Dodaj do ulubionych

Bezsennosc

14.12.15, 16:22
Hej,
Tam jak w temacie nie moge spac od dluszego czasu, a jak zasne ok.1-2 w nocy to szybko wybudzam sie. Czuje sie zmeczona i w pracy ciezko mi sie skoncentrowac a praca jest stresujaca.
Zawsze dobrze spalam a teraz mecze sie.
Czy ktos moze poradzic jakies domowe sposoby czy ziolowe preparaty na dobry sen? Probowalam pic cieple mleko ale nie dziala.
Dzieki za odp.
Obserwuj wątek
    • oolijull Re: Bezsennosc 14.12.15, 16:45
      Mi gp polecila st john's wort. Dziurawiec. Jest w kazdym markecie. Pomagal mi sie uspokoic i przy okazji zaczelam duzo lepiej spac. Najpierw chciala mi dac jakies antydepresanty, ale poprosilam o cos bardziej naturalnego. Po ok. Trzech miesiacach dzialal mniej, przerzucilam sie na Kalms Night (waleriana), tez duzo lepiej po tym spalam. Po paru miesiacach powrot do st john's... A potem zaszlam w ciaze, odstawilam.
      Dziurawca nie mozna laczyc z antykoncepcja hormonalna, oraz noe mozna sie opalac - ale to akurat zima idzie.
      Teraz nie lykam nic i znowu nie spie kawal nocy :/
      • nata2013 Re: Bezsennosc 14.12.15, 17:48
        Dzieki oolijull, sprobuje dziurawca, probowalam rumianek i herbatki na dobry sen z marketu i nic nie dziala, mam w domu preparat z waleriana ziolowy tylko ze na poczatku dzialal a teraz juz nie.
        Sprawdzalam preparaty w boots i po wieksxosci nie mozna prowadzic auta, zatem odpada.Nie chce obciazac watroby.Pobolewa mnie czasem brzuch wieczorami.

Biore pigulki antykoncepcyjne z niska zawartoscia hormonow. W ciazy nie jestem.

Tak samo jak ty nie umiem normalnie zasnac bez brania czegos na sen. Na wieczor mam natlok mysli i nic nie pomaga. Jestem wypompowana. Do tego maz chrapie.
        • oolijull Re: Bezsennosc 14.12.15, 19:28
          Mi dziurawiec bardzo pomagal, duzo lepiej niz waleriana. Zreszta o jego wlasciwisciach uspokajajacych przeczytalam na stronie o ziololecznictwie juz po tym jak doradzila mi go lekarka. Herbata z tego by mi nie przeszla przez gardlo, w postaci tabletek spoko. Godzina - dwie przed snem i juz od drugiej nocy byla znaczna poprawa. Mam nadzieje ze i Tobie pomoze, znam dobrze uczucie "przewalania" soe w lozku i natretne mysli.
    • plain-vanilla Re: Bezsennosc 14.12.15, 16:53
      Bierzesz jakies leki? One moga powodowac problemy ze snem. Intensywny trening fizyczny tez moze powodowac problemy z zasnieciem. Chodzisz spac o 1-2 nad ranem, czy dopiero o tej porzes zasypiasz?
      Zanim zaczniesz brac leki na sen to warto przeanalizowac co sie zmienilo w twojej dziennej rutynie, moze cos jest przyczyna. Ciaza na przyklad moze powodowac problemy ze snem.
      • nata2013 Re: Bezsennosc 14.12.15, 18:00
        Nie biore zadnych lekow oprocz pigulki. Nie uprawiam sportu.
        Chodze spac ok. 23 i dlugo zajmuje mi zasniecie. Moje zycie duzo nie zmienilo sie. Nawet jak zasne to szybko wybudze sie pare razy i tak w kolko. Zeszlej nocy zasnelam po polnocy i po godzinie wybudzilam i kolejne 3 godziny zajelo zasniecie ponownie.Mam bol glowy z niewyspania itp.
        Chce zaczac normalnie spac.
        • plain-vanilla Re: Bezsennosc 14.12.15, 18:40
          Ja czytam w lozku przed zasnieciem i to mnie skutecznie usypia, moje mysli sa skierowane na zawartosci ksiazki, dzieki temu nie mam tego natloku mysli, wiem o czym piszesz.
          Maz chrapie, chodze wiec spac zanim on zasnie, w ten sposob chrapanie mi nie przeszkadza.
          Zadnych lekow nie doradze, bo sama nie bralam. Mam nadzieje, ze cos bedzie u ciebie skuteczne.
          • liley11 Re: Bezsennosc 14.12.15, 19:35
            Chyba relax by pomogl? Jest sporo na youtube medytacji relaksujacych. Te z Brahma Kumaris sa bezpieczne, bo czyste. Maja sporo kursow "stress management" i nauk o tym, jak panowac nad myslami / natlokiem mysli.
            Polgodzinna joga Nidra zastepuje 4-5 godzin snu. Tez jest sporo na youtube.
            Pod koniec pierwszej ciazy mialam problemy ze spaniem i uzywalam remedia "sleep easy" Bach essence. Tylko po psoknieciu musialam lezec i juz nastawic sie na zasniecie. Jak przegapilam ten subtelny moment dzialania remedium, to po ptokach.
            Siedzenie na Iphonie czy Ipadzie nie sprzyja zasypianiu. Po prostu ladujesz mozg kolejnymi informacjami, zamiast sie wyciszyc.
            Elektroniczne urzadzenia w pokoju spania nie sprzyjaja odpoczynkowi - promieniowanie elektromagnetuczne.
            Mego meza usypialo dobrze ogladanie lowienia ryb na youtube!;)
            Opisalam co nam pomaga i co wyprobowalismy. Moze cos sie przyda. Slodkich snow!
            • nata2013 Re: Bezsennosc 14.12.15, 20:30
              Dzieki liley za tego posta i rady, myslalam nad joga, sprobuje poszukac czegos na youtube..
              Ja w obydwu ciazach mialam spiaczke afrykanska, zasypialam o 19-ej do rana. Zero problemow ze spaniem.

W sypialni mam tv i tel., telefon tylko ze wzgledu na budzik.Staram sie nie siedziec na iphonie czy tablecie wieczorami. Mam manie patrzenia na zegar i sprawdzania godziny.
          • nata2013 Re: Bezsennosc 14.12.15, 20:16
            Dzieki plain-vanilia, tez czasem czytam przed snem, ale przewanie ogladam tv.Dzieci spia i moge w spokoju poogladac cos.Maz wczesnie rano wstaje wiec szybko tez pada, czasem o 21 w czasie ogladania razem tv.
            Wlasnie szukam cos naturalnego na uspokojenie i dlugi sen bez wybudzania, bez potrzeby brania lekow. Musze sprobowac tego dziurawca..
        • sznurowadla11 Re: Bezsennosc 14.12.15, 21:21
          Nata, nie stosuj dziurawca jesli bierzesz pigulki, bo obniza skutecznosc antykoncepcji. Co do prowadzenia i sennosci po walerianie i innych lekach to jest tak, nie prowadz jesli jestes senna, ale kazdy reaguje inaczej. Mozesz tez kupic cos jak Nytol czy Sominex z apteki, tylko te prepraty dzialaja wywolujac sennosc (difenhydramina i prometazyna) i zalecane sa tylko na bardzo krotki czas, do 2 tygodni.
          • sznurowadla11 Re: Bezsennosc 14.12.15, 21:27
            www.gov.uk/drug-safety-update/st-john-s-wort-interaction-with-hormonal-contraceptives-including-implants
          • nata2013 Re: Bezsennosc 14.12.15, 22:20
            Dzieki za przypomnienie, wlasnie oolijull wspominala ze dziurawiec obniza skutecznosc srodkow antykoncepcyjnych. Zapomnialam!!
            • karolkowa1 Re: Bezsennosc 14.12.15, 22:24

Polecam bardzo mindfulness meditation. Pomaga na natlok mysli i zasypianie :)
          • zurekgirl Re: Bezsennosc 14.12.15, 22:30
            Bardzo bardzo przestrzegam przed jakimikolwiek lekami nasennymi. Nie owijajac w bawelne- zabily mi tate. Moj tata byl chory, przez chorobe nie mogl spac, lekarz przepisal mu Nasen, po tygodniu tata byl silnie uzalezniony, nie pomoglo leczenie psychiatryczne i innymi lekami. Tata bez Nasenu nie zasypial wcale i wpadal w delirke, jak alkoholik. Mial zbyt obciazone serce, zeby pozwolic sobie na odwyk od srodkow nasennych. Blagam, nie idzcie ta droga, zeby nie wiem co. Yoga, relaksacja, aromaterapia, cokolwiek, oby nie tabletki.

Autorko watku, moze nerwowe spogladanie na zegarek wynika z tego, ze za pozno sie kladziesz i odliczasz godziny do pobudki. W weekendy jest tak samo? Swego czasu szukalam dla taty informacji o tym, jak wyjsc z bezsennosci, jest sporo stron na ten temat, moze gdzies znajdziesz zloty srodek.
            • espionka Re: Bezsennosc 15.12.15, 10:46
              chyba dobrze by bylo wylaczyc telewizor na 2,3 godziny przed snem bo nie wplywa korzystnie na sen (zajrzyj np. do wikipedii) i klasc sie do lozka przed 23.00. Wyniesc budzik z pokoju, niech dzwoni z innego pomieszczenia, uchylic okno w sypialni. Spisac na kartce sprawy, ktore Cie nurtuja zeby glowa mogla odpoczac wieczorem od myslenia. Ciepla kapiel w wannie moze zadzialac relaksujaco, spacer, cwiczenia na swiezym powietrzu. Moze przezywasz wiekszy stres i stad zaburzenia snu?
              • nata2013 Re: Bezsennosc 15.12.15, 20:22
                Tak espionka, przezywam wiekszy stres i stad te zaburzenia. Probowalam sie wczesniej spac ale szybko wybudzam sie, Wietrze pokoj przed spaniem i mam wylaczone ogrzewanie. Nie pije pozno herbaty mocnej czy kawy.
                Jak nie ogladam tv to dopiero mam natlok mysli. Wiem tv nie wplywa korzystnie ale tak caly tydzien bez tv bedzie ciezko wytrxymac.
                • espionka Re: Bezsennosc 16.12.15, 10:26
                  w takim ukladzie leki nasenne stlumia objawy ale problemu nie rozwiaza niestety. Moze pomoc psychologiczna by sie przydala np. wsparcie przyjaciolki? i zawsze jest jakies rozwiazanie problemu :) Glowa do gory, po burzy przychodzi slonce.
            • nata2013 Re: Bezsennosc 15.12.15, 20:16
              Zurekgirl, nie chce brac tabletek, nie chce uzaleznienia.
              • yadrall Re: Bezsennosc 15.12.15, 22:45
                Nie wiem na ile to lek nasenny,a na ile nie,ale ja doskonale spie po ... syropie na kaszel. Najlepiej po Night cough z Boots-a. Oczywiscie nie chlepcze tego codziennie,ale w wyjatkowo ciezkie dni jak padam na nos,a zasnac nie idzie to sie tym ratuje-sporadycznie bardzo,bo podejrzewam,ze tez moze uzalezniac (na opakowaniu stoji,ze stosowac do 5 dni),ale dziala. Odkrylam to przypadkiem jak wiosna bylam koszmarnie chora i kaszel nie dawal mi zyc...
                Wiem,ze nie chcesz chemi,ale gdybys jednak chciala sprobowac z apteki to polecam-ja nigdy nie bralam lekow nasennych,wiec nie mam porownania.
                • nata2013 Re: Bezsennosc 16.12.15, 21:13
                  Dzieki dziewczyny za wszelkie rady, nie mam wielu przyjaciol, mam rodzine ale ciezko rozmawiac. Kazdy ma przeciez swoje zycie i swoje problemy.
                  • clonek13 Re: Bezsennosc 17.12.15, 06:41
                    Ja powtorze co jedna z kolezanek wyzej bo to dziala:wietrz dobrze pokoj w ktorym potem spisz,wynies tv ze sypialni(zaufaj mi) ,telefon z budzikiem za drzwi ale ustaw glosniej dzwonki.pij meliske.przed polozeniem sie spac posluchaj spokojnej muzyki.nie jedz na noc I kladz sie wczesniej spac.kladziesz sie o 23 to zmeczony organizm robi ci psikusa.
                    jesli stres w pracy to moze lepiej ja zmienic?
                    Ja mialam prace ktora wydaje mi sie lubilam I zarobki byly spoko ale przez atmosfere panujaca tam byl to duzy stres dla mnie ,strasznie schudlam I hadlam calms codziennie.rzucilam prace po roku I znalazlam inna gdzie mimo mniejszej kasy byly normalne relacje I nie musialam brac uspokajaczy I moglam spac normalnie,
                    • clonek13 Re: Bezsennosc 17.12.15, 06:51
                      A jesli nie masz z kim pogadac to pisz pamietnik lub bloga.
    • espionka Re: Bezsennosc 18.12.15, 10:39
      nata2013 uaktywnij swoja poczte na gazecie.pl
      • embarrasderichesse Re: Bezsennosc 20.01.17, 00:34
        Własnie :) mam podobny problem co Ty nata2013- odezwij sie
        • nata2013 Re: Bezsennosc 22.01.17, 22:10
          embarrasderichesse, jakbys uaktywnila swoja poczte na gazecie.pl i odezwala prywatnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka