Dodaj do ulubionych

Najma78-pytanie

23.09.15, 21:06
Dobrze zrozumialam,ze pracujesz jako TA? Jezeli tak to czytaj dalej :)

Mozesz napisac jak wyglada "sciezka kariery" TA? Czy po latach TA moze osiagnac status i byc nauczycielem? Czy nie?

Pytam,bo za jakis czas bede chciala wrocic do pracy i tak myslalam o TA-dzieki temu nie mialabym problemu co zrobic z mlodszym dzieckiem w wakacje... Ale z drugiej strony pensja £7.19 to jest srednio zachecajaca... Ja rozumiem tyle zarabiac na poczatek,ale pozniej fajnie by bylo miec jednak wiecej-jest to mozliwe? Bo w lokalnym Lidlu oferuja od £7.50 na godzine-moze praca na part time tam by sie bardziej oplacala? Dodatkowo jak rozumiem placa za godziny faktycznie przepracowane-tj.30h/tygodniowo term time? Nie bede ukrywac,ze zarobek nie jest jakis oszalamiajacy,ale moze o czyms nie wiem?
Mozesz napisac wiecej o warunkach pracy i placy?
Obserwuj wątek
    • jeff.lebowski Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 21:17
      Nie wiem jak zarabiaja TA ale jesli juz wspomnialas o Lidlu to warto dodac, ze od przyszlego miesiaca wszyscy pracownicy beda zarabiac tzw. living wage (?8.20 p/h a w Londynie ?9.35 p/h) :)

www.bbc.co.uk/news/business-34281559
      • najma78 Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 21:50
        Aha, ja nie chce zostac nauczycielka, zbyt stresujace, zbyt duza presja, duzo pracy.
    • najma78 Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 21:48
      yadrall napisała:

> Dobrze zrozumialam,ze pracujesz jako TA? Jezeli tak to czytaj dalej :)

Obecnie jako HLTA, ale kilka lat pracowalam jako TA. Napierw w primary school, we wszystkich years wlacznie z nursery. Potem aplikowalam do secondary school i dostalam prace. Tam pracowala kilka lat jako TA glownie z dziecmi ze SEN. W tej samej szkole byla position HTLA i zaaplikowalam, uxalo sie. Zrobilam specjalny kurs zaraz na poczatku. Wczesniej zrobilam tez TA qualifications.

> Mozesz napisac jak wyglada "sciezka kariery" TA? Czy po latach TA 7moze osiagnac
      > status i byc nauczycielem? Czy nie?

Zeby zostac nauczycielem trzeba miec studia.

> Pytam,bo za jakis czas bede chciala wrocic do pracy i tak myslalam o TA-dzieki
      > temu nie mialabym problemu co zrobic z mlodszym dzieckiem w wakacje... Ale z dr
      > ugiej strony pensja £7.19 to jest srednio zachecajaca...

Zalezy w jakiej szkole i jaki level, oraz jeszcze pare innych czynnikow ale faktycznie na poczatku to jest tyle. Ja dosc szybko z level 1 przeszlam na level 3 a potem na HTLA.

Dodatkowo jak rozumiem placa za godziny faktycznie przepracowane-tj.30h/tygodniowo term time? Nie bede ukrywac,ze zarobek nie jest jakis oszalamiajacy,ale moze o czyms nie wiem?
      > Mozesz napisac wiecej o warunkach pracy i placy?

Owszem placa tylko term time,choc podpisywalam ostanio petycje bo jest campaign zeby placic TA za 52 tyg. Pytanie na ktore dobrze abys sobie odpowiedziala to czy moglbys tak pracowac, w jakiej szkole bys preferowala, z jakimi dziecmi? Moze warto isc na voluntary job na pocztku, kilka dni w tyg? Poza tym to na czym ci zalezy? W moim wypadku to nie byla (jako TA) praca nastawiona na duze zarobki a raczej praca na extra kase do budzetu domowego, wygodna, bo qtedy gdy dzieci sa w szkole. Osobiscie w szkole podstawowej zbytnio nie lubilam, w secondary lubie bardzo. Warunki u mnie sa ok. Placa 100% za chorobowe (choc ja rzadko jestem chora), 100% za opieke nad dzieckiem chorym (tez rzadkosc u mnie), i 100% gdy musze wyjsc z roznych powodow np medical na siebie albo dzieci. Akurat wyjorzystuje na syna co kilka miesiecy bo ma wizyty u pediatry.
      Mam nadzije ze pomoglam. Jesli masz jakies pytania to odpowiem w miare mozliwosci.
      • yadrall Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 21:57
        Dzieki :)
        A kto to jest HLTA?

Jakies specjalne studia sie robi,zeby byc nauczycielem czy chodzi poprostu o wyzsze wyksztalcenie?

Mi tydzien temu zaproponowali prace w szkole mlodszego synka. Bo poszlam z nim na dni adaptacyjne (siedzialam z nim po 3.5h godzni 3 dni),a jednego z dni zaproponowano mi czy nie chce pracy jako TA. Bo maja miejsce,a ja wg nich sie nadaje. Niestety nie moge skozystac,bo mlody jest tylko part time i nie mialabym co z nim zrobic w pozostalym czasie. Poza tym puki co jestem terapeuta moich dzieci i zwyczajnie nie mam sil przerobowych na prace. Ale za jakis czas czemu nie :)
        I mysle,ze praca w jego szkole jest ok dla mnie,a ze TA jest 72 na 85 dzieci to rotacja jest spora,a wiec i szanse na prace realne.
        Jedynie te zarobki mnie zastanowily,bo nie sa powalajace. Ja rozumiem zarabiac tyle na poczatek,ale pozniej oczekiwalabym pieniedzy,ktore beda starczaly na zycie. Chcialabym przestac kozystac z benefitow... Puki dzieci sa male i naprawde jestem im potrzebna to ok,ale pozniej chcialabym zarobic godziwa kase i podziekowac Krolowej za pomoc w trudnym czasie :)
    • mama-123 Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 21:56
      Wprawdzie nie jestem najma, ale sie wypowiem.
      TA to wg mnie taka sobie praca. Najwieksza jej korzyscia sa przerwy w szkole. Nie mozna zostac potem nauczycielem, no chyba ze zrobi sie odpowiedni kurs nauczycielski.
      Placa jest rozna. U mnie bylo £10/godz. Za wakacje nie placa, ani tez zadne inne przerwy w szkolach. Jesli masz kwalifikacje z Polski, to byc moze moglabys je wykorzystac i dostac je tu na miejscu.
      Jesli mowisz po angielsku dobrze, to nie jest trudno dostac taka prace, jesli ma sie jakies doswiadczenie.
      Jesli masz dwojke dzieci, z ktorych jedno wymaga konkretnej opieki, to ta praca wydaje sie dobra, bo oczywiscie jest wiele przerw.
      • najma78 Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 22:20
        www.ucas.com/ucas/teacher-training/getting-started/entry-requirements
        Tu wyjasniaja jakie kryteria trzeba spelnic.

HLTA to higher level teaching assistant.
        Yadrall skoro ci ta prace zaproponowano to moze moglabys sprobowac na part time? Zpytaj, powkedz jaka jest sytuacja z mlodszym dzieckiem i moze sie zgodza? Moja znjoma tak zrobila i sie zgodzili.
        • yadrall Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 22:27
          Mlodszy jest w szkole do 10h/tydzien i przyznaje szczerze,ze ja tego czasu potrzebuje dla wlasnej higieny psychicznej. Dodatkowo zapisalam sie na kurs angielskiego i kiedys musze sie uczyc do zajec (chce zrobic oficjalny papier potwierdzajacy znajomosc jezyka). Mysle,ze rotacja w tej szkole jest na tyle duza,ze powinnam doczekac swojego czasu-dodatkowo jak juz syn bedzie chodzil na caly dzien to zaczne wolontariat,zeby sie przypomniec z dobrej strony :)
          • najma78 Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 22:32
            yadrall napisała:

> Mlodszy jest w szkole do 10h/tydzien i przyznaje szczerze,ze ja tego czasu potr
            > zebuje dla wlasnej higieny psychicznej. Dodatkowo zapisalam sie na kurs angiels
            > kiego i kiedys musze sie uczyc do zajec (chce zrobic oficjalny papier potwierdz
            > ajacy znajomosc jezyka). Mysle,ze rotacja w tej szkole jest na tyle duza,ze pow
            > innam doczekac swojego czasu-dodatkowo jak juz syn bedzie chodzil na caly dzien
            > to zaczne wolontariat,zeby sie przypomniec z dobrej strony :)

Rozumiem. To tak zrob. Mozesz tez sprobowac (kiedy bedziesz gotowa) przez agencje. Plusy sa takie ze beda ci placic, mozliwosc poznania roznych szkol,moze ktoras ci spodoba bardziej niz twojego syna i cie zatrudnia.
            • yadrall Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 22:47
              Dziekuje bardzo :)
              Nie wiedzialam,ze sa agencje pracy dla TA. Dzieki-bede pamietac o takiej mozliwosci :)

Ps. praca w szkole mlodego ma jeden plus-zaczynamy prace razem. Zeby pracowac w innej szkole to musze miec czas na dojazd,a u niego ani breakfast club ani after school club nie ma-zaczynaja o 9 i koncza o 15. Wiec praca w innej szkole rodzi powazny problem logistyczny...
              • najma78 Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 23:05
                yadrall napisała:

>
                . Wiec praca w innej szkole rodzi powazny problem logistyczny...

Moje jedno chodzi do primary,drugie do secondary a ja pracuje w jeszcze innej, oboje zawoze, (co drugi tydzien maz) i zajmuje mi to ok.45-50 min. U syna jest breakfast club od 8 a corka i tak zaczyna o 8 a szkola otwarta od 7 wiec nie ma poblemu. Ja zaczynam o 8.30 choc powinnam o 8 ale dogadalam sie. Koncze o 2.45 choc moja pozycja byla do 16 ale nie pracuje full time wlasnie ze wzgledu na dzieci, zwlaszcza na mlodszego, ma 8 lat. Maz pracuje na dwie zmiany.
                • najma78 Re: Najma78-pytanie 23.09.15, 23:07
                  Za szybko wyslalam. Yadrall gdy juz bedziesz starac sie o prace a godziny nie dokonca beda pasowac to zawsze powiedz w czym rzecz,zazwyczaj szkoly ida na reke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka