Gość: anette IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.04, 02:11 kto był w Tunezji??prosze napiszcie co warto wiedziec przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek Re: TUNEZJA IP: *.gda.computerland.pl 02.08.04, 19:02 Zapraszam do siebie na strone www.tunezjaurlop.republika.pl/ pozdrawiam Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: TUNEZJA IP: 217.153.32.* 03.08.04, 08:45 Dużym zaskoczeniem bdzie dla Ciebie otwartość młodych Tunezyjczyków na uroki niewieście. Tylu komplementów o sobie nie usłyszysz chyba nigdzie ( i wcale nie trzeba być długonogą blondynką ). Jeśli jedziesz w męskim towarzystwie , raczej te " rytuały " masz z głowy. Koniecznie zalicz 2 lub 3 dniowy objazd ( w tym Sahara ). W żaden inny sposób nie poznasz tego różnorodnego kraju i tak różnych ludzi. Obowiązkowo oczywiście przejażdżka na wielbłądach po Saharze ( trzymaj się mocno przy siadaniu i wstawaniu w wykonaniu garbatego zwierzęcia ). W Tunisie masz okazję zobaczyć m.in. suk , czyli arabski bazar. Targowanie przy zakupach konieczne , taki zwyczaj , inaczej możesz obrazić kupca. Sidi-bu-Said - urocze biało-niebieskie miasteczko , do którego zjeżdżali malarze już w latach 20-30 ubiegłego stulecia , aby uwieczniać jego piękno. I jeszcze kilka innych ciekawych miejsc. To w końcu Afryka , więc nie leż cały czas przy basenie lub na plaży i zwiedzaj jak najwięcej. Spróbuj też miejscowych potraw ( w hotelach raczej jest jedzenie europejskie , chociaż możesz czasem trafić na coś miejscowego ). Ceny przeliczaj do USD , nie daj się oszukać przy zakupach. Kraj jest w miarę bezpieczny ( pomimo , że arabski ). Mam już zaliczony dwukrotny pobyt i nawet 11 września 2001 nie odczuliśmy , że coś jest nie tak. Miłych wakacji i wielu wrażeń ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben Re: TUNEZJA IP: *.visp.energis.pl 03.08.04, 17:05 sęk w tym, że nigdy nie wiesz czy pozytywną opinię nie napisał jakiś pracownik biura podróży?! hehehe-tyle co u góry jest napisane w każdym portalu typu scanholiday.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anette Re: TUNEZJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 23:25 bardzo Ci dziękuje za te wszystkie informacje-a tak nawiasem to jestem blondynką, ale jadę w meskim towarzystwie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wloszka27 Re: TUNEZJA 03.08.04, 18:47 czesc w Tunezji najfajniejsza frajda bylo dla nas wypozyczenie auta i zwiedzenie doslownie całej Tunezji , sahara i przejazdzaka na wiebładach, oraz zagłebie nie sie w zwkłe zycie arabow czyli wyjazd poza hotel, dotarlismy rowniez na "przylądek biały" Fajne iejsce odradzam tylko wieczoru arabskiego , placisz kupę siana a sdadza Ci tani cyrk i trochę jedzenia , pyszne zarelkoto trzeba przyznać miłego zwiedzanai Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: TUNEZJA IP: *.gda.computerland.pl 04.08.04, 11:51 Płaciliście za "Wieczór Tunezyjski" ?! Ja dostałem za free za to że kupiłem Tunis i Saharę - specjalnie chyba bym nie kupował. Można spytać ile kosztowało ? Co do samochodu - ciekawe, choć odważne (zważając jak tam jeżdżą). Chyba jednak Sahare wolałbym "zorganizowanie". Z drugiej strony jeżdząc "solo" z pewnością można zobaczyć rzeczy nie widziane przez turystów... No i koszty - ile u Was kosztowało wypożyczenie samochodu ? Nam proponowano za 60 E /dobe co uznałem za lekko wygórowane. pozdrawiam Marek www.tunezjaurlop.republika.pl/ P.S. A jak radziliście sobie z drogowskazami na prowincji ? Bo ten ich "szlaczek"... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: TUNEZJA IP: *.man.polbox.pl 07.08.04, 06:30 Warto jechać na 2 dniową wycieczkę na Sacharę, trochę drogie ok. 500zł od osoby, ale polecam, to co zobaczyliśmy warte tej kasy i 1200km. spędzonych w autokarze. Zakupy (napoje, jedzenie) radzę robić w sklepach samoobsługowych gdzie jest cena na towarach, w małych sklepikach i budkach ceny dla turystów są 2-3 razy wyższe(litrowa Cola kosztuje ok. 4 zł a w sklepikach ok. 10zł). Wypożyczenie samochodu polecane samobójcą lub osobą z brakiem wyobraźni. Generalnie to są brudasy, ale jest ciepło i słońce a to poza dobrym humorem podstawa wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AL Re: TUNEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 14:51 zgadzam sie! na Sahare nie jechac to grzech! jest bosko!!! zwlaszcza wielblady i jeepy, ktorymi wjezdzalismy na szczyt gor atlas, zatrzymujac sie po drodze w roznych oazach , kapoac w kaskadzie. Cos wspanialego. My placilismy rowniez ok. 500/os, ale warto!!!! a jesli chodzi o samochody, to wsrod arabusiw mozna zginac. Oni zamiast wlaczyc migacz trabia, jezdza jak im pasuje, nie ma ulic z pierwszenstwem dla araba, tam panuje zasada kto pierwszy ten lepszy. Nasz kierowca autobusu popylal nawe autostrada pod prad!!!, bo zjazd przegapil... i mu cos nie po drodze bylo... ale byli smialkowie, ktorzy samochody wypozyczali, to chyba ludzie lubiacy "sporty ekstremalne". pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
barlog_77 Re: TUNEZJA 09.08.04, 11:25 Wróciłem dwa dni temu z Tunezji. Generalnie super wakacje i polecam każdemu. Jednak trzeba mieć na uwadze kilka rzeczy :)) Po pierwsze faktycznie, wypożyczenie samochodu to samobójstwo. Sam widziałem jak policjant ponaglał taksówkarza, żeby jechał pod prąd :)). Jeżdżą jak wariaci :)) Po drugie prawie w każdej Medinie śmierdzi, a w Tunisie to juz na potęgę :) No i co jest najgorsze, że każdy chce od ciebie wyciągnąć Dinary. Każdy cię zaczepia, jak tylko spojrzysz sie na jakieś stoisko, to sklepikarz juz ci prawie pakuje towar i wciska do ręki :)) Po drugie oszukują i kłamią. Pachną też nie najlepiej :), NO ale można to znieść. Nam nawet jeden wypożyczył zepsuty rower wodny. Czyli wypłyneliśmy na otwarte morze nie mogliśmy wrócić (ster popsuty), a szuja powiedział mi że widziałem co brałem i jeszcze nie chciał oddać kasy :) Na ale oddał połowę jak zacząłem mu ten rower spychać na morze :)) Czyli trzeba wszystko sprawdzać, kłócić sie jak najwięcej i nie dać sobie dmuchać w kaszę. Ehhh, ale sama Tunezjia i Safari..... cudo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anette Re: TUNEZJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.04, 23:37 a na ilu dniowej byłes wyciczce na Saharze?korzystałes z jakiego biura? jaka cena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saw Re: TUNEZJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 13:25 Witam dopiero co wrocilem z Tunezji bylismy w Susse.Hotel El Hana Beatch*** jest bardzo słaby,dalbym mu najwyzej *!Potwierdza sie zdanie moich znajomych ze hotel w tamtych rejonach powinien byc minimum ****,lub *****!Obsluga delikatnie mowiac kiepska,rowniez w jadalni.Jedzenie ciagle takie samo!Bylismy tam 5 lat temu i bylo zupelnie inaczej niz teraz.W necie zdjecia sa chyba z przed ladnych kilku lat!Zupelnie nie aktualne!No i to w duzym skrucie byloby wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś