moniq7 07.09.07, 10:26 zbliza sie jesien i chcialam kupic kilka sztuk rajstop chlopiecych. przeszukalam kilka sklepow i nie znalazlam:-( dla dziewczynek owszem, a chlopiecych niet! czy chlopcy tu nie nosza rajstop? czy ze mnie slaba poszukiwaczka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
auxanne Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 10:33 Poszukaj w H&M, sa tam i rajstopki i kalesonki Odpowiedz Link
steph13 Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 13:04 Uwazaj, bo beda sie z dziecka nabijac w przedszklou/szkole ze ubrany jest jak dziewczynka. Tutaj naprawde nikt chlopcom nie zaklada rajstop bo nie ma potrzeby. Odpowiedz Link
gypsi Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 10:38 Tu chlopcy chyba rzeczywiscie rzadko nosza rajstopy, za to wcale nierzadko krotkie spodenki i podkolanowki w zimie. Odpowiedz Link
basiak36 Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 10:51 A po co rajstopyn pod spodnie, przeciez tutaj nie ma mroznych zim:)) Nie widzialam aby jakikolwiek chlopiec mial rajstopy pod spodniami, ani w przedszkolu ani teraz w szkole (moj synek ma prawie 5 lat). W Polsce podczas odwiedzin w lutym raz zdarzylo sie ze mial na sobie pare razy, ale w domu zaraz mu je sciagalam i ubieralam skarpetki. Odpowiedz Link
mama5plus Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 10:57 basiak36 napisała: > A po co rajstopyn pod spodnie, przeciez tutaj nie ma mroznych zim:)) Heh, mrozne zimy? ;) Ja na spotkaniu polskim w lecie(fakt upalne w tym roku nie bylo, ale w ten dzien akurat co najmniej 20 st. no i w pomieszczeniu) widzialam dzieci poubierane w rajstopy i bez spodni i pod spodnie. Az sie pocilam na sam widok. :) Odpowiedz Link
mamaliv Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 12:41 Ja w zeszlym roku jak jechalam do Polski to kupilam rajstopki w George w Asda, mozna trafic na jakies ciemne kolory typu granat lub czern. Odpowiedz Link
basia313 Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 14:04 NO a rajstopy pod spodnie u dziewczynki to moga byc czy nie? JA kilka razy takie przypadki widzialam i wcale sie temu nie zdziwilam. chyba ogolnie w UK jest tak, ze dziewczynki nosza rajstopki, a chlopcy kalesony, ale to i tak zadko ( kalesony tu nazywaja sie Long Johns albo thermal Long Johns). Odpowiedz Link
violet14 Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 13:17 a ja w tamtym roku kupilam w Mathercare.i nie widze nic zlego w noszeniu rajstopek.moze i nie ma tutaj silnych mrozow ale wiatr czasami robi swoje i (przewiewa)na wylot:) Odpowiedz Link
gypsi Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 13:25 "Nie ma nic zlego w tym, ze klasztor zenski stoi dokladnie naprzeciwko meskiego. Ale moze byc" ;D Noszenie rajstopek to nic zlego, przegrzewanie dziecka zdecydowanie dobre nie jest. Ale nie zaczynajmy kolejnej niekonczacej sie dyskusji o sensie noszenia czapeczek latem, prosze:) Niech kazda mama robi jak uwaza za sluszne, jej decyzja, jej odpowiedzialnosc, jej dziecka zdrowie. Odpowiedz Link
moniq7 Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 13:53 nie mam zamiaru dziecka przegrzewac. moj synek nie ma nawet 1,5 roku- wiec w czym ma biegac zima? w spodniach i skarpetkach? kalesony sa dla takiego malucha niewygodne. po wczorajszych poszukiwaniach nasunely mi sie mysli ze chyba chlopcy sa tu hartowani w zimie i rajstop sie nie nosi i widocznie sie nie mylilam. no coz zaopatrze sie w europie:-))) dzieki! Odpowiedz Link
bobby5 Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 14:04 nie wiem, gdzie mieszkasz, ale w Londynie jest swietny szwedzki sklep PO.P, gdzie sa rajstopki typowo chlopiece, ja mojemu tez 1,5 rocznemu synkowi tam jedne kupilam, ale nie wiem, czy bedzie okazja je zalozyc, moze zima w pl, zeszlej zimy nie ubral ani razu, a jeszcze w sklepach lub przez neta jojomamanbebe, pewnie tez na ebayu, mnie sie podoba opcja rajstopy i szorty 3/4 na jesien, a rajstopki kupilam odjazdowe, wiec mam nadzieje, ze kilka razy mu zaloze Odpowiedz Link
basiak36 Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 14:11 To prawda,dzieci tutejsze sa bardzo zahartowanie, pamietam jeszcze z czasow przedszkola mojego synka ze antybiotyki czy chorobska to byla rzadkosc. Teraz w szkole praktycznie nie choruja. Odpowiedz Link
mama5plus Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 14:59 moniq7 napisała: > nie mam zamiaru dziecka przegrzewac. moj synek nie ma nawet 1,5 roku- > wiec w czym ma biegac zima? w spodniach i skarpetkach? Moj 1,5 roczniak chodzil zeszlej zimy w spodniach i skarpetkach, owszem. A niby w czym? Nic niewlasciwego w tym nie widze. ;) Odpowiedz Link
eballieu Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 16:35 Wiesz, akurat rajstop nie szukalam, zaopatrzylam sie w ubrania dla dziecka na kontynencie, ale szukalam butow jesiennych jakies dwa tygodnie temu. Innych niz kalosze i innych niz czarne szkolne. No i absolutnie nie sportowe. I powiem ci, ze mialam ogromny problem, a chodzilam w zasadzie tylko po sklepach prywatnych z butami. No szal pal jest na te plastiki i cekinowe landrynki. Ktos mi ostatnio doniosl, ze wersje tych trepow plastikowych zimowa zrobili. Ubierzmy dzieci w plastik w ramach niedocieplania i dbania o dobry przeplyw powietrza;-) Tu chlopiec to chyba taki gorszy czlowiek, bo wybor marny. ;-) Odpowiedz Link
jaleo Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 16:47 eballieu napisała: > Wiesz, akurat rajstop nie szukalam, zaopatrzylam sie w ubrania dla > dziecka na kontynencie, ale szukalam butow jesiennych jakies dwa > tygodnie temu. > Innych niz kalosze i innych niz czarne szkolne. No i absolutnie nie > sportowe. I powiem ci, ze mialam ogromny problem, a chodzilam w > zasadzie tylko po sklepach prywatnych z butami. Ja bylam w zeszlym tygodniu w Russell & Bromley (sklep ma oddzialy w calym UK) i co prawda kupowalam dziewczece buciki, ale widzialam, ze mieli bardzo duzy wybor butow dla malych chlopcow - rowniez butow "nie-szkolnych" i "nie-sportowych". Bardzo duzo butow jesiennych marki StartRite i troche Clarks. Clarksa moze mniejszy wybor, ale StartRite maja naprawde duzo ladnych butow na jesien. Odpowiedz Link
eballieu Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 17:40 A wiesz Jaleo, nawet u nich bylam w ten weekend. I fakt troche mieli butow, ale poza Clarks i StarRite, to nic innego. Odwiedzilam ten sklep w Bluewater. Kupilam obok w miasteczku juz Pom D'api, ta sama polka cenowa co StarRite, tylko lepsze podeszwy, sa bardziej wyginajace sie. I sa cool;-) Ja po prostu nie zapomne, jak tej wiosny weszlismy do sklepu na kontynencie, wcale nie w metropolii i na moje pytanie - co moze pani zaproponowac w takim rozmiarze dla chlopca na lato kobieta przyniosla nam 18 par butow! Byl to prywatny sklep. Tu mam ciagle wrazenie, ze te chlopaki male traktowane sa po macoszemu - zwroccie kiedys uwage na to ile miejsca poswieca sie polkom z ubraniami w malych prywatnych sklepach i polkom z butami w tychze samych. Dla dziewczyni - na taka okazje, na taka, na jeszcze inna i pozostale okazje. A dla chlopca? No i nasz bedzie chodzic tej zimy w rajstopach. Do krotkich spodenek w sam raz. Do tego szelki i czapka plaska z daszkiem. A na koniec sezonu zrobie tryptyk - polacze zdjecie mojego taty tak ubranego w mazurska zime, meza w belgisjka zime i syna w angielska zime. Odpowiedz Link
mama5plus Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 17:51 Ja tez nie mam jakos problemu z kupnem butow dla chlopcow. Starszy akurat lubi wszelkiej masci traperki i takie zamszowe do kostki (nie pamietam jak sie nazywaja :-> ale tez je kiedys lubilam) Ma fajne Hush Puppies(tez bym chciala :) ) i Ecco, sandaly Clarks`a i Timberland ( z TKmaxx akurat ) Mlodszy jeszcze bez szczegolnych preferencji ale tez sandalki Clarks`a, polbuty Ecco, Naturino, Doodles (Clarks) Nic czarnego :o) Odpowiedz Link
eballieu Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 23:13 Mama5plus napisala: " i Timberland ( z TKmaxx akurat )" Nie musisz sie tlumaczyc;-) Mama5plus ja aktualna kolekcje sandalkow od nich w Polsce za 65 zlotych kupilam. Taniej od lokalnego Bartka chyba, bo marka nie jest znana akurat w Plocku. Odpowiedz Link
mama5plus Re: rajstopy dla chlopca? 08.09.07, 01:35 Spoko, nie tlumacze sie, tylko podpowiadam gdzie mozna konkretnie. :-} Odpowiedz Link
basiak36 Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 17:09 Moze zajrzyj do Clarks, tam maja spory wybor butow:) Moje dziecko nosi wlasnie czarne szkolne bo 5 dni w tyg chodzi do szkoly:) Do do rajstop pod spodniami, to chyba musza byc silne mrozy aby byly konieczne. Dzieci sa w ciaglym ruchu, poza tym maja szybsze krazenie krwi niz my, a co za tym idzie szybko sie przegrzewaja,nie na darmo sie mowi ze powinny byc lzej ubrane niz dorosli. A ja sama nigdy nie nosze rajstop pod spodniami wiec dziecka tez meczyc nie bede. Odpowiedz Link
pyza_uk Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 15:20 Raczej nie nosza, bo by sie chyba zywcem ugotowali. Dziewczynki nosza rajstopy plus spodnice/sukienki lub spodnie i skarpetki, chlopcy - spodnie plus skarpetki. Mozna kupic fajne ocieplane spodenki - moja corka miala takie w zeszlym roku (w next kupione) i nosila ze skarpetkami w zimie jak bylismy w PL - wystarczylo. Tu mozesz sprawdzic na przyklad (szukaj 'lined trousers'): www.next.co.uk/shopping/children/youngerboys/4/5357-877-X40 Odpowiedz Link
eballieu Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 15:55 Rajstopy, dlugie skarpety - ciut dluzsze od podkolanowek to jeden z ostatnich trendow dla chlopcow. Jesli mieszkasz w Londynie, to znajdziesz super oferte rajstop dla chlopcow w hiszpanskim sklepie Neck&Neck. A do tego przesliczne buty (botki dla chlopczykow, mokasyny i inne "kontynentalne" stroje) i spodnie - krotkie z zamszu, krotkie ogrodniczki, spodnie dlugosci 3/4 tweedowe. No i obowiazkowo dlugie skarpety lub rajstopy - to juz zalezy od rodzaju materialu z jakiego sa zrobione spodnie!!! I szelki. Zreszta sama zobacz i pedz do Neck&Neck: www.neckandneck.com Poza tym dunska firma miniature (www.miniature.dk)tez w ostatnim sezonie (jesien/zima 2006) miala dosc podobne zestawy dla chlopcow. A teraz z ciekawosci sprawdzilam - no ba, tez maja dlugasne kolorowe skarpety dla chlopakow! Spodnie od nich tez sa bardzo dobrze przygotowane na zime, bardzo dobre gatunkowo materialy z podszewka. Juz nie wspomne, ze ta podszewka to dekoracja;-) Sklep Neck&Neck w Bluewater niestety juz nie istnieje:-( Odpowiedz Link
moniq7 Re: rajstopy dla chlopca? 07.09.07, 20:48 dziekuje za tak liczne odpowiedzi! zimy angielskiej jeszcze nie doznalam poniewaz jestesmy tu od konca kwietnia-wiec....jestem ciekawa jak bedzie:-) pozdrawiam Odpowiedz Link