heejakawa 14.08.09, 12:47 Dzewczyny mam takie pytanko, wiem ze bedac w ciazy przysluguje mi dwa darmowe USG w 10 i 20 tg, a czy moze ktos wie od jakiego wieku robia darmowe w 14-15tc. Dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galadriella Re: Darmowe USG 14.08.09, 19:07 Według mojej wiedzy dodatkowe USG są ordynowane tylko w razie potrzeby indywidualnie dla każdego przypadku. Ile trzeba, nawet bardzo często. Pierwsze słyszę, żeby było to jakoś odgórnie skorelowane z wiekiem (rozumiem, że matki). Odpowiedz Link
paola_k2 Re: Darmowe USG 14.08.09, 19:28 Z tego co wiem to standardowo wykonuje sie dwa badania USG. Jesli zachodzi potrzeba to wiecej, ale to juz uzaleznione od indywidualnego przypadku. Mozna natomiast wykonac sobie badanie prywatnie. Kolezanka robila 3 d (lub 4 d) i zaplacila 100 funtow. Odpowiedz Link
heejakawa Re: Darmowe USG 14.08.09, 19:33 Chodzilo mi glownie o USG genetyczne wykrywajce wrodzone wady np zespol Downa, w polsce po 35 roku zycia matki jest za darmo. Dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link
7oz Re: Darmowe USG 14.08.09, 20:10 Nie pamiętam, w czasie którego z dwóch standardowo wykonywanych badań USG bierze się pomiar okolic karku płodu, nieprawidłowości wykazane w czasie tego pomiaru mogą wskazywać na prwadopodobnieństwo wystąpienia zespołu Dawna. Jeśli tak to później dostajesz zapytanie czy chcesz zrobić dodatkowe testy. Będziesz miała to badanie zrobione bez konieczności dodatkowych USG. I nie martw się bo jak coś jest nie tak to bez problemu masz wyznaczone kolejne darmowe USG nawet bez konieczności umawiania się a jak wszystko OK to nie ma po co robić kolejnych. To taki polski nawyk prywatnych gabinetów, żeby co miesiąc kobietę na kolejne USG wysyłać i pieniążki kasować. Odpowiedz Link
zurekgirl Re: Darmowe USG 14.08.09, 20:55 Ten pomiar robia w 12 tygodniu. Robia tez wtedy wywiad, czy na przyklad w rodzinie sa jakies choroby genetyczne. Mi dodatkowo zrobiono dokladne badania krwi wtedy. Pewnie gdyby cos wyszlo kiepsko, zrobionoby wiecej badan, ale na szczescie wszystko bylo w normie. Wydaje mi sie jednak, ze jesli zglosisz jakies obawy, lekarz wysle cie na kolejne usg. Odpowiedz Link
heejakawa Re: Darmowe USG 14.08.09, 22:30 Nie wiem ale ja mam inne doswiadczenia z tutejsza sluzba zdrowia, polozna powiedziala mi ze to USG mozna zrobic prywatnie i kosztuje 200 £, a lekarza w ciazy przeciez nie widzisz. Jakkolwiek dziekuje za zainteresowanie. Odpowiedz Link
7oz Re: Darmowe USG 14.08.09, 23:16 Ja swojego GP na zmianę z położną widywałam i właśnie GP wysłał mnie dwa razy na dodatkowe USG. Płacić nic nie płaciłam, dziwnie to jakoś u ciebie wygląda. A jak się zdecydujesz prywatnie to tutaj dziewczyny kiedyś o tym dyskutowały i podały parę linków gdzie skan można zrobić za 100 a nie 200 funtów. forum.gazeta.pl/forum/w,37418,79929750,,usg_w_anglii.html?v=2 Odpowiedz Link
galadriella Re: Darmowe USG 15.08.09, 11:21 > Nie wiem ale ja mam inne doswiadczenia z tutejsza sluzba zdrowia, > polozna powiedziala mi ze to USG mozna zrobic prywatnie i kosztuje > 200 £, a lekarza w ciazy przeciez nie widzisz. Jakkolwiek dziekuje > za zainteresowanie. Widzisz, jak jest taka potrzeba, czyli kiedy podczas ciąży cokolwiek odbiega od normy. Skąd masz informację, że to poprzez USG i to właśnie w 14-15 tyg. sprawdza się zespół Downa? W Polsce i tak już byłoby wtedy za późno na aborcję, chyba się nie mylę? Wbrew temu co ktoś już napisał - mnie się wydaje, że przezierność badają podczas połówkowego USG czyli w 20-22 tyg. Podczas pierwszego sprawdzają czy rzeczywiście jest ciąża, czy nie mnoga, czy nie poza macicą. Niewiele więcej wtedy widać, to badanie służy do wychwycenia zdecydowanych odchyleń od normy. Połówkowe jest dłuższe i dokładniejsze i wtedy badają właśnie przezierność, organy wewnętrzne itp. A zespół Downa badają, jeśli mama sobie życzy - jest odpowiednie miejsce w formularzu i na początku ciąży trzeba tam zaptaszkować. A Ty już miałaś to pierwsze USG? Zaptaszkowałaś badanie na Downa? Podałaś im na jakiej podstawie masz obawy (obciążenie rodzinne? Czy tylko swój wiek?)? Bo jeśli tylko powiedziałaś położnej, że sobie życzysz dodatkowego USG "bo w Polsce jest bezpłatne" to trochę ją rozumiem, że nie kontynuowała tematu... Ale powinna rozwiać Twoje obawy co do badań na Downa, to na pewno. Odpowiedz Link
mama5plus Re: Darmowe USG 15.08.09, 12:34 > Wbrew temu co ktoś już napisał - mnie się wydaje, że przezierność badają podcza > s połówkowego USG czyli w 20-22 tyg. Podczas pierwszego sprawdzają czy rzeczywi > ście jest ciąża, czy nie mnoga, czy nie poza macicą. Niewiele więcej wtedy wida > ć, to badanie służy do wychwycenia zdecydowanych odchyleń od normy. Nie, przeziernosc karku byla rowniez sprawdzana podczas usg w koncowce 1go trimestru. Nie wiem czy nadal sie to praktykuje bo w miedzyczasie profesor ktory pracowal nad tym testem ( w UK zreszta) zakwestionowal jego sensownosc jako niezbednego badania diagnostycznego. Pozniej bylo eksperymentalnie chyba jakies badanie pomiaru kosci nosowej ( tez 12-14 tydz czy okolice) ale to 4-5 l temu wiec tez moglo sie cos zmienic w tej dziedzinie. Tu o badaniu na przeziernosc karkowa w UK (Nuchal translucency (NT) scan ) www.babycentre.co.uk/pregnancy/antenatalhealth/scans/nuchalscan/ ewidentnie pomiedzy 11 a 13 tc jest przeprowadzany. Pozniej juz nie ma sensu. Czyli tak jak mi po glowie kolatalo :) Odpowiedz Link
galadriella Re: Darmowe USG 15.08.09, 12:54 No to mnie się źle kołatało, wycofuję się wobec tego. Ale reszta pytań do wątkotwórczyni pozostaje w mocy, bo może to nie ta położna taka niedobra kobieta była, tylko to kwestia jakiegoś nieporozumienia/niezrozumienia... Odpowiedz Link
mama5plus Re: Darmowe USG 15.08.09, 10:55 heejakawa napisała: > > Chodzilo mi glownie o USG genetyczne wykrywajce wrodzone wady np > zespol Downa, w polsce po 35 roku zycia matki jest za darmo. > Dziekuje za odpowiedzi To usg jest w standardzie. Przynajmniej zawsze bylo, niezaleznie od wieku matki. Rowniez tzw usg polowkowe ma na celu dokladne badanie i wykrycie ew wad (np serca) czyli tez mozna je okreslic mianem genetycznego. Obydwa w standardzie zawsze mialam. Nie wiem gdzie w UK mieszkasz ale to troche dziwne jakies. Istnieje mozliwosc ze sie zle z polozna zrozumialyscie? Moze ona miala na mysli amnio albo inne badanie dodatkowe ( inwazyjne)? Zalezne od wieku matki ( po 36tych urodzinach) Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Darmowe USG 14.08.09, 23:24 heejakawa napisała: > > Dzewczyny mam takie pytanko, wiem ze bedac w ciazy przysluguje mi > dwa darmowe USG w 10 Pierwsze usg masz miedzy 12 a 14 tyg i jest polaczone z badaniem krwi, jesli chcesz je zrobic, ale mozesz zrezygnowac z krwi, to daje dosc dobry obraz ew. wad genetycznych. i 20 tg Drugie w 22 tyg , a czy moze ktos wie od jakiego wieku > robia darmowe w 14-15tc. Dziekuje za pomoc Ew. dodatkowe robia, jesli masz jakies problemy zdrowotne, ja np bede miala w 34 tyg. I za nic w tym przypadu nie placisz, Twoja polozna jakas dziwna, bzdury opowiada. Info o usg przysyla szpital i polozna nie ma na to wplywu. Odpowiedz Link
18_lipcowa1 co do cen 15.08.09, 09:14 to chyba polscy lekarze w UK zycza sobie troszke mniej niz 200 f. Odpowiedz Link
heejakawa Re: co do cen 15.08.09, 10:28 niestety nie mieszkam w londynie i nie mam dostepu do polskich lekarzy a jakdac do londynu cenowo wyjdzie podobnie Odpowiedz Link
18_lipcowa1 Re: co do cen 15.08.09, 11:25 heejakawa napisała: > > niestety nie mieszkam w londynie i nie mam dostepu do polskich > lekarzy a jakdac do londynu cenowo wyjdzie podobnie jesli specjalnie po to to faktycznie nie ma sensu ja bylam bo akurat bylam w Londynie,to poszlam przy okazji Odpowiedz Link
eutyfrona Re: Darmowe USG 15.08.09, 13:06 Jakiś czas temu był wątek nt. badania przezierności karku i wnioski z tego wątku były takie, że jest to badanie robione za darmo w róznych rejonach, ale nie wszędzie. A mnie robią, u Ciebie widocznie nie. Odpowiedz Link
pelagia_pela Re: Darmowe USG 18.08.09, 11:05 Myslalam, ze badanie na zespol Downa jest standardem w Anglii ale z tego co wyczytalam to nie wszedzie jest dostepne na NHS. Na forach angielskich dziewczyny polecaja siec placowek robiacych USG (podobno nie az tak drogo) - Babybond - www.babybond.com. Maja chyba oddzialy w calym kraju. Odpowiedz Link
natina0 Re: Darmowe USG 18.08.09, 22:37 badanie na zespół Downa jest tu standardem.W ciąży przysługują dwa USG pierwsze mdzy 11tydz5dni a 13i4dni i wtedy się właśnie bada przezierność i drugie ok 20-22 tyg kiedy można okreslic dokładniej ewentualne wady serca oraz płeć.Ja miałam robione miesiąc temu i powiedzieli ze dziecko jest za małe na przezierność i kazali wrócić za tydzień(pominę fakt że źle zmierzono dziecko i ogólnie kobita była bardzo obcesowa i nie miła).Takze nie musisz się martwić o prywatną wizytę,a jesli juz o niej mowa to ja takową miałam w 8 tc i płaciłam 100F.pozdrawiam Odpowiedz Link
jaleo Re: Darmowe USG 19.08.09, 13:13 Warto dodac, ze oczywiscie wszystkie badania na prawdopodobienstwo Downa (USG i krew) nie sa "obowiazkowe" i decyzja nalezy do kobiety. Wiele kobiet nie chce tych badan robic. Te badania podaja tylko prawdopodobienstwo, a nie pewnosc, wystapienia zespolu Downa, wiec jesli kobieta decyduje, ze chore lub nie, ale dziecko i tak urodzi, to takie badania moga przyspozyc niepotrzebnego stresu. Wynik pewny daje tylko amniopunkcja, ale ta z kolei proponuje sie (w ramach NHS) tylko po niepokojacych wynikach badan na prawdopodobienstwo. Odpowiedz Link