Dodaj do ulubionych

Pytanie o NCS

15.03.17, 15:02
Czy aplikujac o obywatelstwo przez NCS paszporty sa kserowane i odsylaja tylko kopie a oryginaly odrazu mozna zatrzymac?Chcialam aplikowac jeszcze przed letnimi wakacjami ale bedziemy potrzebowac paszporty na lato.Ktos sie orientuje?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Pytanie o NCS 15.03.17, 15:12
      Paszporty oddają. Trzeba czekać na list o biometric enrolment. Do mnie napisali, że mam 2 tygodnie na doslanie LITUK, pomimo że byłam w NCS. Nie wiem, czy zapomnieli skserowac czy to trzeba było oryginał wysłać. Aplikowanie i wyjaz to może nie być dobry pomysł, chyba ze biometric zdazycie odeslac, a potem ktoś będzie kontrolował pocztę.
      • mia.12 Re: Pytanie o NCS 15.03.17, 15:26
        Dziekuje za odpowiedz.Wyjazd mamy dopiero w polowie sierpnia.Najwyzej przygotuje wszystkie dokumenty ale odeslemy zaraz po powrocie z wakacji.A o biometric w jakim czasie od aplikacji prosza?
        • plain-vanilla Re: Pytanie o NCS 15.03.17, 15:46
          Może ktoś napisze konkretnie, bo ja nie musiałam wysyłać. Chyba dość szybko.
          • panixx Re: Pytanie o NCS 15.03.17, 17:08
            O ile dobrze pamietam, u nas w jednym przypadku to bylo po 2 tyg od zlozenia aplikacji, w drugim - po miesiacu.
            • thedot Re: Pytanie o NCS 18.03.17, 11:11
              plain-vanilla, LITUK trzeba rzeczywiscie wyslac oryginalny i HO juz go nie odsyla. Nam NCS zrobil kopie na pamiatke ;)

aktualnie na list o biometrics czeka sie niecale dwa tygodnie, ale oficjalnie moze zajac do miesiaca.
              • plain-vanilla Re: Pytanie o NCS 18.03.17, 11:21
                To już NCS powinien lepiej wiedzieć. Cały proces trwał dłużej i musiałam wysłać LITUK przez SD, więc byłam średnio zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka