Dodaj do ulubionych

Wyjazd z noworodkiem, jak z paszportem?

13.01.07, 23:17
Witam!
Mam pytanie dotyczace pierwszej podrozy dzidziusia urodzonego w Anglii do
Polski. CZy jest mozliwosc wyrobienia paszportu dziecka tutaj w WB, ewent
wpisania do paszportu rodzica, czy dziecko moze jechac na jakis inny
dokument? Bardzo Was prosze o odpowiedz poniewaz nie mam pojecia jak to sie
zalatwia, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • myszka785 Re: Wyjazd z noworodkiem, jak z paszportem? 13.01.07, 23:40
      o ile wiem od sierpnia 2006 możliwości wpisu do paszportu już nie ma...
      możesz dziecku wyrobić paszport w konsulacie/ambasadzie i tu od Ciebie zależy
      czy chcesz wyrobić normalny paszport czy paszport tymczasowy... do tymczasowego
      musisz mieć umiejscowiony w Polsce akt urodzenia, 3 zdjęcia w odpowiednim
      wymiarze i musicie być oboje przy składaniu wniosku: Ty i ojciec dziecka (lub
      jeżeli nie będzie jednego z Was to trzeba mieć zgodę nieobecnego rodzica
      potwierdzoną przez notariusza)...
      do normalnego paszportu konieczny jest jeszcze PESEL dziecka...
      a wo ogóle to najlepiej wejdź na stronę konsulatu i poczytaj co oni tam
      piszą...
      jeżeli wstukasz w wyszukiwarkę paszport dla dziecka urodzonego za granicą to
      znajdzie Ci całą masę wątków na ten temat...
      pozdr!
      życzę dużo cierpliwości i radzę Ci się za te wszystkie formalności zabrać
      szybciutko, bo to wszystko trwa i trwa...
      • olimpia_b81 Re: Wyjazd z noworodkiem, jak z paszportem? 14.01.07, 11:13
        wejdz na stronke konsulatu w Londynie-tam wszystko jest.Musisz poprostu wyrobic tutaj paszport tymczasowy dla dziecka,lub na powrot do kraju(wazny 1 m-c).Zalatwia sie wszystko osobiscie,trzeba sie wczesniej umowic telefonicznie lub przez e-maila.Na stronie sa wszystkie info.Troche sie czeka,wiec jesli chcesz wkrotce wyjechac z dzieckiem pospiesz sie.
        • liberkka Re: Wyjazd z noworodkiem, jak z paszportem? 14.01.07, 19:42
          Bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi, juz bylam na tych stronach i wszystko wiem,
          jeszcze raz dzieki za pomoc, pozdrawiam serdecznie!
      • ginger_bee Do myszka785 19.01.07, 12:49
        myszka785 napisała:

> do tymczasowego musisz mieć umiejscowiony w Polsce akt urodzenia

mam pytanie: a skad masz takie informacje?
        czy to nie jest tak, ze jesli paszport wydany jest na 5 lat to wowczas musisz
        miec polski akt urodzenia dziecka... natomiast jesli paszport jest wystawiony
        na okres 12 miesiecy, to w tym czasie nalezy zadbac o umiejscowienie
        brytyjskiego aktu urodzenia w ksiegach USC w Polsce. dotyczy to wydania
        paszportu tymczasowego dla dziecka do 5 lat.

pytam, bo wlasnie mam zamiar skladac podanie o paszport tymczasowy dla mojej
        corci i twoje slowa troche mi namieszaly w glowie;)
        pozdrawiam.
        • olimpia_b81 Re: Do myszka785 19.01.07, 14:42
          jest tak jak piszesz ginger-tutaj skladajac o ten na 12 mcy wysylasz brytyjski akt urodzenia,dopiero po umiejscownieniu w Polsce,wyrabiasz taki na dluzej-ostatnio sie zmienily przepisy w Polsce i dzieciom do lat 5 bodajze robia chyba tylko tez na rok,chyba ze napiszesz specjalne podanie skladajac wniosek.
          • myszka785 Re: Do myszka785 19.01.07, 18:17
            my wyrabialiśmy paszport tymczasowy miesięczny i musieliśmy mieć umiejscowiony
            akt urodzenia w Polsce!
            a co do 5-letnich paszportów to dla dzieci poniżej 5rż trzeba wyrabiać co rok
            nowy... chyba, że ktoś mieszka tak jak my w Irlandii Północnej i nie mamy
            własnego okręgu konsularnego wtedy można ubiegać się o 5-letni... (są jeszcze
            inne "przypadki szczególne" ale nie wiem jakie)
            i my o takowy ubiegaliśmy się w Polsce i teraz mąż musi lecieć go odebrać...
            mało tego, żeby taki paszport wyrobić potrzebowaliśmy (mówię o 5-letnim)
            umiejscowiony akt urodzenia, PESEL i jeszcze musieliśmy małego Damianka
            zameldować w Polsce...
            • ginger_bee Re: Do myszka785 19.01.07, 19:41
              myszka785 napisała:

> my wyrabialiśmy paszport tymczasowy miesięczny i musieliśmy mieć
              > umiejscowiony akt urodzenia w Polsce!

a mozna wiedziec kiedy wyrabialiscie synkowi paszport?
              zaczynam sie w tym z lekka gubic, no moze bardziej irytowac, bo wynikaloby z
              tego, ze co innego jest napisane na stronie konsulatu a co innego dzieje sie w
              rzeczywistosci...
              oczywiscie staram sie dodzwonic do konsulatu, zeby w koncu wiedziec na czym
              stoje, ale jak wiadomo jest to 'mission impossible'...
              • olimpia_b81 Re: Do myszka785 19.01.07, 20:36
                tez jestem ciekawa,ja robilam w sierpniu i bylo tak jak wczesniej napisalam-przy tymczasowym wyslalam bryt akt urodz
              • myszka785 Re: Do myszka785 19.01.07, 23:38
                19 grudnia 2006! przed świątecznym wyjazdem do Polski
                • myszka785 aaaaaaaaa! i jeszcze... 19.01.07, 23:41
                  to może być istotne: my wyrabialiśmy w Dublinie, więc może w Londku mają inne
                  wymogi?... chociaż wszędzie powinno być jednako, nie?... hehheh
                  • ginger_bee Re: aaaaaaaaa! i jeszcze... 20.01.07, 18:36
                    no i coz... jak zawsze jesli chodzi o sprawy konsularne nie ma jednej
                    odpowiedzi i im wiecej starasz sie dowiedziec, tym mniej wiesz ;) mam nadzieje,
                    ze w koncu uda mi sie dodzwonic do "szacownej instytucji" i uzyskam jakas
                    konstruktywna informacje, bo spotkanie mamy umowione na poczatek lutego i mowy
                    o umiejscowieniu do tego czasu nie ma...
    • abri Re: Wyjazd z noworodkiem, jak z paszportem? 19.01.07, 11:18
      o polskim konsulacie do poczytania

www.polishexpress.co.uk/artykul.aspx?id=186
    • kr1976 Re: Wyjazd z noworodkiem, jak z paszportem? 21.01.07, 00:47
      Witam!
      Wlasnie w ubieglym tygodniu wyrabialam swojej 3 miesiecznej corci paszport,
      wiec jestem na biezaco. Najpierw musisz zamowic sobie wizyte w konsulacie.
      Obecnie mozna to zrobic przez internet (www.polishconsulate.co.uk)
      Do wyrobienia dziecku paszportu tymczasowego potrzebne sa 3 fotografie (do
      paszportu na rok)Zaznaczam, ze jest nowy format zdjec (wzor jest dostepny na
      stronie konsulatu), paszporty lub dowody osobiste rodzicow, akt slubu (jezeli
      rodzice sa malzenstwem)akt urodzenia dziecka (jezeli dziecko urodzilo sie w UK
      nalezy przedstawic pelny angielski akt urodzenia) oraz potwierdzenie charakteru
      pobytu rodzicow np list od pracodawcy, NInumber lub certyfikat z Home Office. I
      niestety podczas skladania wniosku wymagana jest obecnosc obojga rodzicow oraz
      dziecka! Zgode na wydanie paszportu podpisuje sie w konsulacie w obecnosci
      urzednika. Wnioski o wystawienie paszportu sa rowniez dostepne w konsulacie.
      Na paszport czeka sie 4 tygodnie i kosztuje 18 funtow.
      Powodzenia
      • basiak6 Re: Wyjazd z noworodkiem, jak z paszportem? 21.01.07, 09:47
        Jestem z lekka przerazona tym jak wyglada zalatwianie paszportu polskiego dla
        dziecka...
        Ja mam niemiecki wiec po urodzeniu tutaj w UK zalatwilam synkowi paszport
        niemiecki, jakos domyslilam sie ze bedzie latwiej niz polski.
        I wiecie co, wyslalam podanie do ambasady Niemiec kiedy maly mial 2 tygodnie,
        paszport przyszedl pod nasz adres 4 dni pozniej.... Czemu polska ambasada tak
        tez nie moze?
        • myszka785 basiak6! potwierdzam procedury... 21.01.07, 10:17
          my do odmiany przy Amelci załapaliśmy się na paszport irlandzki, wniosek
          wysyłało się pocztą, a paszport przyszedł do domu na nasz adres pocztą w ciągu
          10 dni roboczych... i ponawiam Twoje pytanie: czem z polskim paszportem tak nie
          można?... och! ta polska biurokracja!!! :(
          niestety z Damiankiem nie złapaliśmy się na irlandzki paszport - zmieniły się
          przepisy i możemy mieć dla niego tylko polski...
      • minirolls Re: Wyjazd z noworodkiem, jak z paszportem? 22.01.07, 14:06
        mam do ciebie pytanie.Jestem mama blizniakow,4 miesiecznych,czy akt urodzenia
        dziecka z UK wystarczy?zadnych aktow z polski nie trzeba?bo myslalam ze
        dzieciaki musza je miec?z gory dziekuje za odp,buziaki
        • myszka785 jeżeli to pytanie do mnie... 22.01.07, 16:07
          to my musielśmy mieć umiejscowienie aktów urodzenia w Polsce... sam oryginał
          aktu urodzenia z UK nam nie wystarczył...
          • konraden Re: jeżeli to pytanie do mnie... 23.01.07, 21:39
            A to ciekawe, bo na stronie konsulatu jest napisane, że wydaje się dziecku
            paszport tymczasowy na okres 12 miesiecy i w tym czasie należy umiejscowić akt
            urodzenia w Polsce:
            "W okresie waznosci paszportu tymczasowego (12 miesiecy) należy zadbać o
            umiejscowienie brytyjskiego aktu urodzenia w księgach Urzędu Stanu Cywilnego w
            Polsce."
            • ginger_bee Re: jeżeli to pytanie do mnie... 24.01.07, 22:28
              no i ja wlasnie o tym kilka linijek wyzej;)
              • kr1976 Re: jeżeli to pytanie do mnie... 24.01.07, 22:54
                Ja rowniez probowalam sie do Konsulatu dodzwonic, ale okazalo sie to
                niemozliwe. Mialam kilka pytan i watpliwosci przed umowiona wizyta, wyslalam
                wiec emaila na adres konsulatu. Odpowiedz przyslali mi w ciagu kilku dni.
                A wracajac do angielskiego aktu urodzenia.
                Do wyrobienia paszportu tymczasowego (ale tylko na 12 miesiecy) mozna
                przedstawic angielski akt urodzenia w pelnym wypisie. To niestety nie koniec
                biurokracji.W ciagu 12 miesiecy nalezy ten angielski akt urodzenia zamienic na
                polski. Nalezy to zrobic w Polsce, w miejscowosci, gdzie jedno z rodzicow ma
                zameldowanie na pobyt staly. W przypadku, gdy rodzice nie maja stalego
                zameldowania w Plosce, w miejscu ostatniego stalego zameldowania. Nalezy
                rowniez zlozyc wniosek o nadanie numeru PESEL (rowniez w Polsce) Bez tego nie
                bedzie mozna wyrobic dziecku kolejnego paszportu (waznego 5 lat)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka