardzo wysoki puls mialas? czy jeszcze jakies inne objawy, ze tak gp od razu na badania skierowal? ja mam juz od dluzszego czasu bardzo podwyzszony puls. raz wspomnialam u GP ale tylko wzruszyla ramionami.. a tu moze faktycznie jakies badania trzeba zrobic.. :/
      • bisiek10 Re: Nadczynnos tarczycy 29.11.13, 16:12
        Moj puls mial rozne wartosci ale nie schodzil ponizej 100 na min.Dochodzil nawet do 120.Do tego czulam sie nie za fajnie.Czy stalam czy lezalam slyszalam bicie serca :) Czesto mialam wrazenie ze serce mam w gardle.Nawet po wejsciu po schodach mialam wrazenie ze wyskoczy z klatki piers.Moj GP akurat jest takim lekarzem,ktory nie ma problemu z wypisaniem skierowania na testy.Dal od razu skierowanie na 24h ECG i testy z krwi na tarczyce.Idz moze do innego GP i nie bagatelizuj bo moze to byc taka twoja uroda a moze byc co innego.
        • e_tam79 Re: Nadczynnos tarczycy 02.12.13, 16:28
          Moj puls w podobnych granicach :/ no nic musze pomeczyc troche mego gp, bo szczerze mowiac tez nie czuje sie za skocznie (chociaz mam tez inne zdrowotne problemy, wiec generalnie srednio z samopoczuciem) trzeba i to sprawdzic. Dzieki Bisiek10. Zycze Ci aby szybko sparwy tarczycowe sie unormowaly! zdrowka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka