Dodaj do ulubionych

Czy dziecko dostanie pesel jesli nie ma meldunku w

10.09.06, 23:07
Polsce? Jade do POlski i aby wyrobic paszport dziecku musze miec dla Nadii
pesel. Nigdzie nie jestesmy w POlsce zameldowani i jestem ciekawa czy mimo
braku meldunku mala dostanie pesel. Na szczescie Nadia ma paszport brytyjski
ale chce Jej tez wyrobic polski. Czy wiecie jak to z tym jest?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Czy dziecko dostanie pesel jesli nie ma meldu 10.09.06, 23:32
      Moj synek jest niezameldowany , a o pesel skladalam wniosek w Konsulacie ,
      kazano podac angielski adres. A w Polsce wyrabiajac dokumenty i nie majac
      zameldowania to chyba trzeba w Warszawie o pesel wnioskowac, niestety
      szczegolow nie znam.

Kinga
      • paola_k2 Re: Czy dziecko dostanie pesel jesli nie ma meldu 11.09.06, 00:41
        Nasza Maya nie jest zameldowana w Polsce. Moja mama wyrabia jej PESEL. Musiala
        wyslac polski akt urodzenia do Warszawy. Wyrobienie trwa okolo miesiaca. W
        biurze paszportowym w Polsce w moim miescie powiedzieli mamie, ze aby jej tam
        wyrobic paszport potrzebne jest zameldowanie.
    • asiek1975 Re: Czy dziecko dostanie pesel jesli nie ma meldu 11.09.06, 12:07
      dzieki dziewczyny- powiem mamie aby mala zameldowala- mam nadzieje, ze to
      bedzie wystarczajace do otrzymania peselu, pod warunkiem, ze nioe bedzie
      problemow z zameldowaniem :).Pozdrowienia!
    • aniaheasley Re: Czy dziecko dostanie pesel jesli nie ma meldu 11.09.06, 12:23
      Zameldowanie w Polsce nie jest potrzebne. Moje dzieci wszystkie maja pesel (bo
      bez tego nie mozna wyrobic pelnego paszportu) natomiast ani ja ani one nie maja
      zameldowania w Polsce. Gdyby do nadania numeru pesel potrzebne bylo
      zameldowanie to dzieci 90% emigracji sprzed maja'04 nie moglyby dostac tego
      numeru i co za tym idzie polskiego paszportu.
      • asiek1975 Re: Czy dziecko dostanie pesel jesli nie ma meldu 11.09.06, 13:34
        no wlasnie dzwonilam do Polski i powiedzieli mi, ze bez meldunku dziecko nie
        dostanie pesel! Na dodatek, jako ze Nadia ma obywatelstwo brytyjskie, w Polsce
        musze udowodnic, ze ma takzee polskie (oboje z mezem jestesmy Polakami!). Co za
        paranoja!
        Na brytyjski paszport dostalam aplikacje poczta, wypelnilam podpisalam,
        dolaczylam zdjecie Nadii (sami zrobilismy ;))I w ciagu 2 tygodni przeslali
        przez kuriera pasport dla malej. W Polsce ta biurokracja to chyba nigdy sie nie
        skonczy...
      • asiek1975 do ani heasley 11.09.06, 13:35
        Aniu, jak zalatwilas dzieciom pesel- czy przez konsulat? Co bylo do tego
        potrzebne? Dzieki
        • aniaheasley Re: do ani heasley 11.09.06, 13:58
          W moim przypadku, ostatni raz jakies 9 miesiecy temu to bylo zalatwiane
          automatycznie przy skladaniu wniosku o paszport dla dziecka. Skladalam podanie
          o paszport 5-letni, czyli mialam polska metryke (wyrobiona na podstawie
          tlumaczenia przysieglego urow USC w ostatnim miejscu mojego zameldowania, z tym
          ze ja sie z tamtego miejsca wymeldowalam w 1991) , zgode obojga rodzicow na
          wydanie paszportu, dwa wnioski, zdjecia i duzo cierpliwosci.
          • asiek1975 Re: do ani heasley 11.09.06, 14:12
            a czy dzieci urodzily sie tutaj czy w Polsce?
            • aniaheasley Re: do ani heasley 11.09.06, 20:14
              Wszystkie trzy tutaj :-)
              • asiek1975 Re: do ani heasley 11.09.06, 22:17
                dzieki Ania!
    • fanny Re: Czy dziecko dostanie pesel jesli nie ma meldu 11.09.06, 22:30
      Jesli dziecko, jak i rodzice maja miejsce zamieszkania poza Polska, mozna
      samemu zlozyc wniosek o nadanie numeru PESEL tinyurl.com/kgp46 (druk
      powinien byc dwustronny)i wyslac na adres Departament Rejestrów Państwowych
      MSWiA, ul. Pawińskiego 17/21, 02-106 Warszawa. Na wniosku powinien byc znaczek
      skarbowy za 5PLN.
      f.
      • asiek1975 do fanny 11.09.06, 22:55
        moglabys mi podac jeszcze raz ten lik, bo nie wchodzi;) Dzieki!
        • fanny Re: do fanny 11.09.06, 23:27
          bip.grudziadz.pl/files/proc/zmiana%20nadanie%20peselu01.pdf#search=%22wniosek%20o%20nadanie%20PESEL%22

Jesli nadal bedzie klapa, to wpisz w google "wniosek o nadanie numeru PESEL" i
          bedziesz go miala :)
          f.
          • paola_k2 Re: do fanny 12.09.06, 23:06
            Mojej mamie powiedzieli, ze aby dziecko w Polsce zameldowac potrzebni sa
            rodzice. A zameldowanie jest niezbedne by w Polsce wyrobic paszport (no i
            PESEL). My chcemy malej wyrobic tutaj tylko paszport na przekroczenie granicy,
            a reszte zalatwic w Polsce.
            • asiek1975 Re: do fanny 12.09.06, 23:37
              DZIEKI DZIEWCZYNY, CO JA BYM BEZ wAS ZROBILA...:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka