Dodaj do ulubionych

paszport brytyjski

18.09.15, 10:30
mieszkam w UK 9 lat od samego poczatku nie przerwanie pracowalam w lutym tego roku musialam zrezygnowac z pracy ze wzgledu na chorobe synka.
Czy moge sie wciaz starac o paszport nawet jak teraz nie pracuje, a wczesniej pracowalam tyle lat?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: paszport brytyjski 18.09.15, 10:34
      Zadzwon na infolinie. Numer jest gdzies w postach o paszporcie brytyjskim. Niekoniecznie pod pod przewodnikiem tylko gdzies na forum.
    • plain-vanilla Re: paszport brytyjski 18.09.15, 10:40
      Citizenship and nationality enquiries
      ukbanationalityenquiries@ukba.gsi.gov.uk
      Telephone: 0300 123 2253
      Monday to Thursday, 9am to 5pm
      Friday, 9am to 4.30pm
    • plain-vanilla Re: paszport brytyjski 18.09.15, 10:46
      Na pewno mozesz sie starac razem z mezem, jesli pracowal i pracuje od minimum 6 lat w UK. Czy sama mozesz, to nie wiem. Stracilas status pracownika, a oni wymagaja ciaglosci pracy. Wiem, ze biora pod uwage jakies wyjatkowe sytuacje typu choroba dziecka itp. Musialabys swoja sytuacje obecna uszczegolowic. Mam nadzieje, ze infolinia dziala i ci odpowiedza.
      • best.noelka Re: paszport brytyjski 18.09.15, 12:35
        dziekuje za odpowiedz
        • yadrall Re: paszport brytyjski 18.09.15, 14:48
          Jezeli pobierasz na dziecko CA to jest to traktowane jako ciaglosc pracy. Aczkolwiek zanim zaplacisz gruba kase za naturalizacje zadzwon na infolinie,albo najlepiej napisz maila,zeby potem sie nie okazalo,ze jednak nie dadza obywatelstwa.
          • best.noelka Re: paszport brytyjski 19.09.15, 08:41
            ok dziekuje bardzo
    • best.noelka Re: paszport brytyjski 21.09.15, 14:45
      dziewczyny ja juz chyba zglupialam, tylko prosze nie wysmiewajcie sie ze mnie.
      Otoz zeby zrobic paszport postanowilam sie zapisac na kurs jezyka zeby miec certyfikat.
      Poszlam do lokalnego college na enrolment, wyjasnilam ze chce takiego kursu zeby po nim miec certyfikat ktory mi jest potrzebny do british passport. Robilam testy zeby dostac sie do odpowiedniej grupy. I jestem w EFL Level 1. Caly czas myslalam ze jestm w ESOL. I teraz szukam czym sie rozni ESOL od EFL i glupieje bo nie czaje. PO EFL tez bede miec certyfikat ale czy zalicza sie do paszportu? Gadalam z jedna dziewczyna na lekcji mowila ze zalicza sie ale juz sama nie wiem.
      • plain-vanilla Re: paszport brytyjski 21.09.15, 14:56
        Zobacz w podanym dokumencie. Rodzaje egzaminow - 1 strona, centra egzaminacyjne - 2 strona.
        The following are the lists of approved secure English language tests and test centres that have been assessed as meeting the Home Offices requirements from 6th April 2015.
        Anyone taking a test on or after 6th April 2015 that they intend to use in a UK immigration application must take one of the tests listed in table 1 at one of the approved test centres in table 2.
        www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/456540/2015-08-26_-_Approved_Secure_English_Language_Tests_and_Test_Centres.pdf
        • plain-vanilla Re: paszport brytyjski 21.09.15, 14:57
          Przeczytaj tez moj przewdonik (wszystkie zalinkowane dokumenty tez) ze szpilki.
      • jeff.lebowski Re: paszport brytyjski 21.09.15, 15:00
        Po co ci kurs jezyka???

Teraz do wniosku paszportowego akceptowane sa tylko dwa egzaminy ielts SELT Consortium i Trinity College London. Tu masz szczegoly:

www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/456540/2015-08-26_-_Approved_Secure_English_Language_Tests_and_Test_Centres.pdf

Tu masz formularz AN - zobacz strone 7 na samym dole

www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/458114/form_an_v_05_15_01_09_2015.pdf

Ja polecam egazmin w Trinity - to jest 10 minutowa pogawedka na poziomie szkoly podstawej.
        Ponizej wiecej szczegolow:
        www.trinitycollege.com/site/?id=3220
        www.trinitycollege.com/site/?id=3365

Musisz tez zdac egzamin LITUK
        www.gov.uk/life-in-the-uk-test/book-life-in-uk-test
        • plain-vanilla Re: paszport brytyjski 21.09.15, 15:02
          A jak twoja aplikacja?
          • jeff.lebowski Re: paszport brytyjski 21.09.15, 15:13
            Aplikacja w toku :)

Zlozylem dwa miesiace temu w NCS, dostalem potwierdzenie, ze aplikacja wplynela, skasowali ?1,005 i wyslali list z prosba o rejestracje danych biometrycznych. Zeskanowali mnie na poczcie 10/08/2015 i teraz prosze czekac.

Z tego co czytam na immigration boards to ludzie na decyzje czekaja ok 4 miesiecy wiec moze do swiat sie wyrobia.

Zona za to jest bardziej leniwa i nie chce jej sie uczyc na egzamin LITUK, wiec dla niej zlozylem aplikacje o stalego rezydenta EEA (PR). To jest tez tansza opcja bo rozpatrzenie aplikacji kosztuje tylko ?65.
        • best.noelka Re: paszport brytyjski 21.09.15, 16:18
          Faktycznie ten egzamin wyglada dosyc prosto, gorzej z egzaminem life in the uk :)
          • jeff.lebowski Re: paszport brytyjski 21.09.15, 17:55
            Ten egzamin to nie egzamin tylko pogawedka. Serio. Jak znasz angielski w stopniu komunikatywnym to nie ma opcji zebys nie zdala.

Co do egzaminu LITUK. Kup albo wypozycz ksiazki, przeczytaj podrecznik, przerob testy i dasz rade. Wystarczy 75% zeby zdac a wiec prawidlowo odpowiedziec na 18 z 24 pytan.

Przeczytaj watek ponizej, jest tam wiele pomocnych informacji
            forum.gazeta.pl/forum/w,37418,157690063,,Do_osob_ktore_planuja_naturalizacje.html

Ciekawy jestem ile Polakow ( i Polek :) ) otrzyma w tym roku obywatelstwo brytyjskie.
            W 2014 bylo to ponad 6 tys.
            www.migrationobservatory.ox.ac.uk/briefings/naturalisation-british-citizen-concepts-and-trends

Peknie 10k w 2015? Moze jakies zaklady? ;)
            • 1renia69 Re: paszport brytyjski 21.09.15, 20:01
              Hej ja mam pytanie tez w sprawie brytyjskiego obywatelstwa otóż mój syn zamierza składać aplikacje ma 18 lat skończył szkole teraz zaczyna uniwersytet i teraz pytania jakie są wymagane dokumenty od takich osób bo oczywiście wiemy o Wrs o p60 itd ale on do tej pory był tylko uczniem (w uk od 2007) wiec ani Wrs ani P60 nie posiada wiec jak ma udokumentować pobyt tutaj czy zaświadczenia ze szkoły zdany egzamin z Life in the uk i j ang b1 wystarcza ? Proszę o pomoc bo zależy nam złożyć aplikacje do końca października a naprawdę nie jestem za bardzo w temacie dzieki
              • plain-vanilla Re: paszport brytyjski 21.09.15, 21:16
                Zadzwon na infolinie - numer masz w watku. Mozesz tez zamiescic wpis na Immigration Boards - dzial British Citizenship i tam sie zapytac. Masz tez opcje skorzystania odplatnie z doradcy imigracyjnego. Dzieci to najlepiej rejestrowac zanim skoncza 18 lat, prosciej i taniej.
                Ja sie w ogole nie orientuje w temacie, ale moze ktos przerabial i napisze na forum.
            • zurekgirl Re: paszport brytyjski 21.09.15, 21:12
              Podpisuje sie pod Lebowskim w sprawie testu z jezyka. Trinity zalatwia sprawe w 10 minut i kaze czekac tydzien na certyfikat. Lituk tez wydaje sie proste, jak juz sie ma za soba, ale po przeczytaniu dwukrotnie ksiazki i zrobieniu testow z paru ogolnie dostepnych stron, nie ma szans, zeby nie zdac.

Jedno, co mnie ostatnio zaskoczylo i opoznilo o tydzien, to ze Home Office wymaga oryginalu rozliczenia podatku, jesli sie jest self employed. Kosztowalo mnie to telefon do HMRC. Przyslali mi dokladnie to, co moglam sama wydrukowac, nawet nie na kolorowym papierze, wiec nie widac najmniejszej roznicy.
              • panixx do jeff.lebowski 22.09.15, 22:52
                Czy moge zapytac w jakim celu zona aplikowala o EEA(PR)?

• jeff.lebowski Re: do jeff.lebowski 23.09.15, 18:34
                  Zdaje sobie sprawe z tego, ze obywatele UE nabywaja status stalego rezydenta automatycznie jesli mieszkaja na terenie UK 5 lat. Jednak trzeba byc w stanie to udowodnic a wiec P60, rachunki, wyciagi z bankow itp. Karta stalego rezydenta to wlasnie zalatwia. Oczywiscie teraz wraz z aplikacja trzeba wyslac te wszystkie dokumenty ale w przyszlosci wystarczy jeden papierek, ktory bedzie zalatwial sprawe. Na dzien dzisiejszy ta karta niewiele daje ale kto wie co bedzie po referendum w sprawie wyjscia z UE i jaki bedzie jego wynik? Jest to zabezpieczenie sie na przyszlosc. Jesli zona spelnia warunki i moze otrzymac taki dokument to dlaczego z tego prawa nie skorzystac? Zakladajac, ze UK wyjdzie z UE to status Polakow bedacych na terenie UK beda musieli jakos uregulowac. A wiec wtedy trzeba bedzie wysylac dokumenty, rejestrowac sie itp. Tak tylko gdybam ale przeciez beda musieli rozroznic kto tu juz jest jakis czas a kto dopiero niedawno przyjechal. Jakie moga byc kryteria nikt nie wie. Oczywiscie UK moze nie wyjsc z UE ale nawet w tym przypadku posiadanie statusu stalego rezydenta bedzie pomocne przy aplikacji o naturalizacje. Ja uwazam, ze lepiej od razu aplikowac o naturalizacje ale jak sie nie chce zdawac testu LITUK to na pewno nie zaszkodzi miec karte stalego rezydenta a co bedzie pozniej to sie zobaczy. :)
                  • plain-vanilla Re: do jeff.lebowski 23.09.15, 18:44
                    Pozniej, to bedzie drozej i trudniej. Co roku zmieniaja cennik i dodaja kryteria. Nie krytykuje faktu aplikowania o pr. Mysle, ze jak kogos stac, to powinien aplikowac o naturalizacje. Lituk to nie problem, gorzej ze znajomoscia jezyka. Znam sporo osob, ktore zaluja ze nie aplikowaly o naturalizacje.
                    • jeff.lebowski Re: do jeff.lebowski 23.09.15, 18:51
                      Dokladnie. Co roku zaostrzaja kryteria i podnosza opaty. Kiedys ta karta byla wystawiana za darmo. Dla mojej zony egzamin z jezyka czy oplata za rozpatrzenie wniosku o naturalizacje to nie problem ale wlasnie LITUK jest problemem. Ja za nia nie zdam wiec na razie niech ma karte stalego rezydenta.
    • jeff.lebowski Droga do obywatelstwa Wielkiej Brytanii 23.09.15, 18:47
      Tutaj jeszcze link do posta opisujacego droge naszego rodaka do paszportu UK.
      Mozna zobaczyc jak wygladaja wszystkie dokumenty od karty rezydenta przez certyfikat naturalizacji do paszportu UK.

zboralski.cba.pl/?page_id=790
      • panixx Re: Droga do obywatelstwa Wielkiej Brytanii 23.09.15, 23:30
        Dzieki za odpowiedzi, bardzo informujace sa Wasze wpisy.
        • panixx Re: Droga do obywatelstwa Wielkiej Brytanii 24.09.15, 00:23
          Mam jednak jeszcze pytanie do specow w nawiazaniu do wypowiedzi jeffa
          W jaki sposob posiadanie karty stalego rezydenta pomaga w aplikowaniu o naturalizacje? Czy chodzi o ilosc skladanych pozniej dokumentow udowadniajacych lata pobytu w UK i zarobki itp?

I czy ma jakies znaczenie kolejnosc aplikowania o naturalizacje czlonkow rodziny?
          (Rodzice i dziecko urodzone w UK 3,5 lata po przyjezdzie rodzicow do UK).
          • mbarszcz Re: Droga do obywatelstwa Wielkiej Brytanii 24.09.15, 09:55
            Nie wiadomo jak wplywa - w sasiednim watu o naturalizacji pisalem o tym, ze nie wiadomo bo nie da sie przeprowadzic tego procesu dwa raz - z PR i bez PR celem porowniania. Ja PR nie mialem a naturalizacje dostalem w ~7 tygodni ale znam wpisy na forach, polskich i innych, gdzie ludzie zaklinali sie, ze PR im pomoglo. TBH nie jestem pewien jak mozna cos takiego twierdzic nie majac mozliwosci zrobienia proby kontrolnej.
      • plain-vanilla Re: Droga do obywatelstwa Wielkiej Brytanii 24.09.15, 00:16
        Nie podoba mi sie ten informacyjny artykul. Do tego zawiera blad merytoryczny wprowadzajacy osoby, ktore chca sie starac o naturalizacje w blad. Niebieska karta (registration certificate) nigdy nie byla wymagana i nie jest potrzebna do naturalizacji a to sugeruje autor. O wrs nie widzialam ani slowa.
        Jedyna ciekawa rzecz, to skany dokumentow. Moze powinnam moje tez podpiac do przewodnika? ;-)
        • magdal-ena78 Re: Droga do obywatelstwa Wielkiej Brytanii 24.09.15, 19:24
          Podepne sie pod watek moze ktos wie. Czy przy aplikowaniu o paszport dla dziecka wystarczy birth certificate prosty czy trzeba ten rozszerzony z nazwiskami rodzicow?
          • jeff.lebowski Re: Droga do obywatelstwa Wielkiej Brytanii 25.09.15, 13:47
            O ile dobrze pamietam to ten rozszerzony z nazwiskami rodzicow.
        • jeff.lebowski Re: Droga do obywatelstwa Wielkiej Brytanii 25.09.15, 14:07
          Zgadza sie, w tym artykule jest troche niescislosci ale autor pisal ze swojego punktu widzenia i opisywal swoja droge do paszportu UK. Ja na ta strone trafilem szukajac wlasnie skanow dokumentow bo chcialem sie zorientowac czym rozni sie karta wydawana po roku pobytu (registration certificate) od karty stalego rezydenta wydawanej po 5 latach (document certifying permanent residence). Fajnie by bylo jakbys podpiela skany swoich dokumentow do przewodnika :)

Pan Waldemar pisal w tym artykukle jeszcze, ze juz po otrzymaniu certyfikatu naturalizacji przy wypelnianiu wniosku o paszport trzeba podac daty oraz miejsca urodzenia i slubow dziadkow! Pogrzebalem w sieci i okazalo sie, ze ten wymog nie dotyczy osob ktore aplikuja o paszport brytyjski na podstawie certyfikatu naturalizacji. Napisalem maila do autora i artykul zostal poprawiony.

Tutaj link do artykulu o babciach i dziadkach:
          zboralski.cba.pl/?page_id=797

Jeszcze wracajac do aplikacji EEA (PR) szukalem w necie informacji odnosnie czasu rozpatrywania i podobno te aplikacje sa rozpatrywane do 30 dni. Oplate za aplikacje mojej zony sciagneli z konta 2 dni po wyslaniu wniosku a wiec czekamy na decyzje w przyszlym miesiacu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka