Dodaj do ulubionych

electoral roll

10.11.13, 18:24
Bardziej doswiadczone kolezanki...warto czy nie warto?
- jako jednyny plus, pomijajac oczywiscie mozliwosc glosowania w wyborach to jest wieksza wiarygodnosc dla instytucji udzielajacych kredytow i pozyczek,
ale minusem dla mnie jest upublicznianie lub mozliwosc wgladu do electoral roll, mam lekka paranoje na punkcie ochrony danych osobowych, nie mam konta na zadnym portalu spolecznosciowym... a tu taki kwiatek.Ogladalam kilka programow gdzie ludzie odnajdowali rodzine lub przodkow przy pomocy electoral roll.Nie podoba mi sie ze kazdy moze wiedziec gdzie mieszkam.Tak wiec pytanie brzmi: rejestrowac sie czy nie?
Obserwuj wątek
    • botu Re: electoral roll 10.11.13, 18:31
      Masz możliwość zastrzec swoje dane przed komercyjnym wykorzystaniem.
      Kiedyś sprawdzałam i google nie wyszukiwało adresu zastrzeżonej osoby.
    • plain-vanilla Re: electoral roll 10.11.13, 18:41
      Nie wiem, jak to jest, ale z naszym pismem przyszla informacja, ze za brak rejestracji grozi kara do £1K. Ja zawsze zaznaczam opt out, zeby nie drukowali naszych danych w wersji do komercyjnego wykorzystania. Tu masz info:
      What is the edited register?
      The edited register contains the same information as the full register. It is not compulsory to have your details on the edited version of the register and you will be given the chance to opt out on the voter registration form which is sent to every household in the country once a year. The edited register is updated and published once a year and can be sold to any person, organisation or company and used for any number of purposes, including direct marketing.
    • jaleo Re: electoral roll 10.11.13, 18:48
      Jesli mieszkasz w UK na stale, to masz obowiazek uaktualniac woje dane na spisie wyborcow. Za nieuaktualnianie jest grzywna.
      A na swistku od councilu przeciez jest napisane jak byk, ze mozesz sie zgodzic na upublicznianie swoich danych (edited register) albo nie.
      • ampiltuda Re: electoral roll 10.11.13, 20:09
        Oprócz możliwości głosowania, zgłoszenie na listę wyborców podnosi bardzo punktację w Experian. Mąż jakiś temu chciał wziąć samochód w kredycie, firma odmówiła, bo nie był zarejestrowany..... Dodatkowym utrudnieniem było to, że nie ma kredytów ani nie jest właścicielem domu. Po zarejestrowaniu na LW wynik podskoczył z 926 na 970 pkt.
        Zastrzegł oczywiście dostęp do naszych danych. Też mam świra w tej kwestii :))
      • sfornarina Re: electoral roll 10.11.13, 22:47
        > A na swistku od councilu przeciez jest napisane jak byk, ze mozesz sie zgodzic
        > na upublicznianie swoich danych (edited register) albo nie.

Taaa...
        Co roku zaznaczałam, że nie chcę być upubliczniona.
        W tym roku przyszedł świstek, że jeśli dane na liście są prawidłowe, to zamiast odsyłać im świstek pocztą można po prostu SMSa wysłać.
        Super - wysłałam SMSa, bo w ciągu roku nic się nie zmieniło.

Dopiero później coś mnie tknęło i jeszcze raz spojrzałam na świstek.

Te tępe dzidy zaznaczyły default, że zgadzam się na upublicznienie.
        W głowie mi się nie mieści, że te, za przeproszeniem, szuje zmieniają celowo nasze ustawienia i dla zmyłki podają, że wystarczy SMSa wysłać. A potem naszymi danymi handlują, bo te dane przecież prywatnym firmom są sprzedawane! Jeszcze mną telepie ze złości, choć to już jakiś czas temu było.
        • jaleo Re: electoral roll 11.11.13, 11:11
          sfornarina napisał(a):

>
          > Te tępe dzidy zaznaczyły default, że zgadzam się na upublicznienie.
          > W głowie mi się nie mieści, że te, za przeproszeniem, szuje zmieniają celowo na
          > sze ustawienia i dla zmyłki podają, że wystarczy SMSa wysłać. A potem naszymi d
          > anymi handlują, bo te dane przecież prywatnym firmom są sprzedawane! Jeszcze mn
          > ą telepie ze złości, choć to już jakiś czas temu było.

Trzeba bylo sie do Councilu albo/i do swojego MP poskarzyc. Oczywiste, ze chodzi o pieniadze - im wiecej ludzi na edited list tym wiecej pieniedzy - teoretycznie wszyscy z tego korzystamy bo pieniadze powinny byc przeznaczone na uslugi councilu - ale w praktyce to wszyscy wiemy jak jest, ogromna ilosc pieniedzy councilowskich jest marnotrawione i mieszkanicy maja z nich dokladnie zero korzysci...
    • petuniasta Re: electoral roll 10.11.13, 20:10
      Nice wydaje mi się żeby to dobrowolne było - można całkiem konkretną kare zapłacić jak się tego świstka nie odeśle...
      • ampiltuda Re: electoral roll 10.11.13, 20:18
        Ale przeczytałam pierwszy wpis... :/ miałam pomroczność jasną czy cuś :) :
        >jako jednyny plus, pomijajac oczywiscie mozliwosc glosowania w wyborach to jest wieksza >wiarygodnosc dla instytucji udzielajacych kredytow i pozyczek,

> Nice wydaje mi się żeby to dobrowolne było - można całkiem konkretną kare zapła
        > cić jak się tego świstka nie odeśle...
        Nie chce mi się wierzyć, że naprawdę mogą ukarać za niezarejestrowanie. My też dostaliśmy taką informację. Nie interesuje sie polityką pod żadną postacią, nie znam ludzi kandydujących, nie oglądam telewizji, nie słucham radia ani nie czytam gazet, jak mogę zagłosować...?
        • robak.rawback Re: electoral roll 10.11.13, 21:49
          mnie szokuje ze wogole jest tu opcja do upubliczniania swoich danych - ktora latwo pomylic z opcja o nie upublicznianie. biorac pod uwage paranoje na temat privacy - to wstawianie opcju publicznej przy wypelnianiu tego jest jak dla mnie nachalnym komercyjnym robieniem ludzi w balona. nie cierpie czegos takiego.
          jak chca upubliczniac to powinni zupelnie oddzielna kartke przyslac i tylko wtedy upublicznac jak oddzielna kartke sie odesle do nich. a nie strasza ludzi kara i daja dwie opcje do wyboru.
        • podkocem Re: electoral roll 11.11.13, 10:45
          > Nie chce mi się wierzyć, że naprawdę mogą ukarać za niezarejestrowanie. My też
          > dostaliśmy taką informację. Nie interesuje sie polityką pod żadną postacią, nie
          > znam ludzi kandydujących, nie oglądam telewizji, nie słucham radia ani nie czy
          > tam gazet, jak mogę zagłosować...?

To się ciesz, że w Szwajcarii nie mieszkasz - tam głosowanie jest obowiązkowe :)
          • ampiltuda Re: electoral roll 11.11.13, 11:43
            No to powiem Ci szczerze, że naprawdę się cieszę, bo trzy lata temu mąż miał tam korzystną ofertę kontraktu, ale agencja pośrednicząca coś kręciła i w końcu się nie zdecydował :D
            • petuniasta Re: electoral roll 11.11.13, 14:51
              No w Szwajcarii to raczej zeby glosowac w jakichkolwiek wyborach, wliczajac lokalne, to trzeba miec obywatelstwo...
              A co do obowiazku zarejestrowania sie, to w ten sposob panstwo kontroluje kto gdzie mieszka, to ma niewiele wspolnego z wyborami tak na prawde. Nie ma meldunku wiec jak to inaczej sprawdzic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka